Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Test mikrobiomu

9 Príspevky
3 Užívatelia
0 Likes
38 Videní
David Talapka
(@david-talapka)
Príspevky: 5
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Zdravím prosím vás chcel by som sa poradiť či je podľa vás vhodné si dať otestovať mikrobiom plus malabsorpce,malgigesce a slizničná imunita. Aby som objasnil prečo sa pýtam na test mikrobiomu troška priblížim moj príbeh. Približne pred 3 rokmi som začal mať neprimerané prejavy môjho tela po určitých potravinách neskôr som vypozoroval že ide hlavne o potraviny s vysokým obsahom histamínu (kakao,káva,čokoláda,kvasené výrobky,junkfood). Po konzumácii týchto jedál sa mi začali objavovať svrbivé vyrážky (žihlavka), hnisavé vyrážky po ktorých ostávali jazvy, svrbenie hlavy, očí, mám pocit že som začal zabudať alebo som ťažšie hladal slová (mentálna hmla). Najskôr som sa začal vyhábať spomínaným potravinám a mal som pocit že prejavy sú slabšie no stále boli. Neskôr som sa začal venovať problému histamínovej intolerancie a tak som sa dostal k tomu že čo ak to je premnoženie napríklad candidy alebo podobne tak som nejakú dobu (cca 3 týždne) užíval oreganový olej s kokosovým olejom. No príznaky pokračovali ďalej niekoľko krát som vyskúšal leaky gut protokol no väčšina potravín v leaky gut protokoloch sú zložené z potravín ktoré ma iritovali. Skúsil som sa 3 dňový post kde som nemal takmer žiadné priznaky no hneď po poste som si dal 16 hodinový kostný vývar a hneď som mal prejavy. Teraz monetálne som sa 55 dní na AIP stravovaní (auroimunitný protokol) kde jem iba ryžu,bataty,quinoa,pšeno,maso,olivový olej,ghee maslo,kokosový olej a niektoré druhy zeleniny. Riešim to s jednou ženou ktorá se venuje AIP no stále mám prejavy tak mi navrhla tento test mikrobiomu ktorý spomínam vyššie. Test sa robím v Nemecku a výsledky testy somnou bude konzultovať lekárka funkčnej medicíny.

 
Publikované : 26. marca 2024 15:14
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@david-talapka podľa mňa Dávid, to potrebné nie je. Test sú síce spraviť môžeš, no aj bez výsledku sa dá predpokladať, čo tam na ňom bude a preto by som si možno trochu cestu uľahčil a pomyslene tento krok preskočil k tomu, čo by nasledovalo aj tak po teste - čo s tým? Čo to vlastne znamená a prečo je môj mikrobiom takýto?

^^^Toto sú dôležité otázky.

Uvedom si, že tvoj mikrobiom je len obrovská zmes organizmov (predovšetkým prokaryotov), ktoré žijú v radikálne odlišných podmienkach. V podmirnkach, ktoré sa podobajú tomu, kde bol život pred miliardu rokov - v hypoxickom prostredí, bez prístupu k UV svetlu zo slnka, s prístupom k dusíka a síry ako hlavných akceptorov v ETC, bez ozónu a sú vystavení teplu (IČ svetlu). 

 

Tieto slová znamenajú toľko, že tvoj mikrobiom sa mení veľmi rýchlo, na základe toho, aké podmienky má. Kvantový výťažok v tvojom prostredí je to, čo rozhoduje o množstve aj tie kmeňov baktérií dnu. Je teda logické, že keď nie sú optimálne, dôsledok bude aj malabsorpcia. 

 

Keďže testy poznám, viem, že sú drahé, odporúčam skôr ako prvé vyskúšať pár dní na stabilnom UV svetle niekde pri mori, predtým si samozrejme naštudovať a zvládnuť solárny mozoľ aj všetko potrebné a následne od sledovať nakoľko sa tento problém zmierni za pár dní v iných podmirnkach. Podľa toho zistíš aký asi redox a heteroplazmia bude u teba v čreve a jeho výstelke a tiež aj niečo o imunite za výstelkou (GALT). 

 
Publikované : 27. marca 2024 9:44
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @david-talapka

Teraz monetálne som sa 55 dní na AIP stravovaní (auroimunitný protokol) kde jem iba ryžu,bataty,quinoa,pšeno,maso,olivový olej,ghee maslo,kokosový olej a niektoré druhy zeleniny.

^^^ dôvod prečo práve aj tieto potraviny často spôsobujú najmenšie ťažkosti pri osobných diétach je práve nízky obsah deutéria v posledných 5 vymenovaných a zároveň v podpore anaerobnych baktérií v hrubom čreve skrz prvé 2 vymenované.

Tvoje hrubé črevo je plne anaerobné, a je zodpovedné za vstrebávanie aj recykláciu dôležitých minerálov a vitamínov a zároveň vylučuje dôležitý typ biofotov, ktoré ti chýbajú.

Tvoje brucho potrebuje byť viac odhalené a na slnku na IČ a červenom svetle

Tvoje hrubé črevo je teda pravdepodobne miesto v trakte, ktoré ma stále funkčný kolagén a teda všetky ostatné baktérie sú schopné skrz vodu a polovodivost kolagénu presúvať všetko potrebné z distalnych časti hrubého čreva. Ak to takto ostane dlhodobo, môže nastať problém. To znamená, že potrebuješ obnoviť aj funkciu tenkého čreva a to skrz UV a zmenu napätia kyslíka dnu. 

 
Publikované : 27. marca 2024 9:48
David Talapka
(@david-talapka)
Príspevky: 5
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Ďakujem pekne za odpoveď tušil som že mi odporučíte vystavovanie sa slnko (hlavne brucho) a tak už pár dni som to začal aplikovať povecme že 10 minút denne vystavím odhalené brucho priamemu slnku inak nebola by plnohodnotná náhrada aj infra panel? keďže nie vždy sa mi podarí dostať na slnko koli práci. Ešte by som sa chcel spýtať či nemajú moje problémy nejaký súvis stým že som nejakú dobu býval v nájme kde boli plesne (pravdepodobne tam vlhlo) a spával som v blízkosti nich byt bol síce pomerne nový asi 10 ročný no bol stým častý problém a majiteľ bytu to riešil iba savom a plesne sa objavovali aj napriek tomu. Ešte ma napadla ďalšia možnosť venujem sa strave a zdravému životné štýlu cca 11 rokov a často som experimentoval so stravovacími smermi aj mňa zasiahla vlna low carb alebo keto a v tej dobe som konzumoval pomerne veľké množstvá nekvalitného bravčového masa z obchodu a do toho som jedol veľa kvasených výrobkov tak ma napadlo či veľké množstvo omega 6 a malé množstvo omega 3 v strave nemohli spôsobiť problém? Posledné dni som pridal grouding aspoň 5 minút denne a inak blokáciu modré svetla a digitálnu hygienu, chlad a tma v spálni to všetko aplikujem už pár rokov. Máte ešte nejaké rady ktoré by mi mohli pomôcť?

 
Publikované : 27. marca 2024 10:38
David Talapka
(@david-talapka)
Príspevky: 5
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Ešte pre doplnenie info tak posledné dni na AIP stravovaní som začal mať problém s trávením hlavne po väčšom množstve hovädzieho masa ma pálila záha a nafukovalo ma grgalo sa mi alebo som mal nekomfort v bruchu ( jemná bolesť) s poradkyňou čo riešim AIP sme urobili domáci test tráviacej kapacity sóda bikarbóna s vodou ráno nalačno a sledovali sme kedy začnem grgať 5 dní po sebe mi vyšiel test že mám oslabenú tráviacu kapacitu pretože som začal grgať až po 10 minútach priemerne. Tak sme sa dohodli že nasadíme na nejakú domu tráviace celospektrálne enzýmy od DrMercolu a Betaín HCL. A ako som už spomínal bolo mi odporučené si spraviť test mikrobiomu. 

 
Publikované : 27. marca 2024 10:43
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Publikoval: @david-talapka

Ďakujem pekne za odpoveď tušil som že mi odporučíte vystavovanie sa slnko (hlavne brucho) a tak už pár dni som to začal aplikovať povedzme že 10 minút denne vystavím odhalené brucho priamemu slnku inak nebola by plnohodnotná náhrada aj infra panel? keďže nie vždy sa mi podarí dostať na slnko koli práci. Ešte by som sa chcel spýtať či nemajú moje problémy nejaký súvis stým že som nejakú dobu býval v nájme kde boli plesne (pravdepodobne tam vlhlo) a spával som v blízkosti nich byt bol síce pomerne nový asi 10 ročný no bol stým častý problém a majiteľ bytu to riešil iba savom a plesne sa objavovali aj napriek tomu. Ešte ma napadla ďalšia možnosť venujem sa strave a zdravému životné štýlu cca 11 rokov a často som experimentoval so stravovacími smermi aj mňa zasiahla vlna low carb alebo keto a v tej dobe som konzumoval pomerne veľké množstvá nekvalitného bravčového masa z obchodu a do toho som jedol veľa kvasených výrobkov tak ma napadlo či veľké množstvo omega 6 a malé množstvo omega 3 v strave nemohli spôsobiť problém? Posledné dni som pridal grouding aspoň 5 minút denne a inak blokáciu modré svetla a digitálnu hygienu, chlad a tma v spálni to všetko aplikujem už pár rokov. Máte ešte nejaké rady ktoré by mi mohli pomôcť?

Z mojej strany Dávid - kľudne tykaj. 

Je super, že už si začal základmi, tak to má byť. 

Ohľadom panela - určite by to nebola plnohodnotná náhrada, to nebude nikdy nič okrem slnka, avšak ako doplnok áno. Pre teba je dôležité zapamätať si, že červené a infračervené svetlo potrebuješ do života zaradiť čo najviac, a následne budeš lepšie tolerovať UV. Nazýva sa to solárny mozoľ

No a až potom, s dostatok UV môžu prísť u tvojho čreva zmeny. Nie náhodou je črevo ukryté hlboko pod vrstvou tuku a kože, no zároveň s vonkom komunikuje. Je to napríklad portálna hrubá žila, ktorá ide z pečene plná hustej krvi, ktorá už svetlo z vonku zachytáva a následne sa dostáva aj do mezenterického priestoru. Každý predsa vie, že keď sa naješ, krv do tráviaceho traktu sa zvýši až o 60%. Dôvod je aj to, že žily skrz porfiríny privádzajú svetlo dnu a zároveň črevo zvnútra schladzujú, podobne ako sa chladia CNC stroje pri obrábaní kovov. 

 

Keďže píšeš aj o problémoch s plesnami, apod., tak odpoveď je podľa mňa určite áno. Šlo to pravdepodobne ruka v ruke. Plesne, niektoré vírusy, aj huby prirodzene rastú práve v okolí vyššej vlhkosti a vyššej radiácie (EMP smog), takže je možné že tvoje telo bolo dlhodobo vystavené nevhodným podmienkam, ktoré si očami nevnímal, avšak tvoj tráviaci trakt aj mitochondrie ich vnímajú za teba. V tom groundingu aj využívaní svetla teda určite pokračuj! 

Keď na Zem dopadne slnečné svetlo, nie len, že na nej ostanú voľné elektróny, ale tiež sa z nej vyparuje viac vody. No a rovnaká udalosť sa deje v čreve. Naše črevo je predsa uzavretá trubica od úst po konečník, pričom cez deň sa vďaka slnku vo vnútri nášho čreva "odparí" voda. Toto odparenie je podobne ako na Zemi. ⠀

V oboch prípadoch je to, čo sa odparilo protóny. Presne preto z povrchu Zeme stúpnu protóny do atmosféry, kde vytvoria vysoký POZITÍVNY El. NÁBOJ, zatiaľ čo na povrchu zeme ostanú elektróny a vytvoria mínus. Takto vznikne el. Potenciál (alias batéria). V čreve je to rovnaké. Cez deň, keď sme vonku a cítime prirodzene EMP sa do trubice uvoľnia protóny (plus), pričom vo vystelke, kde sú mitochondrie, ostanú elektróny (MINUS) 


Dôvod prečo by ti mal byť jasný. Toto je to, čo stredu čreva dáva kladnejší náboj a prečo v čreve klesá pH kvôli mechanickému rozkladu potravy. Vidíš? Nie je to len o strave. Avšak keď je cez deň na Zemi viac elektrónov, naše chodidlá a dlane sú u spôsobené tak aby ich skrz fascie, Kolagén a vodu zbierali a rozšírili do tela. ⠀

V čreve rovnako. Elektróny idú do výstelky, vďaka čomu mitochondrie pracujú dobre, a je tam väčšia EZ. ⠀

Väčšia EZ = viac zredukovaného glutationu = lepší DETOX (aj Redox) = viac protónov uprostred = lepšie trávenie. 

 

Určite sa teda začni sústrediť na tie základy, DHA (omega 3) je pre teba kľúčová, aby sa jej *čo najviac zakomponovalo do membrán v čreve, ktoré riadi ich recykláciu aj odtok deutéria, tiež dostatok elektrónov a hlavne mysli na to, že strava, akú s takýmito problémami ješ, potrebuje byť synchronizovaná aj s prostredím v akom reálne si a aké má tvoja koža k dispozícií (svetlo a IČ + UV)

 

 
Publikované : 29. marca 2024 10:08
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Publikoval: @david-talapka

Ešte pre doplnenie info tak posledné dni na AIP stravovaní som začal mať problém s trávením hlavne po väčšom množstve hovädzieho masa ma pálila záha a nafukovalo ma grgalo sa mi alebo som mal nekomfort v bruchu ( jemná bolesť) s poradkyňou čo riešim AIP sme urobili domáci test tráviacej kapacity sóda bikarbóna s vodou ráno nalačno a sledovali sme kedy začnem grgať 5 dní po sebe mi vyšiel test že mám oslabenú tráviacu kapacitu pretože som začal grgať až po 10 minútach priemerne. Tak sme sa dohodli že nasadíme na nejakú domu tráviace celospektrálne enzýmy od DrMercolu a Betaín HCL. A ako som už spomínal bolo mi odporučené si spraviť test mikrobiomu. 

Je pochopiteľné, že test vyššiel ako vyššiel. Sám uvidíš, či doplnky niećo zmenia. Ak nie, potrebuješ zmeniť viac a hlavne to podstatné - Redox. 

Pozri aj článok tu: https://jaroslavlachky.sk/crevo-a-mozog-11-zaludocne-kyseliny-a-ako-pomoct-s-hcl/

 

 
Publikované : 29. marca 2024 10:14
David Talapka
(@david-talapka)
Príspevky: 5
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky ďakujem pekne za vysvetlenie. Prosím ťa a ako často alebo koľko denne sa vystavovať slnku ?Takže panel ako doplnok môže byť veľká pomoc napríklad 15 minut každé ráno vystaviť svoje telo infra panelu ? K tým omega 3 momentálne kupujem divokého lososa a jem ho 2x týždenne (cca 500g) môžem zaradiť ktomu aj olej z treščej pečene alebo je to kontraproduktívne (kôli oxidácii atď). Čo sa týka tých plesní treba sa tomu niako špecificky povenovat ? napríklad oregano olej grapefruitové kvapky a podobne ? Dobre som pochopil že strava by mala byť sezónna a napríklad keď je leto alebo svieti viac slnka môžem si dovoliť viac sacharidov a v chladnejšom období skôr tuky a bielkoviny? Viem že táto otázka je možno zbytočná a je to individuálne ale ako dlho môže trvať kým prestanú reakcie na jedlo s vyšším obsahom histaminu alebo lepšie povedané budem môcť ešte v budúcnosti jesť fermentované výrobky alebo čokoládu atď ? Ďakujem 🙂

 
Publikované : 29. marca 2024 10:34
David Talapka
(@david-talapka)
Príspevky: 5
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Prípadne aké krvné testy ohľadom môjho stavu by si vedel odporučiť ?

 
Publikované : 29. marca 2024 10:42
Zdieľať: