Rozdiel medzi omega...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Rozdiel medzi omega 3 DHA a omega 3 EPA

7 Príspevky
3 Užívatelia
4 Likes
87 Videní
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro. Pisem zopar otazok co mam teraz v hlave aj ked mozno toto ani nie je az tak otazka ako nejake utriedenie si informácií. 

Je rozdiel v EPA a DHA? Viem ze obe su omega 3 aj maju svoje benefity, no ide mi o to ci prijem EPA moze nejako pomahat pri nedostatku DHA. Teda ci sa EPA vie v tele zmenit na DHA, kedze DHA ma najviac benefitov ako uz aj od teba viem.

Budem citovat kusok z opalovacieho protokolu ak nevadi, aby bolo lepšie rozumiet preco sa pytam.:

"Ak hľadáš nejaký doplnok, sústreď sa na čo najmenej spracovaný a hlavne, aby obsahoval DHA a EPA vo fosfolipidovej forme a z rybky (nie riasy). DHA musí byť naviazaná na svoju membránu v tele ryby a v tzv. „SN-2“ pozícií, aby dokázala do tvojho OKA, červených krviniek, ale aj inde v tele preniknúť."

To bolo v opalovacom protokole pri kapitole o DHA. Kedze rastlinna ALA sa vie konvertovat na DHA u zvieratiek a u ludi len velmi malo az vobec (ako si to pri bazanovom efekte popisal), tak ze ci to plati aj pri EPA!? Lebo vo viacerych doplnkoch sa napr. uvadza obsah celkovej omega 3 a potom ked je napisany jednotlivy obsah DHA a EPA, tak je EPA viac a DHA iba minimum. Viem ze doplnky neodporucas no ide mi skor o to ci su EPA a DHA rozdielne. 

Vopred vdaka 🙂

 
Publikované : 11. februára 2021 11:48
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@karol

Ahoj. Dobrá otázka 🙂

Platí to isté ako pri konverzii ALA na DHA.

Kyselina α-linolénová, skratka ALA (z gréckeho linon, čo znamená ľan) je omega-3 mastná kyselina, ktorá sa nachádza v zelených rastlínach. ALA sa nachádza v mnohých semenách a olejoch, vrátane ľanového semena, vlašských orechov, chia, konope a mnohých bežných rastlinných olejov.

Omega-3 ALA  (kyselina alfa-linoleová) však má kratší reťazec iba s 18 uhlíkmi a 2 dvojité väzby. To znamená že má Iba 18 uhlíkov a nemá až 6 dvojitých väzieb ako DHA. O tom, v čom sú výhody aj nevýhody dvojitých väzieb si môžeš pamätať aj z dávnejších článkov a hlavne z knihy.

 

 

 

 

DHA (kyselina dokosahexaenová), patrí tiež medzi omega 3, skladá sa z 22 UHLÍKOV a má až 6 nenasýtených dvojitých väzieb (s veľmi malou vzdialenosťou medzi nimi) a EPA (kyselina eikosapentaenová) ďalšia omega 3, má uhlíkov iba 20, no podobne ako ALA, nemá medzi svojimi  dvojitými väzbami takú maličkú vzdialenosť ako DHA. Toto je ich rozdielnosť. Ich chemicke a fyzikálne vlastnosti sa veľmi líšia a toto je kľúčom. Čiže nedajú sa porovnať.

 

Pointa však je v konverzii. Niektoré zvieratká, aj mi ľudia, vieme konvertovať malé množstvo ALA (cca 1% z celkového príjmu) na AA (kyselinu Arachidonovú, omega 6), ale aj na EPA a následne aj na DHA.

 

Je to teda veľmi maličké množstvo, no v istých podmienkach v minulosti to stačilo a tunajší ľudia alebo zvieratká nepotrebovali vysoký príjem DHA, ani EPA.

Avšak veľkej časti populácie dnes chýba enzým na túto konverziu a čo je dôležitejšie, tieto mechanizmy sú riadené CIRKADIALNE, čiže to, že to fungovalo u niektorých ľudí v minulosti, neznamená že to platí aj dnes.

 

BAZANOV EFEKT poznáš už z prvej knihy a teraz aj z bonusov a protokolu, ktorý si dostal, takže toto je pre teba základ. Začínaj vždy tým.

 

Preto ako píšeš, na doplnkoch je naozaj zvyčajne takto uvedené, pretože ALA získajú ľahko, toho je vždy najviac a tým pádom môžu uviesť vysoký plobsah omega 3. EPA je tiež vždy vo všetkom viac a teda aj vyšší obsah ľahšie získajú. DHA získajú najťažšie a preto je ho najmenej.

Čiže pri doplnkoch pozor, nie som fanúšik pri omega 3 doplnkov a najlepšie je z rýb a morských plodov. Tam je presný pomer a hlavne je na viazaný na zvyšok, svojej membrány, lipidy, atď., čiže he vo svojom prirodzenom prostredí a ma svoje kvantové vlastnosti ktoré potrebujeme, aby ju naše telo využilo.

 

Mimochodom skús si tipnúť, ktorá "potravina" má najviac DHA ku pomeru EPA na planéte 😉

 
Publikované : 11. februára 2021 13:41
Karol reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Čo sa teda benefitov a vlastností DHA týka, nič ju nenahradí, musíme ju iba jesť a ideálne z celých rýb a iných morských živočíchov, pripadne zo suchozemskych živočíchov, ak je človek zdravý (pretože tam je DHA menej).  

 

  

Keď takto zjeme nejaké zvieratko alebo rybu, morské plody, atď., je vždy v membráne aj nejaká EPA, ktorá má tiež množstvo ďalších, samostatných benefitov v tele. EPA je tiež  súčasťou našich membrán a pomáha napr. pri tvorbe serotonínu a rôznych signalizačných procesoch. Naše telo si teda vie z ALA vytvoriť trochu EPA a ešte menej DHA, no je to veľmi limitované (génmi, ale aj cirkadialne.)

 

 

Tiež je napríklad zaujímavé, že u žien bol v minulosti zaznamenaný vyšší konverzný pomer ako u mužov a to hlavne pokiaľ ide o ženy v plodnom veku.

 

Mladí muži vykazujú konverzný pomer EPA a DHA na úrovni 8% a 4% (čiže priemerne za ideálnych podmienok zdraví muži z ALA vytvoria 8% EPA a 4% DHA), a mladé ženy vykazujú podiely 21% a 9,2%. Je to veľký rozdiel, čo by ti malo byt už z čítania prvej knihy jasne prečo. 

 

Žena svoje DHA prenáša aj na potomka a musí byť evolúciu dobre vyzbrojená. Ak preto som písal v davnejsich článkoch, že ženská strava by mala byť viac zameraná na PUFA a mužská na SFA 

 

⬇️ ⬇️ ⬇️

https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0007114502001952

 

 
Publikované : 11. februára 2021 13:43
Karol reacted
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslav-lachky ďakujem za odpoveď. Takže aj EPA a aj DHA sú dôležité, každá pre niečo iné, no pri DHA nie je náhrada, než ju jednoducho jest v strave 🙂

 
Publikované : 11. februára 2021 15:46
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

Mimochodom skús si tipnúť, ktorá "potravina" má najviac DHA ku pomeru EPA na planéte 😉

Môj tip je sardinka alebo losos. Tie majú čo viem veľa omega 3 DHA   

 
Publikované : 11. februára 2021 15:49
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

@karol

Ustrice. Ustrice sú jediné morské plody, ktoré obsahujú oveľa viac DHA v porovnaní s EPA.
Povedzme asi 10% EPA a 30% DHA
 
Divoko lovené mäkkýše a ryby sú našim najlepším zdrojom DHA v strave a potom na druhom mieste hovädzie a jahňacie mäso kŕmené trávou a pasúce sa vonku.
 
Publikované : 11. februára 2021 18:47
Karol reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 
Publikoval: @karol

ďakujem za odpoveď. Takže aj EPA a aj DHA sú dôležité, každá pre niečo iné, no pri DHA nie je náhrada, než ju jednoducho jest v strave 🙂

Áno, presne tak. Iná alternatíva nie je pri našom výkonnom mozgu, ak si chceme zachovať jeho plnú funkčnosť a teda aj zdravie 🙂

 

Oboje omega 3 majú v našom tele svoju úlohu a napríklad aj pri tvorbe serotonínu a teda aj trochu melatonínu

Serotonín sa syntetizuje z tryptofánu, ktorý je transkripčne aktivovaný síranom vitamínu D3 (teda sulfátovaným vitamínom D).
 
 
EPA zvyšuje uvoľňovanie serotonínu z pre-synaptických neurónov a DHA má zasa obrovský vplyv na pôsobenie serotonínových receptorov tým, že zvyšuje tekutosť bunkovej membrány a zlepšuje tunelovanie (presun) elektrónov, ale aj protónov v post-synaptických neurónoch v čreve.
 
 
Tieto neuróny sú hneď za enterocytmi vo výstelke, ktoré zároveň čelia mikrobiómu, ktorý je vo vnútri, uprostred čreva, ktorý na ne uvoľňuje svetlo. Skrz tieto neuróny jestvuje priame prepojenie až do mozgu 😉 
 
 
 
Publikované : 11. februára 2021 18:55
Karol reacted
Zdieľať: