Bližšie k rovníku
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Bližšie k rovníku

2 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
16 Videní
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ak sa clovek prestahuje zo Slovenska napr. do Talianska- aka zmena by mala nastat v jeho jedalnicku? Pytam sa s ohladom na pocasie. A co ak napr. niekto ide do krajiny ktora je blizsie k rovniku (je tam miernejsie podnebie) ale casto tam prsi. Ma to vplyv? (Menej slnecnych dni)

 

 
Publikované : 18. júla 2020 22:54
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Keď sa človek sťahuje, vždy by mal uprednostniť lokálnu potravu a tiež primeranú adaptáciu svojej pokožky na dané podmienky (chlad verzus slnko). Keď sa bavíme o Taliansku, rozdiel nie je veľký (Slovensko 59 a Taliansko 42 zemepisná šírka).
 
Čiže tiež je tam podobné striedanie ročných období, hoci v Taliansku je dlhšie teplo a svetlo a samozrejme je to prímorská oblasť, čo má ďalšie benefity, teda ak ich môžeš využiť.
 
Vždy odporúčam lokálne ovocie a zeleninu a samozrejme kvalitné tuky, u nich napr. olivy a hlavne olivový olej, ktorý má množstvo benefitov, polyfenolov a vitamínov (napr. vitamín E) a jednoduchý vodík. Samozrejme obrovský benefit je blízkosť mora a tým pádom aj iné ovzdušie, lokálne morské plody a ryby.
 
 
Zmena teda ako taká by mala nastať vždy, aj keď sa človek nesťahuje, ale ž len ročné obdobie sa mení, no zapamätaj si, že čím bližšie k rovníku ideš, tým viac sacharidov si môžeš dovoliť konzumovať POKÝM SA VYSTAVUJEŠ SLNKU.
 
Ide o to, že toto svetlo potrebuješ dostať do OKA a na POKOŽKU, aby dalo signál periférnym cirkadiálnym "hodinkám" v tele čo majú robiť.
 
Keď dostaneš potom tieto veci (ovocie, banány, melón, apodobne) do tráviaceho traktu, všetko bude OK a mitochondrie ich správne spracujú. Ak nie sú tieto signály späté, nastane problém. Lepšie povedané CHOROBA, hoci to nemusí byť hneď, pretože naše telo je neskutočne prepracovaný mechanizmus, ktorý znesie veľa. (Tipický príkad je priemerný človek dnes, ktorý je banán pri televízore cez Vianoce a myslí si, že konzumuje zdravé jedlo).
 
Výskumov a dôkazov, ktoré podporujú tieto tvrdenia je mnoho, napríklad o tom, ako každá choroba na svete je vždy v menšom množstve práve v krajinách bližšie k rovníku, no priložím obrázok z dávnejšieho článku, ktorý tiež na niečo poukazuje. Obzvlášť u Švédov, keďže sú krajina, kde je väčšinou zamračené a ľudia majú nedostatok slnka.
 
 
Čo sa týka pršania, dažďov alebo striedania sa výkyvov počasia, budeš asi prekvapená, ale má to vplyv a je krásne, ako to príroda zariadila už len z pohľadu toho, že vtedy prispôsobí vegetáciu aj stravu, akú majú živočíchy aj ľudia k dispozícií.  Najlepšie je to vidieť v Afrike a mnohých kmeňoch, kde bežne jedia mnoho ovocia, medu, sacharidov a v období sucha zas majú viac TUKU a nasýteného tuku (či už z plodov ako kokosový orech) alebo ulovené zvieratá.
 
Práve nasýtený tuk aj orechy a podobné veci im v mnohom kompenzujú iné podmienky. Tieto striedania sucha a vlhka ver či never, sú v skutočnosti niečo ako simulácia LETA a ZIMY.
 
 
Myslím však, že si chcela prečítať aj moju prvú knižku a píšem tam aj o tomto v kapitole o SACHARIDOCH a o VODÍKU a JEHO TROCH PODOBÁCH a až si to prečítaš, verím, že ti mnoho vecí "docvakne"🙂
 
Publikované : 19. júla 2020 8:40
Zdieľať: