Červené svetlo pomo...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Červené svetlo pomohlo opraviť OKO a zlepšiť ZRAK

47 Príspevky
7 Užívatelia
8 Likes
316 Videní
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Pridávam sem výsledok novej štúdie aj ako samostatnú tému. Myslím, že to stojí za pozornosť.

https://www.managedhealthcareexecutive.com/view/exposure-to-red-light-improves-color-vision-of-study-subjects  

  

V štúdii svietili červeným svetlom do horšieho oka po dobu 3 minút, každé ráno po dobu 2 týždňov a zrak sa zlepšil v priemere o 20%, no u niektorých až o 47%. Celkom pekný výsledok. 

 

Tiež sa ukázalo, že na mladých ľudí to nemalo extra vplyv, no na starších nad 40 rokov áno. Myslím, že dôvod je jasný.

 

 
Publikované : 16. augusta 2020 9:19
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Prikladám krátke vysvetlenie pre členov aj s dvoma obrázkami pre lepšie pochopenie.

Naša schopnosť vidieť, závisí prioritne od žltej škvrny, ktorá sa nachádza na sietnici a je v nej obrovské množstvo ČAPÍKOV (CONE receptorov). O tomto som písal aj v prvej knihe a opäť raz sa preukázalo, že to všetko dáva zmysel.

 

V danej štúdií sa zameriavali prioritne na funkciu mitochondrii, ktorých je hrozne veľa v oku, no dôležité sú práve tiež tieto čapiky. Sú to FOTORECEPTORY, ktoré pracujú s farebným svetlom. V oku mame aj TYČINKY, ktoré zasa pracujú na sivé svetlo. (Napríklad nočné tvory, tzv. "NOCTURNAL ANIMALS", ako sú škrečky, majú zas takmer samé tyčinky, pretože žijú iba počas šera, vďaka čomu majú aj iné cirkadiálne mechanizmy.)

 

Čo je na nich zvláštne je ich CIRKADIÁLNE RIADENIE a VZÁJOMNE DOPĹŇANIE.

 

Ráno, keď svitá, keď sa ukazujú prvé farby pracujú v oku ČAPÍKY a tyčinky nie. Naopak večer, keď svetlo zapadá a prichádza TMA, pracujú tyčinky a ČAPÍKY nie. Večer potom príde čaro, pretože čapiky sa regenerujú pod rúškom TMY.

 

Za ich regeneráciu môže OPSIN MELANOPSIN, hormón melatonin a RANNÉ SLNKO.

 

1️⃣ Ako prvé, melatonín potrebuje ráno zachytiť dostatok UV SVETLA. (Toto v oku vytvorí aj jeho lokálny PREKURZOR, ktorý neskôr pomôže regenerovať každú časť OKA.)

 

2️⃣ Ako druhé, večer potrebujeme mať absenciu svetla a hlavne modrej a zelenej zložky, aby melanopsin nepracoval a mohol sa melatonín vylúčiť

 

3️⃣ Melatonín aj pomocou UV svetla ktoré ráno nazbieral, večer regeneruje ČAPÍKY, ktoré na ďalší ráno môžu opäť pracovať.

 

Teraz nech sa každý zamyslí, čo majú dnešní ľudia spoločné. Zvyčajne im vadí slnko do očí a to už ráno a tiež trpia nejakým civilizačným ochorením a najčastejšie je to NADVÁHA, či OBEZITA a potom vysoký tlak, cukrovka, kŕčové žily, atď.

 

 

Zapamätajte si, že zhoršovanie zraku je vždy veľké AHA, že sa niečo deje. Ak sa už zrak zhoršil, aj vaše SCN už nepracuje a teda niektoré časti tela už nerobia co majú. Ak to takto bude pokračovať, skôr či neskôr príde vážnejší problém.

 

V danej štúdií sa jednalo iba o 3 minúty denne, no výsledok môže byť dosiahnuteľný už pri minúte. To je myslím malá cena za ZDRAVIE. Obzvlášť keď si uvedomíme, že SLNKO je zadarmo a červené svetlo v ňom tvorí ráno väčšinu spektra.

 
Publikované : 16. augusta 2020 9:21
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Tu je aj video, kde sa o téme niečo dozviete. 

 

 
Publikované : 16. augusta 2020 9:24
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ešte dodám, že o OKU aj všetkých týchto mechanizmoch píšem na niekoľkých desiatkach stranách v druhej pripravovanej knihe. 

 

Je tam veľa o žltej škvrne, slepej škvrne, o zraku, vitamíne A a všetko okolo toho, aj pekne obrázky, záznamy, štúdie a vysvetlenia spolu s radami k bežným chorobám ako cukrovka, krátkozrakosť, obezita, atď. pričom všetko pekne uvidíte a pochopíte ako sa to začína naším OKOM.

 

Dávam tiež do pozornosti, ak sa tu nájdu ešte ľudia, ktorí majú o knižku záujem, nech sa prihlásia sem a zanechajú email, pretože na jeseň by ich budem informovať. Ku knižke som pripravil niečo extra a verím, že sa Vám nápad bude páčiť. Kto má teda naozaj záujem, nech si stráži aj emailovú schránku, pripadne nech mi napíše súkromné na IG, FB alebo sem, pretože ponuku s nápadom ku knižke budem len jednorazovo ponúkať. 

 

https://jaroslavlachky.sk/knihy/kvantova-biologia/predbezny-zaujem-o-knihu/

 
Publikované : 16. augusta 2020 9:28
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

Tu je ďalšia zaujímavá správa z New York Times z roku 2018, ktorá hovorí o tom, "ŽE DETI POTREBUJÚ TMU, ABY SA DOBRE VYSPALI."

 

https://www.nytimes.com/2018/03/05/well/family/children-sleep-light-melatonin.html

 

Hneď prvá veta v článku je pozoruhodná a znie: "Children’s eyes let in more light than adults’ eyes do." 

 

V preklade: " Očí detí prepúšťajú viac svetla, ako oči dospelých."

 

Pozorní a dlhodobí čitatelia už poznajú dôvod prečo. Z rovnakého dôvodu, prečo sa detičky narodia s veľkými očami a hlavičkou bez vlasov.

 

Slnko stimuluje ich prudký RAST aj vďaka UV svetlu, ktoré dopadne dozadu na sietnicu oka, kde sa vytvorí obrovské množstvo DOPAMÍNU, ktorý kontroluje okrem iného ich RAST, DĹŽKU OČNEJ BUĽVY, ZRAK, VÝVOJ MOZGU a TELA, ale aj KVALITU a ROZVOJ SVALOVÝCH VLÁKIEN v KOSTROVOM SVALSTVE a SRDCI

 

 
Publikované : 16. augusta 2020 13:49
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

Tu je ďalší malý dôkaz (respektíve až DVA) o tom, že FUNKCIA a TVORBA MELATONÍNU (nočného hormónu), ktorý regeneruje celé naše telo počas spánku a TMY, sa začína RÁNO, V OKU, vďaka SLNEČNÉMU SVETLU, ktoré do oka dopadne.

 

 
Publikované : 16. augusta 2020 13:58
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

Aké svetlo prosím ta konkrétne použili? Nikde som to tam nevidela v štúdii :/ asi je ale rozdiel keď používaš iba žiarovku verzus prirodzené slnko však? 

 
Publikované : 16. augusta 2020 22:28
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

@simona-b

Použili červenú s vlnovou dĺžkou 670 nm. Ten odkaz je len na článok, preto si nevidela konkrétne číslo, v ňom sa ale môžeš pre kliknúť na štúdiu a tam to bolo 😊

HEJ, samozrejme ze je to rozdiel 😃 Obzvlášť ešte ak používa človek iba LED zdroj, ktorý veľmi bliká. Taký najväčší rozdiel je asi v POLARIZÁCIÍ SVETLA. Slnko je v tomto iné ako umelé svetlá.

https://www.nature.com/articles/srep14914#close

 
Publikované : 17. augusta 2020 7:01
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

V polarizacii? O aku polarizaciu sa jedna? Asi nechapem 😅

 
Publikované : 20. augusta 2020 22:09
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

@simona-b prepáč 😁

 

Svetlo je forma elektromagnetického vlnenia, v ktorom vektor intenzity elektrického poľa kmitá kolmo na smer postupu vlnenia. Prirodzené svetlo je nepolarizované. To znamená, že sa svetlo šíri v smere vlny ale nie iba v jednej rovine, ale vo viacerých.
 
 
Predstav si to jednoducho ako kruh. Ak by si sa pozerala spredu a elektromagnetická vlna svetla by šla kolmo na teba, nešírila by si iba v jednej rovine, ale vo všetkých a ty ako pozorovateľ, by si to vnímala, ako keby na teba šiel KRUH.
 
Svetlo, v ktorom vektor kmitá kolmo na smer postupu v jednej rovine preloženej smerom postupu, je lineárne polarizované. Polarizované svetlo si teda predstav ako iba jednú rovinu. Keby stojíš oproti takemúto vlneniu, vidíš ho prichádzať nie ako KRUH, ale ako PRIAMKU.
 
Teraz pre zmenu trochu z iného súdka...
 
Poznáš brownov pohyb (Brownian motion)? Sú to štatistické pohyby atómov, o ktorých si Einstein uvedomil, že sa jedná o démona, o ktorom Maxwell hovoril v roku 1867. Maxwell bol prvý, ktorý poukázal na to, že druhý termodynamický zákon musí byť v skutočnosti štatistický. Einstein ukázal, že Brownov pohyb je pozorovaním štatistickej udalosti, ktorú predpovedal Maxwell. Brownov pohyb bol mimochodom tiež pekne ukázaný v Geraldovej knihe "ŠTVRTÁ FÁZA  VODY."
 
V 50-tych rokoch 20. storočia veda tieto poznatky využila, keď sa vďaka tomu vynašli tranzistory a polovodiče. Akékoľvek "dvere", ktoré sa otvárajú iba v jednom smere a na ich otvorenie sa vyžaduje určité množstvo energie, sú v podstate Maxwellov démon.
 
Takto vznikli moderné polovodičové zariadenia, ktoré dnes používame, ako napr. tranzistory a usmerňovače. Usmerňovače nechávajú prúd prechádzať v jednom smere a v opačnom smere nie, čím prevádzajú striedavé prúdy na jednosmerné.
 
V knihe od Beckera je ukázané, že naše KOSTI využívajú JEDNOSMERNÝ ELEKTRICKÝ PRÚD.
 
 
 
Čo to znamená? Že naše telo dokáže nepolarizované svetlo, ktoré zachytí premeniť a usmerniť na jednosmerný elektrický prúd. Dokáže to aj vďaka DHA.  Pri polarizovanom svetle, ktoré sa šíri inak, sa tento efekt tak trochu stráca alebo je iný.
 
Publikované : 21. augusta 2020 11:59
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Prikladám malú ilustráciu na lepšie pochopenie rozdielu svetla, ktoré je PRÍRODNÉ verzus POLARIZOVANÉ.

 

Tiež by ti malo teraz dôjsť, prečo sú naše EUKARYOTYCKÉ MEMBRÁNY s DHA preplnené.

 

Keď zachytíme svetlo, môžeme ho USKLADNIŤ alebo premeniť na jednosmerný elektrický prúd. Tiež si uvedom, že naše BUNKY sú plné VODY. Tento jednosmerný elektrický prúd je presmerovaný priamo do VODY. Dochádza dačo? 😉

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22544773

 
Publikované : 21. augusta 2020 12:01
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky no nieco dochadza ale ozaj len nieco 😅 ale vďaka za odpoved 

 
Publikované : 23. augusta 2020 20:21
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

Vôbec nevadí, už len tvoja túžba po poznaní je super 😁😊

Tu máš ešte niečo na premýšľanie. Taky malý základ o VODE a SVETLE. Nejako nad tým nepremýšlaj extra a ver mi, že postupne budú vevi samé do seba zapadať, ako bude ČAS napredovať, ak budeš pozorná 😊

Ak voda v tebe, ale aj vo všetkom živom na planéte, nedokáže niesť dostatočne množstvo energie, ŽIVOT ZAHYNIE. Pomyslí na KVIETOK, ktorý máš predpokladám na okne (tipujem, že nejaký doma určite máš). Ak ho zaleješ, no prekryješ plachtou, kvietok umrie. Ak mu dáš malo vody a budeš ho mat na slniečku, kvietok sa spáli a zahynie tiež.

VODA a RADIÁCIA v okolí sú vždy úzko spojené. Preto jej v lete v mitochondrii vytvoríme menej zo SACHARIDU, ako v ZIME z TUKU.

 

SVETLO, ktoré prichádza zo SLNKA je NEPOLARIZOVANÉ a takto reaguje s našou KOŽOU. Všade v tele, aj v pokožke je však VODA. Vieš o tom, že VODA dokáže svetlo POLARIZOVAŤ? 🤔 Teda zmení tu jeho krásnu kruhovú rotáciu na POLARIZOVANÚ priamku.

 

Vieš o tom, že aj rybky v OCEÁNE majú na sebe množstvo FOTORECEPTOROV, ktoré reagujú na SVETLO a to rôznymi spôsobmi? 🤔

 

V dávnejšom článku na blogu si videla obrázok, ako hlboko do oceánu preniká ktoré svetlo. Všimni si ze ČERVENÉ prenikne iba trošku, no UV prenikne hlbšie. Prečo asi?

Prečo je to opačne, keď cez väčšinu predmetov preniká naopak infračervené a UV nie? Aj cez atmosféru prenikne infračervené celé, no UV iba trošku. Preto tvorí UV svetlo v lete iba 7% zo svetla na zemi, no infračervené tvorí neustále 42%. Aký to má dôvod? 🤔

Odpoveď je ŠTVRTÁ PODOBA VODY, Exkluzívna zóna.

Pri povrchu oceánu je iná fáza vody ako hlbšie. VODA absorbuje červené svetlo veľmi dobre. Preto neprenika červená hlboko a UV áno.

 

Avšak, keďže UV prenikne hlbšie do oceánu, no VODA zmení jeho POLARIZÁCIU, aj rybky a morský život na to reaguje. Dokonca aj HMYZ a niektoré vtáky reagujú na zmenu polarizácie svetla, ktorá prebehne v našej atmosfére. Teraz sa opäť zamysli. ⬇️

 

Nepripomína ti tento zdanlivo nudný opis oceánu naše telo? 🤔 Aj v nás sú BUNKY, ale aj MITOCHONDRIE, ktoré plávajú v OCEÁNE VODY. Naše telo je z 98,73% VODA, keď sa ti vezme na množstvo molekúl.

Môže teda aj náš rozdielne ovplyvňovať reagovať na nás UV svetlo, ale aj INFRAČERVENÉ SVETLO a taktiež POLARIZÁCIA verzus prírodné NEPOLARIZOVANÉ SVETLO? 🤔

 

Môže byť rozdiel v tom, ako reagujú bunky, ktoré sú pod kožou, ktoré reagujú so SLNKOM, keď na pokožku do padajú slnečné lúče s tým, ako reagujú iné bunky, hlbšie pod povrchom, ktoré reagujú na svetlo, ktoré sa vysiela DNU?

 

Môže byť rozdiel v tom, keď naša KOŽA zachytáva UV, ktoré zároveň zvýši prívod krvi do POKOŽKY, zníži nám TLAK s tým, ako keď MITOCHONDRIE vysielajú infračervené svetlo, ktoré vzniká pri BETAOXIDÁCIÍ na VODU, ktorú samé tvoria? Odpoveď na všetky otázky je ÁNO 😊

 

 
Publikované : 27. augusta 2020 10:04
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky to s tym tlakom som si veru vsimla už davno len som tomu njako nechapala a konecne trochu rozumiem. 😅 Snazim sa aj jest obcas vonku na slniecku ked sa da. Vdaka 

 
Publikované : 27. augusta 2020 12:31
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

SLNKO a konkrétne UV svetlo, ktoré na zem vysiela, dokážu s VODOU v OCEÁNE, ale aj s ATMOSFÉROU a dokonca s našou KRVOU veľmi zaujímavé veci. Napríklad dokáže uvoľniť KYSLÍK z VODY.

Teraz sa zamysli nad dávnejšími článkami. Napríklad CIRKADIÁLNY PROTOKOL, SOLÁRNY MOZOĽ alebo SACHARIDY verzus TUKY, kde si videla pekný OBRÁZOK dýchacieho reťazca s niečím zvláštnym, čo som vyznačil. Ak si nespomínaš na obrázok, teraz si ho v článku pozri. Bol niekde v druhej tretine.

https://jaroslavlachky.sk/vznik-zivota-3-sacharidy-verzus-tuky/

UV svetlo dokáže spomaliť DÝCHACÍ REŤAZEC tým, že dokáže "stlačiť switch" pred štvrtým respiračným komplexom a mitochondrie vďaka tomu prestanú používať ELEKTRÓNY z jedla.

 

Celkom zaujímavé, čo povieš? Teraz sa zamysli, prečo máme na membráne RECEPTORY pre vitamín D, keď vitamín D sa tvorí z UV svetla, ktoré preniká iba kúsok pod pokožku? Tieto receptory sú všade a veľmi hlboko v tele.

Dôvod je tento MECHANIZMUS, ktorý v sebe MITOCHONDRIE majú zabudované, pretože keď sme na silnom SLNKU s vysokým obsahom UV, mitochondria prestane využívať elektróny z jedla. HÁDAJ čo vtedy poháňa našu energiu. 🤔 (P. S. V druhej knihe je tomu venovaná kapitola pri ATP-aze).

Aj kvôli tomuto človeku toľko nechutí jesť, keď je na slnku vonku a skôr sa zasýti. Mnohé jeho mitochondrie totiž prestanú využívať elektróny z jedla, VDR stopne ich donášku a dá signál mozgu, aj skrz LEPTÍN, že sme sýti a máme dostatok energie na to, aby sa napríklad mitochondrie mohli RECYKLOVAŤ, OPRAVOVAŤ, alebo si len tak "pozametať pred prahom", ak tam je nejaký bordel. 😁

Aj takto elegantne dokáže NEPOLARIZOVANÉ svetlo pracovať a zmeniť sa na POLARIZOVANÉ v bunke. Takto sa tiež ovládajú naše KRVINKY, ale aj HEMOGLOBÍN, ktorý podľa okolitého MAGNETICKÉHO POĽA zadržuje alebo uvoľňuje KYSLÍK a OXID UHLIČITÝ, čím okysličuje naše telo.

Aj vďaka tomuto potom funguje naša IMUNITA, ktorá sa taktiež ukrýva z veľkej časti v POKOŽKE a putuje v KRVI.

(Teraz popremýšľaj, či tieto mechanizmy, ktoré som práve popísal, nemôžu súvisieť s tým, že UV svetlo dokáže STERILIZOVAŤ predmety, ale aj nás a tým nás držať v bezpečí od INFEKCIE, či VÍRUSU? Môže byť toto dôvod, prečo aj dnešný COVID vykazuje pokles každoročne, keď sa objaví UV svetlo? 🤫)

 

 
Publikované : 27. augusta 2020 18:15
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky všetkým odborním veciam síce nerozumiem, ale tomuto už myslím áno. Či teda správne chápem aj podľa toho stravovacieho protokolu na blogu...ked je letne obdobie, je lepšie jesť ráno a potom cez deň už logicky ani nie je taká potreba jesť ak som vonku, aj podľa toho čo píšeš aj pocitovo to dáva zmysel... A keď je zimne obdobie vtedy je to v podstate jedno časovo lebo zima je rovnako ráno aj cez deň. Chápem teda správne? 😅 A vďaka za info 

 
Publikované : 17. septembra 2020 12:19
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

@simona-b Áno rozumieš tomu veľmi dobre a ani nevieš ako ma to teší 😊 človek veľa krát možno nechápe niečomu, niektote veci ani nepotrebuje vedieť, iné dnes už áno, no mnohokrát skrytá intuícia sama napovie a v hlave sa ti nejako pospája a zrazu veci dávajú iný zmysel ako predtým, no vždy to chce čas. Myslím, že u teba na niečo už čas dozrel a určite v budúcnosti dôjdu aj iné veci, ak budeš pozorná.

 
Publikované : 17. septembra 2020 14:07
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Máš pravdu, cez deň v letných mesiacoch alebo niekde v trópoch (kde majú také počasie takmer po celý rok) je skutočne dobre jesť ráno. Zvyčajne je to aj prirodzené, že sa ráno vyplaví Grelin a stimuluje hlad, ak nemá človek rozhádzaný CIRKADIALNY RYTMUS. Čiže keď sa ráno nájdeš, stimuluješ potom ja leptin a si spokojná a sýta a neskôr cez deň nemáš hlad a tvoja energia je zabezpečená skrz silné solárne žiarenie a uzemnenie sa bosými nohami. Ak má človek problémy, toto je najlepší spôsob ao ich opraviť a dokonca by som to spravil tak, že jesť iba ráno, teda iba raz za deň a ešte viac podporiť aurofágiu. Samozrejme takéto niečo chce čas, dobre prostredie a ročne obdobie a mitochondrie, ktoré to utiahnú. 

 

V zime je to iné, súvisí to s Leptínom a inou funkciou nášho SCN skrz kožu a teplotu, ako som to v knihe opisoval, a skutočne vtedy telo rozoznáva HLAD trošku inak, avšak musí cítiť naozaj CHLAD. Preto je jedina dlhotrvajúca cesta aj pre lowcarb nadšencov, ktorí preskakujú raňajky CHLAD, ako to aj v danom článku opisujem. Tiež to však musí korelovať s množstvom DHA a VODY v tele aj jej prísunom z potravy 🙂

 

Myslím, že aj v poslednej kapitole knižky, "PREČO BY ĽUDIA MALI JESŤ VIAC TUKU", to bolo veľmi pekne popísané 

 
Publikované : 17. septembra 2020 14:08
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

Cize aj ked chcem obcas zacat zaradovat post radsej teda jest rano a potom byt bez jedla cely den vsak? V tomto obdobi samozrejme 

 
Publikované : 18. septembra 2020 12:27
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

@simona-b bingo 😉

 
Publikované : 18. septembra 2020 14:37
Stránka 1 / 3
Zdieľať: