Vadí mi slnko a slz...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Vadí mi slnko a slzia mi oči

35 Príspevky
7 Užívatelia
4 Likes
282 Videní
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Je normálne, že mi slnko vadí aj keď už svieti iba slabucko pri západe slnka? Zvyčajne musím aj zavrieť oči alebo začnem slziť.     

 
Publikované : 22. júla 2020 17:09
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Áno, je to normálne, že ti slniečko vadí. Je to ZNAK, že niečo nie je v poriadku. Tvoja sietnica, cievy a aromatické aminokyseliny v oku plus DHA nerobia čo majú, respektíve sú degradované. Keďže si čítala aj moju knihu, dám ti detailnejšiu odpoveď 😊

 

Naše oko a mozog sú DHA preplnené, práve kvôli SVETLU, ktoré menia na elektrický signál.

 

Keďže ti silná intenzita slnka vadí, je to hneď znak, že ti v oku chyba DHA. Predpokladám že svetlo v interiéri ti neprekáža a neslzíš, však? Pripájam dva obrázky robené V apríli tohto roku, kedy som meral intenzitu žiarovky (svetla v interiéri) a slnka vonku počas rôznych častí dňa. Všimni si ten rozdiel. 

 

 

 

To znamená, že ťa po A) buď niečo o DHA oberá (nejaké možnosti poznáš), alebo za B) ho málo dopĺňaš, či kombinácia oboch. 

 

Málo DHA = horšia kontrola nad DOPAMÍNOM v mozgu = horší cyklus MELATONÍNU = zhoršenie kvality fotoreceptorov v oku + nesprávna obnova a recyklácia mitochondrii v OKU aj zvyšku tela. 

 

Teraz sa zamysli, prečo ti asi oči slzia? Čo ak je to dobrý znak? Spomeň si na posledné strany z knižky. Tam bola odpoveď. Kapitola: SLOVÁ NA ZÁVER, str. 346 (myslím). 

 

Schladený a vlhký povrch lepšie asimiluje UV svetlo. Každá živá bunka na planéte keď je v strese, UV svetlo vysiela. Tvoje oko sa snaží pomôcť si ako len môže. Podobne je to s nadmerným žmurkaním alebo žmúrením. 

 

Tiež pamätaj, že infračervené svetlo penetruje aj cez viečka, čiže kľudne oči zavri, pokým ti svetlo vadí. Časom sa to však zlepší ak budeš veci robiť správne. Odporúčam si vždy pred tým, keď ideš hentak povedzme na balkón večer, opláchnuť tvár studenou vodou a pozeraj sa pod slnko. Teda pod uhlom. 

 

Plus máj na mysli, že čím žiješ vyššie od zeme (byť na vysokom poschodí), tým potrebuješ viac. Pridanie groundingu by som ti odporučil zaradiť do rutiny tiež. 

 

Ak si ešte nečítala knihu od Johna Otta Health and Light odporúčam tiež. Nájdeš tam veľa odpovedí a AHA momentov. Aj v mojej knižnici je dačo 😉

 

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/citatelia-1-knihy/bonusy/moja-kniznica/health-and-light/

 
Publikované : 22. júla 2020 18:41
Ivana reacted
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Vďaka za odpoveď 🙂 takže je to normálne a malo by sa to zlepšiť však? Že by mi oči tak neslzili a slnko nevadilo. Knižku si rada kúpim, nevieš ci je aj v slovenskom jazyku? 

 
Publikované : 24. júla 2020 12:47
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Áno je to normálne 🙂 tvojim cieľom je, vystavovať sa slnku postupne. Potrebuješ postupovať podobne ako pri solárnom mozole.

Pozri si obrázok, ktorý prikladám a riaď sa tými krajmi. Kľudne zo začiatku schválne viac žmurkaj, lepšie si navhlčíš rohovku. Časom sa to zlepší avšak, iba ak postupne do systému pridáš DHA, VODU a infračervené svetlo. Tiež musíš zo života eliminovať veci, ktoré ťa o toto oberajú. Jedno bez druhého je ako beh v škrečka v koliečku. 

 
Publikované : 25. júla 2020 9:56
Ivana reacted
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Áno, to som si všimla, aj za pár dní keď chodím takto na slabšie slnko, že je to o trošku lepšie ako predtým. Tiež sa mi občas aj prirodzene zatvárajú oči keď idem na slnko a hlavne cez deň, že by som aj zaspala 😂😁

 
Publikované : 25. júla 2020 19:54
Miro
 Miro
(@miro)
Príspevky: 108
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky v tom obr8zku je 1K = 727 stupňov celsia. Ako je to myslené?

 
Publikované : 27. júla 2020 17:40
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @miro

@jaroslav-lachky v tom obr8zku je 1K = 727 stupňov celsia. Ako je to myslené?

Ahoj. Ešte že si sa spýtal 😁 veľa obrázkov, ktoré som kreslil alebo v minulosti používal (ako napr. tento) prechádzali editáciou textu a očividne sa stala chyba. Čiarka v číslici tisíc asi pomýlila a zmizli aj nuly.

 

Malo to byť takto. A samozrejme predpokladám, že teraz rozumieš ako je to myslené. 

 
Publikované : 27. júla 2020 18:56
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b

To ma teší, že cítiš aj za kratší čas aspoň maličkú zmenu 😊

A to, čo píšeš, sa stáva často a samozrejme treba rozlišovať, či ide o únavu, akože by si človek aj pospal, alebo je proste vyčerpaný alebo je to skôr taký kľud, že nechceš spať, akurát máš tak kľudne a uvoľnenú myseľ. Zvyčajne sa ľuďom stávajú prvé dve možnosti, že keď idú napríklad na kúpalisko alebo idú von, na priame slnko, ostanú unavení, až ospatí. Dôvodov je viac, no napíšem ti 2 také "časté"

1️⃣ Nesprávna sekrécia (vylučovanie) HORMÓNOV z nadobličiek. Respektíve, NADPRODUKCIA stresových hormónov.

SLNEČNÉ SVETLO dopadajúce na našu pokožku, v nej dokáže veľmi veľa vecí. Tvorí v nás mnohé chemikálie, no taktiež iné "odbúrava". To znamená, že zastaví ich tvorbu v tele. Ak si pamätáš na dávnejší článok o ELEKTROMAGNETIZME, písal som tam o OKTÁVACH SVETLA a o tom množstve farieb ktoré na zem dopadá. Tiež som to prirovnával k FARBIČKÁM.

Každá FARBIČKA dokáže niečo INÉ.

Tak napríklad UV SVETLO, ktoré dopadá na našu pokožku, zastaví (alebo zníži) produkciu ADRENALÍNU.

Adrenalín je STRESOVÝ HORMÓN, ktorý pracuje pre SYMPATICKÝ NERVOVÝ SYSTÉM (tzv. ÚTOK-ÚTEK).

To znamená, že ak niekto vybehne v obedňajších hodinách von, alebo je na kúpalisku a ostane prudko OSPALÝ, znamená to, že je chronicky v STRESE. Avšak stres nemusí byť iba FINANČNÝ, RODINNÝ, či PRACOVNÝ... Myslím, že vieš, čo mám na mysli 😉

2️⃣ Druhý častý dôvod, je akútna zvýšená tvorba MELATONÍNU v krvi. Melatonin je zvláštny hormón, ktorého hlavná ČINNOSŤ sa deje v noci, pod ružkom TMY. Aj preto je považovaný za hormón SPÁNKU, čo je čiastočne pravda, a zároveň je to tiež dôvod prečo sa človeku môže chcieť zaspať na priamom slnku. Opäť však záleží od kontextu, typu pokožky a pocitu. Nie je totižto únava ako "únava" (upokojenie mysle a tela alebo FLOW).

 
Publikované : 27. júla 2020 19:02
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
 

Nemoze to mat suvis aj s teplom? Ze ked je vonku napr. 35 stupnov tak proste nevladzes kvoli teplu? A co mas na mysli s tym stresom? 

 
Publikované : 31. júla 2020 15:27
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3858
Admin
 
Publikoval: @zuzi

Nemoze to mat suvis aj s teplom? Ze ked je vonku napr. 35 stupnov tak proste nevladzes kvoli teplu? A co mas na mysli s tym stresom? 

Samozrejme, že áno. Len teraz neviem, čo si presne myslela, že či to, že či niekomu vadí takto slnko na pohľad alebo celkovo, alebo tú únavu, ako som písal teraz. Asi mi upresni, nech viem 🙂 

 

Keď tak celkovo odpoviem, samozrejme, že je rozdiel, kedy človek vybehne von. Na všetko stačí sedliacky rozum. Aj dobrého veľa škodí a hlavne "dávka môže byť jed", plus nie je jedno KEDY a AKO sa niečo "dávkuje". Ako keď napríklad človek potrebuje v lete povedzme vypiť aspoň 3 litre čistej vody, tak tiež nie je jedno, ak to vypije behom dňa, alebo to exne naraz. V druhom prípade mu môžu obličky zlyhať a skončiť na pohotovosti (alebo horšie) na predávkovanie sa čistou vodou. Rovnako povedzme s tréningom. 

 

Je prirodzené, že by sme sa mali hýbať, aspoň chôdzou, no keď niekto posledných  rokov sedí iba doma, v kancelárií, v aute a zrazu sa rozhodne zmeniť život a pôjde hneď na MARATÓN, asi to nedopadne dobre. So slnkom je to to isté. 

 

Svoju toleranciu si musíš vybudovať postupne a presne na to bol určený PROTOKOL: SOLÁRNY MOZOĽ, kde to bolo pekne popísané. Aj preto sa dejú toľké prípady v takomto počasí, keď ludia veci podcenia a vonku je naozaj teplo. Jediné čo bolo treba, aby tomu predišli je, ak by počas celého roka sa vystavovali prostrediu. Žiaľbohu, myslím, že mi dáš za pravdu, že veľa ľudí funguje tak, že v zime sa neustále bambúšia a keď je zas teplo, tak sa schovávajú všade možne. Pritom stačí tak málo a ver mi, že priemerný človek to zvládne možno behom roka až dvoch a nemusí nič extra robiť. 🙂 

 

S tým stresom som narážal na niečo, o čom som trošku hovoril a niečo naznačil v 2 webinári, ktorý som mal s pár ľuďmi vtedy, ktorí sa pripojili. V tom QaA.

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/webinare/2-webinar-14-06-2020-qaa-ku-cirkadialny-rytmus-a-grounding/

Len teraz nwm, či to bolo v prvej hodine, ktorú som nezverejnil alebo v tej druhej hodine, ktorá je v členskej zóne. Hovoril som o tom pri rakovine myslím, kde som spomínal Vápnik a UV. Skús pozrieť, tam v popise, či tam nespomínam túto tému. 

 
Publikované : 31. júla 2020 15:43
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky Vďaka. S tým stresom asi rozumiem ako to myslíš. Teda aspoň myslím 😁 aj môžeš niečo poradiť ako sa mu vyhýbať alebo to aspoň nezhorsovat? S tým spánkom večer inak ako si písal aj sama pozorujem, že je o niečo lepší.

 
Publikované : 3. augusta 2020 12:12
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Myslím, že správne rozumieš. Keďže si čítala knižku, aj webinár si myslím videla, narážal som na endogénne UV svetlo živých buniek. Každý STRES má síce rozličné formy, v niečom iné prejavy, no biologicky vplyv je podobný až rovnaký a súvisí s týmto.

 
Publikované : 3. augusta 2020 14:16
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @simona-b

aj môžeš niečo poradiť ako sa mu vyhýbať alebo to aspoň nezhorsovat?

K tým tipom, je toho viacej záleží od tvojho osobného kontextu, života, prostredia, množstva stresu v akom žiješ a akému si vystavená, atď. (treba byť kľudne konkrétnejší), no keď si pozrieš napr. vyššie čo som napísal o melatoníne, tak nadviažem na to. 

Melatonín je sám o sebe veľmi silná ochrana, no vždy je najlepšie byť PROAKTÍVNY a nie až REAKTIVNY. Teda ži tak, aby si melatonin využívala vo svoj prospech každý deň pokiaľ možno, aby si predchádzala aj problémom, ktoré spôsobuje STRES v tvojom živote, nech už je to akýkoľvek.

K tomuto sa bude inak skvelé hodiť nový článok, ktorý uverejním asi tento týždeň o neurotransmiteroch, pretože tam bude písané práve aj o ňom, ale najmä niečo o ČREVÁCH, MOZGU, SEROTONÍNE a DOPAMÍNE.

(Nechcem však články uverejňovať moc rýchlo po sebe, preto ešte nie je zverejnený, ale možno bude fajn, ak mi aj ty alebo ostatní dáte aspoň takouto formou na fóre vedieť, či si myslíte, že je to tak fajn alebo by ste niekedy uvítali kľudne aj dva články za týždeň. Keďže zvyčajne píšem články trosku rozsiahlejšie a nechcem aby to zapadlo prachom, ak budú moc rýchlo po sebe.)

Späť však k melatonínu. Naše telo je evolúciou uspôsobené na prísun všetkých 3 OKTÁV SVETLA, ktoré zo slnka máme. Od UV po INFRAČERVENÚ. Naše bunky tiež pracujú synchrónne cirkadiálne, čo znamená že cez DEŇ svetlo ABSORBUJÚ a v NOCI svetlo, pod rúškom TMY, VYLUČUJÚ. Teraz sa celkom hodí môj dávnejší krátky príspevok na IG. Prečítaj si ho.

 

V prvej knižke si videla, ako sa melatonin tvorí. Niečo bude aj teraz v novom blogu písané. Čo je však pre teba dôležité, melatonín potrebuje na svoju tvorbu a recykláciu rozličné frekvencie svetla cez deň, ktoré zachytí cez naše kontaktné miesta (OKO, POKOŽKA, TRÁVIACI TRAKT). Potom však musí prísť TMA, aby sa tieto frekvencie mohli činiť a melatonin mohol byť vylúčený aj v mitochondriách.

To máš teda hneď prvé dva tipy:
1️⃣ Cez deň potrebuješ slnečné svetlo

2️⃣ V noci musíš byť v TME a mimo EM vlnenia.

Tvorba melatonínu prebieha vďaka NEUROPSÍNU (opsin reagujúci na UV) v koži a rohovke oka, pričom ako prvé miesto, kde je syntetizovaný, je OKO a až potom v krvi vďaka pokožke. To znamená, že zakrývanie týchto častí tela, keď si vonku, je taktiež problém.

3️⃣ Tretí tip máš teda, nenos SLNEČNÉ OKULIARE a čím viac problémov a čím vyšší vek, tým viac pokožky potrebuješ mať vonku odhalenej. Aj navzdori tomu, že v dnešnej spoločnosti to býva opačne a starí ľudia chodia viac zahalení.

Chceš aj ďalšie? 😊

 
Publikované : 3. augusta 2020 14:17
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ak môžeš tak jasne, prečo nie. A na blog sa teším 🙂 

 
Publikované : 3. augusta 2020 19:18
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3858
Admin
 

@simona-b

Po tom novom článku bude myslím ešte lepšie pochopiteľné to, čo napíšem.

(Prekurzor melatonínu je serotonín. Prekurzorom mám na mysli látku (molekulu), z ktorej sa vytvorí.) Serotonín je zas vytvorený z aminokyseliny TRYPTOFÁN.

Melatonín sa tvorí v oku aj v krvi, aj vďaka UV svetlu (AKO sa to deje si čítala v knižke). Melatonín sa však tvorí aj zo serotonínu a to priamo v čreve a taktiež za pomoci UV svetla. Teraz si ešte raz pozri Instagramový príspevok, ktorý som vyššie zdieľal.

Teraz sa sama seba spýtaj, čo si o tom myslíš? Ako a prečo komáre vedia, koho uštipnúť? Ako a prečo skladujeme také veľké zásoby serotonínu práve v čreve, keď serotonín potrebuje na svoju konverziu aj UV svetlo a črevá sú hlboko pod kožou a vrstvou tuku, kde sa UV svetlo nedostane? Ako a prečo sa melatonín v čreve vytvorí, iba ak sme v úplnej tme? :/

 

4️⃣  Tvoj štvrtý tip teda znie, aby si nejedla niekoľko hodín pred zaspatím. Podobne ako predošlý bod, čím viac problémov, nadváhy a vyšší vek, tým dlhšie nejesť bude optimálnejšie.

Naše črevá, ak sme zdraví a máme diverzifikovaný mikrobióm, sa postarajú o správnu konverziu serotonínu na melatonín. Ak konzumujeme moc spracovanú potravu (polotovary, múky, šťavy, apod.), nevystavujeme svoje telo prostrediu vonku, jedávame často obklopení EM smogom a obrazovkami, jedávame v noci a blízko pred spaním, náš mikrobíom odumiera, netvorí FIAF, baktérie v ňom miznú a s nimi aj melatonín.

 

5️⃣ Piaty bod je podobný ako štvrtý a to, NEJEDZ v NOCI a obzvlášť nie pod umelým svetlom a pred TV, mobilom a podobne.

!!! Znakom, že sa v tebe serotonín dobre konvertuje a tvorí sa v tebe melatonín môže byť SNÍVANIE. Ak snívaš a obzvlášť, ak si ráno aspoň na moment pamätáš nejaké útržky, je to znak toho, že sa v noci v tebe udialo niečo, čo sa malo.

 

6️⃣ Posledný tip ti dám VYUŽÍVANIE CHLADU PRED SPANÍM. Avšak, iba ak si naň patrične zvyknutá, prípadne adaptovaná. Toto musíš posúdiť už sama. Ak áno, preferuj na večeru proteín a TUKY s dlhším reťazcom 16 až 18-uhlíkové SFAMUFA, jedz aspoň 3 a viac hodín pred spaním a tak hodinku po jedle aplikuj na sebe CHLAD. Procesy v spánku sa tým ešte umocnia.

 

 
Publikované : 3. augusta 2020 20:19
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Medzi časom som zverejnil už aj spomínaný nový článok NEUROTRANSMITERY #1

 

Nájdeš ho tu ⬇️

https://jaroslavlachky.sk/neurotransmitery-1-dopamin-a-serotonin/

 
Publikované : 4. augusta 2020 11:57
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky a myslíš ze je normalne ked ma niekto zo slnka vyrážky? 

 
Publikované : 7. augusta 2020 6:39
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @karol

@jaroslav-lachky a myslíš ze je normalne ked ma niekto zo slnka vyrážky? 

Áno. Hoci by som zmenil slovo NORMÁLNE za BEŽNÉ.

Opäť sa hodí pekný príklad s TRÉNINGOM/POHYBOM.

Ak by si mal povedzme problém s kostrou, ochabnutými svalmi, či pohybovým aparátom, pavdepodobne každý rozumný človek aj lekár by ti poradil, aby si okrem iného, zaradil VHODNÝ POHYB.

Pri vhodnom pohybe alebo ja tréningu, keby ho vykonávaš správne, v dobrom prostredí, primerane, správna intenzita, záťaž, atd., je jasné, že by svaly aj kostra a celý pohybový aparát reagovali a spevnili by sa. Takto môžeme dokonca predchádzať aj predčasnej strate kostnej a svalovej hmoty. Avšak niekto druhý by mohol logicky namietať, že si môžeš pohybom alebo tréningom ublížiť a mal by tiež pravdu, však?

Keby začneš napríklad silový tréning, naložíš si priveľa alebo nemáš dobrý spánok, nevenuješ pozornosť aj regenerácii a jednoducho to prešvihneš, môžeš si ublížiť, natrhnúť sval, šľachy, alebo si ešte viac zhoršiť telo.

Toto je rovnaké. Ak má človek zo slnka vyrážky môžeme to tak Laicky prirovnať ku svalovici alebo natiahnutiu svalu. Ak to bude pretrvávať, vie, že niečo zanedbáva, podobne ako v tréningu, keby človek nesilnie, ale sa iba viac a viac rozbíja a všetko ho len bolia bolí a bolí. 😊

 
Publikované : 7. augusta 2020 12:05
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
 

Ta áno, davato zmysel. Moj známy ma takýto problém, vraj sa mu objavia vyrážky väčšinou. A čo by si mu pripadne poradil?

 
Publikované : 7. augusta 2020 13:00
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@karol

Pomaličky opäť budovať svoju toleranciu pokožky voči slnku a zlepšovať svoj SOLÁRNY MOZOĽ.

https://mrc.ukri.org/news/browse/scientists-uncover-how-sunlight-on-skin-reduces-eczema-inflammation/

 

Všetko poukazuje na to, že čím viac mitochondrií v pokožke máme a čím sú viac ZMRŠTENÉ a EFEKTÍVNE, tým lepšie hydratovanú máme POKOŽKU a tým menej vrások, problémov aj vyrážok na nej bude.

Otázka teda znie, čo naše mitochondrie potrebujú na správne fungovanie?

Odpoveď je správna HYDRATÁCIA a tých 42% INFRAČERVENÉHO SVETLA, ktoré na zem zo slnka dopadá od východu po západ.

Vidíš? Nie slnko spôsobuje ten ekzém, ale jeho NEDOSTATOK.

Chceš vedieť prečo majú podľa mňa dnes ľudia problémy so slnkom a vadí im? Prečo máme vo svete pandémiu nízkeho vitamínu D? Prečo majú ľudia aj takéto vyrážky, autoimunitné problémy, alebo prečo priemerný človek, ktorý ide na kúpalisko, ostane celý červený, boľavý, spálený a ospalý?

Pretože zo svojho života vzali prirodzené svetlo (290 až 3100 nm) a zaplnil ho UMELÝM EM ŽIARENÍM. 😔

 

... Inak je to zaujímavá téma a zaslúži aj zvlášť myslím kategóriu. Ak budeš ochotný, kľudne založ novú tému s predošlú otázkou a môžme presunúť diskusiu 🙂

 
Publikované : 7. augusta 2020 14:08
Stránka 1 / 2
Zdieľať: