Konkrétny jedálniče...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Konkrétny jedálniček

19 Príspevky
7 Užívatelia
9 Likes
203 Videní
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Mohol by si sa podelit o konkretny vzorovy jedalnicek na kazde rocne obdobie? Pre predstavu? Vela pises o ketogennej diete ale chybaju mi tam veci ako ryza, pohanka, kvaskovy chleba, koreniny, semena, pripadne couscous, quinoa etc. Co ludia ktori tazsie travia maso a maju alergiu na mlieko?     

 
Publikované : 18. júla 2020 22:53
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
 
Ahoj @zuzi 🙂
 
Skús pozrieť najskôr toto, je to krátke pdf, v ktorom som písal nejaké tipy na potraviny a tiež v zohľadnení ROČNÝCH OBDOBÍ. Pozri si a potom sa pripadne spýtaj konkrétnejšie, čo by ťa zaujímalo 😊
 
 
 
 
Spýtam sa, máš na mysli konkrétny jedálniček, čo presne ako jesť? Môžem ti napísať, ak ťa to zaujíma napríklad moje z minulosti. Veľa som si za zaznamenával, no dnes je to intuitívne. Ak ti to pomôže. 
 
Áno, o ketogénnej strave a preferovaní tukov píšem veľa a postupne budem pridávať, ako budú napredovať informácie v blogoch a samozrejme pre čitateľov knihy stále. Na teraz ti poviem takto. 
 
Ketogennu stravu alebo skôr lepšie povedané "STRAVU ZALOŽENÚ NA VYSOKOM PRÍJME TUKOV a NIŽŠOM PRÍJME SACHARIDOV" považuj za "MOSTÍK" medzi zlepšením zdravotného stavu tvojich buniek a mitochondrii a tým, ako žijeme teraz. 
 
 
Naše PROSTREDIE a spôsob života priemerného človeka už dávno nie je OPTIMÁLNY. Nechcem zachádzať do detailov teraz, pretože nemáš informácie a vedomosti, aby si tomu pochopila, no tiež nechcem aby si verila bull*hitom, ktoré sa šíria o takomto stravovaní na internete.
 
Nie je to žiadne kúzlo ani čarovný nástroj ako schudnúť a podobne. Benefit v tomto tipe stravy je ten, že ti zvýši množstvo elektrónov na vnútornej membráne mitochondrie a tým pádom MAGNETIZMUS v nich. Avšak ketogenna strava je úplne zbytočná, ak nefixne človek obrovský nedostatok, ktorým je DHA. Toto je zároveň dôvod, prečo veľa ľudí aj na tomto type stravy nemá úspech, cítia sa mizerne, dokonca ani neschudnú z dlhodobého hľadiska. Pokračujem v odpovedi. 
 
 
K tej ryži, quinoi a tak:
 
V tejto oblasti nie som zástancom všetkých vecí, ktoré spomínaš (pohánka, quinoa, atď). Čo sa pečiva týka je to jedná z vecí, ktorá sa stala pre nás bohužiaľ niečím ako nutnosťou, keďže to využívajú ľudia ako prílohu takmer ku všetkému (opäť bohužiaľ), no myslím, že je to OMYL. 
 
Naš druh nie je na zrno uspôsobený a to aj napriek tvrdeniam odborníkov ako napr. Bukovský. Tento poľnohospodársky smer, ktorý začal pred cca 10 tisíc rokmi je podľa mňa krok dozadu pre Homosapiens. Avšak, ak ti chlieb chutí a nemáš s nim problém ani ťažkosti, myslím si, že kváskovy raz za čas nie je problém. Ideálne vo vhodnom období (jar až jeseň).
 
Taktiež, ak si niekto nevie pomôcť a chce pečivo, vždy odporúčam radšej z bielej múky a nie celozrnné a už vôbec nie so semiačkami ako sa to predáva za účelom "ZDRAVÉHO" pečiva. Semiačka a polynenasýtene tuky (PUFA) v pecí oxiduju, čiže konzumuješ niečo ako keď si kúpiš napolitanku. 
 
A biela múka je už spracovaná, čiže nezískaš mnoho benefitoch, no ale aspoň si moc ne zaťažíš telo a trávenie tým, ako keď musí rozkladať celé zrna, fytaty v nich a mnohé iné látky, ktoré sú v tom žene schválne na jeho ochranu. 
 
Z vyššie spomínaných komplexných sacharidov som zástancom RYŽE, sám ju konzumujem a to obzvlášť vychladenú. Teda nie vriacu a rozvarenu ako oo veľa ľudí preferuje. Takto sa veľa jej benefutiv stráca a skôr ich nahrádza obrovská GLYKEMICKA NÁLOŽ, ktorá prináša rizika. Vo vychladené je mnoho nestravitelnej vlákniny pre baktérie v čreve. 
 
 
Ide tiež o to, že tieto sacharidy väčšinou obsahujú látku, ktorá sa nazýva FRUKTÁN. FRUKTÁN je polymer z molekuly FRUKTÓZY. Takéto fruktany sú známe ako látky s krátkymi reťazcami a volajú sa frukto-oligo sacharidy. Nachádzajú sa v jedlách ako agave, pór, artičoky, cibuľa, cesnak a taktiež ZRNO (pšenica) a teda vo všetkom pečive a aj cestovine. Avšak RYŽA nedokáže tvoriť fruktány a neobsahuje ich. 
 
Toto je ďalší dôvod, prečo národ ako ÁZIA a Okinawa sú dlhé roky v zdraví hoci konzumujú aj veľa sacharidov. Japonci konzumujú takmer ideálnu strávu, hoci si to neuvedomujú, pretože tiež uprednostňujú surové morské plody (viď sushi a iné ich lakotiny). Mimochodom, zasa sme pri DHA a nie je to náhoda 😊
 
 
Dokonca aj tráva koncentruje a obsahuje fruktany, ktoré môžu u kráv simulovať niečo ako celiakiu a kolitídu. No kravy majú iné trávenie a omnoho dlhšie črevá, čo je ďalší dôvod, prečo nie je jedno, či človek spapa trávu (ale aj zeleninu) verzus, keď to dostane sprostredkovane konzumáciou zvieratká, ktoré dane veci zjedlo jeho tráviaci trakt a telo ich usporiadalo do svojich membrán inak. 
 
Tiež existujú náznaky toho, že fruktany spôsobujú problémy ako celiakia a citlivosť na glutén najmä u ľudí, ktorí nemajú ešte diagnostikovanú celiakiu. 
 
 
 
Čo sa týka quinoa a podobne, nie som extra fanúšik a to hlavne z dôvodu že obsahujú SAPONINY, ktoré môžu poškodzovať tráviaci trakt (spraviť ho viac prípustný). Samozrejme záleží aj od kombinácie s čím to ješ, ale opäť, ak nerobí problém, možno v menších množstvách pri správnej príprave môže byť fajn. 
 
Teraz k mlieku:
 
K mlieku som sa vyjadril v predošlom fóre. Pozri tam. Ešte doplním však zopár vecí:
 
Za prvé, áno nemyslim si, že mlieko je potravina bez ktorej sa neobideme. Okrem materského, ale musí to byť kojenim a nie z fľaše. 
 
Napríklad v knihe od Westona Price ho, ktorú som aj na FB nedávno spomínal ohľadom toho SKORBUTU, sú zaznamenané mnohé národy, ktoré majú mlieko ako základný zdroj bielkovín a tukov a to najmä v zime, keď nič nevypestujú. Takisto masayovia a podobné národy. Otázka však znie, prečo majú dnes ľudia s mliekom veľa problémov? 🤔
 
Na odpoveď musíme brať v úvahu nie len biológiu, ale aj biofyziku a to, ako PROSTREDIE okolo nás riadi tunelovanie elektrónov a protónov na vnútornej membráne mitochondrie, ktorá ovláda náš epigeneticky software ( tým mám na mysli expresiu, spúšťanie a vypínanie našich génov v DNA). Nemyslím si však, že je mlieko ako potravina problém, no sú ľudia ktorým robí a aj bude robiť problémy. Vždy je za tým zlé prostredie, miesto kde žijú, aj spôsob života, no predovšetkým najmä to, ako žili ich mamy a babky, atď. Od nich prevezmem veľa z týchto predispozícii, či cirkadialnych génov. 
 
 
Za druhé, taktiež sa určite každý stretol s pojmom "leaky gut" teda priepustné črevo. Často sa to spomína, je to veľký problém ľudí, no pointa je že ľudia sú jediný cicavce ktorý má v črevách vysoko aktívny protein ZONULIN, ktorý robí náš tráviaci trakt veľmi prípustný. Sme tak nadizajnovaní za nejakým účelom. 
 
 
Dôvod je rýchlejší signál pre mozog, lebo látka prejde z čreva ľahšie do krvi aj celého tela, spusti rýchlejšie imunitnú odozvu a mitochondrie môžu spustiť epigenetický prepis na zmenu. No uvedom si, že toto je nadizajnované na malé zmeny prostredia, aké sme mali odkedy sme opustili Afriku. Na zmeny ako nadmorskú výšku, stravu, iné ovocie, zeleninu, vírusy z potravy a rýb, a podobne a nie na takú zmenu jednak STRAVY (polotovary), ale prioritne na zmenu elektromagnetického poľa okolo nás, ktoré sa za posledných 140 rokov zmenilo XY-násobne. 
 
 
Za ďalšie, hlavné dva "zápalové" spúšťače z môjho pohľadu sú kasein (A1 viac ako A2) a potom obsah laktózy.
 
- problém caseinu je jeho trávenie a hlavne z akých kráv pochádza, pretože nie je jedno kde a ako sú chované. U nás v Európe a vo Francúzku je to celkom slušné, preto keď kupuješ syry, sústred sa na tieto oblasti. 
 
Problém laktózy je obširny, preto treba brať v uvahu ako sa človek cíti. Ak býva zahlienený, necíti sa fajn, prdí a podobne, nech sa mlieku vyhýba, no tvrdé syri mu asi nebudú robiť problém. 
 
Laktóza je ENZÝM a síce sa hovorí, že majú  ľudia na laktózu intoleranciu, v skutočnosti majú len zníženú aktivitu enzýmu v tele a čreve, ktorý laktózu spracúva. Preto keď aj v obchode kúpiš taký produkt že "lactose free", je to taky istý produkt ako obyčajný, akurát do neho pridali umelo enzýmy naviac. 
 
Mala by si vedieť ze aj naša tvorba a činnosť enzýmov má CIRKADIALNY ZÁKLAD. 
 
 
Ak má teda niekto problém, neodporúčam mu rozhodne mlieko konzumovať. Popravde dnešné mlieko neodporúčam nikomu, jedine surové a nepaaterizované a aj to nie od kráv, ale skôr kozičky. Takéto má veľa látok, ale skrývajú sa najmä v tuku a bielkovínach, ktoré pasterizaciou zabijú. 
 
 
Vždy najlepšia voľba je zakysané veci tipu žinčkca, kefír, bryndza a iné, sú veľmi kvalitné, obzvlášť na Slovensku, len sa treba naučiť čítať zloženie a kupovať si tiež nepasterizované, a ideálne zo salaša a surového mlieka, kde sú zvieratká chované na tráve. V tomto majú Slováci obrovské šťastie.
 
Najväčší benefit nepasterizovaneho mlieka od zvieratka, ktoré sa kŕmi vonku trávou, je trochu DHA (ako som písal predtým), ale najmä vitamín k2. Ten v inom produkte nenájdeš, len v pečení takéhoto zvieratka (a samozrejme aj v iných fermentivanych produktoch ako misso, natto). 
 
 
 
Osobne preferujem najmä veci zo surového mlieka, ako maslo, tvrdé syry, všetko z nepasterizovaneho a pokial možno lokálne. Preto som napríklad aj rád, že som spoznal reťazec farmfoods ešte keď začínali a to úplne náhodou,ebo som sa zoznámil z jedným predavačom. 
 
Tiež osobne jem napr. Kunin 40% smotanu, ale aj ich zakysané (občas mascarpone), ktoré sú síce pasterizovane, neberiem to ako MEGA zdroj živín, ale je to takmer čistý tuk a nerobí mi to žiadny problém a je to ako chutný dezert (s kakaom, škoricou, PROTEÍNOM alebo tak).
 

K tým semiačkam, korením a tak: 

 
Samozrejme, že odporúčam. Semiačka najmä celé, nie mleté kvôli oxidácii a tiež pozor na múky a všetko takéto. Úplne sa tomu vyhýbaj. A samozrejme tiež nie je vo veľkom, kvôli prevahe omega 6.
 
Koreniny sú super, myslím ze podla chuti si človek nájde svoje, majú mnohé benefity, stačí a sa len za myslíš ako tieto rastlinky rastu a najmä na silnom UV svetle. Osobne ti odporúčam veľa KORIANDER. Je to prírodný CHELÁTOR a pomôže ti napr. so zbavovanim sa kovov z tela a detoxikáciou 😊
 
Publikované : 19. júla 2020 8:56
michaela00
(@michaela00)
Príspevky: 102
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky Takže s tím kaseinem to lze přirovnat třeba jako DHA z živočišného vs. rostlinného zdroje - je rozdíl v jejich chemické struktuře? Nebo čím je to jiné? 🙂

 
Publikované : 16. apríla 2022 20:40
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

@michaela00

Nie Miška, tento príklad sa teraz nehodí, ale ideš na to správne. Keby sme vzali rastlinnú a živočíšnu DHA, tak je zvyčajne rozdiel v umiestnení mastnej kyseliny vrámci molekuly tri alebo diglyceridu, čím sa mení magnetizmus DHA a následne aj schopnosť dostať sa do rôznych častí tela. Rastlinky nepotrebujú to, čo živočíchy, pretože nemajú nervovú sústavu ani srdce. Čiže rozdiel je obrovský, avšak DHA je stále DHA (ak beriem ideálny prípad samozrejme).

 

Avšak pri kaseíne sa bavíme o zmene molekuly. Čiže kasein A1 nie je rovnaky ako kasein A2. Je tam rozdiel v aminokyseline uprostred.

Jediný rozdiel medzi A1 a A2 je rozdiel v 67. aminokyseline v reťazci. V tejto polohe má kasein A1 histidínovú aminokyselinu, zatiaľ čo A2 má prolínovú aminokyselinu. Teraz si spomeň, čo už vieš o histidíne.

 
Publikované : 17. apríla 2022 9:32
michaela00 reacted
michaela00
(@michaela00)
Príspevky: 102
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky Aaa, tak už rozumím, děkuju moc. 😍 Teď už mi to dává smysl. 😇

 
Publikované : 17. apríla 2022 16:40
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

Z vyššie spomínaných komplexných sacharidov som zástancom RYŽE, sám ju konzumujem a to obzvlášť vychladenú. Teda nie vriacu a rozvarenu ako oo veľa ľudí preferuje. Takto sa veľa jej benefutiv stráca a skôr ich nahrádza obrovská GLYKEMICKA NÁLOŽ, ktorá prináša rizika. Vo vychladené je mnoho nestravitelnej vlákniny pre baktérie v čreve. 

Dobra poznamka Jaro, tiez odporucam ryzu uvarit, nechat vychladnut a pred konzumaciou trosku zohriat. A ak ryza bude aj niekolko dni stara, nevadi...ma to benefity, ktore si spomenul🙂.    

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 17. apríla 2022 23:02
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ahoj Jaro, chcela by som sa ťa opýtať, ak si v minulosti prechádzal na ketogennu stravu, aké konkrétne sacharidy si prestal konzumovať, resp. vylúčil si ich všetky hneď, alebo postupne si ich obmedzoval? A taktiež ťa chcem poprosiť, keďže strukoviny ako fazuľa, hrach....patria medzi vhodné potraviny ako si si ich pripravoval alebo pripravuješ?mám na myslí nejaké tipy na recepty zo zoznamu vhodných potravín, keďže chcela by som vylúčiť zo stravy čo najviac sacharidov ale nejako sa v Tom strácam, keďže dnes je za sacharid označené pomerne dosť veľa potravín a moja strava sa mi zdá malo pestrá. Prípadne by som ocenila ak majú iný členovia nejaké tipy, prip. zaujímavé, chutné recepty a chceli by sa o ne podeliť.

 
Publikované : 23. apríla 2022 22:19
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@andrea u mňa to boli všetky (samozrejme postupne, v rámci par týždňoch), súčasne s adaptáciou na chlad a jediný môj príjem bol v podstate z orechov a mliečnych produktov.

Určite musíš však pri "prechode" zvýšiť prísun čistej vody, prísun soli a jódu (jód ideálne ešte pred) a tiež DHA, spolu so zredukovanim všetkých nadbytočných omega 6

 
Publikované : 25. apríla 2022 7:46
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@andrea strukoviny som nejedol vôbec a dnes taktiež konzumuje veľmi málo Andrea. Momentálne od jari do jesene v rámci zeleniny, mrazenej zeleniny a tak občas hrách a fazuľove struky, ktoré len na panvici podusíme chvíľu alebo osmazim, a tiež teraz posledné 2 roky občas kupujem už hotové klasické fazule v skle. Čiže bez prípravy, akurát vylejem tu omáčku čo je v tom a zjem fazuľky ako prílohu k jedlu.

 

A áno, súhlasím, keď človek sleduje bežné veci, naozaj je to veľmi klamlivé. Stačí ak budeš premýšľať nad tým, čo vyrastie vonku a čo nie. Sacharid vyrastie iba od Jari do jesene. Práve preto aj orechy často ľudia považujú za sacharid, hoci ich obsah sacharid je nízky a prevažuje tuk.

Samozrejme myslím normálne ako makadam, mandle, pistácie, para, lieskovce a nie veci ako arašíd alebo kešu čo orechy ani nie sú. Sú to v podstate zelenina, vzhľadom na to, ako a kde rastú.

 

 
Publikované : 25. apríla 2022 7:51
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Považujem však nad pridaním možno nejakých ďalších jednoduchých receptov, k tým pár, čo tu už sú 🤔 

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/optimalna-strava-recepty/

 
Publikované : 25. apríla 2022 7:53
Zuzana Golitkova
(@zuzi-2)
Príspevky: 134
PLATINOVÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

 

Ahoj Jaro, doma roky kvaskujem, kupujem si kvalitnu muku (slovensku, cesku -spaldovu,dvojzrnku,raznu,ovsene otruby, psenicne klicky). Pouzivam doma vyrobeny kefir do neho. Mlieko kupujem plnotucne v bio kvalite, ale nedari sa mi zohnat u nas A2-kove. (jednu dobu sa dalo a teraz vobec). Robim pomale chladnickove kvasenie. Mam doma teengerov, oni mi nedaju den bez chleba. A sama som vdacna, ze im viem upiect chlieb, ktory ma aj vyzivovu hodnotu, viem si vyskladat zlozenie chleba sama, tak aby bol fajn. Semienka nedavam nikdy, lebo o ich oxidacii viem dlhodobo. Nemyslis, ze takyto chlieb by mohol byt ok? Ja sama si viem dat aj ked nie vela a len raz za den a kedze som zacala studovat tvoje informacie, tak to obmedzjem i ked uz v tomto obdobi by ho uz slo zaradit do jedalnicka, nie?

 
Publikované : 25. apríla 2022 12:02
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@zuzi-2 ahoj Zuzka, viem že ťa úplne nepoteším, no nerád klamem. Snažím sa Vás učiť aby ste sa zameriavali na to naozaj dôležité a podstatné. A chlieb ako potravina nepatrí medzi preferovanú ani optimálnu stravu pre homosapiens. 

Naš 2 kg vážiaci mozog má jednoducho potrebu po cholesterole a mastných kyselínach, najmä DHA s EPA, čo samozrejme neznamená, že ich musíme neustále jesť. Keď však vezmeme v úvahu, že naše moderné prostredie nám tieto látky z tela neustále odstraňuje (vitamín A, vitamín D, DHA, Bazanov efekt), naša potreba po nich rastie s tým ako ide doba dopredu.

 

Čiže áno, je to v niečom lepšie ako bežné pečivo, obzvlášť lepšie ako bežné celozrnné pečivo, no nie je to optimálne z dlhodobého hľadiska. No povedzme od februára do konca Októbra, kedy mame UVB je to fajn.

Vždy sa však zameraj na to, ako chalani žijú, aby boli čo najviac vonku, atď., a ideálne v jedle, kedy nemajú chlieb, vtedy im daj porciu proteínu a tuku. Čiže keď jedia chlieb, vtedy to ber ako jedlo "pre chuť" a nie jedlo s výživovou hodnotou. 

 

Pozri potom tiež aj sem, myslím, že aj Jitka niečo podobné písala, kľudne ju oslov, možno si vzájomne poradíte 😊

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/spolocna-diskusia/co-misto-kvaskoveho-chleba/

 
Publikované : 25. apríla 2022 12:42
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

 
Publikované : 25. apríla 2022 12:48
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ahoj Jaro, chcem ťa poprosiť o tvoj názor resp. argument na názor mojich známych a to: Nikdy si nekúpim mäso a ryby v žiadnom supermarkete, len z overeného zdroja. Rybu je dobré kupovať len od nás, chovanu v našich podmienkach, žiadne morské, nie sú pre nás, lebo nežijeme pri mori. Morské ryby sú plne ťažkých kovov a dalsich nevhodných látok.

Myslíš, že argumentácia glutationom by bola vhodná ?a taktiež podľa môjho názoru ryby chované u nás, nemajú dostatok DHA, alebo sa mýlim? Vďaka glutationu viem zvládnuť aj nevhodné latky, ktoré môžu tieto ryby obsahovať, pochopila som správne?ďakujem za názor a aj vďaka nim sa dúfam budem posúvať ďalej a hľadať  u teba argumenty na ich názory 

 
Publikované : 27. apríla 2022 22:16
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@andrea

Už len na tomto Andrea vidieť, že sa stávaš o mnoho intuitívnejšou a inteligentnejšou a to v tom zmysle, že vnímaš veci aj iný uhol pohľadu, ktorý si možno kedysi nevnímala.

 

Než ti odpoviem, uvedom si žiaľbohu jednu dnes podľa mňa bežnú vec, že ľudia sa radšej pobijú za svoju vieru, ako za pravdu.

 

To platí vo vedeckej komunite, ale aj pri bežných rozhovoroch a vo verejnosti. Jednoducho keď ma človek niečo, čo si myslí že je správne, pretože v to "verí" (či už na základe paradigmy alebo inak), vždy sa automaticky postaví "do boja", keď je konfrontovaný opačným názorom.

A zvyčajne nepremýšla nad argumentom samotným ale nad tým, že je napadnutá jeho viera, za ktorú je ochotný sa postaviť. Často sa to označuje aj kognitívna disonancia.

 

K tvojej odpovedi, práve toto je to, o čom Vám často hovorím, že dnes intuícia a "zdravý rozum" nemusí platiť, pretože ak nepoznáš čo a ako, často sa človek zmýli.

 

Človek, ktorý ti toto povie ma z časti pravdu, ale je tam veľké ale. My u nás naozaj nepotrebujeme toľko rýb, ani morských rýb, pretože tu koniec koncov ani more nemáme.

Avšak nech sa človek zamysli nad tým, či to prostredie, ktoré tu máme zažíva. Keď to spraví zisti že nie.

 

Dnes totižto ľudia žijú v umelom svete, pripomínajúcom mikrovlnku, obkolesenom umelým modrým svetlom a to, ktoré z našich tkanív DHA konštantne degraduje a preto ho musíme jesť visc. Bodka. Toto úplne stačí ako vysvetlenie.

 

My tu totižto máme naozaj krásne prostredie, zažívame krásne ročne obdobia, leto kedy mame veľa slniečka a Bazanov efekt pracuje skrz krátku slučku a tiež zimu, kedy mame veľa zimy, chladu, vyšší magnetizmus ktorý nám kompenzuje silné slnko (ako som Vám to v utorok rozprával), deutéria zbavenej vody, no opäť... zažíva podľa teba daný clo ek tieto podmienky? Odpoveď je nie.

On žije nonstop v klame, pretože jeho oči aj pokožka vidia umelé svetlo s teplotou 5000 Kelvin a viac a o chlade nemá ani potuchy.

 

Nezabúdaj čo som vravel utorok, že chlad je synonymom magnetizmu. Keď počuješ chlad, vybav si v hlave magnet. Kyslik je zas ako špendlík.

 

Magnetizmus = lepšia okysličenosť = lepšia Hydratácia

Umelé modré svetlo = naopak dehydratácia

 

Pozri moju odpoveď Karolovi, z par minút dozadu. Ty si v utorok bola na QaA myslím od začiatku, tak snad ešte lepšie pochopíš.

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/pytaj-sa-spytaj-sa-jara-na-cokolvek/melatonin-v-lete-a-zime/#post-5416

 
Publikované : 28. apríla 2022 8:39
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Tiež máš pravdu s tou detoxikáciou. Hoci za doplnok nie som a už vôbec nie glutation ako doplnok, no áno, tvoje telo keď funguje a ma dostatok elektrónov (mysli na DHA), tak mu pracuje pentozovy cyklus a detoxikuje, čo znamená, že sa zbaví aj týchto pár kovov ako píšeš.

Vždy záleží na človeku, veku, zdravý, celkovej "naloží", atď., no naše telo je veľmi inteligentná mašina.

A málo ľudí vie, že v našom tele sú kovy neustále a zbavujeme sa ich nestále, aj keď žiadne v strave neprijmame. Čiže človek s nimi môže mať problém, aj keď v strave žiadne neprijíma, ak na zlé mitochondrie, malo DHA a elektrónov a teda zlu detoxikáciu.

Po pravde, práve ľudia ktorí takto zmýšľajú, a neberú v úvahu dnešné rýchlo sa meniace prostredie, ktoré radikálne menia naše potreby aj v strave, zvyčajne radšej kupujú doplnky ako vitamín C, atď.

Osobne ak napríklad vidím niekoho, kto sa takto, správa a ma takéto zmýšľanie a povie, že mina mesačne 30 až 50 eur na nejaké doplnky, olejčeky, atď., spraví podľa mňa lepšie, keď si kúpi v Metre každý týždeň jednu celú debničku ustric.

Jedna debna ustric stojí cca 12 eur a ma to najlepší doplnok na svete a zároveň aj zlepší svoju detoxikáciu, doplní DHA elektróny a ďalšie potrebné látky.

 

 
Publikované : 28. apríla 2022 8:41
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ďakujem za odpoveď, ale predsa mi nedá sa opýtať, ak som doteraz nejedla ryby a chcela by som ich zaradiť do jedálnička a zvýšiť si tak  DHA, ale neviem aky je môj glutation, môj Redox a atď tak taktiež sa nepotrebujem zamýšľať nad obsahom ťažkých kovov a ďalších nevhodných látok v rybách?

2, taktiež by som sa ťa chcela ešte opýtať ak vylúčim na zimu ovocie, tak z čoho je vhodné dopĺňať vlákninu?

3, Ako je na Tom zásoba našich vitamínov a minerálov v zime? Keď nekonzumujeme žiadne ovocie a ani zeleninu? Prevažne len živočíšnu stravu ( Napr. vitamín C, ..)

Neviem, či nad tým všetkým premýšľam správne, ale sú to otázky ktoré má napádajú, pri tanieri s lososom alebo konzerve sardiniek, vzhľadom na to, že má vždy zaujímalo zloženie, pôvod a zdroj potravín na tanieri a taktiež som už dlhšie sledovala stránku terapia jedlom -Silvia Horecká, ktoré má o trochu iné odporúčania v strave ako ty a som trochu z toho zmätena. Ďakujem za pochopenie 

 
Publikované : 28. apríla 2022 22:24
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@andrea napíšem, že napríklad na základe vlastného testovania nie, vôbec. Avšak ty si ty, a v kľude môžeš vyskúšať aspoň analýzu kovov z vlasov, pripadne zmerať  sérum koenzým Q v krvi, vitamín C, glutation, ktoré ti napovedia. No tiež mysli na to, že sa tu nebavíme o neustálom jedení konzervy. To vôbec. Nie son zástancom konzerv, avšak ak človek momentálne potrebuje zvýšiť prísun DHA, môže to vziať podobne ako doplnok, ako dočasnú "barlíčku".

Tvoja stala strav avšak musí byť celá divoká ryba alebo mäkkýše, a frekvencia už podľa kontextu. Kožní úplne stačí, ak vyskúšaš ustrice a povedzme ex do mesiaca jednu bednicku.

 

2. Čo tak nápor klad zo SFA tukov a aminokyselín. Pozri článok, je to tam vysvetlené, prečo.

https://jaroslavlachky.sk/crevo-a-mozog-9-skratene-crevo-a-apendix/

 

3. Vitamínu C získaš paradoxne viac v zime a to živočíšnej stravy 😃 nie nadarmo homosapiens z nejakého dôvodu prestal vitamín V tvoriť. My sme ho totiž nahradili jodom a ten potrebuješ viac.

 

Pozri sem, tam máš pekné popísané co tým myslím aj odkiaľ v tíme získaš vitamín C 😉

https://jaroslavlachky.sk/vitamin-c-a-jeho-mnohe-tvare/

 
Publikované : 29. apríla 2022 6:56
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @andrea

Neviem, či nad tým všetkým premýšľam správne, ale sú to otázky ktoré má napádajú, pri tanieri s lososom alebo konzerve sardiniek, vzhľadom na to, že má vždy zaujímalo zloženie, pôvod a zdroj potravín na tanieri a taktiež som už dlhšie sledovala stránku terapia jedlom -Silvia Horecká, ktoré má o trochu iné odporúčania v strave ako ty a som trochu z toho zmätena. Ďakujem za pochopenie

A určite nad tým premýšľaš správne Andrea. Pôvod je veľmi dôležitý, práve preto som napísal slová vyššie. Tvoj stály zdroj ma byt divoká ryba alebo mäkkýš.

Avšak to, ako sa na stravu pozerajú nutricny poradcovia, ako aj napr. pani Horecka, je radikálne iné, ako sa na to pozerám ja ako už asi začínaš tušiť.

Nezabúdaj, že ak sa bavíme o strave a jej skutočne najdôležitejšom "makronutriente", tak je ním DHA. Nič iné. Všetko ostatné ide v modernom svete pripomínajúcom na modro osvietenú mikrovlnku bokom, pretože je to až druhoradé. 

 
Publikované : 29. apríla 2022 6:59
Zdieľať: