Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Omega 3 a 6

30 Príspevky
6 Užívatelia
11 Likes
184 Videní
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Chapem to spravne ze je velmi dlezity ich pomer? A ze by mal byt omega 6 ku omega 3(dha) 4-1:1? Znamena to teda ze je treba sucasne prijimat dha ale aj znizovat omega 6? Ktore veci obsahuju vela omega6? Comu sa vyhnut? Robil si si niekedy test? Vraj vacsina ludi je niekde medzi 30-15:1. Co kvalitny rybi olej ako doplnok k strave a cviceniu? Vdaka 

 
Publikované : 27. júla 2020 20:08
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Chápeš to veľmi dobre @zuzi 😊 ono, keď sa pozrieš na záznamy z minulosti, alebo rozbory potravín, všetko tomu nasvedčuje, že priemerný pomer týchto mastných kyselín v našej Strave bol 4:1 (v prospech omega 6) avšak vždy s vysokým prijímom DHA, čiže opäť správne píšeš.

Tento pomer sa začal meniť cca, ako začala naša deevolucia a poľnohospodárstvo (aspoň z môjho pohľadu. Druhá vec však je, že množstvo, pomery a formy týchto mastných kyselín sa v našich membránach RECYKLUJÚ a MENIA v závislosti od prostredia. Hlavne okolitej teploty.

Morské živočíchy napríklad majú tieto pomery 1:1 až 2:1, pretože by inak neprežili. Taktiež bežný CICAVEC, ktorý je uspôsobený na zmeny ročných období, teda aj ČLOVEK, zvýši pomer omega 6 v lete aj pred zimou a potom to reverzne a to dokonca nezávisle od potravy, akú zje. Avšak zvieratká sú  prostrediu vystavené normálne, čiže oni nepotrebujú riešiť, čo a ako zjesť a tak 😊

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4093157/

Ľudia bohužiaľ nie a robia zvyčajne veľa vecí opačne, čiže ako píšeš, naozaj by mal byť prvý krok UVEDOMIŤ SI, koľko omega 6 človek prijíma.

A na tvoju otázku teda, kde sa nachádzajú najviac, sú takmer v každom polotovare a skoro vo všetkom rastlinnom. Dôvod PREČO tam sú ťa možno zaskočí, no napíšem ti ho, na zamyslenie sa.

Rastinky sa tiež rozmnožujú najmä v slnečných mesiacoch a na jeseň obzvlášť. Každý vie, že v zime mu jabloň neurodí. Preto tieto mastné kyseliny vo veľkom zhromažďujú vo svojich semienkach aj plodoch, pretože ich potrebujú. DHA u rastliniek veľa nenájdeš, pretože nemajú nervovú sústavu ako živočích a tiež sa nepohybujú v zime ako živočíchy.

Preto rozmýšľaj, čo je u rastlinky na rozmnoženie sa. Napríklad, keď papas pečivo, kukuricu, rastlinné oleje, cestoviny, zamysli sa, z čoho sú... všetko je to zo semienka a je tam veľa omega 6. Takmer každý olej z rástlinky= vysoké množstvo omega 6. Polotovary to isté.

Čiže vyhýbaj sa prílišnej konzumácii polotovarov, sladkostí a tak (to myslím, nie je problém) a tiež rastlinné oleje. Tam je aj kvalita problémová a druh vodíka v ňom. Keď už tak kokosový olej alebo olivový. Oliva je niečo iné ako povedzme kukurica a je to menšie zlo. Olivový olej je za mňa top aj kvôli vitamínom, polyfenolom,... a potom kokosový olej v lete ako taký neutrál na zasytenie a doplnenie energie (veka SFA TUKU).

 
Publikované : 28. júla 2020 19:31
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @zuzi

Robil si si niekedy test? Vraj vacsina ludi je niekde medzi 30-15:1.

Test som si v minulosti chcel spraviť, nejako som však nevedel nájsť vhodný, no nerobil som ho nakoniec, ako moje znalosti napredovali. Ide o to, že tieto testy neprekážu čo sa deje DNU v tele a bunkách, ale najmä mitochondriách.

https://www.alphamedical.sk/vysetrenie/profil-mastnych-kyselin

Ak mám byť úprimný, ak má človek peniaze a spraví si to súčasne s inými testami, môže mu to niečo naznačiť, ale ako nejaký extra test, to u mňa neobstojí.

A áno, ten pomer myslím sedí, u bežného človeka je to podľa prieskumov skutočne okolo 40:1. Čo nie je nič prekvapivé aj keď myslím, že už je to aj horšie a hlavne, čo sa týka rozloženia DHA. Oko a mozog sú hlavné miesta, kde sa neustále recykluje DHA, ale aj omega 6 a toto ťažko zmeriaš testom.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7913291/

Ale najlepše testy ZDARMA sú tie, napr jeden, čo som ti myslím už písal, keď prehltneš niečo ľadové (zmrzlina, kocky ľadu,...) alebo vypije pohár ľadovej vody na ex a sleduješ, či ťa bude mozog moc "páliť". Ako to robil Cody v krok za krokom 😁

2️⃣ Potom druhý taký testik je, keď si napustiš umývadlo plné studenej vody, prípadne nasyp kocky ľadu a ponor si celú tvár. Ak sa dopracuješ behom pár dní k tomu, aby si vydržala ponorená tak dlho, ako zadržíš dych, tak je to pomerne OK.

3️⃣ Posledný a najlepší je tvoja tolerancia na CHLAD. Ak nezvláda teploty a najmä ZIMU, tak si buď istá že tvoje membrány sú málo tekuté, flexibilné a majú menej DHA, ako by mali mať.

 
Publikované : 28. júla 2020 19:33
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @zuzi

Co kvalitny rybi olej ako doplnok k strave a cviceniu? Vdaka

Dobrá otázka. Nie som zástancom doplnkov výživy ani suplementov, no netvrdím, že to človek nemôže na chvíľu využiť vo svoj prospech, ak vie čo, kedy a ako robí. Tiež som v minulosti na čas bral doplnok s DHA, no ťažko povedať, či to malo extrémny vplyv na moje telo, alebo by mi stačila iba strava, ale skúsil som.

 

Potrebuješ však vedieť, ako vyberať, kedy a odkiaľ, lebo popravde 99% týchto veci je vyhodenie peňazí, alebo ešte si človek ublíži (keď zje pokazené). Jediná DHA, ktorá je stabilná a využiteľná je v obale, ako je stvorená. Teda naviazaná na membránu a tuk RYBY (alebo iného živočícha), spolu s ochrannými látkami (selén, JÓD, astaxantin,...).

 
Publikované : 28. júla 2020 19:34
Erika reacted
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@eika Myslím, že odpoveď ti Erika nepoviem. Musíš sa rozhodnúť sama. Určite pozri dátum výroby/spotreby, premysli si ako bol skladovaný a od kedy ho máš a kde (prístup na vzduch, svetlo, teplo) a podľa toho zváž, či ho využiješ alebo nie 

 
Publikované : 21. augusta 2021 9:15
Erika reacted
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 

Jarko stretol si sa s kúrou nemeckej biochemičky Johanny Budwig-jednou z vecí ktorými liečila bol aj krém vyrobený z panenského ľanového oleja v kombinácii s  nízkotučným tvarohom. Bolo to tieť o omega 3 kyselinách v kombináciis bielkovinami a čo si pamätám tak nevyhnutnosťou bolo chodiť na slniečko.

 
Publikované : 31. augusta 2021 19:46
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @eika

Bolo to tieť o omega 3 kyselinách v... 

Nepoznám Erika a asi treba ešte raz napísať danú vetu 🤔

 

Možno popíš viac o čo ide a napíšem ti názor 

 
Publikované : 31. augusta 2021 20:33
Erika reacted
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslav-lachky
Publikoval: @eika

Bolo to tieť o omega 3 kyselinách v... 

Nepoznám Erika a asi treba ešte raz napísať danú vetu 🤔

 

Možno popíš viac o čo ide a napíšem ti názor 

Ahoj, posielam linky, keď budeš mať čas a napíšeš mi čo si o tom myslíš, či je to dobrá prevencia/konkrétne myslím hlavne ten krém vyrobený z panenského ľanového oleja v kombinácii s  nízkotučným tvarohom/.Pravdaže prihliadnuc na top kvalitu vstupných surovín.

https://www.budwig-stiftung.de/en/dr-johanna-budwig/her-research.html#c1602

https://www.budwig-stiftung.de/en/the-principle-of-good-fats.html

 
Publikované : 1. septembra 2021 17:00
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@eika Za mňa veľmi pekne napísané. Páči sa mi, že sa tieto veci dostávajú viac a viac dopopredia, hlavne v súvislosti so svetlom, kvantovou biológiou, no opäť vidím nedostatok v rozoznaní niektorých PIUFA tukov. 

Omega 3 a omega 3 je totižto rozdiel a jednak ALA, rastlinná verzia omega 3 z napr. ľanových semiačok, nie je ani zďaleka rovnaká ako DHA, živočíšna omega 3 z rýb a zvieratiek. 

Je to obrovský rozdiel a za druhé, tieto tuky sú veľmi nestabilné. To znamená, že po extrakcií je to otázkou času, kedy začínajú oxidovať a teda ich konzumácia už nie je vhodná. 

A po pravde, ak by som si mal vybrať v suplemente rybieho oleja alebo oleja zo semiačok, radšej zvolím prvé.  

 

Ale inak celkovo koncept je veľmi pekný a dokonca sa mi páči, že spomína aj aminokyseliny cystín a metionín

 
Publikované : 2. septembra 2021 16:37
Erika reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Obe aminokyseliny sú špeciálne a obsahujú síru a sú esenciálne pre udržiavanie nášho Redoxu. Ich konzumácia je naozaj veľmi veľmi prospešná, spolu s kvalitnou vodou. 

Osobne by som hentak tú zmes nekonzumoval, možno občas, ak by som si to pripravil sám a ihneď zkonzumoval. 

 
Publikované : 2. septembra 2021 16:39
Erika reacted
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky ďakujem Jarko že si si našiel čas na preštudovanie

 
Publikované : 2. septembra 2021 17:23
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 

Jarko mám otázku,  čo sa týka DHA, ak človek trpí silnou histamínovou intoleranciou a nemá prístup k čerstvým rybám ako si DHA do tela doplniť?

 
Publikované : 5. septembra 2021 11:55
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 

Jarko, čo si myslíš o tomto oleji z mikrorias? https://biopotravinyraj.sk/olej-tocoprotect-dha-epa-vegan-omega-3-z-morskych-rias-250ml

 
Publikované : 5. septembra 2021 11:57
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 
Publikoval: @eika

Jarko, čo si myslíš o tomto oleji z mikrorias?

 

 

Vyhodené peniaze Erika 

 
Publikované : 5. septembra 2021 13:02
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 
Publikoval: @eika

Jarko mám otázku,  čo sa týka DHA, ak človek trpí silnou histamínovou intoleranciou a nemá prístup k čerstvým rybám ako si DHA do tela doplniť?

V prvom rade venuj pozornosť novým článkom na blogu k téme. Prvý o čreve a mozgu je už na webe a v najbližších týždňoch pribudnú ďalšie. Aj o histamíne. 

https://jaroslavlachky.sk/crevo-a-mozog-1-skutocne-paleo-a-povod-lowcarb/

 

https://jaroslavlachky.sk/category/crevo-a-mozog/

 
Publikované : 5. septembra 2021 13:04
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Súvisí spolu priepustné črevo (leaky gut) a histaminova intolerancia? Áno. Čo je to priepustné črevo (tzv. LEAKY GUT)? Z môjho pohľadu Alergia.  Lepšie povedané, typ alergickej reakcie, ktorá sa v čreve dlhodobo spúšťa až vyústi v narušenie schopnosti vstrebávať látky z jedla a jej prioritný spúšťač je EM pole v našom okolí. Prečo to tvrdím? Pretože to súvisí s HISTAMÍNOM a aj HISTAMÍNOVOU INTOLERANCIOU.

 

 

Prečo je histamín dôležitý a prečo by nad ním každý človek mal začať premýšľať inak? Histamín je totižto tvorený z aminokyseliny histidín, ktorý patrí do skupiny aromatických aminokyselín, čo znamená, že jeho molekula zachytáva a absorbuje UV svetlo. Teraz by si mal každý položiť otázku, prečo nám príroda dala takúto látku do tela a ešte aj do pokožky, alebo hlboko do čriev, kde sa histamín tvorí.

 

 

 

Histamín je niečo ako medzičlánok, ktorý prepája vonkajšie EM pole s VÁPNIKOM, ktorý sa presúva medzi membránami buniek všetkého komplexného života. Vápnik je pre naše bunky niečo ako poslíček, ktorý sa neustále uvoľňuje z membrány, behá medzi ňou a tým ovláda ELEKTRICKÉ NAPÄTIE v bunke. Histamin tu hrá úlohu. 

 

Histamin je proteín (originálne je to biogénny amín), ktorý sa tvorí z aminokyseliny histidín, ako som to spomenul vyššie. V tele mame tiež enzým HISTIDÍN DEKARBOXYLÁZA, ktorý je zodpovedný za jeho premenu na HISTAMÍN. 

 

 

U cicavcov aj väčšiny živočíchov, je histamin veľmi dôležitý, pretože ako som písal predtým, slúži ako regulátor. Je zodpovedný za prenos vzruchov v MOZGU, v čreve, ale aj za sekréciu žalúdočných štiav, či IMUNITNÝCH PRVKOV. 

 

 

HISTIDÍN je tiež veľmi dôležitý v našej POKOŽKE, pretože cez ňu komunikujeme so SLNKOM a HISTAMÍN slúži ako zachytávač aj ďalšia prírodná ochrana pred nadmerným UV svetlom. Čo však baktérie? A čo baktérie, ktoré máme v črevách? 

 

Baktérie sú tiež schopné tvoriť HISTAMÍN, z podobného dôvodu ako my. Aj pre ne je histamín ako ochrana pred UV a zároveň ho vďaka nemu zachytávajú a uskladňujú na ďalšie použitie.

 

 

Premýšľal niekto niekedy nad tým, prečo sa napríklad ženám často vyskytujú infekcie a baktérie na miestach kde aj akné, či fľaky, alebo v intímnych partiách, kde baktérie tieto aminokyseliny hromadia? A akú úlohu napríklad pri melasme hrá UV svetlo? Alebo pri melanóme? Čo ak tu nikdy nešlo o škodlivosti UV zo slnka, ale nejakého iného UV???

 

 

Aj toto je dôvod, prečo majú staré jedlá, či fermentované potraviny prirodzený obsah histamínu a môžu spôsobovať takýmto ľuďom problém. Jedla ako konzervy, staré ryby, natto, vína, syry, kombucha,...

 

Z týchto kaziacich sa jedál totižto niečo uniká a to sa dostávam k pointe, ktorú som napísal vyššie.

 

Jedná sa o problém disfunkčných a chorých buniek v čreve človeka, ktoré strácajú priveľa UV svetla, a nie sú schopné sa zahubiť (apoptózou) a nahradiť novými tak, ako by sa mali u zdravého človeka, cca každé 2 dni.

 

Nahromadená histamín v týchto jedlách súvisí s rozkladom BAKTÉRIÍ, ktoré sa histamínom chránia pred vylučujúcim UV, ktoré z nich uniká, keď „umierajú“.

 
Publikované : 5. septembra 2021 13:08
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Paradoxne, čím viac človek DHA bude konzumovať, tým sa aj tento problém viac a viac zlepší.    

 
Publikované : 5. septembra 2021 13:09
Erika reacted
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 

Ahoj, ďakujem za odpoved. Čiže aj ked je silná hist. alergia, pomaly postupne ryby a spol. jesť?Písal si niekde na fore aké typy rýb, morských živočíchov konzumuješ, v akých formách/čerstvé, mrazené,údené, v konzerve,.../, značky, obchody kde ich kupuješ? Ak áno, dal by si mi sem link na forum kde to nájdem? Ďakujem

 
Publikované : 5. septembra 2021 13:33
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky prečítané 🙂 . Čítam celý blog pomaličky, ale je toho veľmi veľa, tak možno sa aj pýtam veci na ktoré odpovede postupne nájdem v blogu alebo v knihe. Len chcem začať pomaličky a čítanie mi ide kvôli bolestiam hlavy veľmi pomaly. A zároveň sa nad tým čo čítam aj zamýšľam a rozmýšľam nad tým, aby som z toho aj niečo mala a rozumela tomu.

 
Publikované : 5. septembra 2021 13:36
Stránka 1 / 2
Zdieľať: