Orechové maslá a mú...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Orechové maslá a múky ako zdravšia alternatíva alebo je to klam?

17 Príspevky
3 Užívatelia
12 Likes
187 Videní
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro. Po tom čo sme si písali a po poslednom článku na blogu ( https://jaroslavlachky.sk/mitochondrie-9-ketony-a-cholesterol/ ) mám jednu otázku. Vzhľadom na to, že dnes sú rozšírené mnohé trendy, výživové štýly a tak podobne, a niekedy už človek nevie ako filtrovať informácie, tak sa ťa pýtam, myslíš že orechové maslá alebo aj orechové múky sú vhodnou alternatívou? Pýtam sa hlavne kvôli maslam a preto, lebo sama mením stravu a skúšam nové veci aj experimentujem a rôzne orechové krémy sú teraz propagované ako fajn alternatíva a hlavne sú plné tuku a tuk je ako aj ty tvrdíš výhodou. No z článku o PUFA tukoch a aj dávnejších kde si spomínal niečo o vzťahu žien k PUFA, mám pocit že ich konzumácia môže byť fajn no nie som si istá či aj takéto maslo poskytne benefity alebo radšej jesť celé orechy.

Vopred ďakujem za odpoveď 🙂 

 
Publikované : 8. februára 2021 12:35
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@ivana

Ahoj Ivana 🙂

Musím pochváliť spôsob zmýšľania a hlavne, že si sa spýtala, lebo máš správne tušenie, keď tvrdíš, "že si nie si istá, či je lepšie maslo alebo orech".

 

Orechové maslá sa bohužiaľ stali (neprávom) veľmi obľúbenými, čomu sa však vôbec nečudujem, keďže sa jednalo predovšetkým o zmenu z polotovarov tipu nutella na niečo iné, "zdravšie", čo je podobné konzistenciou, no rozumný človek, zje orech a nie maslo.

V tomto prípade sa teda nejedná o moc prospešnú alternatívu.

Avšak orech môžeš brať podľa mňa ako prírodný "suplement", pretože orechy sú naozaj veľmi bohaté potraviny, jednak nabité vhodným VODIKOM, a tiež minerálmi (horčík, mangán, draslík,...)

No orechové maslo, to pochádza z orechu, ktorý má sám o sebe vysoký obsah PUFA, a keďže maslo a krém musí prejsť spracovaním,. ...nevidím žiadny logicky dôvod, prečo ho kúpovať a jesť.

Popravde, radšej si kúp orechy, to veľmi odporúčam, ušetríš a aj svojmu zdraviu pomôžeš 🙂

Aj v tých článkoch, ako si sama napísala, som spomínal potrebný príjem PUFA spolu s jodom u žien, no hovoril som o strave. Nie o spracovaných PUFA plných omega 6 tuku.

U mňa napríklad orechy nájdeš často, obľubuje ich (makadamove top a potom pistácie, mandle a v menšom vlašské) 

 
Publikované : 8. februára 2021 13:42
Ivana reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @ivana

myslíš že orechové maslá alebo aj orechové múky sú vhodnou alternatívou?

Múky sú ešte horšie, pretože sú preplnené PUFA a omega 6 a sú vystavené teplote = oxidácia.

Lepok a pečivo som inak spomínal aj v poslednom webinári #08 (ak sa budeš chcieť niekedy pridať medzi členov), no pri orechových múkach ako napr. mandlova, atď.. je to smutné, no presne takto vznikajú mnohé moderné trendy, ktoré vychádzajú z nepochopenia.

Aj preto už dnes záleží na zdanlivo nepodstatných detailoch, ako zvyknem hovoriť. 

 

Neviem teraz, či si čítala aj prvú knihu, alebo len opaľovací protokol, no tak či onak, myslím že ťa potešia najbližšie dva články na blogu MITOCHONDRIE #10 a MITOCHONDRIE #11. Určite ich potom prečítaj. 

 

Budú venované DEUTÉRIU, čo je ťažký vodík a potom omnoho lepšie pochopíš aj týmto slovám. 🙂

 
Publikované : 8. februára 2021 13:45
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslav-lachky ďakujem pekne za odpoveď 😊 myslela som si teda správne, lebo nejako mi to nešlo do hlavy keď sa orechy pomelu. Máš aj nejaké ďalšie konkrétne body k tým maslam a mukam alebo len ten obsah omega 6 a PUFA?

 
Publikované : 8. februára 2021 14:59
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

A ďalšie články si samozrejme pozriem a rada.    

 
Publikované : 8. februára 2021 15:01
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@ivana

Aj toto sa celkom hodí:

 

http://empoweredsustenance.com/avoid-almond-flour/

 

 

Hlavné problémy teda:

✔️ V niektorých orechových krémoch a maslách je priveľa ťažkého vodíka

✔️ vo všetkých orechových maslach je priveľa PUFA

✔️ spracované PUFA, ktoré sú vytrhnuté zo svojej pôvodnej membrány oxidujú, čiže konzumácia masla nedáva žiadny zmysel

✔️ priveľa OMEGA 6, vzhľadom na máličko omega 3 (pri konzumácii celých orechov takéto množstvo nikdy nezješ, kdežto pri masle áno)

Myslím, že stačí takýto základ 🙂

 
Publikované : 8. februára 2021 19:38
Ivana reacted
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslav-lachky super 🙂 

 
Publikované : 9. februára 2021 8:29
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@ivana 👍

 
Publikované : 9. februára 2021 13:18
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Malý dodatok ⬇️

 

Aký je rozdiel medzi OVOCÍM a ORECHOM? Veľký, pretože ovocie je predovšetkým sacharidový plod, zatiaľ čo orech tukový. Oba majú teda rozdielny obsah fruktozy, ale aj VODY a TIP VODÍKA, aký obsahujú.

 

Čo však majú rovnaké je to, že obe slúžia aj ako reprodukčný orgán rastlinky/stromu.

 

 

Premýšľal niekto niekedy nad tým, čo je to vlastne OVOCIE?

 

Ja napíšem jednu definíciu:

Ovocie je reprodukčný orgán rastlinky, pomocou ktorého sa dokáže rozmnožiť na iné miesto bez toho, aby sa musela sama pohnúť. Ako to?

 

Veľa druhov ovocia je už od prírody navrhnutých tak, aby lákali zvieratká, ktoré vďaka tomu, že ovocie zjedia, rastlinke zabezpečia „dopravu“ jej semena na ďalšie, iné miesto pre jej reprodukčné účely. Takýmto spôsobom sa rastlinka dostane ďalej bez toho, aby sa vôbec pohla, pretože rastlinka potrebuje mať svoje korene nonstop spojené s vodou a magnetickým poľom zeme. Takto rastlinka využije nohy živočícha. 

 

Preto sú ovocia prirodzene sladké, pretože sú nabité glukózou alebo fruktózou, aby o ne zvieratká v slnečných mesiacoch mali záujem a zároveň je ich inzulín pod solárnou kontrolou. Podobne v jeseni, kedy už UV svetla ubúda, no stále môže ovocie umožniť rastlinke zasiať semienko a rovnako aj živočíchovi pomôže pribrať hmotnosť, aby bol v zime, ktorá príde, lepšie izolovaný (biely tuk = izolácia) a zároveň získa aj viac paliva na tvorbu tepla (biely tuk = hromada jednoduchého vodíka). Rozumieš?

 

Nad týmto uhlom pohľadu sa malo kto zamýšľa, obzvlášť ľudia, ktorí z nejakého dôvodu preferujú rastlinnú stravu. Teraz k tukom, semenám, a orechu. 

 

O slnečnicovom oleji už veľa ľudí vie, že naozaj nie je vhodný na vysoké teploty, pretože má vysoký obsah PUFA, ktoré ľahko oxidujú. Je tu však aj ďalšia vec a tou je obsah DEUTÉRIU.

O DEUTÉRIU budú nasledujúce dva články (a možno aj jekae video, či podcast k tomu), tak teraz v skratke. 

 

Semienko rastlinky slúži na jej rozmnoženie, rovnako ako ovocie a koncentruje teda vysoký obsah deutéria (ťažký vodík). Presne takto je to v semene slnečnice. Podobne aj v ďalších rastlinných olejoch, vďaka čomu sú nie len nevhodné na vysmážanie a vysoké teploty, ale nie sú vhodne ani pre tvoje ZDRAVIE, ak ich konzumuješ pravidelne a celoročne, obzvlášť ak už máš poškodené mitochondrie.

 

Orechy majú rozdielny obsah deutéria, v závislosti od toho, o aký orech sa jedná, no v tomto prípade (pri maslách a mukach) nie je ani tak hlavným problémom ich obsah deutéria (aj keď pri niektorých druhoch je to tiež dôležité), no ide o ich vysoký obsah PUFA a hlavne omega 6.

 

Orechy sú podobne ako ovocie určené aj na rozmnoženie rastlinky, čo znamená, že majú vysoký obsah PUFA (stavebný materiál na počatie a rast plodu).

 

To znamená, že akonáhle sa orech spracuje a pomelie, tieto PUFA sú vystavené kyslíku a oxidujú. Druhá vec je, že v rovnakej jednotke objemu ich zješ omnoho viac, ako v danom objeme celého orechu.

 

To znamená, že povedzme v 100 gramoch celých mandli prijmeš 12 gramov omega 6, zatiaľ čo v 100 gramoch mandľového masla príjmeš až 3-násobok omega 6. [6]

 

Toto je obrovský problém pre našu biológiu. Suchozemské zvieratká majú schválne v lete a na jeseň k dispozícií viac omega 6, no nie v takom množstve, ako je to v spracovanom orechovom masle. Je dokonca úplne jedno, či sa jedná o BIO alebo „NEBIO“.

 

Nie je všetko tak, ako na prvý pohľad vyzerá. Už vôbec nie, keď sa bavíme o čomkoľvek, čo sa stalo moderným trendom vo výžive alebo v "zdraví". 

 
Publikované : 9. februára 2021 13:28
Miro reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ľudia sú v dnešnej dobe veľmi náchylní na uverenie polopravdám a v modernej "zdravej" výžive sme toho svedkami vo veľkom. Ak ľuďom chyba dostatok elektrónov v centrálnom nervovom systéme (pretože majú nedostatok DHA, viď bazanov efekt), ľahšie sa pridajú k väčšine v nejakom (akomkoľvek) smere bez toho, aby veciam najskôr sami porozumeli a rozhodli sa sami, na základe vlastného úsudku, ktorý získajú na základe nadobudnutých vedomostí...

 
Publikované : 9. februára 2021 13:32
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

Malý dodatok ⬇️

Ze maly. Wau 👏

 
Publikované : 9. februára 2021 20:09
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky z mojho pohladu neuveritelne zmyslanie daleko daleko popredu. Skoda ze nie kazdy pochopi alebo bude chciet chapat 

 
Publikované : 9. februára 2021 20:15
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Ahoj @ivana 

Nový blog o deutériu, respektíve ťažkom vodíku, ktorý by ťa mohol zaujímať je na webe. 

https://jaroslavlachky.sk/mitochondrie-10-deuterium-a-tazka-voda/

 

Neskôr pribudne ešte druhý, pokračovanie, ktorý túto tému ešte viac objasní. 

 
Publikované : 13. februára 2021 17:28
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Článok je nahraný (nahovorený) aj ako podcast a budem tiež veľmi vďačný za každú spätnú väzbu, či stojí za to do budúcna venovať čas aj nahrávaniu. Môžeš napísať SEM alebo vypísať anonymný dotazník, ak budeš mať čas a chuť. 🙂 

 

https://open.spotify.com/episode/2xQOQ4fJkFFugFkkLAXgTH?si=1URPdc84QaqVf0QHpNcqLQ

 

 
Publikované : 13. februára 2021 17:32
Ivana reacted
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky vďaka za takéto pripomenutie 🙂 

 
Publikované : 13. februára 2021 23:01
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@ivana nie je začo. Aj ja ďakujem za spätnú väzbu 😉

 
Publikované : 14. februára 2021 15:33
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Nový, druhý článok do série o deutériu je na webe. https://jaroslavlachky.sk/mitochondrie-11-deuterium-v-potrave/

 

Verím, že tieto úvodné blogy prinesú nejaké svetlo najmú do problematiky "zdravej" stravy a v budúcnosti bude všetko ešte lepšie do seba zapadať. 

 

P.S. článok je aj nahovorený ako audio:

Minúta 20:57 - PREČO JE ORECHOVÉ MASLO NEVHODNÉ, podobne ako SLNEČNICOVÝ OLEJ

 

https://open.spotify.com/episode/0ryCkUUKWMBG74tj3zkaVW?si=2XomXtwhTC6kRVatJ9Nv8Q

 
Publikované : 6. marca 2021 12:32
Ivana reacted
Zdieľať: