Obsahujú mitochondr...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Obsahujú mitochondrie DHA?

17 Príspevky
4 Užívatelia
9 Likes
227 Videní
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro. Tak mám ďalšiu otázku, ktorá možno bude zaujímať aj ďalších tak ju píšem sem na fórum.

Maju mitochondrie DHA? A ak nie, prečo? Ak dobre z tvojich článkov aj knihy (zatiaľ iba prvej) chápem, tak mitochondrie nemajú v membrane DHA no naše bunky DHA majú však? Teda mitochondria ju sama nemá, ale bunka v ktorej je mitochondria už áno. Správne som to pochopil? A konzumácia DHA je pre nás v každom prípade potrebná a vhodná a aj vďaka nej pomáhame našim mitochondriám, keď DHA dopĺňame však? Vopred vďaka a super práca s tymto všetkým, určite pokračuj 🙂 

 
Publikované : 19. februára 2021 11:48
Značky témy
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@karol

Ahoj Karol. V prvom rade vďaka a v druhom rade dobrá otázka 🙂

 

Hej správne to chápeš, len doplním jeden detail, že mitochondrie nemajú DHA vo svojej vnútornej membráne (tam kde sa nachádzajú respiračné komplexy), no majú DHA na svojej vonkajšej membrane. Ich vonkajšia membrána ma nižší obsah proteínov a väčší obsah tukov ako vnútorná a podobá sa našej, eukaryotackej membráne. 

 

Je to preto, pretože si zachovali svoj bakteriálny (prokaryotycký pôvod) a na svojej vnútornej membráne DHA nesmú mať. No vo všetkých ďalších membránach, vrátane našich eukaryotických už DHA byť musí, aby mitochondrie vedeli správne svoj flow riadiť.

Pripájam malý obrázok membrán z Wikipédie:

 

 

 
Publikované : 19. februára 2021 13:12
Karol reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Neviem či chceš aj rozpísať viac detailov, ktoré súvisia s tým, prečo to takto príroda zariadila a prečo máme veľa DHA napríklad v oku no vo vnútri mitochondrie nie, ale o stačí takto 🙂 

 
Publikované : 19. februára 2021 13:17
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslav-lachky kľudne rozpíš. Ja si rad prečítam. Paci sa mi ze ideš pri niektorých veciach do hĺbky.      

 
Publikované : 19. februára 2021 14:03
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @karol

@jaroslav-lachky kľudne rozpíš. Ja si rad prečítam. Paci sa mi ze ideš pri niektorých veciach do hĺbky.      

Pripajam sa. Tiez si rada precitam 

 
Publikované : 19. februára 2021 16:00
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@karol @ivana

Z prvej knihy už teda máte základ, čítali ste tam o DHA a jeho vplyve na náš mozog, oko, SCN a celé telo a ak sa @karol neskôr pridáš medzi zlatých členov alebo budeš čítať druhú knihu, až bude vytlačená verím, že dostaneš ďalšie detaily do skladačky.

Pointa je, že my potrebujeme DHA v našich membránach z podobného dôvodu, ako pracuje Globálny Navigačný Systém (GPS).

 

Satelitná navigácia je založená na globálnej sieti satelitov, ktoré prenášajú rádiové signály na strednej obežnej dráhe Zeme. Používatelia satelitnej navigácie sú najviac oboznámení s  GPS (Global Positioning System), ktoré vyvinuli v USA, no v Rusku zas vyvinuli podobný systém známy ako GLONASS

 

International Civil Aviation Organization (skratka ICAO, v preklade Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo), ako aj ďalšie medzinárodné skupiny používateľov prijali GPS a GLONASS ako jadro medzinárodnej spôsobilosti v oblasti civilnej satelitnej navigácie známej ako Globálny navigačný satelitný systém (GNSS).

 

 

 

Základná služba GPS poskytuje všetkým používateľom veľmi presne údaje a to s presnosťou približne 7,8 metra kdekoľvek na povrchu Zeme alebo v jeho blízkosti a to až z 95% operačného času. 

 

Na to, aby sa dosiahla takáto presnosť, každý zo satelitov vysiela signály do prijímačov, ktoré určujú ich polohu výpočtom rozdielu medzi časom, kedy bol signál vyslaný a časom, kedy je signál prijatý. Satelity GPS v sebe nesú atómové hodiny, ktoré poskytujú mimoriadne presný čas. 

 

Časová informácia kedy sa signál vyšle sa umiestni do kódov (pomocou BITOV) vysielaných satelitom, aby prijímač mohol nepretržite určovať čas vysielania signálu. 

 

Vyslaný signál teda obsahuje údaje, ktoré prijímač používa na výpočet polohy satelitov aj na vykonanie ďalších úprav potrebných na presné určenie polohy. Prijímač používa časový rozdiel medzi časom príjmu signálu a vysielacím časom na výpočet vzdialenosti alebo rozsahu od prijímača k satelitu. 

 

Takto dokáže zariadenie na zemi, pomocou presných časových údajov z rôznych lokácií určite vzdialenosť a polohu. (Zdroj)

 

Prijímač však musí počítať s oneskoreniami šírenia alebo znížením rýchlosti signálu spôsobenými ionosférou a troposférou. 

 

S informáciami o dosahu na tri satelity a polohe satelitu, keď bol signál odoslaný, môže prijímač vypočítať svoju vlastnú trojrozmernú polohu. Na výpočet rozsahov z týchto troch signálov sú potrebné atómové hodiny synchronizované s GPS.

Tieto atómové hodiny tam hore však musia ísť o 38 mikrosekúnd popredu od času, aký mame na Zemi. (zdroj) Teraz však príde dôležitá pointa!!! 

 

Ak zariadenie na Zemi prijme údaje aj zo štvrtého satelitu, jeho vlastný prijímač (software) sa tým pádom vyhýba potrebe vlastných atómových hodín. 

 

Ak má teda k dispozícii prijímač na Zemi viac satelitov, ktoré majú svoje presne atómové hodinky, prijímač tu na zemi atómové hodiny nepotrebuje. Prijímače  takto používajú na výpočet zemepisnej šírky, dĺžky, nadmorskej výšky a času aspoň štyri satelity. 

 

(Zdroj č.1zdroj č.2)

 
Publikované : 19. februára 2021 19:34
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Teraz to prevediem nazad na naše telo a DHA. Prečo teda naše bunky, rovnako ako bunky všetkého komplexného života na našej planéte, už cca 600 miliónov rokov vo svojich membránach využívajú omega 3 mastnú kyselinu DHA? V čom je výnimočná? A prečo sa za tých 600 miliónov rokov nedostala aj na vnútornú membránu mitochondrie? Pre evolúciu by to predsa nebol problém... 🤔 

 

Dôvod je podobný ako ten, prečo fungujú GPS satelity tak ako fungujú.

 

Hlavné „riadiace“ membrány musia elektróny presúvať rýchlejšie ako tie, ktoré sú im podriadené. Naše bunkové membrány sú „hlavné riadiace atómové hodinky“, zatiaľ čo vnútorná membrána mitochondrie je miesto, ktoré „prijíma“ inštrukcie, na základe ktorých prispôsobuje flow elektrónov medzi respiračnými komplexami, aby sme prežili.

 
Publikované : 19. februára 2021 19:36
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Prokaryoty sú na našej planéte dlhšie a sú uspôsobené na pomalší transport elektrónov. Naopak naše eukaryotycké membrány, ktoré vznikli neskôr a sú "novšie" vedia elektróny presúvať rýchlejšie a to práve aj vďaka DHA, ktoré majú vo svojej membráne. 

 

To znamená, že bunka dokáže vo svojej membráne presúvať inštrukcie pomocou elektrónov rýchlo s presnosťou podobnou atómových hodín v satelite, zatiaľ čo vnútorná membrána mitochondrie DHA nepotrebuje, pretože tieto inštrukcie má z viacerých miest. 

 

Je to veľmi elegantný mechanizmus a tiež je to dôvod, prečo počas histórie vznikol takýto symbiotický vzťah, kedy väčšia baktéria prijala menšiu a dodnes tieto baktérie (mitochondrie) v sebe máme. 

 

 

 
Publikované : 19. februára 2021 19:53
Karol and Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

V posledných webinároch som napríklad spomenul aj to, aké signály využíva náš mozog na rozoznávanie ČASU a teda aj POLOHY a napíšem to aj sem.

 

Veľa ľudí pozná jeden mechanizmus, ten hlavný, ktorým je SVETLO skrz OKO. Presne toto je stimul, ktorý prejde až do nášho suprachiazmatického jadra (SCN). Sú tu však aj ďalšie, ako napríklad magnetické pole Zeme, ktoré sa prenáša zo Zeme skrz krv až do mozgu a taktiež gravitácia, ktorú cítia vápnikové kryštáliky v našej epifýze v mozgu, ktorá je zodpovedná aj za vylučovanie melatonínu. 

 

Toto všetko sú signály, ktoré naše telo využíva na trojrozmerné určenie POLOHY, ale aj ČASU, na základe čoho vysiela inštrukcie po celom tele až do mitochondrií. 

 

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12224052/

 

 

Presne pre to je DHA v našich membránach a najviac ho máme za okom. Toto je miesto, cez ktoré zachytávame hlavný svetelný stimul a potrebujeme tam mať sakra veľa DHA, ktoré ho premení na elektronický signál. Ak tam DHA nie je, alebo je ho tam málo, SCN nedokáže pracovať dostatočne presne, čo znamená, že naše časti tela nevedia správne rozkódovať inštrukcie a následne aj mitochondrie nedokážu adekvátne tunelovať elektróny po svojej vnútornej membráne a musia spúšťať naprogramované gény, ktoré napríklad vyčerpávajú proteín NAD. 

 

 

Teraz by mal byť tento obrázok, ktorý som umiestnil na stránke TEST BLOKÁCIE MODRÉHO SVETLA hneď, ako som dal na web ebook zdarma, jasný. Preto tam to DHA je a preto ho v dnešnom svete musíme viac konzumovať. Neexistuje žiadna náhrada za DHA. 

 

 

 

 

 

 
Publikované : 19. februára 2021 20:06
Karol and Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Ešte pripájam jednu fotku z druhej knihy KVANTOVÁ BIOLÓGIA z tretej kapitoly KRV. Všimnite si rozdiel na obrázku vľavo a vpravo. Takto vyzerá schopnosť DHA tunelovať elektróny neuveriteľnou rýchlosťou.

 

Iba malá zmena vzdialenosti v Angstromoch spôsobí obrovský efekt. Podobne ako keď sa respiračné komplexy na vnútornej membráne mitochondrie vzdialia.

Vzdialenie sa komplexov od seba iba o jediný Angstrom spomalí transport elektrónov za kyslíkom až 10-NÁSOBNE !

 

Tu je opäť vidieť aj to, prečo padá teória o kalóriach. Jeden "malý" angstrom (0,000 000 0001 metra) celú poučku o kalóriach mení hore nohami. 

 

 

 
Publikované : 19. februára 2021 20:08
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky akurat som docitala uz aj protokol a toto mi trochu pomohlo  

 
Publikované : 19. februára 2021 21:39
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@ivana tak to ma teší. Ak by niečo, neváhaj sa pýtať 

 
Publikované : 19. februára 2021 22:24
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @jaroslavlachky

Vzdialenie sa komplexov od seba iba o jediný Angstrom spomalí transport elektrónov za kyslíkom až 10-NÁSOBNE !

 

Tu je opäť vidieť aj to, prečo padá teória o kalóriach. Jeden "malý" angstrom (0,000 000 0001 metra) celú poučku o kalóriach mení hore nohami.  

Môžeš mi prosím ta poslať ešte link k tomuto? Viem že som to niekde už od teba čítal aj s odkazom, ale neviem to nájsť... :/ 

 
Publikované : 20. februára 2021 9:43
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@karol Bolo to v mojej prvej knihe, ale aj v knihe od Nicka Lane the Vital Question (strana 241). Nájdeš ju v MOJEJ KNIŽNICI.

 

 
Publikované : 20. februára 2021 12:12
Karol reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Keďže sú naše telá postavené z dvoch genómov, akékoľvek zmeny v proteínových sekvenciách mitochondriálnej DNA, ktoré zvyšujú vzdialenosť, cez ktorú musia elektróny prejsť, aby sa dostali do nasledujúceho membránového reakčného centra v dýchacom reťazci, budú mať predvídateľné negatívne účinky na kondíciu alebo dokonca na výsledok oplodnenia. 

Nick v knihe poznamenáva, že po prekročení hranice asi 14 angstromov je kvantové tunelovanie elektrónov nepravdepodobné. Pri každom zvýšení jediného angstromu medzi redoxnými centrami rýchlosť prenosu elektrónov klesne približne 10-násobne. 

 
Publikované : 20. februára 2021 12:15
Karol reacted
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky nevieš ci je táto knižka aj v slovenskom jazyku? Lepšie sa mi takáto literatúra číta preložená 

 
Publikované : 22. februára 2021 9:53
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@karol nie som si istý, ale myslím že nie. 🤔 Možno ak by niekto iný našiel odkaz na preloženú verziu alebo ty, kľudne sem potom hod link.

 

Zvyčajne na Martinuse bývajú preklady kníh alebo v iných známych slovenských kníhkupectvách, no táto nie je 

 

https://www.martinus.sk/?uItem=695699

 

 
Publikované : 22. februára 2021 11:44
Karol reacted
Zdieľať: