Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Strava

8 Príspevky
3 Užívatelia
1 Likes
54 Videní
(@denisa)
Príspevky: 20
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro,

za posledny rok som sa velmi zle stravovala. Kedze sa zle citim fyzicky i psychicky z toho, napadlo mi, ze akoby som uz ani nemala uctu k sebe a robim zo seba kos a hadzem do seba odpadky (napr. pecivo, sladkosti, zmrzlina). A tak od 1.8. chcem znova zdravsie. Boli casy, ked priatel iba krutil hlavou nado mnou a lutoval ma, ze musim jest napr. tanier plny varenej mrkvy s maslom, studene pecienky s hokaidom alebo sardinky. Nic som z toho nemala – iba dobry pocit, ze robim nieco pre zdravie. Lenze necitila som sa zdravsie vtedy, i ked som tak zopar rokov zila, a to je dovod, preco som pomaly klesala a menila sa na odpadkovy kos. Teraz mam taketo plany a prosim o Tvoj nazor: prve ranajky: ryzove chlebiky, zeleny caj s cukrom, slnkom a zemou cca 15 – 20 minut, vecera: slede z konzervy, para orechy so susenymi hrozienkami. 2. ranajky a obed – to si nejako sama vyriesim. Orechy je potrebne jest namocene alebo nie? (Vysvetlenia: ryzove chlebiky su pohodlne, nemam cas niekedy varit ryzu a schladzovat ju, zeleny caj s cukrom - to potrebujem, slede obsahuju vela DHA, videla som to v tvojej tabulke niekde, vraj lepsie konzervovane ryby ako ziadne, para orechy s hrozienkami – to je nahrada za sladkosti. Otazka – susene hrozienka zabiju to dobre v rybach a orechoch? Hrozienka hadam nezabiju alebo neznizia DHA, ak ich zjem po rybe?

 
Publikované : 2. augusta 2024 11:14
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2737
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@denisa Ahoj Denisa.

To správy mám pocit, že by si hlavne mala ako prvé nájsť "cestu" samak sebe. To, že si predtým možno nevidela výsledky ako si očakávala neznamená, že si pre seba nerobila dobre. Niekedy si len človek môže dať vysoké očakávania, alebo naopak nadhodnotí to, čo robí, čo mohol byť aj tvoj prípad. Ak si jedla kvalitnú stravu a nevidela výsledky, tak sú primárne 2 možnosti:

1. Bud strava nebola naozaj kvalitná (nízko deuterovaná)
2.Alebo si nemala prostredie vhodné na to, aby tvoje mitochondrie túto stravu spracovali.

Vždy začni tým, že sa pozrieš na spôsob života, miesto, ľudí okolo, EMF okolo a množstvo umelého verzus prirodzeného slnečného (najmä UV, červeného a infračerveného) svetla. Od týchto premenných sa odvíja aj to, či bude daná potrava a "jedálniček" pre nás "zdravý".

 
Publikované : 6. augusta 2024 10:58
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2737
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Inqk myslím, že druh a množstvo jedla, aké píšeš hore, bude pre teba nedostačujúce. Ak máš problémy, tvoje telo má vyššie nároky a potreby na Živiny.

 
Publikované : 6. augusta 2024 10:59
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2737
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @denisa

Orechy je potrebne jest namocene alebo nie?

Pre teba bude lepšie namočené. Z dlhodobého hľadiska, do budúcna, už to nie je potrebné. 

 
Publikované : 6. augusta 2024 11:04
Zuzana Golitkova
(@zuzi-2)
Príspevky: 138
PLATINOVÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@denisa Ahoj Deniska. Dovolujem si pridat sa. Ked som si precitala co jes, ako pise Jaro je to nedostacujuce. Najdi si u Jara pdf myslim ze to ma, ako sa stravovat. 

Za tie roky co riesim svoje zdravie, teraz mi davaju veci najvacsi zmysel. 

Co sa tyka stravy. Jedlo si na zaciatku rozdel do 3 s tym, ze medzi jedlami aspon 3 hodiny nejedz. (nie vzdy sa mi to dari, ale ked nedam jeden den na druhy den sa viac snazim). Isto nejedz, ak mas zdravotne problemy 5 hod. pred spanim to znamena ziadne susto, ziaden dzobec ani poharik vinka :-), viem o com pisem. Byt k sebe uprimna je to najdolezitejsie. Vsetko co robis pre seba je pre tvoje telo, ono vie, ze ho chces okaslat.

1.jedlo by malo obsahovat dostatok proteinu -bez neho to nepojde (vajicka by ti tu nemali chybat hlavne zltka, bielka maju vela deuteria, ovcie, kozie syry, aj kravske chedar, ryby, hovadzia pecen, vnutornosti), tukov (kvalitny olivovy olej-za mna kazdy den, maslo alebo ghee, orechy ale tu opatrne par kuskov a vyberaj kvalitu makadam, mandle su asi najvhodnejsie) a zeleninu (sezonnu)

Ak mas zdravotne problemy toto jedlo si daj ako ranajky po hodine od vstania z postele. Ked nie tak pocuvaj hlad.

2.jedlo teraz, ked je este vela UVB tak je fajne lokalne sezonne ovocie - mozes pridat k nemu bylinky, jedle kvety

3.jedlo tiez podobne ako 1.  

Odsleduj si, ci si dostatocne syta, ak nie tak nieco zmen. Ak uzivas nejake suplementy vzdy ich zarad v okne s jedlom.

Potom medzi jedlami len vodu.

Maj dostatok soli v jedle.

Kazde jedlo jedz vonku alebo v otvorenom okne a s odhalenym bruchom a ak sa da uzemnena. Venuj na zaciatku pohlad do slnka, von z okna, potom pohlad na tanier, predychaj sa, vychutnaj vonu a farebnost toho co ides papat a uzivaj si kazde susto. Bud vdacna nech to pozitivnu energiu a nech sa to co prijimas stane liekom pre tvoje telo, bunky. A ak rada papas ako ja tak si jedlo fakt vychutnam lebo potom 3 hod. nebudem jest a ked je to posledne jedlo tak az na druhy den 🙂

Pestrost na tanieri je zakladom. Ides opat sezone. Zelenina, bylinky, koreniny, dive bylinky by nemali chybat. Dodas telu vlakninu, vitaminy, chlorfyl, antioxidanty.... pomozes mikrobiomu, tam je potrebna rozmanitost nie len par druhov.

Bez spravnych tukov ti nebude telo dobre fungovat.

To, ze si davas ryzove chlebiky nie je najidelanejsie. Je to spracovana potravina. Budem priama, vzdy sa da najst cas, aby si si nieco rychle uvarila, uz len ked rano das varit ryzu a medzitym si robis rannu hygienu, ta ryza sa vari v hrnci sama a sup potom napr. do skleneho pohara. Teplom ti este aj chyti viecko a mas ju zavarenu. Takto si schopna uvarati rychlo aj batat, cuketu, cibulu, mrkvu a ine.

Postreh, ktory mam vdaka svojim problemom. Roky mam bolesti brucha nie silne, diskomfort az som si tento rok povedala idem to riesit. A zrazu viem, co to je nemam bolest brucha. Takze, za mna to, ze sa casom nieco stane normalnym lebo sme si nato zvykli, tak to neznamena, ze je to normalne. Uz viem ze normalne je aby ma brucho nebolelo. Ano mozem zjest to, co mi niekto ponuka alebo si to kupim sama aj ked je to zdrave ale mne to nepasuje, ale za cenu, ze mi nebude dobre a potom ostatne veci v tele potom nemozu fungovat spravne, regeneracia nie je dostacujuca, lebo telo permanentne s niecom bojuje. A nestoji mi to zato.

Drzim ti palce. Nech si dosledna, konzistetna. Chce to cas, nove navyky. Ked zlyhas, nestresuj sa len sa ti zvysi kortizol a vsetko dobre co dovtedy urobis len tym vnutronym stresom opat rozladis. Daj si dalsiu sancu a ono to pojde. Vsetko dobre ti zelam na tvojej ceste. Pis sem, sme tu skvela komunita. Vselico tu uz najdes. Nie je to jednoduche sa zorientovat. 

S laskou

Zuzana

 
Publikované : 15. augusta 2024 13:44
(@denisa)
Príspevky: 20
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@zuzi-2    Ahoj Zuzi. Dakujem Ti. Tvoj prispevok ma potesil.

 
Publikované : 16. augusta 2024 14:38
Zuzana Golitkova
(@zuzi-2)
Príspevky: 138
PLATINOVÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@denisa Deniska to som rada.

 
Publikované : 18. augusta 2024 9:49
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2737
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@denisa Zuzka to vyššie krásne zhrnula, veľmi ma teší takáto vzájomná podpora. Od toho to tu je 🙏

V takomto prípade Denisa určite začni základmi, nemá zmysel veci moc prekombinovať a ak máš na sebe malo podkožného tuku, nasýtenie príde pomalšie, čo je pochopiteľné.

Určite sa ozvi ako sa darí 

 
Publikované : 20. augusta 2024 10:50
Zdieľať: