Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Myslis, ze styl stravovania sa, ktory preferujes je trvalo udrzatelny? A ma logiku aby sa tak prirodzene stravovali vsetci ludia na planete? Co problem s masovym priemyslom a skodliviny v mase a rybach. Je kravske mlieko urcene ludom? Ak nie preco ho jest?
Wow. Dakujem. Zase si mi trocha pootvoril oci aj usta. Neuveritelne vycerpavajuca opoved. Stale viac vidim ze mas ludim vela co ponuknut. Mozem sa este opytat ktore konkretne ryby a maso maju vela DHA (sardinky a vnutornosti z prasata si spominal) a ak si dat uz maso tak ake? A este sa chcem opytat na vyvary z kosti a kostnej drene. A este otazka- ak teda clovek povedzme teraz v lete travi napr. 4-5h vonku, niekde ani nie v meste ale ani nie v prirode, na dedine povedzme, a potrebuje sa dat dokopy pretoze mu chyba asi dha tak cisto teoreticky v akom mnozstve ju prijimat? Dalsia otazka- cim najidealnejsie vyplnit tie ostatne jedla a ak uz zaradit obilniny tak akym sposobom idealne. Este k 2-3 jedlam denne, ak toho clovek na uvod nie je vobec schopny, je lepsie proste vydrzat a byt hladny alebo napr. Dat si ovocie? Dakujem
Este- co konkretne znamena ze clovek zije alebo nezije vo vhodnom prostredi? Ktore elementy su nevhodne/vhodne a ako sa da prostredie v ramci moznosti upravit z nevhodneho na vhodnejsie?
A este- co vlaknina a preco nie celozrnne? V tom obale zrna by malo byt prave najviac vyzivnych veci. Aspon tak to viem ja.
Ahoj @zuzi Nieje začo 🙂
Dakujem za odpoved. Oprav ma ale z informacii od teba a z toho ako sa doma stravujeme by som si nejaky letny den vyskladala napr. takto:
ranajky- kava s mliekom, zelenina, syr/vajicko/sardinky/losos, kvaskovy chleba
obed- strukovina, obilniny (ryza, pohanka, bulgur, couscous)
vecera- zelenina(salat/pecena/varena), olivovy olej, orechy, semena, syr/vajce/ryba/maso
Ak to chapem spravne idealne je dat si na obed viac sacharidov a rano a vecer skor proteiny, vecer este k tomu tuky. Momentalne varene jedlo jeme len na obed - vecere jeme vonku, co znamena ze “na studeno” ale je to fakt super byt von a kedze nebyvam v dome tak to riesime takto.
Este ma zaujima preco je maso a ryza napr. nevhodna kombinacia ked je to protein a sacharid. Alebo sa mylim?
Celozrnne je sialena tema, peciem chleba takze sa o to zaujimam a tie informacie su velmi protichodne. Uz som 3x menila muku, momentalne mam vsak velke zasoby celozrnnej 😂😂
Co sa tyka internetu, rozumiem z casti. Napriklad mobil mam pri sebe vzdy ale doma ide na wifine od susedov(nemozem vypnut) a vonku mam data ale len ked potrebujem inak su vypnute. Tzn. pokladam mobil za neskodny, alebo sa mylim?
Vdaka aj za vysvetlenie o pocte jedal, s malymi detmi je to nadludsky vykon lebo oni jedia vkuse 😂 ale asi sa clovek proste musi rozhodnut a ist si za tym
Este doplnok- co soja a vyrobky z nej ako doplnok proteinu pre ludi co im mlieko skodi? Zvyknem pouzivat ako mlieko ale aj napr. veggie burgre a tak 🙂
To máš zároveň aj ďalší tip, že konzumácia kvalitných vajec je dobrá 👍
Dakujem. Uplne na zaciatok- jednu vec nechapem. Maso a ryza/cestovina/etc. je protein + sacharid nie? A to je predsa ok nie? Napriklad aj strukovina je predsa takto. Stale tomu teda nerozumiem. Ak si das napriklad to maso len varene bez tuku, preco je to nevhodna kombinacia?
co satyka okinawa a ostatnych blue zones, trocha som sa tomu venovala v projektoch s detmi a oni fakt vela jedia strukoviny. Varili sme si z roznych oblasti jedla a vzdy tam boli strukoviny. Podla mna to je zaklad kazdy den jest nejaku strukovinu. Tu kde zijem sa dava velky doraz na stravu a strukoviny a ryby sa tu jedia takmer denne.
Deti- mas uplnu pravdu- miluju tuk, ryby, vajcia ale aj strukoviny a ovocie. Aj chleba.
Takze este oprava k jedalnicku:
rano: ovocie, chlieb, nejaky protein ako vajce/jogurt/syr/ a pre dospeleho zelenina. Ak tuk tak minimalne? Alebo rano je ok dat si napr aj tahini alebo olej/semena na chleba?
obed: strukovina s cim? Tu sa poklada sosovica a ryza sa super kompletne jedlo ale ta strukovina uz sama o sebe ma vela sacharidu. Z toho vyplyva ze treba obmedzit tuk?
vecera: tuk+ protein + zelenina. Nie sacharidy, ovocie...
Pytam sa lebo tomu chcem porozumiet a robit to spravne aby som zacala fungovat. A predpokladam ze chudnut? Dnes som si dala na ranajky namiesto chleba syr a salat a fakt super. Vydrzala som do obeda v pohode
Máš pravdu, že zrno obsahuje veľa výživných vecí, ale pre seba. Nie pre človeka. Bodka. 😊VŠETKO čo je v zrne je určené na to, aby sa rastlinka rozmnožila. Je to určené jej a my nie sme uspôsobení na strávenie toho, skôr naopak. Druhá vec je DEUTÉRIUM (ťažký vodík). Väčšina pochádza z FOTOSYNTÉZY označovanej C3 a má ho v sebe veľmi veľa. Až pochopíš, ako sa v tele správa, ako sa ho zbavujeme a pracujeme s nim zistíš, prečo to nie je rozumné riešenie.
AHOJ ale prečo príroda dala človeku celozrnné obilniny aby sa aj nimi živil. Určite nerátala s tým že ich bude rafinovať/zbavovať obalu, klíčku/?
@eika Príroda dala človeku veľa vecí, len človek je na toľko inteligentní, že sa neobťažuje niekedy premýšľať nad tým PREČO a jednoducho si vezme, čo chce... Podobne ubližuje potom aj prírode a aj sebe.
Zvieratká vedia v tomto viac ako ľudia. Práve preto mnohé menia svoju lokalitu v zimnom období, vrátane niektorých vtákov.
Zrno nebolo nikdy určené pre nás na konzumáciu, pretože sme ho nikdy nemali k dispozícií, počas miliónov rokov evolúcie, až posledných pár tisíc rokov. Ak si to však porovnáš, je to nič.
Ak by celý náš vývoj v Afrike, ktorý trval milióny rokov bol jeden deň (24 hodín), tak poľnohosporádrstvo, ktoré máme cca 12 tisíc rokov, by bola možno minúta. Naše telo na to nie je zvyknuté a dôkazom toho je aj naše odlišné trávenie a enzým DPPIV
https://usfblogs.usfca.edu/biol100/2018/03/20/why-are-our-brains-shrinking/
Samozrejme, keď tvrdím, že ľudia musia preferovať živočíšnu stravu, nemám tým na mysli, aby sa napchavali mäsom od rána do večera a už vôbec nie polotovarmi (o polotovaroch teraz nejdem písať). Keď radím jesť viac živočíšnej stravy, znamená to, že tvoj preferovaný zdroj v prvom rade PROTEÍNOV, by mal byť zo živočíšnej stravy/rýb.
Som velky zastanca zivocisnych bielkovin z chladnokrvnych zvierat, avsak bezne jeme bielkoviny aj z inych zdrojov. Otazkou je, kolko a akych bielkovin je uz vela, co pre dospeleho cloveka znamena rychlejsie starnutie.
Vezmi Jaro pripad zdraveho cloveka
a cloveka ktory, ma v tele dost zapalov a slaby redox a teda zle travenie.
Mirek Pramuka | @coach_empigo
Samozrejme, keď tvrdím, že ľudia musia preferovať živočíšnu stravu, nemám tým na mysli, aby sa napchavali mäsom od rána do večera a už vôbec nie polotovarmi (o polotovaroch teraz nejdem písať). Keď radím jesť viac živočíšnej stravy, znamená to, že tvoj preferovaný zdroj v prvom rade PROTEÍNOV, by mal byť zo živočíšnej stravy/rýb.
Som velky zastanca zivocisnych bielkovin z chladnokrvnych zvierat, avsak bezne jeme bielkoviny aj z inych zdrojov. Otazkou je, kolko a akych bielkovin je uz vela, co pre dospeleho cloveka znamena rychlejsie starnutie.
Vezmi Jaro pripad zdraveho cloveka
a cloveka ktory, ma v tele dost zapalov a slaby redox a teda zle travenie.
Mirek Pramuka | @coach_empigo
@empigo-osobny-trener-kosice práve to. A osobne si nemyslím, že dnes sa treba obávať a starať sa o to, či som dnes nezjedil príliš. Skôr je problém, že ľudia zjedia proteínu malo, obzvlášť diétujúci.
Toto je napr. niečo Miro, s čím ja osobne veľmi, ale že veľmi nesúhlasím s moderným výskumom a odporúčaniami. Keď pozrieš nejaké veci a štúdie z minulosti naozaj sa ukazuje, že obmedzený prísun proteínu ma vplyv na potlačenie mTor a teda nadmerného rastu, aj na dlhovekost, no nemyslím si, že akékoľvek štúdie, ktoré toto dokázali boli vykonané na vhodných živočíchoch, vo vhodnom prostredí a vhodným spôsobom.
Dnes sú Ľudia odkázaní na častejšie nahrádzanie proteínov v tele, a ak ho neprijimu v strave, telo jednodcuho spotrebuje viac ATP na tvorbu nového proteínu, rovnako viac metionínu a tiež zvýši ešte viac ubikvitináciu. O nej som ešte na blogu nepísal (no budem), no je to veľký hráč.
Jednoducho dnes priemerný človek spravi dobre, keď bude svoj proteín jesť. Obzvlášť ak má akékoľvek problémy.
Ked sa stane dostatočne citlivým na leptin, ako je dnes malo ludi, vtedy prichádza na radu častejšie hladovanie, preskakovanie jedál, kľudne aj tréning nalačno, občasná znížená konzumácia proteínu, aj celkov o stravy, atď
Len problem moze byt, ze chory clovek, napr. nebude vediet stravit maso uplne ako by to urobil zdravy clovek a to sposobi problemy v creve...
Mirek Pramuka | @coach_empigo