Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Oxaláty

4 Príspevky
3 Užívatelia
5 Likes
60 Videní
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Jarko,zaoberás sa pri konzumácii rastlinnej stravy aj ich obsahom oxalátov?  

 
Publikované : 8. septembra 2021 18:46
Značky témy
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@jednorozec

V minulosti trošku, dnes nijako extra. Nemyslím si, že ich sledovanie v strave a snaženie sa o nejakú extra zmenu za pomoci ich eliminácie má zmysel.

 

Ak si prečítaš starší článok o vitamíne C, väčšina ti dôjde.

https://jaroslavlachky.sk/vitamin-c-a-jeho-mnohe-tvare/

 

Aj metabolizmus kyseliny askorbovej v nás tvorí oxaláty. Oxaláty sú totižto látky, ktoré sa nachádzajú vo veľkom v rastlinnej strave, ktoré nám bránia vo vstrebávaní niektorých dôležitých látok, vrátane vápnika. Oxaláty sa v čreve s minerálmi vedia viazať a brániť tak vstrebániu a spôsobiť niektorí deficit. Oxaláty sú preto označované aj za „ANTI NUTRIENT“. 

Oxaláty sa však v našom tele z nejakého dôvodu tvoria aj samé a to práve z metabolizmu kyseliny askorbovej.

Aj preto boli podľa mňa v minulosti zaznamenané mnohé prípady, kde suplementovanie kyselinou askorbovou ľuďom privodilo (alebo k tomu pomohlo) obličkové kamene. Oxalát je totižto potrebný na ich vznik, spolu s vápnikom. Na druhej strane však tento prípad dnes už takmer nehrozí, pretože vápnik je u ľudí radikálne ovplyvnený umelým svetlom a EMP (v zlom), vďaka čomu sa „nestíha“ zapájať do reakcie pri vzniku obličkových kameňov.

 
Publikované : 8. septembra 2021 20:17
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

Ďalšou dôležitou myšlienkou toxicity oxalátu je v podstate to, že spôsobuje problémy s pečeňou a obličkami - našimi dvoma najdôležitejšími detoxikačnými orgánmi.

Čokoľvek čo zhoršuje detoxikáciu tela, vyčerpáva aj viac glutatiónNADPH, a naše telo hromadí ťažké kovy, či iné toxíny. 

Ako však v najbližších týždňoch trochu zistíš, pretože to v článku Črevo a mozog #6 naznačím, detoxikácia a glutatión sú závislé aj na iných premenných.  

 

Kľúčová myšlienka teda znie – zvýšený obsah oxalátov je len reakcia na zmenu prostredia. Podobne ako ho obsahujú viac isté rastlinky v niektorých ročných obdobiach, podobne budú mať zvýšené oxaláty aj ľudia, keď čelia väčšej zmene...

 
Publikované : 8. septembra 2021 20:19
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

Glutation a melatonin TOP antioxidanty💪. Tesim sa na článoček.    

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 9. septembra 2021 7:25
Zdieľať: