Antioxidanty, dopln...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Antioxidanty, doplnky a voľné radikály

68 Príspevky
10 Užívatelia
23 Likes
393 Videní
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslav-lachky vďaka 🙂

 
Publikované : 23. decembra 2020 16:47
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Inak @karol ešte ma napadlo teraz (asi keď sú sviatky :D) , že som zabudol napísať aj slovenskú "lahôdku", ktorou je  kyslá kapusta 🙂

Tá sa tiež oplatí papať a sám obľubujem a ešte aj čalamády. Vitamín C sa ľahko zničí pri teplotách a varení, no pri tomto to nie je zvyčajne problém. Kyslá kapusta, či čalamáda a ešte keď si tam pridávam aj rôzne baranie rohy, alebo chilly, takže tiež super a kľudne aj celoročne 🙂

 
Publikované : 23. decembra 2020 17:07
Karol reacted
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslav-lachky zavárané veru môžem, keď mám možnosť 🙂

 
Publikované : 23. decembra 2020 23:29
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@karol u nás je to našťastie v tomto super. Väčšina aj doma zavára a aj v obchodoch sa djau nájsť pekné zavaraniny 😉

 
Publikované : 24. decembra 2020 10:32
Karol reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

Nový článok o VITAMÍNE C uverejnený 😉 

www.jaroslavlachky.sk/vitamin-c-a-jeho-mnohe-tvare/

 

 
Publikované : 4. januára 2021 15:38
Erika and Karol reacted
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

Ahoj, ktory z tychto antioxidantov povazujes za najefektivnejsi a najucinejsi resp. ake kombo a preco:

Adiponektin (chlad)

Melatonin(spanok,pistacie...)

Q10 (vnutornosti...)

Vit.C (ovocie a zelenina)

Vit.E (tuky)

Resveratrol (č.vino)

Astaxanthin (rozmarin)

Glutation (endogenny antioxidant z 

cysteín, glycín a glutamín)

Moze to byt zaujimave vediet tvoj pohlad na vec aj z pohladu prostredia,sportovej aktivity cloveka a dlhovekosti... Dik🙂

 

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 20. septembra 2021 14:46
Juraj reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@empigo-osobny-trener-kosice

Zaujímavá otázka, a neviem, určite je ich viac, no čo sa týchto týka, asi takto:

 

Adiponektin – priemerný, a zvyčajne najjednoduchší test je zrkadlo. Ak sa Človeku rapídne mení postava v zlom, jeho adioponektín je nižší a množstvo podkožného/viscelárneho tuku a teda aj leptínu naopak rastie = vyšší zápal = väčšia oxidácia tkanív = musí si dávať viac záležať na všetkom ostatnom.

 

Q10, veľmi silný. Je to jeden z najlepších ukazovateľov redoxu krvnej plazmy. Spomínal som to naposledy a ďalší týždeň vo webinári ho ukážem znovu aj s krvným testom, ako ho zmeriať. Keď klesne, je zle. Inak je najviac potrebný v krvi a ochraňuje pred oxidáciou takmer všetko, čo tam je a najmä veci, ktoré nie sú vo vode pohyblivé ako cholesterol.

 

Vitamín C – veľmi silný v krvi, oku a centrálnom nervovom systéme. Čím viac EMP okolo, tým väčšia spotreba a tým viac si treba dávať záležať.

 

Glutatión – rovnako silný. Zároveň regeneruje aj askorbát. Čím ďalej je človek od optimálnej betaoxidácie a pentózového cyklu v pečeni, tým nižší glutatión má a teda aj vitamín C, a teda má viac zoxidovanú plazmu a menej katecholamínov tvorí. To znamená, že aj ďalšie antioxidanty ako koenzým Q sa viac spotrebúvajú.

 

Najlepší znak, ako človek zistí hladinu glutatiónu je opäť zrkadlo. Čím horšia pleť, tým menej glutatiónu človek tvorí.

 

Vitamín E – priemerný. Tiež sa podieľa na ochrane mnohých vecí, no skôr membrán a PUFA. Aj preto prichádza vždy v takomto obale.

 

Astaxantín veľmi silný a tiež je vždy v obale. To znamená, že čím viac je človek vystavený fotooxidácií, tým viac ho má v strave k dispozícií. Rybky v oblastiach na otvorenom mori, ako aj živočíchy v blízkosti rovníka ho majú dosť a rovnako aj človek, ktorý buduje solárny mozoľ ho potrebuje.

 

Resveratrol – veľmi silný. Je to fluorofórny proteín, čo znamená, že absorbuje UV. A hádaj aké. 312 nm. A hádaj ako sa tvorí vitamín D. Absorpciou medzi 310 až 320 nm. Resveratrol je pre rastlinku ako pre nás vitamín D. Jeho konzumácia v letných mesiacoch preto rapídne zvyšuje Redox nie len krvi, ale aj v mito a môže pomôcť priamo zvýšiť proteín NAD a teda aj prvý komplex v mitochondrii.

Pri športe teda resveratrol môžeš brať ako doping. Osobne mám vyskúšané, využívam takto tmavú čokoládu nalačno, cca 5 hodín pred tréningom. No u myší napr. zvýšil vytrvalosť niekoľko násobne a tiež srdcovú efektivitu a VO2.

Kto chce ešte lepší efekt, nalačno, ako je to napísané vyššie, cca medzi 9 až 11 hodinou ráno, potom chladná voda a slnko a tréning medzi 15 až 17:00 a pred ním pobyt v ľadovej vode. Najlepšie rovno mať tréning plávanie. Niekoľko krátkych „šprintov“ kraulom za mňa TOP-

 

Čo sa melatonínu týka, ten je tiež silný, je to proste kapitola sama o sebe, no nemyslím, že by som ho medzi tieto, ktoré si vypísal, zaradil. Skôr by som tam dal iný a to Oxytocín.

Oxytocín je pre neokortex silný antioxidant a dokonca ti priamo privodí uvoľnenie melatonínu (2 muchy jednou ranou), ak vieš ako ho stimulovať. V ďalšom webinári pri krvných testoch to môžem spomenúť (ak nezabudnem). Ak budeš LIVE kľudne to spomeň a rozpamätám sa hneď. 🙂

 
Publikované : 20. septembra 2021 19:31
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslavlachky

Resveratrol – veľmi silný. Je to fluorofórny proteín, čo znamená, že absorbuje UV. A hádaj aké. 312 nm. A hádaj ako sa tvorí vitamín D. Absorpciou medzi 310 až 320 nm. Resveratrol je pre rastlinku ako pre nás vitamín D. Jeho konzumácia v letných mesiacoch preto rapídne zvyšuje Redox nie len krvi, ale aj v mito a môže pomôcť priamo zvýšiť proteín NAD a teda aj prvý komplex v mitochondrii.

Pri športe teda resveratrol môžeš brať ako doping. Osobne mám vyskúšané, využívam takto tmavú čokoládu nalačno, cca 5 hodín pred tréningom. No u myší napr. zvýšil vytrvalosť niekoľko násobne a tiež srdcovú efektivitu a VO2.

Kto chce ešte lepší efekt, nalačno, ako je to napísané vyššie, cca medzi 9 až 11 hodinou ráno, potom chladná voda a slnko a tréning medzi 15 až 17:00 a pred ním pobyt v ľadovej vode. Najlepšie rovno mať tréning plávanie. Niekoľko krátkych „šprintov“ kraulom za mňa TOP-

Dakujem za odpovede 😋.

 

Myslim si, ze vyborny nazor s resveratrolom. Ja tiez milujem cokoladu na lacno z mraznicky s orechami a ano je citit to vykone.Miniaturizacia mitochondrii alias ochladzovacka je vyborny sposob ako to vsetko este viac zefektivnit.

 

 

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 20. septembra 2021 20:41
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachkyAký más názor na tento clánok?

 

https://biohackplanet.cz/blog/5_vitamin-a-pricina-epidemie-chronickych-nemoci

 
Publikované : 24. októbra 2021 18:34
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@milka

Článok je pekne písaný, no bohužiaľ autor nešiel viac do Hĺbky.

Je vitamín A naozaj toxický? V žiadnom prípade.

A naopak môže byť VITAMÍN A toxický? Určite áno a veľmi.

Dve opačné otázky a dve opačne odpovede. Ako je to možné? Odpoveď je SVETLO a cirkadiánny rytmus.

 

VITAMÍN A je chromofor, ktorý je v každom jednom opsine v kazdom placentovom živočíchovi na tejto planéte (hoci u denných a nočných odlišne) a beh neho by sme nefungovali.

 

Práve preto aj v literatúre sú naozaj mnohé pekne dôkazy o tom, že nedostatok VITAMÍNU A v krvi koreluje zdravotným problémom a aj obezite a rovnako jeho nadbytok je toxický. Čo tam však chýba je to, čo za to môže.

Odpoveď je cirkadiánny rytmus 👍

 

 
Publikované : 25. októbra 2021 8:09
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky Kurkuma a resveratrol sú veľmi účinné "zbrane"  pre zdravie čreva a iné.... Čo vravíš na môj návrh kombo berberín a resveratrol? 

Túto kombináciu by som považoval za veľmi účinnú pre celkové zdravie v akomkoľvek čase.

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 26. januára 2022 9:12
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@empigo-osobny-trener-kosice samozrejme Miro, skvelá kombinácia. Presne ako metformin, na ktorý si sa predtým pýtal, len v tomto prípade to vie zohnať každý.

Resveratrol aj berberine obe za teba absorbujú UV svetlo, vďaka svojim hlbokým benzonovým kruhom a vedia teda pomôcť práve aj s lepšou kontrolou cukru skrz Cytochrom 1.

Len ten čas musí ísť vždy z kontextu človeka, hoci benefitovať z toho človek môže prakticky aj v zime aj v lete (zvyčajne), no na období veľmi záleží pre najlepší efekt 

 
Publikované : 26. januára 2022 11:49
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

Skus prebehnúť ešte raz dávnejšie webinar z 2020 WEBINÁR #06 Január POHYB KRVI A ENDOGÉNNE LASEROVÉ UV.

Berberine ma absorpcia niekde medzi 350 až po 250 nm. 250 je už hlboko v uvc, ktoré na povrch zeme cez atmosféru neprenika.

Avšak aj tryptofan, dôležitá sezónna aminokyselina, ktorá je glukoneogenna aj ketogénna, toto uvc absorbuje.

 

Verím, že webinar a pochopenie našej krvi trochu pomôžu 💪

 
Publikované : 26. januára 2022 11:53
(@denisa)
Príspevky: 18
BRONZOVÝ ČLEN
 

Vitamin C sa ničí pri varení, tak potom v uvarenej pečienke alebo rybe s kožou sa nájde ešte dáke množstvo C vitaminu? Ci záleží od toho ako dlho varím? A ci pri nízkej teplote? Je ešte nejaké množstvo C vitaminu v zelenine uvarenej na pare? A v uvarených zemiakoch alebo v zeleninovej polievke? To ze si napísal, že najviac céčka je v pečienke, to si myslel v surovej ci aj v tepelne spracovanej? 

Jaro, a co si myslíš o takej novinke, na ktorú som natrafila, že vitamin C sprej na kožu, nano technológia? Hneď som si objednala a používam, i keď mam pochybnosti, že sa to naozaj vstrebava.

 
Publikované : 2. februára 2022 20:50
(@denisa)
Príspevky: 18
BRONZOVÝ ČLEN
 

Vraj jedením veľa betakarotenu v zelenine sa nemôžem predávkovať A vitamínom. Je to pravda? Ja som sa predávkovala betakarotenom na cca 2 roky, že som denne jedla mrkvu alebo hokaido a mala som žltú pleť. Iné problémy som asi nemala. 

 
Publikované : 2. februára 2022 21:14
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@denisa spravne Denisa. Varením sa vode rozpustné veci ničia. Aj to je dôvod prečo som Vám vravel, že optimálna strava je vždy surová živočíšna. Presne tá, ktorú konzultoval homosapiens, keď sa vyvíjal, ako ustrice a mäkkýše. Pripadne pre nás napr. sushi, apod.

Čo sa pečienky a vnútornosti týka, neznici sa všetko, ak nevaríš pri dlho a hlavne ide o to, že zo živočíšneho zdroja a ak je živočích ketoticky vstrebe vždy viac. Čiže nezabúdaj, že niekedy nejde o množstvo ale o vstrebateľnosť a využitie. No a práve vitamín C je asi jeden z najviac predávaných doplnkov výživy, ktorý ľudia takto nepotrebujú (až na pár výnimiek, kedy môže prísť vhod).

 

Čiže keď takto varíš mäso, atď., vždy sa snaž co najkratšie a čím nižšia teplota prípravy, tým lepšie. Preto napr. daný losos len na minútku dve a stačí. Nepotrebuje to byť na panvici dlhšie 👍

 
Publikované : 2. februára 2022 21:17
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @denisa

Jaro, a co si myslíš o takej novinke, na ktorú som natrafila, že vitamin C sprej na kožu, nano technológia? Hneď som si objednala a používam, i keď mam pochybnosti, že sa to naozaj vstrebava.

Neviem takto odpovedať. Neviem čo myslíš, možno skús napísať link alebo priblížiť, o čo sa jedná 🤔

 
Publikované : 2. februára 2022 21:18
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @denisa

Vraj jedením veľa betakarotenu v zelenine sa nemôžem predávkovať A vitamínom. Je to pravda? Ja som sa predávkovala betakarotenom na cca 2 roky, že som denne jedla mrkvu alebo hokaido a mala som žltú pleť. Iné problémy som asi nemala. 

Po prečítaní nového článku, ktorý bude zverejnený v sobotu, budeš vedieť prečo. Betakaroten nerovná sa vitamín A, hoci jeho tvorba z Betakarotenu je pomerne jednoduchá.

My ľudia z Betakarotenu v čreve pomocou jedného enzýmu, robíme retinal (vitamín A), no práve túto sa skrýva háčik. Tento enzým dnes mnoho ľuďom nepracuje dostatočne rýchlo a čo je však dôležitejšie, spotreba vitamínu A v oku a v tele je priveľká, a na jeho recykláciu rastlinná strava nepostačuje. 

 
Publikované : 2. februára 2022 21:21
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Vitamin A (retinal) je teda molekula, ktorá reaguje na svetlo v okolí. Reaguje na viditeľné (najmä modré svetlo), ale aj neviditeľné. Dôvod prečo je frekvencia svetla.
 
Každé svetlo (vlnenie) má totižto svoju rezonanciu. Túto rezonanciu môžeš brať ako špeciálny KÓD. A podľa tohoto kódu molekuly v našom tele vedia, čo majú robiť. Podobne ako keď ladíš gitaru s elektrickou ladičkou. Jednoducho brnkneš na strunu a ladička podľa rezonancie vie ci je všetko OK alebo nie. Nepotrebujú byť ani vo fyzickom kontakte, pretože vlnenie sa šíri aj priestorom.
 
Keď vitamín A dané modré svetlo alebo špecifické vlnenie zachytí, jednoducho sa pohne, zmení svoj tvar a niečo vykoná.
 
Viem, že sa ti možno tieto slová zdajú stále čudné, no ver či never, rovnaké mechanizmy každý jeden z nás využíva takmer neustále napr. vo svojich mobiloch. Sú plné polovodičov, tranzistorov, diód a fotodiód, ktoré pracujú rovnako. Na základe prichádzajúceho svetla, sú schopné vyslať elektrón jedným alebo druhým smerom (alebo vôbec), vďaka čomu to daná súčiastka vyhodnotí ako 1 alebo 0 a niečo sa udeje. Takto sa dá vytvoriť aj komplikovaný algoritmus.
 
No a podobne je to s vitamínom A.
 
 
Ak si spomínaš na nedávne články o cholesterole, videl si aké obrovské množstvo molekúl glukózy alebo mastných kyselín bolo iba v 1 móle. Aj pri vitamíne A to platí. V tele a v krvi ho máme neustále iste množstvo a rovnako ho máme v tkanivách. V krvi si ho vieš dokonca aj odmerať ako samoplatca za pár eur.
 
No a práve v tkanivách a bunkách je vitamín A súčasťou rôznych proteínov, kde reaguje na svetlo, vďaka čomu dáva bunke pokyny a následne sa jednoducho zrecykluje. Buď sa zrecykluju sám, lokálne, pomocou enzymatických krokov, alebo sa jednoducho nahradí novým z krvi. No a do krvi sa dostane z našej stravy.
 
Keď však vitamín A zachytí svetlo, povedzme v oku, kde je súčasťou fotoreceptoru, vitamín A sa degraduje a musí byť okamžite nahradený novým, inak sa ďalší signál neprenesie. Toto sa napríklad udeje každé ráno, hneď ako tvoje oko zachytí prvé slnečné lúče (hoci u väčšiny sa to deje aj v noci, keď hľadia do nechránenej obrazovky).
 
No hneď ako vitamín A dostane signál a degraduje sa, v závislosti od časti tela kde je, môže sa zrecyklovať (alebo nahradiť novým ) pomocou 2 spôsobov:
 
- Buď pomocou niekoľkých enzymatických krokov, kde sa z jednej molekuly stane druhá, potom ďalšia, ďalšia, až nazad vznikne pôvodná. No podobne ako keď povedzme oxiduješ glukózu a pokým sa dostane do mitochondrie a vznikne ATP,... chvíľu to potrvá
 
 
-Alebo sa môže nahradiť úplne novým, z krvi a teda z našej stravy.

 
Tento druhý spôsob je však logicky najpomalší a zaberie veľa času, no keď nie je iná možnosť, je veľmi efektívny. A koniec koncov, takto ho môžeme zjesť veľa a následne veľa vitamínu A v tkanivách nahradiť.
 
V skutočnosti je tu aj tretí spôsob, ktorý sa však netýka už iba vitamínu A, ale celého proteínu, ktorého je vitamín A súčasťou. Jedná sa o recykláciu iba pomocou svetla (foto optická recyklácia). Takto daný proteín po zachytení svetla a degradovaní vitamínu A dokáže naďalej pracovať, aj keď sa vitamín A sám o sebe ešte nezrecykluje.
 
Avšak celý mechanizmus funguje iba na základe správneho a pretrvávajúceho svetla (ak má k dispozícii súčasne farby dúhy aj IČ svetlo). Nazýva sa ti BISTABILITA.
 
 
Tento mechanizmus však platí iba v zopár častiach tela, ako je napr. známy Melanopsin, ktorému vďačíme za synchronizáciu cirkadiánneho rytmu skrz OKO. Čo sa týka iných fotoreceptorov v oku, aj v ďalších častiach po tele kde sa vitamín A nachádza, tie sú všetky závislé od neustálej recyklácie a hlavne od konštantného nahrádzania vitamínu A (retinoidov) zo stravy.
 
Práve tu spravím odbočku a vysvetlím ti častý omyl, akým je betakarotén a rastlinná strava. Veľa ľudí si totižto myslí, že konzumáciou džúsov, štiav, ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú beta karotén nahradí aj vitamín A. Asi ťa sklamem, no nepočítaj s tým. V dnešných časoch, po roku 2020, sa na to nespoliehaj!
 
 
Betakaroten je v podstate vitamín A, ibaže dvakrát. Na obrázku to vidíš.
 
 
 
 
Práve preto panuje vo verejnosti názor, že z betakaroténu v tele vytvoríme ľahko vitamín A. A hoci je to čiastočná pravda, pretože je to naozaj možné, je to veľmi neefektívne a pomalé.
 
 
Rozklad betakaroténu prebieha totižto vo výstelke tenkého čreva (črevná sliznica) a je katalyzovaný enzýmom β-karoténdioxygenáza, ktorý betakarotén rozštiepi na dve časti a vznikne  retinal (vitamín A).
 
 
Práve v tomto sa ukrýva problém. Na funkciu enzýmu človek vyžaduje dokonalú kontrolu nad protónmi v čreve a tiež elektrónmi. Enzým tiež využíva molekulárny kyslík, a na to, aby v čreve vznikol, musia tvoje mitochondrie pracovať na 100%. Toto u väčšiny ľudí neplatí.
 
O molekularjom kyslíku a molekulárnom vodíku budú mimochodom čoskoro samostatné 2 články, takže tam sa dozvieš viac no budeš prekvapený. Na dnes si však musíš uvedomiť že stav čreva je väčšiny ľudí zlý a rovnako ako zle trávia potravu a najmä sacharidy, nedokážu tvoriť ani toľko retinalu. Ak však aj nejaký vytvoriť z betakaroténu dokážu, vždy zaberie veľki dlhý čas, kým sa vstrebe do krvi a dostane sa na miesto určenia. A toto je problém číslo dva.
 
Naše telo je totižto konštantne bombardované umelým svetlom a rýchlosť degradacia vitamínu A sa nikdy nevyrovná tomu, ako sme schopný ho nahrádzať. Podobne ako pri DHA. Preto je jeho konzumácia zo živočíšnej firmy už nie VOĽBOU, ale POVINNOSŤOU pre moderných ľudí a obzvlášť pre budúce mamičky.
 
Možno totižto nevieš no vitamín A je farbou žltý. Žltá farba je komplementárna modrej. To znamená, že vitamín A absorbuje modré svetlo a naopak žlté vylučuje.
 
 
 
Presne preto sa u ľudí vyskytuje aj žltá škvrna v oku, kde je veľa vitamínu A, okrem iného. Tiež to má malý súvis so žltačkou, ktorú dnes liečia tak, že dajú malé bábätko do inkubátora pod umelé modré svetlo. V minulosti to mimochodom liečili UV svetlom.
 
Rovnako je to pri autizme. Napadlo ta niekedy, prečo je autizmus spájaný s farbami? Aj autistické detičky farby vnímajú a dokonca ich pomocou farieb časti liečia alebo im to aspoň urobí na čas dobre. A tipni si, aká farba je s autizmom spájaná... modrá.
 
 
Publikované : 2. februára 2022 21:27
(@denisa)
Príspevky: 18
BRONZOVÝ ČLEN
Stránka 2 / 4
Zdieľať: