Aké svetlo potláča ...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Aké svetlo potláča melatonín a prečo môžu byť vhodné okuliare anti karcinogén ?

11 Príspevky
3 Užívatelia
8 Likes
123 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 
Aké svetlo potláča vylúčenie melatonínu? A môžu byť okuliare blokujúce modré svetlo (blue Light blocking Glasses) skutočne forma prevencie voči rakovine? Až si prečítaš týchto pár riadkov do konca zistiť, že odpoveď je áno.
 
 
 
Prikladám sem na vysvetlenie zaujímavú štúdiu z roku 2015, ohľadom ostrého svetla a zdravia, ktorá je veľmi pekná a vhodná hlavne v tom, že po dlhom čase ne to nejaká štúdia, ktorá bola robená s ľuďmi a nie len s myšami.
 
Názov tejto štúdie je:
Obohatenie krátkych vlnových dĺžok svetla o dlhšiu polychromatickú (viac farebnú) vlnovú dĺžku svetla zvyšuje potenciál potláčania ľudského melatonínu.
 
 
Jedná sa o zaujímavú štúdiu, kde skúšali na ľuďoch 3 rôzne typy svetla (viď obrázok nižšie), ktoré obsahovali dlhšie modré vlnové dĺžky cca okolo 440 až 500 plus žltú a červenú.
 
 
 
 
Najlepšie by tomu mali pochopiť členovia, ktorí videli dávnejšie webináre o melanopsine, vitamíne A a umelom osvetlení.
 
 
Krátke modré vlnové dĺžky sú totižto tie, ktoré naše telo potrebuje ráno, pretože majú najväčšiu "SILU", a dokážu napr. spustiť produkciu hormónov v hypofýze, zatiaľ čo neskôr naše telo citlivo vníma viac dlhšie vlnové dĺžky modrej, pretože prenikajú hlbšie a dokážu dať napríklad signál melanopsínu, ktorý je večer veľmi aktívny, na rozdiel od rána. 
 
 
Ďalšia vec tiež je tiež, že hoci je kvantová účinnosť melanopsínu porovnateľná s tyčinkami a čapíkmi, ipRGC však nemajú špecializované organely koncentrujúce fotopigmenty (ako sú vonkajšie segmenty v tyčinkách a čapíkoch) na maximalizáciu pravdepodobnosti zachytenia fotónov.
 
V dôsledku toho je pravdepodobnosť absorpcie fotónu melanopsínom asi 1 miliónkrát nižšia ako v tyčinkách alebo čapíkoch pre danú oblasť fotostimulácie.
 
 
Laicky to znamená toľko, že melanopsin vyžaduje špecifické podmienky na to, aby sa aktivoval, a teda istú intenzitu svetla.
 
 
Avšak hneď ako sa dosiahne prah pre aktiváciu melanopsínu, jeho vnútorná reakcia na svetlo sa začne stupňovať s intenzitou stimulu v niekoľkých desatinných rádoch a je pozoruhodne trvalá, pričom sa udržiava počas dlhého trvania konštantného osvetlenia.
 
Práve toto sú kľúčové body, pretože väčšina ľudí nechápe tomu, ako cirkadiálna Biológia a melanopsin pracujú.
 
 
Melanopsin vyžaduje svetlo na to, aby preniesol stimul ďalej, avšak tiež je závislí na recyklácií vitamínu A. Melanopsin je preto počas dňa, vďaka svetlu regenerovaný (po vystavení sa rannemu svetlu "nepracuje", ale sa regeneruje) a naopak večer, kedy svetlo odchádza, melanopsin čaká a po celú noc striehne.
 
 
Pôvodne sa napríklad predpokladalo, že na potlačenie nočného melatonínu vďaka stimulácii melanopsinu u ľudí je potrebná intenzita osvetlenia aspoň 2 500 luxov (to je cca 200 uW/cm2), ale neskoršie štúdie ukázali, že za určitých podmienok môže melatonín u ľudí potlačiť už 1 lux (0,1 uW/cm2) alebo dokonca menej.
 
(zdroj: PMID: 24287308)
 
 
 
Na štúdií bolo zúčastnených 24 ľudí (13 mužov a 13 žien), ich priemerný vek bol 24 rokov a priemerná doba prebúdzania sa ráno bola 7:49. Celkom fajn, čo poukazuje na to, že nevstávali príliš skoro, ešte za tmy a mali dostatok spánku. Nikto z nich tiež nemal problémy a všetci mali dobré videnie.
 
 
Teraz napíšem, ako daná štúdia prebiehala (v skratke):
 
Pred experimentom adaptácia subjektov začala v laboratóriu o 18:00. Počas toho obdobia zostávali subjekty vzpriamene na stoličkách, pričom sa venovali čítaniu, štúdiu alebo konverzácii a nesmeli spať. Úroveň svetla, akému boli vystavení v žiadnom prípade nepresiahla 10 luxov v úrovni očí a smere ich
pohľadu.
 
Jeden lux je pri monochromatickom osvetlení množstvo mW/m2 deleno 1.464. Pre uvedenie príkladu, obyčajné slabé studeno biele LED osvetlenie, ktoré je bežne na kuchynských linkách ako LED pásik, má silu cca 22 lux.
 
 
 
1 uW/cm2 je 10 krát mW/m2.
 
V priemerných fabrikách a kanceláriách zasa často svietia fluorescentné žiarovky s 1000 lux, čo je 1000 mW/m2. To je 100 uW/cm2. Teraz späť k experimentu.
 
 
Každý experiment sa začal o polnoci, pričom subjekty museli mať zaviazané oči a zostali hore a sedeli vzpriamene v tme 120 minút. So zaviazanými očami im bol odobratý odber krvi  tesne pred 02:00 hodinami v noci. Následne boli subjekty (ľudia) vystavení 90 minút svetelnému stimulu od 02:00 hod. do 03:30 hod.
 
Dôležitá vec, ktorá musí byť poznamenané je, že Zreničky subjektov neboli dilatované
v tejto štúdií pred začatím experimentu. Až po ňom. Toto nejdem rozoberať, no týka sa to dopaminu, len tak mimochodom.
 
Následne, počas expozície svetla, každý subjekt sedel potichu s otvorenými očami a
čelil plochému panelu žiariviek s rozmermi 119 x 120 cm a s očami 30 cm od strednej časti povrchu vyžarujúceho panelu. O 03:30 bola odobratá druhá vzorka krvi.
 
 
 
Výsledok štúdie:
 
 
 
 
Horný graf na obrázku porovnáva priemernú hladinu melatonínu v plazme pred a po stimulácii svetlom.
 
Všetky experimenty, ktoré boli robené svetlom so silou minimálne alebo vyššie ako
1 uW/cm2 (to je cca 10 lux), preukázali významné potlačenie hladiny melatonínu v plazme.
 
 
Tiež sa ukázalo, že rastúce ožarovanie každého svetelného žiarenia evokovalo postupne väčšie a väčšie potlačenie melatonínu.
 
 
Napríklad ožiarenie s intenzitou 734 až 274 μW/cm2 vyvolalo výrazne silnejšiu supresiu melatonínu než ožiarenie s intenzitou 80 μW/cm2. A ožiarenie s 80 μW/cm2 zasa vyvolalo
výrazne silnejšiu supresiu melatonínu ako nižšie ožarovanie s intenzitou 8,34, 3,81 až po 1 μW/cm2.
 
 
Tiež sa ukázalo, že pri expozíciách svetlom 17 000 K, všetky ožarovania rohovky nad 15 µW/cm2 (cca 150 lux) potlačili veľmi výrazne melatonín.
 
 
Mimochodom, takýto typ svetla, ktorý vykazuje najvyššie potláčanie melatonínu je svetlo, ktoré sa bežne využíva takmer vo všetkých fabrikách u nás na SK, v automobilkách a aj v mnohých iných firmách, kanceláriách, atď. Viem to preto, pretože som to meral.
 
 
Aby si mal predstavu, napríklad v jednej nemenovanej fabrike, kde som osobne bol, svietia klasické fluorescentné žiarovky, ktoré sú umiestnené na strope fabriky a sú cca meter až dva metre vo výške od hlavy zamestnancov. Ich intenzita je v oblasti hlavy človeka 1000 lux, čo je cca 1000 mW/m2. To je 100 uW/cm2.
 
 
 
Chce si niekto teraz tipnúť, prečo je práca na smeny dnes označovaná ako karcinogén? Keďže väčšina ľudí, ktorí na smeny robia, pracujú v takýchto fabrikách a ešte mnohokrát pri nejakom stroji, ktorý má žiarivý displej...
 
 
 
Môžu teda podľa mňa aj obyčajné okuliare blokujúce modré svetlo priniesť v tejto oblasti veľký benefit pre priemerných ľudí? Áno môžu.
 
 
Osobne by som bol rád, ak by napríklad v niektorých veľkých fabrikách začali zamestnávatelia prihliadať aj na zdravie svojich zamestnancov a sami im takéto pracovné pomôcky zaobstarali. Je totižto veľa tipov prác, kde sa aspoň oranžové okuliare dajú bez problémov nosiť bez kompromisov pri výkone práce.
 
A koniec koncov, zdravší zamestnanec = výkonnejší zamestnanec = lepší zisk aj pre firmu aj pre zamestnancov.
 
 
 
Nejaké zdroje pre moje tvrdenia vyššie a samotnú pdf  štúdiu prikladám do prílohy:
 
Yin Zhang et al., Night shift work and its carcinogenicity, Published:October, 2019
 
Robert J. Lucas et al., Measuring and using light in the melanopsin age
 
 
Publikované : 27. septembra 2021 16:46
Tomas, Ivana and Táňa reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 
Práve preto som veľkým zástancom vecí, ktoré ťa nestoja žiadnu námahu, iba počiatočnú investíciu, no neskôr prinášajú a kumulujú benefity. Podobne ako grounding, vystavovanie sa chladu a slnku,...
 
No a okuliare blokujúce modré svetlo spadajú presne do tejto kategórie.  
 
 
Už cez víkend pribudne na blogu nový článok, v ktorom ukážem moje merania niektorých tipov okuliarov, aké som za posledné roky sám použil, uvidíte ako a koľko svetla blokujú, tiež ich výhody aj nevýhody a sami sa môžete rozhodnúť, aké okuliare si zaobstaráte, ak ešte žiadne nemáte.         
 
 
Problémov, s ktorými totižto takéto okuliare môžu pomôcť, je viac ako si myslíš.
 
Často sa hovorí iba o zlepšení spánku no toto je iba jeden z vedľajších benefitov.  
 
Medzi ďalšie benefity okuliarov patrí napr.: zlepšenie autofágie (recyklácia buniek a mitochondrií), lepšia regulácia hormónov, zvýšenie magnetizmu v noci, scvrknutie mitochondrií, úprava hmotnosti (skrz lepšiu reguláciu T3 s vitamínom A na UCP), spomalenie starnutia, zníženie oxidačného stresu,... mám pokračovať?
 
 
Tiež v článku nájdete aj Zľavový kód na jedny super okuliare, od novej, Slovenskej firmy Kugo Glasses.
 
Publikované : 27. septembra 2021 16:48
Tomas and Táňa reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 
My ľudia máme tendenciu zamilovať sa do toho, do čoho sme vložili svoje úsilie a to častokrát aj napriek tomu že sa ukáže, že nám to ubližuje. Technológie a umelé svetlo sú toho "živým" príkladom.
 
 
Mysli na to, že "dobrý pán" prezident Obama sa nie nadarmo pred cca 12 rokmi zbavil oficiálne neúsporných žiaroviek, "pre naše dobro", a nahradil ich úspornými LED, aby nám ušetril pár centov na viac...
 
Už len toto jedno obyčajné rozhodnutie prinútilo viac ľudí využívať niečo, čo im znizuje dopamin, robí z nich lepších zákazníkov a tiež im to zhoršuje zdravie a robí ich lepšími zákazníkmi farma priemyslu.
 
 
Pointa však zostáva stále rovnaká...
 
 
Čím viac vieš, tým lepšie sa v živote môžeš rozhodovať.
 
 
Pamätaj, že VOĽBY robíme na základe vlastných ROZHODNUTÍ. A hoci mame každý slobodnú voľbu, NÁSLEDKY si už nevyberáš. Tým musíš ČELIŤ!
 
 
 
Publikované : 27. septembra 2021 16:49
Kuba Černý and Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Nový dôležitý a najmä praktický článok o okuliaroch je na blogu. V článku nájdete zopár tipov, recenzií a reálne merania niektorých okuliarov, ktoré som za posledné roky sám použil. Snáď článok pomôže vo výbere každému kto potrebuje a možno aj ušetrí peniaze v niektorých špecifických prípadoch, ako sa v článku dozviete.

 

https://jaroslavlachky.sk/tipy-a-recenzie-na-okuliare-proti-modremu-svetlu/

 

 
Publikované : 2. októbra 2021 16:42
Tomas reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

A každý kto bude mať záujem o kvalitné Kugoglasses, zľavový kód na 15% zľavu je JAROSLAV

 

 

 
Publikované : 2. októbra 2021 16:44
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Chráň svoj zrak, ochrániš tým svoj Melatonín a teda aj cirkadiánnu biológiu.

 
Publikované : 2. októbra 2021 16:48
Zuzana Srncova
(@temazdravie)
Príspevky: 863
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky 

 

plis o radu.

Pocas dna pracujem na PC, vcera mi resetli profil a neviem si tam natiahnut aplikaciu f.lux - proste spravcom je to zakazane a nenainstalujem to tam.

cize neviem si znizit teplotu obrazovkz na 3500 K

 

moja otazka - ked som na NTB pocas dna v interieri (svietim si therabulb a UVA), velmi to vadi?

ak to velmi vadi, ako to mozem poriesit?

NApadlo ma kupit si nejaky mechanicky filter na obrazovku - alebo vyrobit, nemas skusenost?

Dakujem

 
Publikované : 29. októbra 2021 7:02
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

@zuzana12345 či to vadí, nevadí je otázne a záleží aj na období. V zime, kedy je viac tma viacej. Najlepšie asi ak je to možné dať NTB k oknu a mať pred sebou prirodzené svetlo, ktoré "zatieni" obrazovku. 

Prípadne aj nejakú fóliu, alebo IRIS (ak ten ide) 🤔 

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/pytaj-sa-spytaj-sa-jara-na-cokolvek/folia-blokujuca-modre/

 
Publikované : 29. októbra 2021 19:18
Vladdo
(@vladdo)
Príspevky: 65
ZLATÝ ČLEN
 

Ahjoj Jaro

Vcera my prisli EMR- tek okuliare,postovne sa sice neplatilo ale nejake clo bolo.Ale su pevne kovove.

Co sa tyka testov uvedeny vyssie:

Všetky experimenty, ktoré boli robené svetlom so silou minimálne alebo vyššie ako
1 uW/cm2 (to je cca 10 lux), preukázali významné potlačenie hladiny melatonínu v plazme.
 
 
1.jedna sa o zasvietenie do oci subjektu:)?Ci aj na kozu staci?
2.nepisu nikde cas zasvietenia. Stacia sekundy?
3. 1 uW/cm2 moze byt ekvivalent akej ziarovky?
 
Takze ked si dam nachvilu okuliare dolu alebo budem sediet v tricku-tj.  bude my biele svetlo svietit na kozu tak mam aj zbytocne tie okuliare?
Diky
 
Publikované : 24. novembra 2021 19:35
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

@vladdo Super Vlado. Predpokladám, že bolo pri takejto cene clo malé, respektíve viac si vypýtala samotná pošta, ako colnica. 

 

1. Toto bolo svietené na rohovku oka a nie, svietenie na pokožku vyvoláva iný efekt. V oboch prípadoch síce lokálne uvoľní vitamín A (oka verzus oko) no v oku je priamé prepojenie na SCN a teda aj potlačenie melatonínu.

 

Laicky povedané, aj v pokožke má svetlo efekt, no prejaví sa až s odstupom času, v závislosti od človeka. A môj pohľad je taký, že sa viac prejaví transgeneračne, to jest, že bude vidieť na deťoch (a už aj je vidieť na dnešných mladých ľuďoch)

 

2. Píše sa tam jasne, že boli vystavení po dobu 90 minút 🙂

 

3. Takmer každej, záleží na vzdialenosti. Platí obrátený štvorcový zákon 

 

 
Publikované : 24. novembra 2021 20:41
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Aktualizácia 01.01.2024 článku Tipy a recenzie okuliarov– Nové elegantné a praktické okuliare aj s video meraním – Okuliare Mitochondriak proti modrému svetlu od EasyLight

Po dlhšom čase som pridal aj na stránku aj vlastné okuliare, tak pridávam aj sem, no verím, že väčšina z Vás už pozná, a mnohí máte už aj doma, čo viem.

Elegantné červené okuliare Mitochondriak blokujúce modré svetlo pre lepší spánok. Okuliare neprepustia žiadne modré ani zelené svetlo, vďaka čomu zlepšia váš BIO rytmus (tzv. cirkadiánny rytmus), aj melatonín. Okuliare blokujú svetlo po 540 až 550 nm.

 

Okuliare som sám navrhoval a zámer bol jasný – praktickosť, 100% blokácia modrého aj zeleného svetla (takže vhodné na večer bez obáv) a elegancia (vhodné pre mužov aj ženy a fajn držia na hlave). Tu pripájam krátke video meranie spektrometrom (preverené 2 spektrometrami, keďže teraz už vlastním aj ďalší, novší spektrometer).

 

 

Výhody:

  • Lacné
  • V balení aj handrička
  • Krásne drevené a pevné púzdro v balení
  • Blokujú 100% modrého aj zeleného svetla (po 540 až 550 nm)
  • Na stránke nájdete aj rozmery a tak si ich viete cca predstaviť alebo premerať s tými, ak nejaké už máte doma.

https://www.easylight.sk/cervene-okuliare-mitochondriak-proti-modremu-svetlu/

 
Publikované : 1. januára 2024 15:27
Zdieľať: