Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Upchaté cievy

3 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
25 Videní
Andrea Hajduova
(@andyd317)
Príspevky: 4
PLATINOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, včera som dostala otázku: čo pomôžu na upchate cievy resp aka prevencia je potrebna? Vies nam prosim poradit? Dakujem.

 
Publikované : 18. marca 2024 15:06
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@andrea-hajduovanewman-gr-com Ahoj Andrea! 

V podstate čokoľvek, čo zlepší zeta potenciál krvi a zabráni uvoľneniu vápnika (kalciové blokátory) a/alebo zlepší oxid dusnatý v cievach je odpoveď. 

 
 
Publikované : 18. marca 2024 21:58
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 
Upchávanie ciev zvyčajne koreluje s hustou krvou, uvoľnovaním vápnika a nedostatok NO. "Hustá" môže byť z viacerých dôvodov a vo viacerých kontextoch, no najlepšie tomu pochopuť v kontexte Zeta potenciálu. Písal som o tom samostatný článok:
 
 
 
Ak je totiž krv reálne hustá, pravdepodobne voda v krvi stráca štruktúru, negeneruje dostatok hydroniových iónov a teda ani protónov, ktoré zabezpečujú plynulý flow kvapaliny v hydrofilnej trubke (kapiláre) a následkom toho môžeme očakávať, že všetko v krvi zväčší objem. Keď veci v krvia zväčšia objem, stávajú sa menej termodynamicky efektívne, čo znamená, že v krvi vzrastá entropia. Takto sa veci v krvi pohybujú horšie, vzhľadom na odpor, aký im kladie kvapalina s názvom plazma. 
 
 
To znamená, že aj cholesterol v krvi bude ten najväčší (viac VLDL), bude tam viac ApoB, tiež stupne šírka červených krviniek aj doštičiek (ako samoplatca to vieme zmerať za pár eur), atď.
 
 
Zeta potenciál je elektrický náboj, ktorý vzniká na povrchu nejakej častice, materiálu alebo časti materiálu, ktorý príde do kontaktu s vodným roztokom. Následkom toho vznikne na jeho povrchu elektrický náboj ako výsledok lokálnych voľných elektrónov v roztoku, ktoré majú tendenciu sa preskupovať do oblasti s nenulovým nábojom, ktorá existuje v blízkosti rozhrania povrchu časti a roztoku. 
 
 
 
 
 
No a teraz - čo má v našom tele veľa voľných elektrónov? No predsa Voda. Kde máme veľa vody? Napr. v bunkách, ale aj v krvi. Krv je z 93% voda. No a v krvi sa plaví mnoho vecí, medzi ktoré spadajú aj dôležité biele, či červené krvinky. Bez nich by sme predsa umreli, pretože by sme nevedeli kyslík prepraviť do tkanív.
 
No a práve v tomto je dôležitý Zeta potenciál, ktorý na ich povrchu vzniká, vďaka interakcii hydrofilného povrchu, materiálu schopného generovať elektrostatický náboj a vode.
 
 
Zeta potenciál v podstate odzrkadľuje Redox tvojej krvnej plazmy aj vecí plaviacich sa v nich a množstva svetla (množstvo eV), aké proteíny v krvi zachytávajú a majú k dispozícií
 
 
Redox je zasa schopnosť tvojho tela presúvať elektróny a protóny. Ide teda o to, mať dostatok elektrónov (zbierať ich a nestrácať ich) a následne aj pomocou nich zachytávať Svetlo (fotoelektrický jav) a vedieť ich presúvať spolu s protónmi.
 
 
 
Bez dostatku elektrónov v krvnej plazme a schopnosti dostať ich na povrchovú časť akejkoľvek krvinky v krvi, bude tvoj zeta potenciál vždy nižší a všetko v krvi sa bude horšie pohybovať aj horšie pracovať a krv sa bude upchávať. 
 
 
Publikované : 18. marca 2024 21:59
Zdieľať: