Basic #2 Čo je Baza...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Basic #2 Čo je Bazanov efekt (súvis s DHA + vitamín A)

8 Príspevky
1 Užívatelia
2 Likes
108 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Čo je to Bazanov efekt? A prečo ho musí každý z vás spoznať? Ako súvisí s DHA? A čo tak vegánstvo, rastlinná strava, živočíšna strava a rôzne ďalšie "súboje" rôznych "táborov"? 

Bazanov efekt ti všetko objasní! Čítaj. Zároveň to ber ako niečo, bez čoho sa u mňa na blogu do budúcna nepohneš. Budeš to musieť POZNAŤ...

 

Prečo moderným ľuďom nestačí, ak konzumujú iba rastlinnú formu omega 3, ale aj celkovo iba rastlinnú stravu? Prečo potrebujú živočíšnu?

 

Dokosahexaenová kyselina (DHA) je esenciálna omega-3 mastná kyselina, ktorá patrí medzi PUFA. DHA je niečo, čo musíme prijímať v strave a bez nej neprežijeme.

 

Čo to znamená? Toľko, že DHA hrá kľúčovú úlohu pri zraku, vizuálnom aj nevizuálnom vneme, neuroprotekcii, prenose vzruchov v mozgu, pri prenose neurotransmiterov, pri zdravom starnutí, pri pamäti a mnohých ďalších funkciách. Okrem toho, DHA tiež vykazuje protizápalové vlastnosti, na rozdiel od prozápalových účinkov mnohých omega-6 PUFA.

 

Rozdiel v týchto kyselinách je, že napr. EPA a DPA majú len 5 dvojitých väzieb, ALA ich ma iba 3 a nedokážu urobiť to, čo DHA. DHA má dvojitých väzieb až 6 a teda na skrz celú svoju molekulu 6 voľných chápadiel (6 voľných elektrónov).

 

 

Toto je jej Kvantový rozdiel. Vďaka tomuto faktu ma DHA absolútne rozdielne Kvantové vlastnosti, ako ktorákoľvek iná mastná kyselina na tejto planéte. Iba vďaka tomu DHA ako jediná dokáže meniť svetlo na elektrický signál a ten nazad na svetlo.

 

Keď teraz vezmeš do úvahy komplexnosť rastlinky a živočícha, musí ti byť jasné, že rastlinka nemá mozog a nepotrebuje riešiť toľko zložitých operácií ako zviera s mozgom. Tiež nemá také výkonné srdce ani iné orgány. Preto potrebuje menej DHA ako živočích.

 

Avšak toto platí, iba ak predpokladáme, že sme schopný ALA na DHA konvertovať a na to, aby sme to mohli spraviť, musíme využívať Bazanov efekt. A teraz si radšej sadni.

 

Každá bunka, každá mitochondria a všetko v tebe, sa neustále prerába. Aby si mal predstavu, až polovica mitochondrií, ktorá sa nachádza na axóne (to je niečo ako kábel, ktorý spája neuróny), sa recykluje behom jedného dňa. Mnohé naše bunky tiež. Vždy sa však pri recyklácii musí celá časť bunky rozložiť na jednotlivé kúsky (aminokyseliny, mastné kyseliny,... ) a potom sa zasa poskladá nová, alebo sa materiál z dvoch použije na stavbu inej bunky, apod. DHA sa v bunkách tiež takto recykluje a to mechanizmom, ktorý objavil  doktor Bazan.

 

Doktor Bazan bol neurovedec, ktorý sa zaoberal mozgom a očami. Bazan prišiel na to, že keď náš mozog prekonáva akýkoľvek stres, neuróny uvoľnia omega 6 mastnú kyselinu arachidonovú (skratka AA) aj DHA. AA sa nachádza takmer všade v tele aj v oku, no keď sa pri strese uvoľní, putuje do rôznych častí tela, zatiaľ čo DHA zostáva prioritne v sietnici a v mozgu.

 

Bazan prišiel na to, že časť oka s názvom Sietnicový Pigmentovaný Epitel (z angličtiny RETINAL PIGMENT EPITHELIUMRPE) neustále degraduje svoje fotoreceptory a recykluje ich. (37, 38)

 

Tu vidíš moju ilustráciu oka, kde si môžeš RPE všimnúť, spolu s fotoreceptormi Rod (tyčinka) a Cone (čapík). Tyčinky sú fotoreceptory, vďaka ktorým vidíme v šere a čapíky nám zas umožňujú vidieť farebne.

 

 

 

Keď naša sietnica rozloží použitý fotoreceptor, rozloží ho na jednotlivé stavebné látky – mitochondrie, synaptické zakončenia, jadro s celou DNA, aminokyseliny, mastné kyseliny (DHA, EPA,...) a iné. Po rozložení sa jednotlivé uvoľnené časti (aminokyseliny, mastné kyseliny aj DHA) uvoľnia do obehu, zrecyklujú sa a fotoreceptor sa poskladá na nový a funkčný.

Toto sa deje na dennej báze. Takto v podstate udržujeme svoj ZRAK, ale aj Melanopsín (cirkadiánny rytmus) plne funkčný a denne ho opravujeme.

 

Pigmentový Epitel v sietnici však robí s DHA ešte niečo jedinečné. Pri recyklácii DHA nahrádza vždy iba takou, ktorá je funkčná a nachádza sa v konkrétnej pozícii v molekule tuku. Táto pozícia sa odborne nazýva SN2 pozícia.

 

 

V danej sn2 pozícii DHA vezme buď priamo zo sietnice (ak je stále funkčná, nezoxidovaná), alebo ju vezme z pečene a teda z potravy, ktorá prešla tráviacim traktom.

 

 

Táto recyklácia, alias nahrádzanie DHA sa nazýva  KRÁTKA a DLHÁ SLUČKA.

 

Krátka preto, lebo DHA sa recykluje na jednom mieste (v mozgu) a prejde iba krátky okruh "slučku". Dlhá zasa musí ísť až z pečene do mozgu a prejde dlhšiu "slučku" (okruh).

 

 
Publikované : 24. marca 2022 18:36
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Tu je obrázok z mojej knihy Spoznaj Svoju Biológiu, ako Bazanov efekt reálne vyzerá. 

         

 
Publikované : 24. marca 2022 18:37
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Bazanov efekt a krátka slučka:

Ako vidíš, krátka slučka je naozaj krátka a v podstate sa všetko udeje lokálne, v oku, kde RPE recykluje DHA priamo zo sietnice. Avšak je tu veľké AHA.

Celý mechanizmus je veľmi komplexný, no je riadený cirkadiánne. Zapája sa pri ňom práve aj recyklácia vitamínu A, aj melanopsin. No a na to, aby to oko lokálne dokázalo, vyžaduje si to predovšetkým ranné slnečné svetlo ale aj UV. Áno, dobre čítaš.

 

Keď je naše telo a fotoreceptory správne pripravené, máme vybudovaný dostatočný Solárny mozoľ, a pripravené oči s dostatkom vitamínu A, po absorpcii UV skrz oko a pokožku naše telo automaticky rozkladá fotoreceptory, pričom môže využiť DHA z oka (v oku je uložené logicky už v SN2), recykluje ju a uloží tam, kde je DHA najviac potreba a stále dokola.

 

Takto si DHA dokážeme v letných podmienkach konštantne v oku recyklovať a tiež nejaké tvoriť z rastlinnej ALA, ak máme v okolí silné slnečné svetlo s dostatkom UV a sme naň aj pripravení.

 
Publikované : 24. marca 2022 18:39
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Bazanov efekt a Dlhá slučka:

Ak oči a pokožka nemajú dostatočný signál z UV svetla zo slnka, alebo keď máme DHA v očiach a mozgu veľmi poškodené, či zoxidované, telo Logicky prechádza na tento spôsob, pretože zo stravy ho dokážeme nahradiť veľmi veľa.

 

Pri dlhej slučke nepreberieme DHA z častí v oku, ale z potravy. No a tu je ako sa hovorí zakopaný pes.

Naša potrava prechádza tráviacim traktom a pečeňou, ktoré DHA dôkladne "oskenujú," (či je funkčná), no zároveň keď DHA prijímame zo živočíšneho mäsa a najmä z rýb, ich telo si ho ukladali na špecifickú pozíciu vo fosfolipide, na SN2 pozíciu, a my ho už zjeme presne takto. Inými slovami zjeme ho také, ako ho naše telo potrebuje, keďže zvieratká s nervovú sústavou sú tiež živočíchy. 

 

Len takto môžeme DHA opäť uložiť do fotoreceptora, aby mohol pracovať. Preto je dôležité odkiaľ DHA prijímaš (ryba verzus zoxidovaný rybí olej alebo Zelenina, či morská riasa ) a aj množstvo.

Pamätaj však, že v rybách a morských plodoch je DHA vždy mnohonásobne viac, ako v akomkoľvek najkvalitnejšom mäse od suchozemského zvieraťa, ktoré je chované na tráve.

 

 

Ak naše telo nemá prísun ku DHA z potravy, alebo nemá dostatok diurnálneho solárneho žiarenia, nedokáže syntetizovať novú potrebnú DHA. Takto naše tkanivá neustále odumierajú, a ničia sa. 

Aj preto majú ľudia čoraz viac problémov s očami ako napr. krátkozrakosť, šedý zákal, degeneráciu žltej škvrny (macular degeneration), ktoré sú sprevádzané aj ďalšími zdravotnými problémami ako nadváha, obezita, neplodnosť, cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia, vysoký tlak, apod. Teraz už poznáš jeden z dôvodov prečo.

 

 

 

Nezabúdaj, že ak je náš cyklus vitamínu A v mozgu zničený, naše mitochondrie nedokážu produkovať pregnenelón. To znamená, že aj naše ďalšie hormóny upadnú, s nimi sa zníži naša plodnosť aj svalová hmota, a naopak tukové tkanivo vzrastie. No a teraz už vieš, ako tvoj vitamín A spolu s DHA súvisia so slnkom, cirkadiálnym rytmom a Bazanovým efektom. Pomaly, ale isto, by ti mali dochádzať súvislosti...

 

Nový článok k téme bude už čoskoro a tam o tom bude viac

 
Publikované : 24. marca 2022 18:42
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

 
Publikované : 24. marca 2022 18:45
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Nový článok je na webe - premena rastlinnej ALA na DHA a Bazanof Efekt

 

Prečo moderným ľuďom nestačí, ak konzumujú iba rastlinnú formu omega 3? Prečo potrebujú živočíšnu, vo forme SN 2? A čo táto SN2 pozícia/forma znamená? Ako to súvisí s doplnkami omega 3 a celou potravou? 

 

Dnešný článok je jeden z najdôležitejších, aké na blogu budú a určite mu venujte čas. Spoznáš v ňom BAZANOV EFEKT a jeho vzťah s OMEGA 3 DHA, čím dostane každý z vás do rúk silný NÁSTROJ. A už je každom, ako ho využije (či už vo svoj prospech, alebo nie)

 

Tu je SUMÁR ČLÁNKU :

  • Malé zopakovanie, čo je to DHA, aká je jej funkcia a v čom je odlišná od všetkých ostatných mastných kyselín?
  • Prečo majú niektoré mastné kyseliny nenasýtené väzby? V čom sú tieto väzby výnimočné?
  • Ako ľudia dokážu rastlinnú formu omega 3 ALA meniť na živočíšnu DHA? Prečo sa na tento FAKT veľa vegánov spolieha, hoci mu zvyčajne nerozumejú?
  • Kto bol doktor Bazan a čo je to Bazanov efekt?
  • Ako vyzerá Krátka a dlhá slučka Bazanovho efektu?
  • Ako naše oko a telo dokáže recyklovať DHA? Ako do toho zapadá cirkadiálny rytmus?
  • prečo neandetrálci vyhynuli, prečo homosapiens prestal tvoriť vitamín C, a prečo sme začali syntetizovať vlastnú DHA?
  • ZÁVER + POZVÁNKA

 

Celý článok tu:

https://jaroslavlachky.sk/hormony-13-tvorba-dha-z-ala-a-bazanov-efekt/

 

 
Publikované : 28. marca 2022 19:17
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Audio forma je tu:   

 

https://open.spotify.com/episode/3fUJIRxDPhSbPxGPhuLgW1?si=2c8a684f35a44107

 

 
Publikované : 28. marca 2022 19:18
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Nová Randomizovaná kontrolná štúdia, zverejnená pár týždňov dozadu, ktorej výsledok a pozorovanie starších ľudí hovorí:

"Dvanásť týždňov dodatočného príjmu tučných rýb zlepšuje kognitívne funkcie u starších ľudí" 

 

Zaujímavé zistenie 🤔 

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35166302/

 
Publikované : 27. apríla 2022 16:10
Zdieľať: