Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Lietanie

9 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
154 Videní
(@siska-jozef86gmail-com)
Príspevky: 10
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj chcel by som sa ta opýtať na vplyv lietania na organizmus. Ja osobne lietam do UK a  po 2 týždňoch zas späť  na Slovensko. Takže každé 2 týždne 1let. Tiež by bolo super ak by si poradil čo všetko môže človek spraviť aby negatívny vplyv lietania minimalizoval. Ďakujem 🙂                   

 
Publikované : 21. mája 2021 11:19
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@siska-jozef86gmail-com

Ahoj Jozef 🙂 Napíšem ti zopár postrehov, na čo si dávať pozor a tiež, čo môžeš robiť. Predpokladám, že sa jedná o pracovné cesty a možno ešte taká otázka pomimo, či máš aj možnosť vyberať si triedu a sedadlo? (To by bolo tiež fajn)

 
Publikované : 22. mája 2021 10:28
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Zopár hlavných rizík pri lietaní:  

 

  • Najväčší problém, alebo skôr negatívum je jet lag, čo je len pomenovanie pre cirkadiálnu nezhodu medzi vnútornými hodinkami a prostredím kde si a teda narušenie cirkadiánneho rytmu, keďže človek prejde do iného časového pásma za krátky čas, no jeho vnútorné „hodinky“ nemali dostatok času prispôsobiť sa

 

Toto je obzvlášť horšie keď letíme na východ

 

  • Ďalšie veľké negatívum je odpojenie sa od povrchu Zeme, čo má 2 hlavné dôsledky a to zhoršenie pohyblivosti krvi (väčšie riziko zrazenín) a vystavenie sa vyššiemu množstvu kozmickej radiácie (keďže v lietadle sme bližšie k hviezdam a strácame ochranu, akú poskytuje uzemnenie)
  • Tiež je v lietadle veľa umelého EMP a to ako z prístrojov, tak aj od spolusediacich okolo teba (čiže ešte bonus k predošlému bodu)
  • Tesné sedadlá (to je samozrejme iba v niektorých triedach), no to môže ešte viac zhoršiť priechodnosť ciev

 

 

V tvojom prípade teda pri lete do UK ide o cca 2 a pol hodinový letčasový posun je hodinový, no je to let na západ, takže výhoda a dá sa to pomerne ľahko dobehnúť. Čiže pri lete tam by som čakal, že sa budeš cítiť lepšie ako pri lete nazad.

 

Najväčší problém však vidím v tých ďalších bodoch a tu už záleží asi aký máš vek a či nemáš už nejaké zdravotné komplikácie (kŕčové žily, zrazeniny, atď.), vtedy by som si dával väčší pozor a robil veľa z vecí, ktoré napíšem nižšie.

 
Publikované : 22. mája 2021 10:28
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Tu ti píšem zopár vecí, ktoré sa oplatia robiť:

 

  1. Základ, ktorý ti môže pomôcť, obzvlášť keď sa nejedná o príliš dlhý let a časový posun je sledovanie západu/východu slnka pred odletom.

 

Keď ideš do UK, povedzme tak 2 dni pred odletom by som sledoval západ slnka a hneď potom už nos okuliare na blokovanie modrého svetla. Toto je veľmi dobrý spôsob ako pomôcť vylúčiť večer melatonín a teda sa kvalitne vyspať aj v bežný deň, no tebe to môže Ľahko pomôcť obísť jet-lag. A samozrejme keď dorazíš môžeš urobiť to isté a hlavne hneď na druhý deň vstať z východom slnka a dať ten stimul, že je ráno.

 

Naopak pri návrate späť to môžeš urobiť opačne, povedzme 2 dni pred odletom vstať ráno, byť vonku, vidieť slnko, atď., a po pristáti doma sa pokúsiť zachytiť západ slnka a potom okuliare. Najlepšie keď návrat domov spravíš ešte aj s nejakým krátkym výbušným „treningom“ (pozri ďalší 3. bod).

 

  1. Nejedenie pred a počas letu/ketóza

 

Toto je tiež veľmi dôležitý bod, pretože let má na teba veľmi veľa negatív a jedným z nich je teda narušenie melatonínu a dehydratácia. Oboje môžeš trochu podporiť tým, že budeš pred a počas letu „ketotický“, teda nebudeš nič jesť a necháš svoje telo oxidovať tuk na tele.

 

U teba, keď lietavaš takto pravidelne, by stálo za to postupne zaradiť adaptácaiu na chlad + cirkadiálne stravovanie sa, aby si bol zvyknutý aj na ketogénnu stravu a naopak v letných mesiacoch ti nerobili problém ani sacharidy, no hlavne, aby si bol schopný povedzme aspoň deň pred odletom jesť iba nejaký tuk s proteínom (ideál rybu) a v deň odletu možno iba jedno jedlo, aby si pred a počas letu bol nalačno.

 

  1. Krátky, ale výbušný pohyb/tréning ti tiež môže veľmi pomôcť. Obzvlášť po príchode domov, ak priletíš niekedy cez deň (nie večer a v noci).

 

Jednoducho sa povedzme aspoň vo svižnom tempe poprechádzaš (ideálne stále bez jedla) alebo krátky šprint (povedzme 3x odbehneš 100 metrový úsek s pauzou medzi tým) a potom si môžeš dopriať dobré jedlo a západ slnka a potom okuliare.

 

  1. Pi čo najviac minerálnej vody pred a počas letu.

 

Osobne vždy odporúčam neperlivá Magnézia alebo San Pellegrino, pretože nemajú fluór. Toto sa týka 2. bodu a dehydratácie, akú let vyvoláva. A hoci paradoxne, ak si zvyknutý už na dlhšie pauzy medzi jedlami, aj na ketogénnu stravu, smäd budeš mať menší, no dostatok minerálnej a ideálne vychladenej vody je dôležitý.

 

Všetko v lietadle tvoje telo do veľkej miery dehydratuje a hoci budeš vtedy bez jedla a tvoje mitochondrie budú „nútené“ tvoriť viac endogénnej vody, aj tak to nebude nikdy stačiť. Voda ti tiež pomôže s pohybom krvi.

 

  1. Uzemnenie sa je tiež veľmi dôležité, keďže lietadlo ťa odpojí od zeme a zároveň vystaví veľkému množstvu umelého EMP a tiež kozmickému žiareniu, ktorého je viac vyššie nad zemou.

 

Najlepšie hneď pobehať aspoň nachvíľu bosý po pristáti. Dá sa aj v lietadle trochu „hacknúť“, ale o tomto nechcem moc písať.

 

  1. Počas letu je dobré sa aspoň občas ponaťahovať a prejsť (aspoň na WC). V lietadle je tvoj zeta potenciál krvi znížený a krv sa pohybuje horšie a všetko v nej sa „lepí“ a preto aj dostatok čistej vody, aj pohyb nesmú chýbať.

 

(Krvi a jej pohybu som inak venoval aj jednu celú kapitolu v 2. knihe a tiež niekoľko webinárov v premium členstve 🙂

 

  1. Nenos žiadne náušnice ani kovové náramky na tele, atď. počas letu. Toto môže byť pre teba veľké riziko

 

  1. Počas letu by som si nasadil slúchadlá alebo štuple do uší. V lietadle je naozaj veľa hluku a nie je to moc prospešné.

 

  1. Ak môžeš, nesedel by som pri okne.

 

Tento bod ťa možno prekvapí, no keďže si čítal aj moje knihy (ak sa nemýlim), nemal by. Vyššie od povrchu Zeme je vždy prítomného viac UV svetla, aj kozmického žiarenia a sklo paradoxne blokuje veľa s červenej farby a tiež UV, no malá časť UVA a veľa modrého svetla spolu s kozmickým žiarením prejde dnu a to nechceš. Ak je vonku jasné počasie a sedieť hentak za oknom je podobné ako sedieť priamo vycapený pred obrazovkou veľkej TV.

 

  1. Masáž môže byť pomerne fajn po pristáti.

 

Či už od niekoho druhého alebo aspoň sám. To máš hlavne kvôli tomu, čo je v bode 6.

 

  1. Tiež je dobré ísť napríklad deň pred odletom skôr do postele, už podľa posunu času, ale pri takomto krátkom lete to nie je extra dôležité.
 
Publikované : 22. mája 2021 10:29
(@siska-jozef86gmail-com)
Príspevky: 10
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky

Sedadlo si viem vybrať. No triedu nie keďže cestujem nizkonakladovou spoločnostou 

 
Publikované : 22. mája 2021 10:34
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

A ešte ma napadá 12. bod a to krátky pobyt v studenej vode, prípadne to spojiť aj s tréningom, ale samozrejme, iba ak si už na chlad zvyknutý. 

Chlad tiež pomôže stimulovať tvorbu vody v mitochondrii a hlavne ich recykláciu a teda aj melatonín. Spolu s krátkym a výbušným tréningom to môže byť dobrý "hack" 🙂

 
Publikované : 22. mája 2021 10:35
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 
Publikoval: @siska-jozef86gmail-com

@jaroslavlachky

Sedadlo si viem vybrať. No triedu nie keďže cestujem nizkonakladovou spoločnostou 

v tom prípade tiež veľká výhoda.  

 

Trieda je fajn, lebo si vieš vybrať aspoň minerálnu vodu a hlavne veľké a nie tesné sedadlo. Ale pri takomto kratšom lete je to v pohode, stačí ak si vyberieš sedadlo do uličky a môžeš sa aspoň trochu vystrieť, natiahnúť a ísť na wc a tak. 

 
Publikované : 22. mája 2021 10:37
(@siska-jozef86gmail-com)
Príspevky: 10
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ďakujem ti veľmi pekne za rady a cenné informácie, ktoré nie je v dnešnom informačnom chaose ľahké dohladať. 

Želám ti nech sa ti darí 🙂 

 

 
Publikované : 22. mája 2021 10:45
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@siska-jozef86gmail-com Nie je začo, kedykoľvek, aj tebe Jozef 😉          

 
Publikované : 22. mája 2021 10:52
Zdieľať: