Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Tehotenstvo

6 Príspevky
3 Užívatelia
2 Likes
90 Videní
(@livia)
Príspevky: 2
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na odporúčania pre tehotné ženy čo sa týka stravy (ryby, riasy vajíčka a pod.), chladu, groundingu a iných odporúčaní. Mám sedavé zamestnanie v kancelárii. Zaujímal by ma aj názor na výživové doplnky počas tehotenstva. Ďakujem veľmi pekne 🙂

 

 
Publikované : 9. novembra 2020 12:49
Lenka reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Dobrý deň @livia 🙂  ak Vám to ozaj nerobí problém, kľudne tykajte (ako žena musíte prvá), chcem aby fórum bolo viac "uvoľnenou" formou konverzácie pre všetkých 🙂

 

V prvom rade je potrebné vedieť viac a poznať trochu kontext. Už ste, alebo ešte len plánujete byť tehotná? 🤔 Pretože ak ešte len plánujete, určite by som spomenul aj ďalšie veci, ktoré treba pred tým poznať.

Aký máte zdravotný stav (subjektívne/objektívne) ?

 

Nejaké problémy, detské choroby alebo niečo iné? Ako vyzerá vaša dlhodobá strava (ako sa asi stravujete)? Tiež kde žijete (mesto, dom/byt)?

Práca je aká? Pracujete s počítačom v kancelárii, ktorý nie je online alebo len v kancelárii bez techniky? 🤔

Myslím, že potom budem môcť lepšie odpovedať 

 
Publikované : 9. novembra 2020 13:15
(@livia)
Príspevky: 2
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj, samozrejme si môžeme tykať 🙂 

Od puberty som mala problém so štítnou žľazou - hypotyreózu a mám na nej aj malý uzol. Ale stav sa zlepšil a 4 roky som už bez liekov.

Som na začiatku tehotenstva a práve dnes mi robili krvné testy a mám zvýšené TSH (9 mIU/l) :/

Snažím sa stravovať nízkosacharidovo, jem 3x do týždňa ryby (sardinky, šproty v skle), domáce vajíčka, kvalitné šunky, syry, jogurty, para orechy, mäso z voľného chovu, vnútornosti. Do jedál si pridávam riasy nori. Zo sacharidov jem občas kváskový chlieb a ryžu. Raňajkujem o 9:00 a naposledy jem o 17:00.

Po zobudení idem vždy ráno bosá vonku, na obrazovkách mám filtre a večer používam ochranné červené okuliare od Hynka Medřického. Večer si dávam studenú sprchu a vypínam wifi a mobil mám v letovom režime.

Ale pracujem každý deň v kancelárii za počítačom, ktorý je online :/

Ďakujem.

 

 
Publikované : 11. novembra 2020 14:42
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

Ahoj @livia 🙂 k tvojej otázke sa asi viac rozpíšem, snáď ti to pomôže v rozhodovaniach, pretože ženy aj celkovo táto téma, je pre mňa veľmi dôležitá a chcem, aby sa to dostalo viac do povedomia.

V prvom rade, ohľadom tých testov sa spýtam, či máš aj ďalšie krvné testy, prípadne si môžeš nechať spraviť? Mohlo by to veľa ukázať, aj samotnému lekárovi, aj mne. (Inak neviem odkiaľ si, ak z blízkosti Bratislavy, viem ti jedného dobrého lekára odporučiť, ktorý ti určite testy spraví, je to endokrinológ, aj keď teraz neviem, ako sa pracuje, keď je takáto situácia.)

Mňa osobne, ale aj teba by malo, zaujímať minimálne hladiny niektorých hormónov (pregnenolón, estrogén, DHEA, vitamín D3, T3 a T4), prípadne ďalšie veci ako retinal, CRP, bilrubín,inzulín, HbA1C a samozrejme cholesterol a TGA v krvi. Obzvlášť keď sa stravuješ viac nízkosacharidovo a využívaš aj CHLAD by ma to zaujímalo, keďže u nízkej činnosti štítnej žľazy môže byť problém s tukmi v krvi, konkrétne s LDL cholesterolom a jeho oxidáciou, na čo by niektoré parametre mohli poukázať alebo to vyvrátiť (to by bolo super).

 

LDL potrebuje T3 a vitamín A na premenu cholesterolu na pregnenolón, čo znamená, že ak máš  hypotyreózu (vysoký TS), nekonvertujete sa dostatok cholesterolu z LDL na ďalšie hormóny a LDL v sére stúpa. Tiež to má dopad na LDL receptory v pečeni, čo môže byť za istých podmienok problémové z dlhodobého hľadiska.

 

Hypertyreóza (nedostatočná činnosť štítnej žľazy) je dnes veľmi bežná vec, obzvlášť u žien a do veľkej miery za to môže prestimulovanie tvorby hormónov (určite si čítala dlhší príspevok, ktorý som sem dal pred pár dňami o estrogéne a ženách. Ak nie pozri, pretože je to v niečom podobné). Ide o to, že ženský krk má veľmi tenkú pokožku, pod ktorou sa toho deje veľmi veľa a rýchlejšie sa jej vyčerpá jód z tela, vďaka čomu skôr prestane tvoriť aktívne hormóny štítnej žľazy. Aj preto nastáva často hypotyreóza.

 

Čiže hneď prvá vec, ktorú ti odporúčam, je začať v kancelárií aj interiéri nosiť nejakú šatku na krku. Ide o to, že v interiéri a v blízkosti umelého EMP (nie len viditeľného svetla), potrebuješ byť čo najviac chránená. Čiže robiť opak toho, čo dnes ľudia bežne robia. Určite vieš, čo mám na mysli a myslím, že teba sa to asi týkať až tak nebude, no radšej to napíšem.

 

Zvyčajne sú ženy doma odhalené, pred telkou, dokonca s pekným tričkom a výstrihom, v blízkosti mikro a rádiovlnného žiarenia a modrého svetla, no práve toto im z tela vyčerpá jód aj niektoré hormóny. Čiže skôr sa doma obliekaj viac, kľudne vytiahni ROLÁK, ak máš 🙂

 

 
Publikované : 11. novembra 2020 19:30
Lenka reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 
Publikoval: @livia

Snažím sa stravovať nízkosacharidovo, jem 3x do týždňa ryby (sardinky, šproty v skle), domáce vajíčka, kvalitné šunky, syry, jogurty, para orechy, mäso z voľného chovu, vnútornosti. Do jedál si pridávam riasy nori. Zo sacharidov jem občas kváskový chlieb a ryžu. Raňajkujem o 9:00 a naposledy jem o 17:00.

Super, teší ma, že si nenapísala „bežné“ veci typu hranolky, obed v práci, atď. Mimochodom, myslím, že fajn obdobie na otehotnenie (nemyslím situáciu vo svete samozrejme), ale z biologického uhlu pohľadu. U žien je kritické, aby mali v strave dostatok DHA, JÓDU, a iných látok a tiež sezónne sacharidy s dostatkom uzemnenia a slniečka, čo neviem ako u teba býva posledné roky, či sacharidy aj v letných mesiacoch viac „brzdíš“ alebo nie, no každopádne, momentálne ide zima, tvoje telo bude citlivejšie na steroidné hormóny, čo je len výhoda a naopak až nastúpi jar, ti vhodne zvolené SACHARIDY môžu pomôcť, pretože získaš deutérium pre potreby bábätka.

Všetko samozrejme záleží od tvojho počiatočného „KAPITÁLU“, teda heteroplazmie, čo nevieme, no tvoje zdravotné problémy a detstvo a tiež zdravotný stav maminy by ti mal napovedať. Pretože čím viac problémov s maminej a babkinej strany, tým máš horšie mitochondrie, ktoré teraz prenášaš aj dieťatko a teda si musíš dať záležať o to viac.

 

K praktickým radám ohľadom tohto teda, pre teba ako ženu je podstatný ZÁKLAD. To, čo robíš, ale daj si záležať. Teda ideálne jesť so slnkom, najlepšie aj na terase alebo priamo vonku (ak máte dvor), prípadne posledná možnosť pri okne (aby tvoje telo cítilo slnečné svetlo, pretože iba vďaka tomu dokáže správne ovládať flow elektrónov aj voľné radikály, ktoré sa pri spracovaní potravy v tebe tvoria a následne dokážu komunikovať aj s DNA).

Raňajky teda najväčšie jedlo, viac proteínu, to čo píšeš že jedávaš je myslím super (vajíčka, ryby, sushi a mäsko TOP) a zvyšné dve jedlá už prispôsob. Asi čím budeš vo vyššom štádiu tehotenstva, tým budeš mať väčšiu potrebu po stavebných látkach a jedle. Možno by som siahol aj po doplnku s DHA a astaxantínom na pár týždňov, no musíš nájsť vhodný. Ideálne tmavé tablety s astaxantínom, dôkladná výroba a preprava v chladných a tmavých podmienkach, rovnako aj skladovanie. No nemyslím si, že je teraz potrebný. Možno pred tehotenstvom, teraz už veľa zmeniť nemusí, skôr sa sústreď na stravu. Tiež by bolo fajn vedieť, či sama neberieš nejaké doplnky, aby si nerobila zbytočne niečo kontraproduktívne.

 

Možno občas spraviť epsonskú kúpeľ (teda epsonskú soľ plnú horčíka) a zároveň aj pekný relax a spojiť to s nejakým príjemným ohňom (sviečky, krb,...). Horčík a infračervená idú ruka v ruke a teraz v zime, keď máme menej slniečka sme uspôsobený skôr na teplo, či už vlastné alebo z ohňa.

 

A samozrejme GROUNDING, byť čo najviac uzemnená, obzvlášť keď robíš takúto prácu, pretože ti to najviac ubližuje, všetko čím si obkolesená...

 

Groundung, DHA, voda a slnečné svetlo spravia divy a budeš ich potrebovať čo najviac, obzvlášť aj po narodení a s bábätkom, pretože už máš nejaké problémy a tvoje dieťatko dostane do vienka niečo taktiež.

 

 
Publikované : 11. novembra 2020 19:32
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 
Publikoval: @livia

Po zobudení idem vždy ráno bosá vonku, na obrazovkách mám filtre a večer používam ochranné červené okuliare od Hynka Medřického. Večer si dávam studenú sprchu a vypínam wifi a mobil mám v letovom režime.

Ale pracujem každý deň v kancelárii za počítačom, ktorý je online :/

Ďakujem.

Robíš veľmi dobre s tými filtrami a okuliarmi, určite odporúčam ak nemáš aj IRIS na počítač a mobil (za mňa TOP a je lacný, 1,5 eura na mesiac myslím), no od 2020 už toto bohužiaľ nie je to jediné a najpodstatnejšie. Preto som začal aj na blogoch trochu viac tieto témy postupne rozoberať a s členmi idem viac do hĺbky, pretože modré svetlo už nie je najväčší faktor.

 

Okuliare samozrejme vždy večer nos, na to nedaj dopustiť, veľa chrániš svoj MELATONÍN, no ako čitateľka knihy už máš malý základ o vitamíne A, takže ti napíšem niečo k tomu. Je to dôležité a tiež ti to môže napovedať o tvojom tehotenstve a aj po ňom.

Vitamín A má unikátnu trojdimenzionálnu molekulárnu štruktúru a elegantne umiestnené elektróny medzi 11. až 13. uhlíkom, vďaka čomu sa dokáže rotovať. To znamená, že dokáže zmeniť svoj tvar podobne ako radiaca páka na aute, keď ju posunieš, vďaka čomu zaradí inú rýchlosť. V tvojom tele to znamená toľko, že keď vitamín A zachytí isté formy vlnenia, zarotuje sa a zmení signál v OPSINE. (Toto trochu poznáš z prvej knihy, možno ešte raz prebehni kapitolu ak potrebuješ).

 

 

Tiež to však znamená, že keď sa vitamín A odpojí, musí byť zrecyklovaný, no v dnešnej dobe už táto recyklácia nie je dostatočná, kvôli veciam, ktoré máme okolo a ty si im vystavená denno denne v práci (čiže už teraz premýšľajte s partnerom prioritne nad tým, ako to zmeniť a nikdy sa k takejto práci nevrátiť).

Zatiaľ by som ti odporúčal pri práci využívať ethernetový kábel a dá sa to skvele napojiť aj na mobil, stačí cez amazon kúpiť adaptér a môžeš pracovať aj na notebooku aj na mobile online a pri tom mať všetko v lietadlovom režime bez signálu a umelého EMP.

 

 

Bábätká v poslednom trimestri schválne priberajú na hmotnosti a tuku, čo má svoj zmysel a tiež to môže tebe ako matke veľa napovedať. Toto priberanie je niečo, čo ako vieš oddeľuje človeka od opíc. Tuk má u dieťatka viac významov, hlavne po narodení (toto taktiež už vieš), no to, čo možno nevieš, že tento tuk v poslednom trimestri má zmysel pre „dostatie“ sa na svet. Tuk totižto zvýši hmotnosť bábätka, vďaka čomu sa zmenia pomery tlakov u matky, čo mu môže pomôcť prísť na svet, no môže to aj veľa napovedať o jeho a matkinom zdraví a tiež môže jeho priveľké zvýšenie hmotnosti napovedať, aké zdravotné riziká dieťatko čakajú a tiež aj dieťatko dieťatka (ak je to dievčatko), pretože opäť prenáša mitochondriálny genóm.

 

Čo ti teda môže napovedať tvoje priberanie hmotnosti počas a hlavne v poslednom trimestri tehotenstva? Ak porodí matka dieťatko príliš skoro (nemá dostatočnú hmotnosť), matka je pravdepodobne rezistentná na leptín a má problém predovšetkým s mitochondriami v mozgu, zatiaľ čo opak, ak je dieťatko viac tučnučké a zdrží sa v matke dlhšie, zvyčajne je to kvôli matkinmu problému s vitamínom A, vďaka defektu na pokožke a OKU, vďaka jej životným voľbám. Toto bolo trochu popísané v nedávnom článku o ŽLATAČKE (ak si nečítala, určite pozri). Avšak tu prichádza prekvapivá pointa.

 

Keď je dieťatko ťažšie, znamená to, že sa zmení tlak, aký vyvíja na vodu v matke, čo znamená, že matkine telo to musí kompenzovať. Vieš ako? Jej SVALMI.

 

Hladké svalstvo v maternici musí pracovať „silnejšie“, aby stlačilo vnútro viac a dokázalo dieťatko dostať von. To znamená, že MATKA musí mať dostatočne vysoké hladiny a aj rozvinutý DOPAMÍN, pretože ako si zistila v knihe, dopamín je priamo úmerný výkonu našich svalových vlákien. Pamätaj, čo som tam napísal. U MATKY je DOPAMÍN extrémne dôležitý, jednak kvôli ďalším generáciám, ale aj kvôli SRDIEČKU.

 

Aj preto sa detičky od matiek, ktoré žijú obklopené príliš umelým svetlom a EMP teraz často rodia so žltačkou a musia byť uložené v inkubátore pod modrým svetlom, ktoré ich zbaví bilrubínu a ochráni tým ich nemyelinovaný mozog. Tiež to však znamená, že ak má dieťatko žltačku, s vysokou pravdepodobnosťou mamička nemala dobre kontrolovaný DOPAMÍN, čo znamená, že aj bábätko má vyššiu tendenciu pochytiť oslabené svalstvo a potrebuje na tom v skorom detstve popracovať viac. Viac byť kojené, v dobrom prostredí a mimo všetkej elektroniky, vlnenia a umelého modrého svetla a po 6 mesiacoch aj viac vonku.

 

Všetky tieto mechanizmy v nás fungujú bez ohľadu na to, či ich poznáme alebo nie a nikto z nás voči ním nie je imúnny. Preto chcem, aby si to poznala 😊 To, čo naše OKO a POKOŽKA zachytia počas života a v matkinom prípade pred aj počas tehotenstva ovplyvňuje väzbu vitamínu A s melanopsinom a tým pádom aj hlavné tkanivá pri vývoji. Aj preto sa dnes detičky v mnohých prípadoch rodia viac obézne a mamičky tiež, pričom určite poznáš potehotenskú cukrovku, problémy s tlakom a iné, Všetko sú to len spôsoby, ako sa ľudská biológia chráni, aby dokázala fungovať na takejto zlej úrovni a tiež sú to znaky toho, ako rodičia žili a čo by mali zvážiť do budúcna, pretože množstvo z týchto vecí je transgeneračne prenesených v mitochondriách, ktoré boli v matkinych vaječníkoch ešte pred počatím.

 

Tiež to znamená, že čím viac takýchto problémov matka potom má, tým viac dostáva zabrať jej SCN, vďaka čomu rýchlejšie spotrebúva aj DHA a tiež má vyšší proteínový obrat (musí viac nahrádzať proteíny v tele), čo by sa malo odzrkadliť opäť na jej voľbách v živote, ale aj v strave.

 
Publikované : 11. novembra 2020 19:35
Zdieľať: