Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
A koľko minút mam variť pečeň, aby som zachovala C vitamin?
A je teda pravda, že sa môžem predávkovať A vitaminom, keď budem jest veľa pečene, napr. aj trescej?
https://www.deltamedical.sk/produkt/delta-direct-vitamin-c-zn/
Vyzerá to zaujímavo, a vstrebateľnosť by naozaj mala byť vyššia, no presnú odpovedať dat nemôžem. Chýbajú tam údaje. Ale najlepšie myslím, ak budeš sama chcieť a overiť si je, zmerať si v krvi vitamín C, vitamín E, glutation pred a po suolememntacii. Podľa hodnôt dokážeš vydedukovať niečo.
@denisa a k vareniu Denisa, osobne napr. robím tak ze hodím na panvicu na kokosový olej, chvíľu nechám na ohni, potom prilejeme pripadne trochu vody, alebo iba pridám oleja a za 8 až 9 minút je hotovo. Pečienka je v poriadku a dá sa normálne jesť 👍
@jaroslav-lachky pripojím sa ak nevadi. Myslím ze jednoduché riešenie je tiež si vždy len pridat nejakú trochu čerstvej zeleniny k uvarenému jedlu a máš hneď aj vitamín C späť.
@ivana Super postreh ivka 😉
Práve preto som veľkým zástancom napr. morských rias. Ty @denisa (ak sa nemýlim) si videla webinár o čreve, tak aj tam si mala zoznam morských rias. Práve v tom je pointa, že ich zješ surové, tie nepotrebuješ pripravovať a majú dokonca viac vitamínu C, aj ďalších minerálov, ako iná strava a nemusíš sa teda ani báť, že ich teplom zničíš.
Kopírujem z inej vetvy fóra:
https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/143/
"Nori alebo wakame sú také moje osobné najpoužívanejšie.
Nori (z rodu Porphyra)
je riasa, ktorá obsahuje veľa proteínov (myslím, že najviac z rias), má tiež trochu vitamínu C aj B vitamínov, no má dosť jódu, karoténov, železa a fosforu. Je to taká pekná sušená riasa, môžeš ju urobiť v trúbe alebo povariť.
Potom wakame
je tradičná japonská riasa s vysokým obsahom vápnika, jódu, železa, vitamínu B a C, bielkovín a vlákniny. Túto mám ja osobne rád pre chuť a rýchlu prípravu. Dá sa jesť takmer surová (teda keď ju kúpiš je usušená) a je to ako taká tyčinka. Buď si ju pokrájam a hodím ku zelenine napríklad a iba podusím pár minút, alebo keď robíme napríklad vývar, ako som písal v recepte naposledy, tak potom keď si prihrievam pre seba, hodím si k nemu a je hotové. Mne to chutí vynikajúco, keď je taká ešte tvrdšia.
Potom KOMBU (známa tiež ako KELP), tá obsahuje veľa vitamínov D, C, E, D, ale aj K (ľudia problémoví na kosti alebo so žlčníkom).
Ešte spomeniem jednu, za mňa TOP, čo sa výživovej hodnoty týka a to ARAME. Túto som spomínal dávnejšie myslím aj na Instagrame v príspevku (ak ho nájdem, hodím ho sem tiež, môžeš pozrieť), no ARAME obsahuje hrozne veľa jódu. Má viac JÓDU ako dokonca samotné ryby a mäkkýše.
Najmä teda pre ženy a obzvlášť tehotné alebo tie, ktoré sa snažia otehotnieť alebo to v najbližších mesiacoch plánujú, keďže jód je KRITICKÝ pre funkciu štítnej žľazy, ale aj steroidných hormónov."
@jaroslavlachky Ake mnozstvo riasy je podla Teba dostatocne?Mozem ju uzivat aj denne alebo napr.raz za par dni aby som sa nepredavkoval?
@rovnovaha76 bez krvných testov ťažko povedať. Potrebuješ poznať aspoň svoje FT3 a TSH. No väčšina ľudí ich potrebuje jesť určite viac a častejšie ako naopak.
@jaroslavlachky Su mozno nejake priznaky ked uz mam v tele vela jodu?Ked su hodnoty T3 a TSH nizke tak je malo jodu v tele?
@jaroslavlachky Urcite mam v tele menej jodu a chcem ho doplnit len to nechcem prehnat.:-)
@rovnovaha76 Samozrejme, že sú, no prijať ho veľa zo stravy, je takmer nemožné. Pri doplnku, to áno, no ty sa pýtaš na konzumáciu rias. Ale v podstate, všetky znaky dobrého leptínu sa týkajú aj jódu. Ak je ho v tele málo, ani leptín nebude optimálny.
@jaroslavlachky Su mozno nejake priznaky ked uz mam v tele vela jodu?Ked su hodnoty T3 a TSH nizke tak je malo jodu v tele?
Zvyčajne idú hladiny opačne. Zvyšujúce sa TSH a znižujúce sa FT3, obe poukazujú na slabú štítnu žľazu a nedostatok jódu.
@jaroslavlachky Chcel by som si kupit doplnok s resveratrolom(na zdravie creva s kurkuminom),kedze horku cokoladu zatial nemozem(horsia citlivost na kofein) a co som pozeral tak moze byt resveratrol z extraktu hroznovych jadierok alebo z kridlatky japonskej.Je nieco z toho lepsie alebo to nema podstatny vplyv na zdroj trans resveratrololu?
@rovnovaha76 Osobne vždy hľadám cestu prirodzenej stravy a ak už pozeráš doplnok, skôr pozeraj aj účinnú látku a množstvo. Pri resveratrole totižto klinické účinky bývajú až pri vyšších dávkach a takýchto doplnkov býva menej. No z toho čo píšeš by som sa priklonil k prvej... Možno aj ďalší tu poradia, čo oni skúšali
Nový článok o voľných radikáloch je na blogu.
Vieš ako dokáže palec na tvojej nohe komunikovať s krkom, či mozgom? A to aj napriek tomu, že je medzi nimi istá vzdialenosť? Čo ak ti poviem, že to dokážu práve pomocou tvorbe voľných radikálov a kradnutím elektrónov, ktoré zostanú aj napriek vzdialenosti v kontakte?
Dnešný článok ti dá množstvo odpovedí a to aj o skutočnom dôvode, prečo je Kortizol denný hormón, zatiaľ čo Melatonín nočný…
Viac v článku:
https://jaroslavlachky.sk/hormony-12-volne-radikaly-ros-a-prepojenie-elektronov-entaglement/
@jaroslavlachky ešteže robíš tie podcasty k tomu 😅
@karol viem ze mnohí už počúvate iba tie miesto čítania, tak sa snažím 😃