Ľudský mozog a neok...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Ľudský mozog a neokortex = neobyčajný polovodič

2 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
21 Videní
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Zaujímavá štúdia/správa z dneška, 19.Aprila 2023.

 

 
Nadpis znie, že Vedci identifikovali jedinečnú formu prenosu bunkových správ vyskytujúcich sa v ľudskom mozgu, ktorá nebola doteraz pozorovaná. Tento objav naznačuje, že náš mozog môže byť ešte výkonnejší vo výpočtových operáciách, než sme si doteraz uvedomovali.

 

 

https://www.sciencealert.com/a-first-of-its-kind-signal-has-been-detected-in-the-human-brain

 
Publikované : 19. apríla 2023 12:29
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Myslím, že pre tých, ktorí boli osobne v sobotu na stretnutí v Bratislave a počuli ste niečo o nové o tom, čo dokážu polovodiče, celkom pekná "zhoda náhod", že to zverejnili dnes. Náš mozog a hlavne neokortex toho totiž naozaj využíva veľmi veľa a ionický prenos, ale aj Polovodivý elektronický prenos, sú iba jednou z vecí, aké tento sociálny tip materiálu dokáže.

 

Parafrazujem z textu:

"V roku 2020 výskumníci z ústavov v Nemecku a Grécku informovali o mechanizme vo vonkajších kortikálnych bunkách mozgu, ktorý sám o sebe produkuje nový „gradovaný“ signál, ktorý by mohol poskytnúť jednotlivým neurónom iný spôsob, ako vykonávať svoje logické funkcie. Meraním elektrickej aktivity v častiach tkaniva odobratých počas chirurgického zákroku u pacientov s epilepsiou a analýzou ich štruktúry pomocou fluorescenčnej mikroskopie neurológovia zistili, že jednotlivé bunky v mozgovej kôre používajú na „vypálenie“ akčného potenciálu nielen obvyklé sodíkové ióny, ale aj vápnik."

Hmmmm...zaujímavé. Kto by bol povedal, že tu hrá Vápnik úlohu....

Pokračujem:" Táto kombinácia kladne nabitých iónov odštartovala vlny elektrického napätia, ktoré nikdy predtým neboli videné, označované ako dendritické akčné potenciály sprostredkované vápnikom alebo dCaAP.

Mozgy – najmä tie ľudského druhu – sa často porovnávajú s počítačmi. Prirovnanie má svoje hranice, ale na niektorých úrovniach plnia úlohy podobným spôsobom. Oba využívajú silu elektrického napätia na vykonávanie rôznych operácií. V počítačoch je to vo forme pomerne jednoduchého toku elektrónov cez priesečníky nazývané tranzistory. Jednoducho tranzistor prepustí alebo neprepusti prúd, čo vyhodnotí ako 1 alebo 0, vďaka čomu dokážeme vytvoriť akúkoľvek zložitú operáciu/algoritmus.

V neurónoch je signál vo forme vlny otvárania a zatvárania kanálov, ktoré vymieňajú nabité častice, ako je sodík, chlorid a draslík. Tento pulz prúdiacich iónov sa nazýva akčný potenciál. Namiesto tranzistorov neuróny riadia tieto správy chemicky na konci vetiev nazývaných dendrity."

"Dendrity sú ústredné pre pochopenie mozgu, pretože sú jadrom toho, čo určuje výpočtovú silu jednotlivých neurónov," povedal neurovedec Matthew Larkum z Humboldtovej univerzity Walterovi Beckwithovi z Americkej asociácie pre rozvoj vedy v januári 2020. Dendrity sú semafory nášho nervového systému. Ak je akčný potenciál dostatočne významný, môže sa preniesť na iné nervy, ktoré môžu zablokovať alebo odovzdať správu."

Koniec citácie.

 

Toto však ani zďaleka nie je všetko, čo ešte vedci nevedia o fungovaní a výpočtovej kapacity ľudského mozgu.

Myslím, že prišiel čas na ďalší webinar zameraný na mozog. Zvážim v Máji 🤔

 
Publikované : 19. apríla 2023 12:30
Zdieľať: