Deti vs. svetlo vs....
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Deti vs. svetlo vs. okuliare

104 Príspevky
10 Užívatelia
39 Likes
469 Videní
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj, tak pisem este takto doplnenie mojho dotazu z tretieho webinaru lebo sme sa vo viacerych veciach nepochopili 🙂 Kazdopadne dakujem pekne za odpoved a este upresnim teda (ako si vravel, moze to zaujimat aj dalsich). Takze ja teda s detmi nechodim nikam velmi po navstevach, nemame telku ani radio a ani wifi 🙂 ani deti nemaju telefony. Moj “problem” a s tym spojeny dotaz je ten ze sme casto vonku. A teraz v zimnom obdobi sme poobede 2h vonku ale uz je tma a tu u nas je to tak vysvietene ze skoro mas pocit ze je den. Kedze to takto robime uplne kazdy den tak ma zaujimalo ze ako ich chranit. Okuliare su asi teda jedine riesenie aj ked si myslim ze by ich za 5 minut zahodili (skoro urcite). Takze tot otazka ci je vlastne pre nich lepsie byt von alebo doma. Takisto by ma zaujimalo ako je teda to uv svetlo prospesne po zotmeni lebo mi to velmi nedava logiku a ci teda svietit len infra alebo infra plus uv alebo aj ziarovkou. Alebo mat nejaky spinac a prepinat si medzi nimi? A neni idealne riesenie sviecka? My to teraz dost praktikujeme ale neviem ci to teda ma vyhody len mi to prislo najprirodzenejsie. Vďaka

 

 
Publikované : 7. novembra 2020 22:01
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Ahoj @zuzi 🙂 To s detičkami je super a obdivuhodné. Zatiaľ som stretol iba zopár ľudí, ktorí sú takýto uvedomelí a zodpovední, čo je asi hlavne kvôli tomu, že väčšina ani len nevie, že o tom nevie.

Ak je to takto, ako píšeš, myslím že obrovské pozitívum je už len, že ste vonku. Predpokladám, že nemáš na mysli dlho do noci, skôr teda len, že teraz je skôr tma, však? Čiže toto by som nebral až za taký problém. Je to skôr cesta menšieho zla, ako sa vraví. Ak majú deti dostatok slniečka v ranných hodinách (u teba je to teraz cca 6:00 až 9:00) a ich spánok je dobrý, nemusíš mať extra obavy. Keďže majú tvoje detičky super podmienky, aj parádnu škôlku, máš to veľmi prospešné pre ne. U detičiek sa tvorí omnoho viac okulárneho melatonínu prirodzene, ako u dospelých.

Okuliare asi rozumiem, ako to myslíš, čiže to možno ak budú staršie a vieš im to potom vysvetliť a sami to budú chcieť. Teraz by som teda aspoň tie 2 až 3 hodinky pred spaním už bol rád, ak by boli mimo tých silných svetiel a už buď len pri tých sviečkach doma, či inom tlmenom svetle a samozrejme mimo priameho kontaktu s elektronikou, aby sa im večer dobre vyplavil melatonín. Čiže predpokladám, že ak deti chodia spať okolo deviatej až desiatej večer, tak niekedy medzi 19:00 až 20:00 už sú doma? V takom prípade to nemusí byť až taký problém.

 
Publikované : 8. novembra 2020 11:35
Lenka reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 
Publikoval: @zuzi

akisto by ma zaujimalo ako je teda to uv svetlo prospesne po zotmeni lebo mi to velmi nedava logiku a ci teda svietit len infra alebo infra plus uv alebo aj ziarovkou. Alebo mat nejaky spinac a prepinat si medzi nimi? A neni idealne riesenie sviecka? My to teraz dost praktikujeme ale neviem ci to teda ma vyhody len mi to prislo najprirodzenejsie. Vdaka

Áno, vždy je ideálna sviečka, respektíve oheň, je to najmenšie zlo, ktoré má veľmi malý vplyv na melatonín, keďže sa jedná predovšetkým o infračervené spektrum. Toto svetlo vysiala väčšina predmetov aj my ľudia ešte niekoľko hodín po západe slnka prirodzene, tak je logické, že aj naša BIOLÓGIA je na to trochu uspôsobená.

 

 

S tým UV svetlom je to dosť kontroverzná téma podľa mňa, a pravdepodobne to preberieme pri štvrtej kapitole o TOPOLÓGIÍ, pretože tam je kapitola o OKU, VITAMÍNE A a bude to najlepšie uchopiteľné pre Vás. Ide o to, čo si čítala aj v prvej knižke a postupne sa to budeš dozvedať lepšie v druhej. Mnohé z našich CHROMOFÓROV, ktoré máme v tele, vrátane MELATONÍNU aj iných aromatických aminokyselín cez deň zachytávajú UV svetlo. To vieš, no druhá vec, ktorú možno zatiaľ len tušíš je, že naopak v NOCI, keď sme v tme, naše telo a mnohé BUNKY toto zadržané svetlo vylučujú, pretože sa aj vďaka jeho veľkej energii REGENERUJÚ.

My placentové cicavce a vtáky, máme v tele veľmi zaujímavé „PROGRAMY“, ktoré na UV svetlo reagujú, no vždy aj na MODRÚ farbu, pretože nám to v minulosti pomohlo prežiť a navygovať sa po planéte, keď sme čelili ťažkým podmienkam. Avšak naše OPSINY (neuropsin, rhodopsinmelanopsin), majú u nás a vtákov inak uspôsobené vnímanie svetla a hlavne vzájomnú interakciu.

My ľudia reagujeme na modrú a UV v špecifickom poradí, čo znamená, že najskôr sa aktivuje prvý systém, a až potom druhý. Najskôr naše telo potrebuje zachytiť svetlo o nízkej teplote, potom modrú a až neskôr príde UV typu A, ktoré spustí NEUROPSIN. Je však zaujímavé, že opačne to nejde. Osobne mi to trochu vŕta v hlave, pretože je to zvláštne, no skutočne keď večer už odíde modrá a zelená farba, náš melanopsin nie je stimulovaný, tak samotné UV typu A ho nedokáže aktivovať a ani naše SCN a iné mechanizmy.

Napríklad ráno, keď prichádza ako prvé infračervené svetlo o veľmi nízkej teplote, náš MELANOPSIN, aj RHODOPSIN sa vtedy regenerujú, pretože ich nepotrebujeme. Naopak večer, po zatmení slnka sú zas citlivejšie, pretože RHODOPSIN reaguje na sivé a tmavé farby. Avšak melanopsin večer nemá modrú ani zelenú farbu k dispozícií, čo znamená, že ani NEUROPSIN vtedy „neaktivuje“.

Preto aj v noci, keď naše telo samé vylučuje veľa UV svetla, je možnosť mu toto svetlo dodať trochu aj z vonku, napríklad UV žiarovkou, čím vlastne pomôžeš jednak svoje bunky zregenerovať, ale aj dopomôcť svojmu MELATONÍNU v práci.

Preto som to viackrát spomínal, že sa do dá využiť aj ako večerné svietenie, no ak budú splnené podmienky vyššie (teda človek „zažije“ západ slnka, odchod zvyšných farieb aj elektroniky).

A tie svetlá áno, za mňa teda najlepšia sviečka alebo krb (to je aj moja TOPKA) alebo druhé možnosti červené, či infračervené svetlá. Prípadne žlté a tlmené, ale dá sa to rôzne nakombinovať.

 
Publikované : 8. novembra 2020 11:38
Lenka reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Tiež je dôležité momentálne pre všetkých rodičov sa zamerať na PREVENCIU, ako už na samotné RIEŠENIA PROBLÉMOV, až nastanú, pretože to už môže byť neskoro. O DHA toho už niečo vieš, tretia kapitola bude venovaná práve DHA, KRVI a iným veciam, no pointou je, aby už malé deti papali veľa morských vecí, rýb a ako malá náhrada poctivé vajíčka, či mäsko od zvierat. Ideálne jahňacie.

Toto myslím máš už trochu „zmáknuté“, ako si tu krevetiu polievku vtedy písala 😀

Všetkým moderným rizikám sa rodičia nevyhnú a preto by ich cieľom malo byť ich čo najviac minimalizovať (ty to robíš veľmi dobre) a tiež dodávať dostatok DHA.

 

https://edition.cnn.com/2018/01/03/health/fish-sleep-iq-children-study/index.html

 
Publikované : 8. novembra 2020 11:46
Lenka reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Posledná vec, ktorú taktiež poznáš, no napíšem ju aj sem, je GROUNDING. Samozrejme, nech je to prirodzené, aby to detičky samé chceli, skôr ísť príkladom, pretože je to pre náš MOZOG a funkciu MOZGOMIEŠNEHO MOKU extrémne dôležité.

 

https://returntonow.net/2018/06/30/being-barefoot-benefits-brain-development/

 

Vedu za tým asi nemusím opakovať, no v skratke jednu vec dodám, ktorá sa hodí hlavne pre MATKY. Keď SLNEČNÉ SVETLO dopadá na našu ZEM, SVETLO predstavuje KATÓDOVÝ LÚČ a naša zem zasa ANÓDU, čo znamená, že tento LÚČ zredukuje voľné ELEKTRÓNY na povrchu Zeme. My ľudia sme jediný primát, ktorý má potné žľazy, pretože ich dobre asimilujeme.

Čo však mnoho matiek nevie je, že počas tehotenstva a aj potom, keď sa im tvorí mlieko v prsníku, tiež sa tam zmnoží množstvo MITOCHONDRIÍ (aj vďaka steroidným hormónom, ktoré sa vtedy tvoria u matky inak), pretože matkin prsník slúži pre dieťatko podobne ako jeho DLANE a CHODIDLÁ. To znamená, že počas kojenia dieťatko čerpá nie len najdokonalejšiu stravu plnú cholesterolu, DHA, jódu, vlákniny, atď., ale aj množstvo energie skrz matkin prsník. Preto je pre dieťatko dôležité, aby bolo kojené.

 

Avšak keď dieťatko prestane byť kojené, pre jeho vývoj mozgu je odvtedy viac dôležitý GROUNDING a SLNIEČKO. To znamená, že potrebuje byť občas uzemnené a aj na slniečku, aby pokračovalo v tom, čo robilo, keď bolo na 100% závislé na matke.

 
Publikované : 8. novembra 2020 11:47
Lenka reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

GROUNDING a nedávanie ŽIADNEJ ELEKTRONIKY detičkám je tiež veľmi dôležité pre ich vývin mozgu, pretože nemajú ešte myselinovaný mozog a sú na všetko citlivejšie.

https://medicalxpress.com/news/2019-01-screen-damper-child.html  

 
Publikované : 8. novembra 2020 11:49
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky a čo sa týka svietenia večer aj s takýmto červeným svetlom alebo sviečkami, ako dlho myslíš, že je OK? Alebo skôr koľko pred spaním ti ešte nevadí? 🙂 

 
Publikované : 10. novembra 2020 12:43
Lenka reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b veľa ľudí nemyslí na jednu podstatnú vec. No u Vás, ako členov, chcem aby ste to vedeli.

 

Infračervené svetlo je forma TERMÁLNEJ RADIÁCIE. Termálnu radiáciu neustále absorbujeme, ale aj vylučujeme. Stačí ak pôjdeš na PÚŠŤ a chytíš sa večer kameňa. Čo zistíš? Že je horúci. Prečo? Pretože počas dňa, keď svietilo slnko, načerpať veľa termálnej radiácie, ktorú potom vylučuje.

 

To znamená, že my túto radiáciu mame BIOLOGICKY k dispozícii aj po zotmení, preto je aj oheň viac menej ideálne svetlo večer. Avšak vždy treba byť opatrný, pretože priveľa alebo pri silné červené a infračervené svetlo môže tiež narobiť škody. 

 

Preto si myslím, že tak 3 hodinky po západe slnka sú ešte fajn, samozrejme v tíme to bude asi o niečo dlhšie ako v lete. 

 
Publikované : 10. novembra 2020 13:48
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Tiež pamätajte, že infračervené svetlo je to, čo naše telo využíva na REGENERÁCIU. Tieto frekvencie nám pomáhajú a v slnečnom svetle vždy balancujú modrú.

Aj preto nás príroda spravila slepými voči tomuto svetlu, pretože inak by nemohlo spraviť to, čo robí.

 

Aj preto je fajn, využiť večer oheň alebo iný adekvátny zdroj, obzvlášť u detičiek, pretože im večer pomôže, pretože večer je čas, kedy sa najviac REGENERUJEME a naše bunky sa REDUKUJÚ (prevláda REDUKCIA).

 

Pozri prílohu ⬇️

 
Publikované : 10. novembra 2020 13:52
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Pridavam tip k tejto teme. Na Aliexpress su teraz v ramci BF tieto okuliare zlacnene: https://m.es.aliexpress.com/item/32924859378.html

su z Jarovej prirucky a maju aj fajn referencie. Ja som si ich objednala v tejto cene s tym ze stale komunikujem s Lucia eyes, ale aspon budem mat refernciu co sa tyka ramov a okuliare sa vzdy vyuziju, prinajhorsom ich niekomu darujem

 
Publikované : 26. novembra 2020 9:45
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@zuzi diky za typ 😉

 

Tieto vyzerajú fajn, už len kvôli fsrbe sklíčka, ale chcem ďalší rok zasa zohnať spektrometer, aby som vserky6mohol sám preveriť. 

 

Potom daj vedieť ako s Lucia Eyes. Začal som ich aj ja sledovať, majú zaujímavú ponuku. A ty by si potom chcela do týchto rámov, ak budú sedieť, len sklíčka vymeniť u nich? Alebo skúsiš ale budú a podla toho oni potom podobný rám so sklami už predaju ako celok? Teda okuliare komplet? 🤔

 
Publikované : 26. novembra 2020 10:33
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @zuzi

Pridavam tip k tejto teme. Na Aliexpress su teraz v ramci BF tieto okuliare zlacnene:

 

M.ES.ALIEXPRESS.COM "https://m.es.aliexpress.com/item/32924859378.html"

 

Toto by inak mohlo byť pre teba @miro aspoň na skúšku, keď si vravel, že pracuješ veľa za počítačom. 5 eur a poštovné je zadarmo, aspoň pokým nekúpiš kvalitnejšie ako sme sa bavili 🤔

 
Publikované : 26. novembra 2020 10:35
Miro reacted
Miro
 Miro
(@miro)
Príspevky: 108
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky Áno, pozerám na to, ale sa v tom trochu strácam. Je možné dať link na konkrétne? Bol by som veľmi povďačný. Ďakujem.

 
Publikované : 26. novembra 2020 11:32
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@miro

TU máš link na okuliare, čo teraz @zuzi postla a tu je LINK napriklad na obyčajné UVxy.

 

Tie z aliexpressu som mal tiež doma a hoci dizajnovo sa hodia viac žene, nemyslím, že doma to bude niekoho zaujímať. Budeš ich mať pri počítači a pri práci, čiže účel splnia.

Tých UVxiek je na Amazone viac, ale ako lacná vec (veľa muziky za málo peňazí) je to super podľa mňa, hoci vyzorovo nič moc 😁

 

Potom neskor kúpiš drahšie a kvalitnejšie. Tam už sa oplatí pre teba kúpiť aj s RÁMOM bez BPA

 
Publikované : 26. novembra 2020 12:40
Miro reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Potom samozrejme rátaj s tým ak budeš ešte teraz objednávať @miro že Aliexpress doručuje cca mesiac až dva a Amazon rýchlejšie, zvyčajne týždeň čo mám skúsenosť. 

 
Publikované : 26. novembra 2020 12:48
Miro reacted
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

 Ahojte. Ja som si kúpila tieto pretože sú teraz v zľave a už dávnejšie som sa na nich pozerala a boli nedostupné. Za 5 € mi to príde super cena. A čo sa týka tých drahšie okuliarov (lucia eyes) tak tam mám najväčší problém v tom že keďze okuliare nenosím tak sa mi veľmi ťažko vyberá ten ramik. Oni síce majú na to aplikáciu ale mne v telefóne nefunguje tak chcem najprv vyskúšať s takýmito lacnejsimi a uvidim ako sa budem citit. Doma pouzivam tie UVEXky a tie funguju vyborne (mam vyskusane ked som si ich 1 vecer nedala ovela horsie som spala). Chcem mat aj nieco medzi ludi lebo teraz uz je o 18h tma a my zvykneme byt vela vonku. 

 
Publikované : 26. novembra 2020 13:58
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@zuzi

To je super, ze cítiš zmenu. Ja si už tiež neviem predstaviť bez nich večer. Tiež teraz nosím najmä tie UVexky. Mám ich doma viacej (aj číre a iné), ale tie čo mám najdrahšie a estetické mi boli "zábavené" priateľkou lebo sa jej páčia veľmi a ja som len rad ze ich nosí, tak sa spokojím aj so škaredšími, 😅

 

Tieto čo si postla, som mal tiež doma, teraz už nemám (dal som ich mamine). Ale čo som ich skúšal podobnými domácimi testami, ako aj na stránke sú, tak neblokovali úplne full ako uvex, ale pomerne fajn. A tiež si myslím, že 5 eur je super cena, keď veľakrát vidím, že inde ponúkajú omnoho drahšie, pričom sa jedná o "mačku vo vreci" a využívajú len marketing a lákavé slová, tak v tomto ponímaní mi to príde ako dobrá a lacná investícia.

 

Ale s tými Lucy Eyes ma to veru zaujíma ako pochodíš. Tiež si chcem asi ďalší rok kúpiť ešte nejaké takéto úplne na mieru a 100%-né aj bez BPA a viem napríklad, že v RaOptics robia aj na mieru, dokonca aj dioptrické vedia spraviť, no cena je už vysoká.

 

 

Možno @vlocka v tomto môže napísať svoju skúsenosť s nimi, ona odtiaľ brala tento rok okuliare a má aj kód, to potom môžme doriešiť a môžme spolu v budúcnosti vziať, ak sa nazbierame.

 
Publikované : 26. novembra 2020 14:16
Miro
 Miro
(@miro)
Príspevky: 108
ZLATÝ ČLEN
 

Ahojte, ja som si nakoniec objednal UVexky. Len až potom som si všimol, že tam sú aj len také "cvikre", ktoré sa nasadzujú na normálne okuliare, a tie by sa mi hodili viac, kedže bez okuliarov nič nevidím. Tak som zvedavý, či si ich budem môcť nasadiť aj na okuliare... Bude to síce vyzerať divne, ale čo už. 🙄 

 
Publikované : 26. novembra 2020 14:50
Miro
 Miro
(@miro)
Príspevky: 108
ZLATÝ ČLEN
 

Takže so objednávku zrušil. Mohol by si sa pozrieť na tieto? To sú tie "cvikrové", či by mohli byť OK. Ďakujem.

FOHNCOO

 
Publikované : 26. novembra 2020 15:09
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@miro Tak super, akurát som ti šiel odpísať, že sa nič nedeje a uvidíš, možno sa budú dať nasadiť.

Na čo mám doma napríklad tie UVex, tak sa dajú štelovať tie rúčky, ktoré idú za ucho, tak si ich viem trochu prispôsobiť.

Ale vyzerajú fajn, jediné čo ma vždy u každého produktu od potravín až po takéto veci záujme hneď, je POPIS v produktovom infe. Zvyčajne sa predajca pochváli tým, čo jeho produkt spĺňa a v tomto prípade je to spektrospopická analýza. Málokto ju tam nepridá, ak ju má urobenú.

(Aj podľa tohoto napríklad vie človek bez čítania dlhej etikety a zisťovania pôvodu olivového oleja zistiť, či je to pancovaný alebo kvalitný, iba podľa toho ak má olej uvedenú kyslosť).

Pozrel som narýchlo a našiel som napríklad toto, nie je to až taký rozdiel (10 €viac), tak môžeš skúsiť radšej to.

https://www.amazon.com/99-9-Blocking-Computer-Gaming-Glasses/dp/B07VV76KCV/

 
Publikované : 26. novembra 2020 15:25
Miro reacted
Stránka 1 / 6
Zdieľať: