Ročné/mesačné prémium členstvá

VOZ #6 Čo je Zeta potenciál a prečo niekomu nefunguje Ketogénna strava

22.2. 20232092x13

Čo je to zeta potenciál, ako vzniká a ako sa oň stará tvoj mikrobióm a pokožka? Prečo v lete potrebuješ zeleninu a slnko, no v zime ketogénnu stravu a správne diverzifikovaný mikrobióm? A prečo veľa ľuďom nefunguje keto, či lowcarb a čo majú spoločné s vrcholovými športovcami?

Dnes sa dozvieš nie len prečo, ale aj ako to robiť správne a ako „prinútiť“ svoje mitochondrie opäť betaoxidovať!

P.S. Článok si môžeš vypočuť aj ako nahovorený Audio podcast. Nájdeš ho tu alebo na stránke s PODCASTAMI.

P.P.S. Ak chceš byť informovaný vždy medzi prvými o zverejnení nového článku/podcastu, prihlás sa na odber nižšie.


SUMÁR ČLÁNKU

  • Čo je to zeta potenciál?
  • Ako zeta potenciál vzniká, čo ho tvorí a ako súvisí s tvojím srdcom?
  • Prečo úlohu srdca nikdy nebolo byť pumpa? Aké mám na to dôkazy a ako pohyb krvi funguje naozaj?
  • Aký je rozdiel medzi črevom a pokožkou, čo majú zasa podobné a prečo oba suplementujú tvoju krvi so sírou?
  • Prečo má veľa žien problémy s ketogénnou stravou, štítnou žľazou, prečo mnoho triatlonistov nezvláda plávanie a ako si správne zostaviť nie len „diétu“?
  • Aj na toto sa dnes pozrieme a čaká ťa toho ešte o mnoho viac!

O čom to dnes bude

Dnešný článok v novej sérii , bude veľmi krátky, stručný, no dôležitý, pretože sa odvíja od predposledného o DHA, dusíku a síre.

Zopakujme si to. Spomalením svetla pomocou jeho interakcie s našimi atómami v sebe tvoríme čas, ktorý následne vieme manipulovať. Avšak až vďaka DHA vieme svetlo využívať naplno. Tiež len vďaka DHA meníme svetlo na jednosmerný elektrický prúd, ktorý následne poháňa naše hlavné cirkadiánne hodinky v SCN, čo je aj dôvod, prečo majú ľudia najviac DHA práve v oku.

Takýmto spôsobom DHA prepája všetky 3 živly do jedného celku. Umožňuje totiž Ohňu (svetlo) zmeniť na elektrický stimul a generovať magnetické pole (Zem = magnetizmus) a zároveň ho prenášať do vody.

Dnes na to nadviažeme, pretože ti predstavím niečo, čo sa nazýva Zeta potenciál a súvisí to najmä s tvojou krvou.

Väčšina z Vás tento pojem už pozná, hlavne z dôvodu, že je o tom kapitola v mojej druhej knihe a tiež z webinárov ukončeného Ekuru Kvantovej biológie. No tí, ktorí nie, musíte ho Spoznať.

Mimochodom, na poslednom Workshope v Bratislave, ktorého téma bolo Svetlo alias Oheň, sme si práve niečo o KRVI ukázali a každý kto tam bol, vie aké obrovské dôsledky z toho plynú. Naša koža a mitochondrie totižto generujú veľmi špecifickým spôsobom istý tip laséru, ktorí sa týka aj tohto všetkého!

Ďalší Workshop, ktorý bude podľa mňa najzaujímavejší a zároveň najdôležitejší, ktorý bude o Vode, deutériu, matrixe mitochondrie a o všetkom, čo s tým súvisí, bude už o mesiac, 18. februára a vstupenky sa dajú zakúpiť do konca Februára v Zľave za 120 eur. Od 01. Marca budú v predaji za plnú sumu – 175 eur. Teraz poďme na vec, ku článku.

Čo je Zeta potenciál

Zeta potenciál je elektrický náboj, ktorý vzniká na povrchu nejakej častice, materiálu alebo časti materiálu, ktorý príde do kontaktu s vodným roztokom. Následkom toho vznikne na jeho povrchu elektrický náboj ako výsledok lokálnych voľných elektrónov v roztoku, ktoré majú tendenciu sa preskupovať do oblasti s nenulovým nábojom, ktorá existuje v blízkosti rozhrania povrchu časti a roztoku. 

Definícia možno nezáživná, takže si to ukážeme aj laicky. Predstav si kovovú gulôčku. Keď ju máš voľne na stole, nič sa s ňou nedeje. Avšak keď dáš gulôčku vedľa magnetu, pohne sa, však?

No a keď dáš tú gulôčku do kontaktu s niečím, čo má veľa voľných elektrónov, tiež s tým môže začať reagovať. Napr. ako vodič, keďže kovy vedú elektrický prúd aj teplo.

No a teraz sa zamysli, čo má v našom tele veľa voľných elektrónov? No predsa Voda. Kde máme veľa vody? Napr. v bunkách, ale aj v krvi. Krv je z 93% voda. No a v krvi sa plaví mnoho vecí( akože gulôčok), medzi ktoré spadajú aj dôležité biele, či červené krvinky. Bez nich by sme predsa umreli, pretože by sme nevedeli kyslík prepraviť do tkanív.

No a práve v tomto je dôležitý Zeta potenciál, ktorý na ich povrchu vzniká, vďaka interakcii hydrofilného povrchu, materiálu schopného generovať elektrostatický náboj a vode. [R]

(Modified from Pollack & Reckel, 1977 and Rouger & Salmon, 1981)

Ako Zeta potenciál súvisí s Redoxom

Ako si môžeš na obrázku vyššie všimnúť, zeta potenciál v podstate odzrkadľuje Redox tvojej krvnej plazmy. Krvná plazma je vlastne voda  krvi bez proteínov.

Nezabúdaj, že Redox je v podstate schopnosť tvojho tela presúvať elektróny a protóny. Ide teda o to, mať dostatok elektrónov (zbierať ich a nestrácať ich) a následne aj pomocou nich zachytávať Svetlo (fotoelektrický jav) a vedieť ich presúvať spolu s protónmi.

No a v tvojej krvi sa práve od tejto schopnosti (od tvojho Redoxu) odvíja zeta potenciál všetkého, čo sa ti v krvi plaví. Opakujem – platí to pre červené krvinky, ktoré prenášajú kyslík, biele krvinky, ktoré ti udržujú imunitu a tiež pre všetky patogény, vírusy, baktérie, aj krvné doštičky.

Bez dostatku elektrónov v krvnej plazme a schopnosti dostať ich na povrchovú časť akejkoľvek krvinky v krvi, bude tvoj zeta potenciál vždy nižší a všetko v krvi sa bude horšie pohybovať a horšie pracovať. No a toto nechceme.

Teraz sa zrejme pýtaš, ako sa tento zeta potenciál tvorí a ako si ho udržujeme a ako to využiť v praxi, však? Jednoducho. Súvisí totiž s predošlými článkami a konkrétne s tým o DHA, a síre a cystíne z Epigenetiky #5.

Ako sa Zeta potenciál tvorí a udržiava

Teraz si to poďme prepojiť. Teraz sa zároveň ukáže kto aký pozor dával v predošlých článkoch. Toto sa týka aj členov, pretože od tohto bodu ďalej budem chcieť, aby ste Zeta potenciál poznali a všetky veci, ktoré ste sa dozvedeli o Ottovi Guerickem z Nemeckaúvodnom Intre v Januárovom QaA a jeho pokusoch, ktoré robil, Vám to teraz krásne prepoja. Takže…

Krv je plná Vody, to už vieš. Voda obsahuje dostatok elektrónov. Obzvlášť ak je v blízkosti hydrofilného materiálu, akým je napr. kolagén, z ktorého sú naše cievy. Takto sa separuje na plus a mínus a uvoľní elektróny. Tiež voda nesmie obsahovať veľa halogénov, čo je dôvod, prečo by si nemal piť vodu s fluórom, ani pivo!

Teraz si vezmime napr. červenú krvinku. Na to, aby získala na svojom povrchu elektróny a mohla tak vytvoriť zeta potenciál ich musí nejako získať. No a získa ich z vody, vďaka DHA a Síre.

Nezabúdaj, že síra obsahuje veľa voľných elektrónov, vďaka čomu spraví všetko, s čím príde do kontaktu, hydrofilným a zvýši mu Redox.

Aj preto všetko dôležité proteíny, ako napr. glutatión, obsahujú síru a tiež preto správne synchronizovaná Ketogénna strava s chladom, dostatok jódu a DHA zvýšia človeku endogénny glutatión. Keď totiž oxiduješ tuk, tvoríš kvantá vody, aj IČ svetla, pomocou čoho svoje proteíny udržuješ hydratované a zredukované.

V lete zasa ketogénnu stravu nepotrebuješ a môžeš si dovoliť konzumáciu väčšieho množstva zeleniny, no iba za predpokladu, že si vonku, na slnku, s odhalenou kožou.

Tvoje mikrobióm a pokožka ti totiž „suplementujú“ síru rozdielne v závislosti od sezóny a ty si to ani neuvedomuješ! Ja ti to však dnes prezradím a zároveň tým verím raz a navždy vyvrátim mnohé nezmyselné rady ohľadom výživy, ktoré sa internetom šíria.

Pokožka verzus Mikrobióm ako tvorcovia zeta potenciálu

Najskôr ti ukážem tento starý obrázok o vitamíne D. Pozri sa naň, pretože teraz by ti automaticky malo trknúť niečo, čo si vtedy nevidel. Síran alias síra.

Cholesterol nie je zlý, ani nikdy nebol. Toto už verím nemusím s nikým rozoberať. Ani to, že tvoja zvýšená hladina cholesterolu v krvi nemusí byť nijako zlá. Ako však na obrázku vidíš, ten cholesterol sa musí v tele a hlavne v krvi nejako prepravovať, no a robí to práve pomocou síranu, ktorý obsahuje síru.

Takto sa cholesterol stane hydrofilným, elektronegatívnym a môže sa plaviť voľne vo vode. O tomto sme si v Sobotu ukazovali aj slajdy na prednáške. Ak cholesterol síran nemá, musí byť v prepravnom obale s názvom LDL. Teraz sa však venujeme síre a zeta potenciálu.

poslednom článku o DHA som ti síru spomínal viackrát. Rozpamätaj sa. Tiež som ti ukázal, ako pracuje fotosyntéza, ako využíva dusík v pôde a tiež som ti prirovnal rizosféru (časť pôdy) s tvojím mikrobiómom.

Dôvod prečo je zeta potenciál. Ak totiž nie je tvoja koža vystavená dostatočne slnku a UV svetlu, nedokáže uvoľňovať veľa síranu do krvného obehu. Toto je prirodzené v zime, kedy máme slnka málo. Preto predsa musela evolúcia vymyslieť nejaký záložný systém, však? Áno je to tak a tvojím záložným systémom je črevo a prokaryoty v ňom. Toto je tvoj „vnútorný oheň“, o ktorom hovoria aj starí jogíni, hoci to nevedeli vedecky vysvetliť.

V tvojom čreve sú totiž síru produkujúce baktérie, ktoré tam tvoria aj síran, ktorý vypúšťajú formou sírovodíku do krvi, aby ti suplementovali síru v období, kedy má tvoja koža menej solárneho žiarenia. Presne preto som ti v poslednom článku hovoril o tom, že karnivory, ktorí sa boja vody a konzumujú viac živočíšnu ketogénnu stravu, ako napr. lev, majú vysoký obsah týchto baktérií v čreve.

Naopak taká kravička, vegetarián, ktorá konzumuje veľa rastlín s obsahom dusíka aj síry, má v čreve viac metanogénnych baktérií, pretože nepotrebuje toľko síry z čreva. Má totiž nad hlavou silné slnko a zeleninu, ktoré jej pomôžu síru do krvi uvoľniť takto.

Prečo naše srdce nie je Pumpa

Až keď je síra v krvi, dokáže pomocou DHA generovať obrovský elektrostatický náboj na povrchu červených krviniek, ktoré tak reagujú s povrchom kapiláry a vodou, pričom vygenerujú vysoký zeta potenciál. To znamená, že okolo krvinky vznikne negatívny el. náboj, rovnaký aký má stena kapiláry, no kúsok od nej pozitívny.

Takýmto spôsobom sa krvinka nikdy neupchá, pretože sa bude neustále odpudzovať od steny kapiláry (oba majú mínus) a zároveň bude indukovaný neustály pohyb protónov skrz hydroniové ióny (plus), vďaka čomu ostane krv v pohybe a srdce nebude nútené toľko pracovať.

Úlohou srdca totiž nikdy nebolo byť Pumpa. Na pohyb našej krvi by to nikdy nestačilo. Každý kto má doma moju druhú knihu, tento fakt verím dávno vie a môžete si tam pozrieť aj ďalšie pekné obrázky, kde je to ukázané!

Avšak kedykoľvek sa tieto elektro-hydrodynamické vlastnosti krvi zhoršia, napr. kvôli nedostatku síry, vody, či Redoxu, tvoje srdce musí udierať viac (pomysli na stúpajúci tlak), krv sa stáva viac pozitívnou a pomalšou (mysli na upchávanie ciev, kalcifikáciu, lieky na riedenie krvi,…) a tvoje tkanivá sa menej okysličujú (mysli na menšiu donášku kyslíka skrz červené krvinky).

Vidíš ako to do seba zapadá? Už chápeš prečo má dnes viac ľudí takéto problémy? A prečo rady tipu „ak máš vysoký tlak – jedz jablko“ neplatia? A tiež prečo musí byť tvoja diéta synchronizovaná nie len so sezónou vonku, ale najmä s tvojím prostredím a prácou?

Ak je aj vonku totiž leto, no ty pracuješ neustále v kancelárií, vyžaduješ viac DHA, viac síry v strave a viac ketogénnu živočíšnu stravu s chladom a nízkofrekvenčným jedením, ktoré ti pomôžu udržať mikrobióm diverzifikovaný tak, ako potrebuješ ty a tvoja krv. Tiež vtedy vyžaduješ veľa jódu, ktorý ti pomôže udržať vodu koherentnú a vynahradí ti vitamín C. V zime totiž živočíchy ako my vitamín C z ovocia nepotrebujú!

Prečo mnohým ľuďom dnes nefunguje ani ketogénna strava?

Dnešný článok má byť krátky a tak už iba toto. Nedá mi to nespomenúť, pretože sa na to veľa ľudí pýtalo v minulosti a zároveň to okolo seba vidím čoraz častejšie.

Takže, prečo veľa ľudí, ktorí prejdu na low carb až ketogénnu stravu zlyhajú? Prečo im to nefunguje? A prečo sa dokonca mnohým ženám zhorší menštruácia či štítna žľaza?

Odpoveď je v riadkoch vyššie. Všetky veci totiž musia byť synchrónne, no hlavne, tvoje mitochondrie musia byť schopné betaoxidovať! Toto si veľa ľudí neuvedomuje.

Ak si totiž fungoval nejakým životným štýlom niekoľko rokov, pričom si zrazu zmenil smer, nemôžeš čakať, že sa veci zmenia zo dňa na deň. V normálnych podmienkach totiž máme práve obdobie Jari a leta to, kedy naše mitochondrie príliš na spaľovanie tuku nepoužívame, no zároveň sa ich veľa zbavujeme skrz autofágiuapoptózu. V tomto období sú preto aj sacharidy vhodné, ak sme na slnku. (Autofágia a Apoptóza budú mimochodom rozobraté v samostatnom článku.)

Voľné radikály, ktoré vyprodukujeme, nám totiž spolu s dopadajúcim slnkom na pokožku umožňujú tvoriť správne voľné radikály, ktoré mitochondriám signalizujú, aby sa zahubili (apoptóza – ak sú zlé) alebo opravili (autofágia – ak sú len poškodené).

Následne, s príchodom Jesene, kedy sa ochladzuje, sú naše nové mitochondrie schopné plne betaoxidovať a ketogénna strava je pre nás prirodzená. Presne preto aj mnohým ľuďom, ktorí sú mladí a nemajú príliš zničené mitochondrie a zničený redox úplne postačuje, ak len prejdu na keto behom pár týždňov, pričom zaradia predtým dostatok horčíka a jódu, viac kvalitnej vody, a následne horčík vymenia za sodík a konzumáciu vody znížia. Vodu už potom tvoria v sebe, pretože vzrastie ich VO2 a magnetizmus .

Naopak taká priemerná žena, ktorá trpí roky chronickou stratou elektrónov, ktorá prejde s disfunkčnými mitochondriami a dehydratáciou na ketogénnu stravu, nemôže očakávať, že jej to bude fungovať. Dokonca ani dobre nezvládne chlad, pretože nevie betaoxidovať. Ona potrebuje fixnúť v prvom rade svoje 2 programy na opravu mitochondrii pomocou slnka, konštantne dopĺňať do tela DHA, jód, a hromadu elektrónov a až neskôr môže čakať zlepšenie.

Veď sa len opäť zamysli nad schopnosťou DHA. Ak máme v lete dostatok Slnka, DHA nám stačí menej. Preto ľudia žijúci v Afrike, pri rovníku, môžu fungovať ako vegetariáni. Naopak v zime, kedy máme slnka málo, potrebujeme v tkanivách DHA viac, aby sme aj menšieho množstvo svetla premenili na el. prúd. Ak však do toho zarátame umelé modré svetlo, ktoré Človeka o DHA oberá a umelé EMP, ktoré ho dehydratuje, on vyžaduje DHA ešte viac!

Presne preto to väčšinou u žien býva spojené aj so štítnou žľazou. FT3 je totiž priamo závislá od slnka a predovšetkým modrého a červeného svetla, aké ráno svieti. FT3 tiež vyžaduje jód, pričom ženy majú druhú najvyššiu zásobu jódu v prsníkoch. Muži nie.

O krabičkových, tekutých a rôznych „keto-šejk“ diétach ani nehovorím. Ak si sa dočítal až sem tak ti musí byť jasné, prečo keď je v nejakej diéte v názve slovo „keto“ a za tým“ rozmixované“ a „kalórie“, tak pre teba je to hneď znak – ruky preč.

Tvoje črevo potrebuje celú stravu a je prirodzene ketogénne vtedy, kedy je na to uspôsobené – v spánku, v zime a počas dlhšieho času nejedenia. Nie po konzumácií niečoho takéhoto, čo ti akurát zhorší črevo, mikrobióm, FIAF a aj hormóny a neurotransmiterry.

Čo majú spoločné priemerní ľudia a vrcholoví športovci? Zlé mitochondrie.

Preto stúpa dnes u mnohých ľudí aj chuť na sacharidy, no to neznamená, že by sme ich mali jesť. Tvoja chuť na sacharidy tiež stúpa, kedykoľvek si okolo umelého svetla. Čo si však málo ľudí uvedomilo je, že ak majú ich mitochondrie reverznutý flow, čo môže byť krátkodobé v sezóne, alebo chronické, napr. vďaka umelému svetlu, každý sacharid im v podstate „skráti obvod“ a vybije mitochondriu.

Je to rovnaké, ako keď strčíš skrutkovač medzi dva póly v autobatérií. Rovnako „vyskratuješ“ aj svoju mitochondriu, v takomto stave, ak do nej prinášaš vodík zo sacharidu bez dostatku UV svetla, svietiaceho do tvojho Oka a na kožu. Iba takto, vďaka UV svetlu, dokážeš zvýšiť kyslík vo svojich žilách a zvýšiť napätie kyslíka v mitochondrii, vďaka čomu vyprodukuješ adekvátny voľný radikál, ktorý pomôže mitochondrii zahubiť sa, alebo sa zrecyklovať.

Aby som ti však aj dokázal, že sa v tomto (možno?) nemýlim, vygoogli si príčiny úmrtí, alebo srdcových zlyhaní u vrcholových športovcov počas zimy alebo počas triatlonov. Takto sa dozvieš že mnoho dobre trénovaných športovcov, ktorí fungujú na základe verejných dogiem – dopĺňanie glykogénu iba sacharidmi, trénujú priveľa, zrýchľujú svoj rast, trénujú iba vo fitku, nemajú dobrý Redox, cirkadiánny rytmusmitochondrie, majú často problém so srdcom a akútnym chladom.

Napríklad tak, že po dobehnutí maratónu, kedy majú ísť do vody, im zlyhá srdce, alebo sa niečo stane. V takomto prípade totiž dochádza k obrovskému tlaku na mitochondrie, ktoré sú nútené behom sekundy sa scvrknúť a prejsť na betaoxidáciu.

Ak sú však v kostrovom svalstve zvyknuté iba na sacharidy, ktoré ich mitochondrie udržiavajú síce s vyšším Redoxom, no s viac roztiahnutou membránou, nezvládnu to. Podobne zlyhá ich kolagén, ktorý nie je schopný generovať tok hydroniových iónovkapilárach a krv sa nárazovo spomalí.

Dôvod, pre ktorý ti to píšem nie je strašiť ťa. Je ním to, aby si si uvedomil, že mnoho žien aj mužov, ktorí zažívajú takéto sezónne „úpadky“ zdravia, nálady a výkonnosti, nezvládajú ani pár mesačnú ketogénnu stravu, netolerujú chlad a slnko sú v podstate rovnakí ako športovci, akurát v menšom a chronickom meradle. Oba prípady však spája kolónia disfunkčných mitochondrií, s dlhodobo prepnutým tokom elektrónov a neschopnosťou kvalitne betaoxidovať!

Ak neveríš, klikni zasa sem a pozri sa, čo hovoria niektoré štúdie. U mladých ľudí už vo veku 25 rokov stúpajú prípady infarktov!

Nezabúdaj, že vo vode už nie je čas na Riskovanie. Vtedy mitochondrie vyžadujú vysokú donášku O2, aby tvorili VoduTeplo a tiež dostatok DHA vo vonkajšej membráne, aj v krvi. Ak niečo z toho zlyhá, tunelovanie elektrónov aj protónov nemôže prebiehať.

A ak by som mal byť úprimný, podľa mňa je práve dehydratácia dnes najväčší problém ľudí. Alebo je to kombinácia viacerých, no dehydratácia tam hrá úlohu. Bez vody totiž nedokáže polovodič pracovať a človek začne hromadiť protóny, aj deutérium tam, kde by nemal!

Svoju dehydratáciu si vieš dokonca aj zistiť pomocou merania kreatinínu a močoviny a jednoduchého výpočtu. Ak ti víde číslo vysoké hneď vieš, že nemáš dostatok vody a tvoj Zeta potenciál aj redox sú znížené. Podobne si vieš merať vitamín D, HsCRPsDHEA. Práve toto sme si ukazovali v Sobotu na workshope a budeme sa tomu určite venovať aj na nadchádzajúcich workshopoch, kde budú aj ďalšie testy, ktoré ti poukážu, na ktorej strane rovnice si potrebuješ dávať záležať viac!

Na nadchádzajúcom workshope chcem tiež predstaviť niečo z môjho nedávneho experimentu, kde som iba pomocou manipulácie vody a jej viskozity zlepšil nie len svoju výkonnosť, ale aj VO2, krvné parametre a dokonca aj niektoré hormóny. Na spiroergometrii som bol následne z výsledkov príjemné prekvapený!

Záver a Zhrnutie

Verím, že sa ti dnešný článok páčil, bolo v ňom naozaj veľa a určite odporúčam prečítať/vypočuť viackrát. Prípadne využi možnosť pýtať sa, čo konkrétne ty potrebuješ k svojmu kontextu objasniť. Máš možnosť využiť napr. pravidelné webináre aj QaA ZOOM meetingy, ktoré sú súčasťou prémium členstva a najbližší máme práve Zajtra – 23.02. S niektorými z Vás sa teda vidíme o 16:30 vo Februárovom QaA!

Tiež ti dávam do pozornosti aj takto na záver článku ďalší nadchádzajúci Workshop, tentokrát o Vode, ktorý bude už 18.03. opäť v centre MyCoach v Bratislave.

Všetky ďalšie info aj možnosť objednávky/registrácie Vstupenky v predpredaji nájdeš na tomto odkaze alebo priamo na tel. č. u Mariána z MyCoach: +421915057640

Tiež ti dávam do pozornosti moje 2 tlačené Knihy, ktoré môžeš zakúpiť aj v Akciovom balíčku, a to najdôležitejšie – možnosť pridať sa medzi Prémium členov, kde získavaš ako Platinoví člen vytlačené knihy, rovnako aj množstvo ďalších materiálov, webinárov, pomôcok automaticky v cene členstva!

Ak sa ti článok páčil a chceš ma podporiť v práci, alebo si myslíš, že môže pomôcť niekomu z tvojich známych, zdieľaj ho ďalej.

Ak ťa články/podcasty zaujímajú a chceš byť informovaný medzi prvými vždy, keď zverejním nový, môžeš mi nižšie zanechať email a dostaneš ako prvý upozornenie!


Čítame sa nabudúce, takže zostaň naladený 🙂

REFERENCIE, ODKAZY, LINKY a CITÁCIE:

  1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Zeta_potenci%C3%A1l
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3415751/
  3. https://jaroslavlachky.sk/epigenetika-5-sira-cystein-glutation-a-detox-verzus-redox/
  4. https://www.nytimes.com/2011/08/08/sports/man-dies-during-new-york-city-triathlon.html
  5. https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2016/05/11/researchers-document-troubling-rise-in-strokes-in-young-adults-starting-at-age-25/

Chcete z informácií načerpať ešte viac?

Pridajte sa medzi premium členov !

Prémium členstvo ti pomôže v zlepšení tvojho Zdravia, Mysle a Výkonnosti. Objav s nami svoj plný Potenciál!

Ako prémium člen získavaš prístup ku množstvu cenných materiálov, knihám, ekurzom, súkromným webinárom, spoločným pravidelným ZOOM-meetingom, či ku súkromnému diskusnému fóru, v ktorom medzi sebou zdieľame svoje skúsenosti/progressy, radyTipy!

Staň sa súčasťou našej rastúcej Komunity, medzi ktorými máš neustálu podporu! 


Ak máš nejakú otázku, alebo si našiel v článku gramatickú chybičku, napíš mi prosím dole do komentára :) 

Ak chceš byť informovaný medzi prvými, vždy keď uverejním nový článok, vlož svoj email a ja ti pošlem upozornenie :)


Najpredávanejšie Protukty na Eshope, ktoré Vám môžu pomôcť prevziať svoj Život do vlastných Rúk!

Komentáre
  1. Peto píše:

    Reagujem na tvoju odpoveď v novom komentári:
    Svoju prácu robíš dobre, a tiež je velmi sympatické aj to kolko času dokazes venovat ludom aj osobne ci uz cez webinare, komenty a ine… môj vedomostný rozhlad sa vyrazne rozsiril od kedy čítam aj tvoje blogy. Vzdy sa je čo učiť aj nadalej, ja by som aj rád niekomu vysvetlil aspon nejake zaklady ktore som už spoznal, ale u mna je taky nedostatok že to neviem edukativne danemu človeku podať a vysvetliť prečo tak a tak je. Potom ak to zle edukativne človeku podam tak len opovrhne tym a povie čo za koniny tu rozpravaš 😀 preto až tak ľudom nechcem radiť aby si danu vec potom nesprotivili. Za niekolko rokov som už na sebe v lete odpozoroval napr. to, ako dlho mam byť na slnku do takeho bodu že sa opálim. Kedze opalenie prichadza s oneskorim nie hned ved vieš. Ak uz mam pigment tmavsi zvladam byt na slnku dlhšie. Je to takto správne ? Môže nadmerné slnenie aj bez spalenia nejako poškodiť pokožku/znamienka alebo nieco ine ?

    Tvoje články mi tiež ukazali ze tukov sa netreba az tak bat ako to bolo za posledne roky vsade písane ake su zlé. Totizto, na taky vydaj aky som mal za posledne roky som tukov rôzneho druhu konzumoval ovela menej ako teraz. Dokonca od kedy sa viac vystavujem chladu + studene sprchy, mávam aj väčšiu chuť na plnšie sytejsie jedla dokonca mi začala chutiť aj domaca huspenina spolu s uvarenym mäsom čo kedysi som to nemohol prehltnuť 😀 a na sladkosti nemávam už chuť, no občas si doprajem vysoko % horku čokoladu. Zvlastne ale ani na ovocie teraz nemavam chuť. Maximalne si dam jablko. Ozaj len výnimočne trošku medu ale to sa neda porovnat s tym co bolo kedysi pred cca 3 rokmi. Tiež nepijem tolko vody ked nevykonavam nejaku ťažku činnosť. Napriklad v robote 8,5h si vystacim z cca 500-800ml čistej vody. Kedysi som pil vela mineralok, hlavne magneziovych ale asi od leta a najmä teraz v zime ak vypijem mineralku a hlavne magneziovu tak vela močím, preto som len na čistej vode. Neviem prečo… čo myslíš ?
    Neviem či si pamätáš ako som spomínal v jeseni ze by som chcel nabrat asi tak cca 1-2kg svalovej hmoty 😀 tak neviem či sa to podarilo, trenoval som poctivo 4x tyzdenne. 2x nohy, 2x cely vrch. Svaly na kazdu partiu som privadzal blizko ku sval.zlyhaniu alebo aj do. Zaradzoval som progresivne zaťaženie, žiadne suplementy v podobe gaineru alebo srvatkoveho proteinu. Jedine koncom novembra creatin 5g denne. A magnezium byglicinat občas zinok. Bielkoviny boli z normalnej stravy najmä vajcia, bravčove mäso, vnutornosti, polotvrde a tvrde syry, hovädzie, občas tvaroh, kefir a rôzne ryby Losos, krevety, pstruh, makrela, ale aj údenač, šproty a sardinky. (inač, aky mas nazor na udenu makrelu klasika udenač 😀 dobre ci nie) ? Tuky som zvysil oproti minulym rokom a ukazalo sa to asi aj na pleti ze nemavam vyražky ale neviem ci to je kvoli tomu. No z tukov som daval olivovy olej, maslo, obcas kokosovy olej a bravcovu masť, sem tam mandlove orechy a vlašske ale vlašskych menej ako mandlí. Občas Avokado (ale neviem ci je to vhodny tuk teraz v zime). No a kedze som chcel nabrat trocha svalov najmä na nohy kvoli bicyklovaniu (nabral som aj hore 😀 ) tak som zaradzoval aj sacharidy no pomer tam bol nizsi ako v lete. Tak zo sacharidou najmä zemiaky, chlieb, občas ryža a občas batat. Ovocie som všetko v zime vyradil okrem jablk. Bol som len na uskladnenych jablkach z jesene v mensom mnozstve. A zo zeleniny najmä koreňovu, mrkva, petržlen, červena repa a cibuľa, cesnak, nakladana domaca kvasena kapusta a občas nakladane uhorky. A vysledky mojej zimnej silovej pripravy ? 😀 no čo sa týka váhy mám 66,5-67kg. Letnú sezónu som končil na rovnakej váhe ALE cítim ze mám väčšiu silu celkovo a pevnejšie a vyraznejšie svalstvo najmä na chrbte a bruchu, nieze by som bol nejaky herkules 😀 ale ak porovnam fotky z minulej zimnej pripravy tak svastvo je pevnejsie a vyraznejsie + vyraznejsie žily a aj na takych miestach kde som ani nevedel že take žily idu 😀 . A tu sa mi dostava otazka, mohol som nabrat svaly a schudnuť z tuku zároveň, aj ked som uz predtym v lete mal relativne nizku vahu 67kg a teda aj asi podobne % tuku ?? Po treningu som sa najedol vzdy asi hodinu-hodinu a pol lebo hned po nom som nemal chuť niečo ladovať. A zvyčajne jem 3 jedla denne. Občas som vydrzal aj na 2 jedlach ale to malo kedy kedze asi som mal väčší výdaj, neviem…
    Keďze je to aj trochu dlhsi komentár s veľa otáznikmi na teba, tu to nateraz aj ukončím 🙂
    Prepač ak dávam vela otázok 😀

    • Jaroslav Lachký píše:

      Som Rad Peťo, že to takto berieš. A úrčite chápeš aspoň z časti prečo som sa rozhodol robiť „robotu“ takto.⠀

      Nejde mi o to nazbierať čo najviac sledovaťelov ale skôr o pár ľudí, ktorým to môže pomôcť, s ktorými to rezonuje a verím, že časom aj ďalší doplnia nejaké „karty“ do balíčka, aby sa nám spoločne lepšie „hralo“ v dnešnom modernom svete. ⠀


      ⠀ S tým rozprávaním druhým súhlasím. Tiež ti časti riešim a akurát včera som sa s kamarátom o tom bavil, ktorý robí trénera a tiež sa už zaujíma o tieto veci a vie, aké ťažké je klientovi povedať niečo len o svetle, či spánku, keď jeho zaujíma len tréning, strava, a tieto veci. Práve preto platí, že najskôr chceš zmeniť len seba. Ty si vždy priorita. To platí aj keď už budeš mať rodinu a aj pre tu, ktorú máš.⠀

      Ak nebudeš ty silný, nemôžeš byť oporou keď ju budú potrebovať a ak sa raz rozhodnú aj oni sami. Čiže vždy je cieľ radšej nikomu nič nehovoriť na silu, pokým sam nepríde alebo pokým sam nebude otvorený clovek diskusii. Až vtedy je čas :)⠀

      ⠀ A ak chceš nejaké edukatívne vysvetlenia pre človeka ktorý je ochotný aspoň niečo vypočuť, myslím, že vždy môžeš využiť napríklad tie jednoduché so stromom, či kvetom aké vyuzivam ⠀

      1. Napríklad ten, že keď si človek kúpi kvietok, dá ho do kvetináča na okno, no keby ho zakryl plachtou, kvet mu zahynie. Podobne keby ho nepolieval.⠀

      No a prečo si ľudia myslia, že ľudské telo je odlišné, keď ho prekrýva mé neustále oblečením, okuliarmi a sme Dehydratovani? Nijaký rozdiel ⠀



      Čo sa týka slnenia, myslím, že vswrko dôležité je v solárnym mozoľe vysvetlene. Ide o tvoj tip pleti, sezónu, a hlavne status vitamínu D pripadne aj HsCRP a niektoré hormóny. No aspoň VITAMÍN D si vieš zmerať párkrát za rok aby si videl, či ti v lete stupne ako by mal, atď.⠀

      Tmavšia pokožka totiž absorbuje menej slnka a tvorí VITAMÍN D pomalšie. Rovnako zasa tmavá koža zvláda lepšie chlad a studenú vodu. Presne preto sú ľudia v Afrike tmaví a rovnako aj eskimaci, ktorí slnko skoro nevidia.⠀


      Čiže tvoj kontext rozhoduje, no zdravá intuícia a pocitu na slnku ti hovoria aj samé. Rovnako ako malé dieťa vie kedy ma dosť. NEJDE ted ak to áno v tomto byt „hrdina“ alebo niečo siliť, ale skôr o životný štýl. Radšej chodiť na slnko pravidelne po menej počas dňa, ako sa tam „uškvarit“ jeden deň 10 hodín vkuse bez kúska vody ak rozumieš ⠀





      Sk tým tukom, to určite. Stačí keď si pozrieš články o hormónoch, kde sú aj nejaké testy a reálne vysvetlenia a tiež prezradím, že teraz o mesiac na Workshope ukážem ďalší zaujímavý experiment, ktorý som si zaznamenával a robil aj testy, vrátane cholesterolu, ktoré sú pomerne zaujímavé. Pretože to nikdy nebolo o tukoch, či cholesterole v strave a dokonca ani o strave. Ale o Vode a Svetle, akým sa obklopujeme.⠀

      ⠀ A pre teba, keď si opätovne prečítaš tieto články, plus o Sire (Epigenetika 5) dôjde ti, prečo majú dnes ľudia vyšší cholesterol a hlavne LDL a prečo je to skôr dobre ako naopak. Ak nie je koža na slnku, nedokáže totiž sulfátovat cholesterol. Rovnako ak má človek zlý mikrobiom.⠀
      ⠀ V tomto prípade sme odkázaný na pečeň a LDL, ktorý cholesterol v tele prepravuje. Došlo? Síra, DHA, Voda a slnko sú kľúčom, ktorí rozhoduje o fyzike, akú naša Biológia môže alebo nemôže využívať. Inými slovami Fyzika je nadradený biológii a ako už vied z článku VOZ 3, interakcia (spomalenie) svetla s atomami určuje ako fyzika „prebieha“ a následne aj Biológia.⠀




      Aj piješ tskto menej vody, tak opäť, odpoveď by si už mal poznať. Ja som napríklad v tíme pil niekedy raz za deň, niekedy pol litra vody, niekedy liter, ako kedy. Tvoje telo totiž tvorí vodu samé a táto je kľúčom. Nie tie „zázračné“ filtre ⠀



      Čo sa týka na bratia svalstva a tréningu, tu by sa asi, najlepšie odpovedalo už s relevantnými údajmi. Môžeš napr. absolvovať spiroergometriu šlo sme sa bavili, získaš nejaké údaje, pripadne sa mi potom ozvi, ukážeš mi a ak budeš ochotný zodpovedne vyskúšať pripadne nejaké „mitochondriacke“ protokoly, môžeš skúsiť a sam uvidíš ako sa ti co zlepší (výkonnosť, svalstvo, tuk, kostná hmota,…) už podľa vstupných dát, aké o sebe zistíš, aby si nemal nijaké ilúzie. ⠀
      ⠀ A mimochodom, váhu mame rovnakú. Ja tiež celoročne vážim cca tskto. Vždy keď sa ochladí tak klesne a občas pri vyššom prijme sacharidov stupne niekde ku 69 až 70 max. Inak 67, takže výťah v klube

  2. Eva Parajkova píše:

    Ahoj Jaro, a teda ulohou srdca teda je?:)

    • Jaroslav Lachký píše:

      V skratke Eva – byť veľký elektromagnet, ktorý synchronizuje oscilácie rôznych mitochondrií, ktoré sa šíria v krvnej plazme ako fonóny a následne ich páruje/depáruje a synchronizuje/desynchronizuje. Presne preto má srdce spolu s mozgom najviac mitochondrií, no na rozdiel od mozgu, srdca je napojené priamo na pulmonárny systém, odkiaľ čerpá paramagnetický kyslík a má extrémne vysoký magnetizmus. Magnetické pole zo srdca dokážeme dokonca zmerať podľa štúdie z 2007 až na cca 7 metrov od hrude človeka! 🙂

  3. Peto píše:

    Čauko, velmi zaujimavy pre mňa priam až šokujúci článok z AHA momentami. Mam z neho pocit že život je este komplikovanejsi ako to vyzeralo. Hmm… teraz už neviem či sa ešte mám venovať športovaniu cyklistike, pretekaniu a treningom alebo už len prežívať nejako chodit do roboty, urobit nejake zahradkarske prace doma a chodit spať zo sliepkamy 😀 občas si dat slaninu z cibulou alebo rybu a vybavené 😀 Musim sa priznať, ze tuto zimnu sezonu som pridal v strave viac tukov a zredukoval sacharidy ale vzdy tam nejake sach. boli. Najmä zemiaky, chlieb občas ryža. Ale pomer bol iny ako v lete. Čo si budeme nahovarať 😀 no fruktozu som vyradil takmer uplne v zime no az na to ze obcas som si dal domace jablka. Od decembra som zaradil studene sprchy. A vedome, ine tie „Holisticke“ postupy ako vystavovanie sa slnku, grounding už skôr od minulej jari. No s tymto člankom si ma šokoval priznam sa… už ani neviem čo robiť, jest a neviem čo dalej aby som mohol podavat vykon v praci aj v treningu a nepoškodil si tym zdravie. Strácam sa v tom…
    Čo by si mi na to povedal ?

    • Jaroslav Lachký píše:

      Ahoj Peťo. Ak máš z článku takéto pocity ako píšeš, a nemyslíš to trochu „ironicky“, tak by som skôr povedal, že máš dve možnosti. Bud pokračovať a vstúpiť cez už otvorené „ťažké dvere“ ktoré si už pootvoril, len je za nimi žiaľ krutá realita, alebo z môjho blogu odísť a prejsť na bežné výživarské smery, blogy, čítať len o výžive, tukoch, keto, apod, ako povedal aj Einstein „robiť stále to isté do kola a dokola“ – definícia šialenstva

      Úlohou článku bolo schválne trochu „narušiť“ niektorých ľudí pretože tieto veci čoraz viac riešim, keďže prichádzam do kontaktu s novými a novými ľuďmi a vždy mysli na to, že keď sme konfrontovaní nejakým názorom, ktorý nám môže bst nepríjemný alebo naopak, potrebujeme ho najskôr absorbovať zamyslieť sa, použiť vlastný rozum a potom si sprsvit vlastný úsudok. A toto posledné je dôležité teraz pre teba.

      Článok ti ukalaz v čom mnohí robia chybu a naopak niektorí nie, a v tvojom prípade by som povedal, že si ten druhy prípad, len si možno občas viac „extrémista“. To znamená, že keď niečo vidíš, počuješ, čítaš, chceš z toho okamžite vyťažiť maximum a to nemusí byť vždy správne. Niekedy stačí zotrvať na svojej ceste, pretože zmeny vyžadujú čas a postupne počas cest, riešiť detaily.

      Ty máš svoj životný štýl už teraz pomerne fajn nastavený, a viem o tebe pomerne dosť (aspoň si myslím), už len z tých pár sprav a emailov čo si písal.

      Takže, tu je pre teba zhrnutie, ktoré ti verím pomôže, inak by som si nedával takúto námahu písať dlhý komentár.

      Čo stalo v článku? Že naša sezóna je dôležitá. Ti že sacharidy rastu v letných mesiacoch ma zmysel a rovnako ze ich v zime nemáme, no mame chlad a viac tuku. Tiež tam však stalo, že ak tráviš tých zvyšných 16 hodín z dňa (8 hodín totiž spíme) väčšinu v kancelárii, tak sezóna vonku pre trvá až tak neplatí. U teba je to opačne. Nie si nonstop pri NTB, v kancelárii pri wifi a štyroch zariadeniach. Tráviš čas aj vonku, žiješ v pomerne fajn oblasti, domček, záhrada, atď., atď., a to znamená, že to čo robíš môže byť veľmi fajn a aj sam cítiš niektoré veci intuitívne ako aj píšeš.

      Ty si teda ten prípad ktorý toto potreboval počuť a potrebuje si uvedomiť, že u teba by zrejme malo zmysel, ak chceš svoje telo a zdravie posunúť a udržať vo forme dlhé obdobie, obetovať čas, ktorí už robíš a teda stravovať sa par mesiacov takto, viac na tukoch, využívať chlad,…., nechať svoje telo robiť to čo má, no následne, možno už teraz, možno o rok, možno o dva, potrebuješ spätná využívať sezónu a teda v letných mesiacoch tráviť veľa času vonku, na slnku, uzemnený a jesť aj sacharidy. Takto si svoje mitochondrie budeš rok za rokom udržiavať v tom forme. A nie tým, že budeš bezkaci nonstop skúšať diéty, tvrdé tréningy, atď.,. Keď tskto funguje, sam cítiš ako vladzes, ako sme sa o to bavili predtým. Už len tým ze sa nenáješ hneď po tréningu robíš super. Podobne cyklistika. Nie si zavretý v interiéri ako niekto a nenútis len s je svaly pod umelým svetlom k hyperrrofii aby sa zväčšili a pre plnili kyslíkom, ktorý je v neoptimalnom stave, pretože sa do svalu za budoval pod umelým svetlom a nie pod slnkom.

      Čiže premýšľaj nad tým takto Peťo a verím, že ti odpoveď trosku pomohla 🙂 pre teba by bolo fajn občas sa pripojiť na QaA a využiť túto možnosť pretože ver, že ti to dokážem vysvetliť tisíc rôznymi spôsobmi a práve to je cieľom. Každý máme iný spôsob ako sa učíme a chápeme a to chcem. Nejde o to vedieť hovoriť po čínsky, no keď ochutnať viackrát čínske jedlo, skôr či neskôr mu prídeš na chuť. A na to, aby si si čínske jedlo vychutnal nepotrebuješ poznať ich jazyk. Toto je podobne.

      Mitochondriak nepotrebuje poznať všetko, no potrebuje spoznať ZÁKLAD a nebáť sa tomu pozrieť do očí a akceptovať to. Následne si podľa svojho životného štýlu zvolíš, či si vyberieš možnosť B, možnosť C, D alebo najlepšiu možnosť A, hoci k tej najlepšej môže viesť cesta roky, no bude trvácna 🙂

      Toto sa snažím ľudí naučiť a aj teba Peťo a vidím, že sa zapájaš a preto ti rad vždy odpoviem a nasmerujem, aj keď to bude nutné vysvetliť ci povedať rôznymi spôsobmi

      • Jaroslav Lachký píše:

        Tiež mám pocit Peťo, že možno spravím ešte v priebehu týždňa, pred zverejnením ďalšieho článku, krátky doplnkový k téme s pár dodatočnými informáciami aj pre teba. Ak nestihnem, tak to určite bude zhrnuté v Ďalších článkoch!

        • Peto píše:

          Ďakujem ti Jaro a cením si tvoju dlhu odpoveď, komentár som nemyslel ironicky a odhadol si ma správne. Pozoruhodné teda 😀 Vieš, často a mnohokrát sa mi stáva že v živote neviem nájsť „strednú cestu“ bud vela alebo nič. Nemá mi kto povedať či danú vec aktivitu robim správne, a s týmto „bojujem“ často to spada do stavu pokus/omyl. Nikdy neviem či robim toho dosť aby to malo želaný efekt. A preto ti aj teraz ďakujem že si mi zodpovedal otázky a mozno aj nasmeroval na cestu 🙂 A čo sa týka travenia času vonku v letnych mesiacoch, myslím že travim von dost casu, aj na slnku. Len či to uz neprehanam to neviem. Uzemneny v robote neviem byt no na slnku sa pohybujem a ak mam cas, pochodim doma v zahradke bosy

          • Jaroslav Lachký píše:

            Aj som si myslel, že odhad bol aspoň zo 75% správny, tak vďaka, že si aj ty reagoval 🙂 V tomto ťa úplne chápem a prezradím ti, že v niečom to mame podobné. Tiež som často taky, že keď niečo viem, prídem na to, docvskakne mi, chcem výsledok co možno najrýchlejšie, alebo si aspoň sfoju hypotézu overiť. U mňa je však možno taka ďalšia vec, že nad vecami veľa premýšľam (vo niekedy nie je dobre, situácie si asi dokážeš domyslieť :D), no naopak inokedy, mi to veľmi pomáha, pretože dokážem hľadať riešenia aj za pochodu a vidieť nejaké „vzorce“ v chaose. Čo však chcem povedať, že u teba je na smerovanie veľmi vhodné a som rád, keď ti aj blogy v niečom pomôžu. Práve preto si stále aj po tých 3 až 4 rokoch dávam záležať a snažím sa ich písať stále a ako vidíš sú dlhšie. Záleží mu totiž na tých pár ľuďoch, čo ich čítajú, dávajú im zmysel a hlavne aj aplikujú. Práve toto je cesta ako aj u nás na SK a CZ zmeniť par ľudí, ktorí keď rad „ochutnaju čínske jedlo“, budú vedieť navariť aj ďalším a pomôcť ďalším. Toto je cieľ.

            Čo sa týka ešte toho chodenia von na slnku, akurát sme to dve hodinky dozadu rozoberali pemerne pekne na Zoom-e a skus sa zamyslieť aspoň takto nad týmto. Ak máš auto batériu a nabije ju, dáš do auta a všetko šľape, vieš ze batéria je na tom pomerne fajn. Keď ju však nabiješ no auto nepôjde nakopnúť vieš, že máš problém bud v nedostatku vody (Dehydratácia), zle káble (malo DHA) alebo bola napojená krátko (nedostatok slnka /grounding) alebo len nedokáže udržať náboj (zlý kolagén). Toto je niečo nad ci potrebuješ začať pri svojom tele takto laicky premýšľať. Čiže ak si aj na slnku, sleduj svoju kožu, opálenie sa, pocity, červenanie, svoj vitamín D v krvi, svoj cholesterol (pomyslí na síru),… a vswrko toto sú vodítka, ktoré ti ukážu postupne, či máš slnka „dosť“ alebo nie, pripadne potrebuješ pozornosť zamerať na vodu, káble, náboj,… toto ti postupne ukáže, na čo sa viac zamerať, no môj názor na základe aj práce s ludmi je, že v dnešnej dobe ťažko dosiahnuť bod kedy by si mal slnka „príliš“. Skôr opačne.

            Čiže teraz, keď sa bude blížiť leto môžeš využiť svoje nové znalosti a dokonca aj sacharidy spolu so slnkom na to, aby si svoje mitochondrie zahuvil alebo opravil, aby ešte lepšie oxidovali tuk a tvorili vodu. Tiež ti prezradím, že ďalšie články v tejto sérii, najmä o ubikvitinacii, budú veľmi dôležité, pretože tí spoja ďalšie články do kopy, konkrétne o bunkových cykloch, ktoré sú u ľudí dôležité a súvisia s tým, či potrebujú raňajkovať, či majú jesť proteín alebo môžu jesť sacharidy a ďalšie veci 🙂

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov