Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Čo je to Redox ?

13 Príspevky
4 Užívatelia
13 Likes
178 Videní
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 
Častá otázka, ktorú dostávam od ľudí, čo to je redox?
 
Toto ma byť stručné, takže v skratke. 
 

REDOX si môžeš laicky pamätať ako schopnosť kontrolovať elektricky nabité častice (elektróny a protóny). Čím je tvoj REDOX vyšší (to znamená, že je jeho hodnota v mínusových mili Voltoch), tým lepšie daná časť tela kontroluje elektróny, ale aj protóny a naopak. 

 

 
REDOX si môžete tiež zapamätať ako množstvo negatívneho (teda -) elektrického náboja vo vašich bunkách, no najmä v mitochondriach. 
 
 
Podobne ako keď vezmete tuškovú batériu, ktorá má niekolko Voltov. 
 
Presne o toto sa starajú naše mitochondrie. Vďaka neustálemu toku elektrónov po svojej vnútornej membráne udržujú elektrické napätia až 30 miliónov Voltov na meter. 
 
 
Ešte k tomuto niečo napíšem, no najskôr sa pozri, čo na REDOX vraví "pani" Wikipedia. Toto kopírujem z Wikipédie.: 
 
 
Oxidačno-redukčná reakcia (skrátene redoxná reakcia, zriedkavejšie aj redukčno-oxidačná reakcia) je druh chemickej reakcie, pri ktorej nastáva oxidácia jednej a redukcia druhej látky. Oxidácia a redukcia sú navzájom prepojené deje, ktoré prebiehajú pri redoxných reakciách, čiže tam, kde prebehla oxidácia, musela prebehnúť aj redukcia. Dochádza pritom k odovzdávaniu a prijímaniu valenčných elektrónov, pričom nemusia vždy vznikať ióny.
 
 
  • Oxidácia je chemický dej, pri ktorom atóm, alebo ión odovzdáva svoje valenčné elektróny
  • Redukcia je chemický dej, pri ktorom atóm, alebo ión získava jeden alebo viac elektrónov
 
 
Ako si môžeš všimnúť, všade je dôležité a kľúčové slovo Elektróny. Nie kalórie.!!! 
 
Naše mitochondrie skutočne zaujímajú elektróny a potrebujeme ich. Dôvod prečo je síce náročný na pochopenie pre laika, no ide o to, že ak má mitochondria dostatočný REDOX, teda negatívny elektrický náboj, túto elektrickú silu využije na ovládanie protónov, v ktorých je "uväznené" veľké množstvo energie, vďaka ktorej žijeme. 
 
 
Ak mitochondria REDOX stráca, vtedy prichádza o energiu a stávame sa závislími na neefektívnych zdrojoch energie, vrátane samotnom ATP, neskôr na tvorbe ATP iba pomocou glykolyzy, anaerobne, atď. 
 
 
 
Na tomto obrázku ktorý je z mojej druhej knihy Kvantová biológia, si môžeš pozrieť ako vyzerá REDOX v reále. U zdravej mitochondrie je hodnota od - 400 až po - 200 mV. 
 
 
 
 

Keď REDOX klesá pod, bližšie k nule, vtedy prichádzajú zdravotné komplikácie a taktiež sa pre nás stávajú kalórie nepodstatnými, pretože mitochondria už nedokáže elektróny a protóny uvoľnené z jedla udržať pod kontrolou a tvoriť z nich VODU. 

Ak si vetu vyššie nevieš predstaviť, tu máš jeden príklad, ktorý poznáš, no zrejme si nad ním nepremýšľal v takomto kontexte. Napíšem ti ešte raz vetu z úvodu a v zápätí na ňu nadviažem:

"Čím je tvoj REDOX vyšší (to znamená, že je jeho hodnota viac v mínusových mili Voltoch), tým lepšie daná časť tela kontroluje elektróny, ale aj protóny a naopak."

Keď je redox pod kontrolou (má negatívne hodnoty), je na mieste prevaha elektrónov, ktoré nás nie len zásobujú energiou, ale tiež držia pod kontrolou silu protónov. Nezabúdaj, že protón má pozitívny elektrický náboj a v porovnaní s elektrónom je VEĽKÝ, čo znamená, že môže narobiť aj veľa škody, ak nie je pod kontrolou.

 
 
 
K tomuto ti teraz napíšem ešte jednu čerešničku, nad ktorou potrebuješ začať premýšľať a to, že slnečné svetlo, konkrétne UV a IČ, spraví z "obyčajnej" VODY tzv. exkluzívnu zónu, ktorá má hádaj čo... negatívny elektrický náboj. 
 
 
 
Publikované : 14. júla 2021 12:31
Ivana, mato, Táňa and 1 people reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 
Naš REDOX je samozrejme v rôznych častiach tela odlišný, vďaka čomu viete aj laicky podľa pocitov občas zistiť, ako ste na tom. 
 
 
Ako súvisí napr. SVALOVÁ SLABOSŤ s MOZGOM? 🤔
 
Kedykoľvek naše telo prichádza o ENERGIU, orgány, ktoré jej v tele spotrebúvajú najviac, začínajú trpieť ako prvé. Čo to znamená? 
 
 
V našom tele sú najväčšími žrútmi energie MOZOG a SRDCE, potom KOSTI, PEČEŇ a iné orgány. To znamená, že keď niekomu mitochondrie nepracujú ako majú, jeho MOZOG a SRDCE prichádza o energiu vždy ako prvý, no prvé roky sa to prejavuje fyzickou slabosťou. 
 
 
Vysvetlím ti to na peknom príklade⬇️
 
 
Predstav si veľkú firmu s 1000 zamestnancami, pár vedúcimi a jedným riaditeľom a majiteľom. Čo sa stane, ak firma začne strácať zákazky a bude prichádzať o financie? 
 
 
1️⃣ Ako prvé sa to dozvie MAJITEĽ a RIADITEĽ, ktorý však majú obrovské  rezervy. Majiteľ a riaditeľ sú akože SRDCE a MOZOG.
 
 
2️⃣ Oni pocítia zlú situáciu ako prví, no budú sa udržovať dlho v poriadku. Najskôr  začnú prepúšťať zopár zamestnancov alebo im strhnú prémie (zamestnanci sú akože SVALY a menej potrebné  časti tela). 
 
 
3️⃣ Ak sa stav po nejakom čase nezlepší, plat sa zníži aj u vedúceho (akože pečeň) a až nakoniec prichádza o peniaze RIADITEĽ, MAJITEĽ, prípadne sa zavrie FIRMA.
 
 
👉Firma je tvoje telo.
 
 
Toto je dôvod, prečo sme v minulosti videli nástup neurodegeneratívnych chorôb alebo osteoporózy u starých ľudí a dnes to vidíme u 20 a 30. ročných. V minulosti mlady človek takmer nemohol mať tak nízky REDOX 
 
 
Ak ešte žije v nevhodnom prostredí, odmala obklopený všemožnou elektronikou, je odkázaný na neustále nahrádzanie proteínov, čo znamená, že jeho MOZOG aj SRDCE prichádza o veľa energie, ktorú občas obetujú týmto častiam tela 
 
 
Budovanie nových proteínov je v našom tele najdrahší PROCES (to sa týka svalu, zranenia, aj choroby, kedy sa telo opravuje). 
 
 
Ani majiteľ firmy (mozog) bohužiaľ neobetuje celý svoj majetok, aby uživil zamestnancov, ale radšej zavrie firmu (telo). 
 
 
Ako môžeš tieto veci SPOZNAŤ? Jednoducho. Dlhotrvajúca väčšia únava, fyzická slabosť, mentálne hmly, prokrastynácia,...
 
 
Čo je dôležité, možno za tento stav nemôžeš TY, no iba TY ho môžeš zvrátiť 
 
 
Ako môžeš tieto veci riešiť? 
 
Je to ako pri všetkom. ⠀
 
 
V úvode (prvé mesiace) musíš robiť ČASTO pre niekoho nezvyčajné veci (grounding, chlad, kvalita vody, solárny MOZOĽ,...) a až svoju kolóniu MITOCHONDRIÍ "nakopneš", bude ti stačiť menej a tiež sa môžeš začať viac riadiť INTUÍCIOU 
INTUÍCIA a INŠTINKT sú totižto jedny z najlepších vecí, ktoré zvieratká využívajú, avšak ľudí dnes klamú. Prečo?  Odpoveď je ich DOPAMÍN... 
Kúsok z tejto myšlienky však pochopíš, keď pomyslíš na našich starších rodičov. Dnes si často veľa ľudí berie z nich príklad, že pili PÁLENÉ, dávali si ho do čaju, atď., a vraj boli kvôli toku ZDRAVÍ. JA NESÚHLASÍM ⠀
KORELÁCIA neznamená KAUZALITU a popri tom robili aj iné veci, ktoré už však dnes ľudia neopakujú... O tomto sa dozvieš viac už o pár dní v novom článku Adaptácia na chlad #9 stres a HSP 
Dôležité však je, že aj keď za svoj stav možno nemôžeš TY, iba ty ho môžeš zlepšiť. A ak nemôžeš hneď, neznamená to, že si nemôžeš v MYSLI alebo na PAPIERI pripraviť plán, ako sa tam dostať, pomocou nejakých praktických krokov. 
 
Napríklad aj krokmi, ktoré ti ukážem v EKURZE Zdarma. 
 
 
Publikované : 14. júla 2021 12:34
Táňa reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 
A ak si sa rozhodol, že chceš veci začať spoznávať lepšie a prevziať svoj život do vlastných rúk, no možno nevieš kde začať, v tomto videu sa to dozvieš.          
 

 

 
 
Publikované : 14. júla 2021 12:35
Ivana, mato and Táňa reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

Čo je to Redox a prečo na ňom záleží? Nový blog to vysvetlí 

 

https://open.spotify.com/episode/2yI1zsvG7f0jvTboPE2XrD

 
Publikované : 8. augusta 2021 20:41
Ivana reacted
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky paci sa mi ako veci postupne lepšie a lepšie do seba zapadajú, aj s kaloriami. Kalórie už aj podľa tvojich rad nerátam, no mam otázku Jaro. Je situácia kedy kalórie a počítanie kalorii ma ako tak zmysel?    

 
Publikované : 4. novembra 2021 9:24
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

@ivana to ma teší, že veci zapadajú do seba. Tak to ma byť a postupne bude lepšie a lepšie 👍

 
Publikované : 4. novembra 2021 11:39
Ivana reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @ivana

Je situácia kedy kalórie a počítanie kalorii ma ako tak zmysel?    

Kalórie a ich počítanie = uzavretý systém.

Naše telo = otvorený systém (sústava). Čiže nie 

 

Avšak druha vec, kedy ich počítanie ma nejaké opodstatnenie?

Ked sa bavíme o vzdialenosti menšej ako 14 Angstrom.

 

Najlepšie bude, ak budeš v piatok na live  QaA webinari, polož mi tuto otázku tam a dám ti presnú a veľmi peknú odpoveď 

 
Publikované : 4. novembra 2021 11:41
Ivana reacted
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky vďaka. Idem na to 

 
Publikované : 5. novembra 2021 9:50
(@ali)
Príspevky: 11
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ahoj Jaro, prosim, niekolko krat si urcil REDOX na zaklade 3 hodnot: HbA1C, inzulinu a glukozy. Vysvetlis nam ako? Dakujem. 

s-inzulin 17,57 3,00-25,00 mlU/l
B-HbA1C 5,22 4,0-6,0 %
B-HbA1c (IFCC) 33,6 20,0-42,0 mmol/mol
S-glukoza 4,62 3,30-5,59 mmol/l
 
Publikované : 30. apríla 2022 21:52
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

@ali áno, v článku Hormóny #11

https://jaroslavlachky.sk/hormony-11-hnedy-tuk-ako-liek-na-cukrovku/

 

Na základe 2 údajov vyššie lekári počítajú tzv. HOMA IR skóre, čo je v podstate meranie úrovne delta psí, aké máme v mitochondriách.

 

Tiež je to však aj vyobrazením Redoxu na úrovni mitochondrie.

 

Najskôr však k delta psí, ak nie je pre teba známe. 

Delta psí je v podstate odborný termín pre množstvo negatívnych milí Voltov, aké je na mitochondrialnej membrane. Ty si to však  laicky predstav ako tlak v záhradnej hadici. 

 

Rovnako ako keď si predstavíte hadicu, ktorú napojíme na kohútik a pustíme vodu. Do hadice sa dostane TOK VODY, no ak hadicu na druhom konci upcháme, VODA dnu bude TLAČIŤ, no nebude hadicou prechádzať. Čím viac vody dnu budeme privádzať, jednoducho budeme zvyšovať daný TLAK. TOK vody však bude neustále rovnaký, pokým druhý koniec hadice nepustíme a voda nezačne tiecť.

 

No a presne toto je delta psí. Dané delta psí iba odzrkadľuje tento TLAK.

To znamená, že keď do mitochondrie privedieme elektróny (do hadice pustíme vodu), mitochondria vyvinie isté delta psí (elektrický potenciál = TLAK). No a čím je tento tlak vyšší, tým väčšia sila pôsobí na prichádzajúce elektróny, ktoré tak mitochondria lepšie „pritiahne“.

 

Čiže už len na základe tohoto chápeš, že tlak v hadici musíš mat stabilný, aby si mohla polievať (stabilná donáška elektrónov, aby mitochondria fungovala). Tlak môže byť vyšší, alebo nižší, no musí byť stabilný. No a sú len dva spôsoby, ako zvýšiť, respektíve udržať delta psí.

 

Zvýšenie delta psí vždy vyžaduje jednu z 2 vecí: zvýšenú hustotu elektrónov alebo vyššie množstvo energie vstupujúcich elektrónov do dýchacieho reťazca cez komplex jeden. Nezabúdaj, že energia elektrónov v lete je vyššia ako v elektrónoch v zime. 

 

To znamená ze v zime do mitochondrie musíš priviesť viac elektrónov, pretože ich energia je menšia, a v lete ti stačí elektrónov menej, prrroz enesu veka UV svetla (majú viac energie).

 

Čiže pri hadici si to predstav, že v zime ti ide dnu viac vody, no prierez je užší, čiže strieka ďalej, a v lete ti stačí vody priviesť menej, no má široký prierez, čiže z nej vystriekne väčší objem vody. 

 

No a predné na základe tohoto delta psí a inzulínu aj glukózy na lacno vieš usúdiť ako je na tom lokálny redox. 

 

Homeostatický index inzulinovej rezistence HOMA sa počíta takto:

HOMA IR = inzulín nalačno (µIU/ml) x glykémia nalačno (mmol/l) / 22,5

 

Vo všeobecnosti sa zistilo, že optimálna citlivosť na inzulín je, ak má človek HOMA-IR menšie ako 1. Úrovne nad 1,9 už signalizujú skorú inzulínovú rezistenciou a viac už sú zvyčajne spojené s cukrovkou a metabolickým syndrómom. 

 

Ak totižto glukóza v krvi stúpa, musí stúpnuť aj inzulín. A ako už z článku Hormóny 11 vieš, zvýšený inzulín nájdeš iba tam, kde je vyššie delta psí.

 

Toto je v lete kedy bude viac UV svetla a teda aj vyšší redox. Dôvod je jednoduchý, pretože rovnako ako v lete privedieš do mitochondrie elektróny s vysokou energiou skrz glukózu, a vylúčiš aj viac inzulínu, vyžaduje aj viac voľných radikálov, ktoré inzulín utlmia a následne neostane vylúčený. No a na to potrebuješ delta psí vysoké a stabilné. 

 

Preto sa vtedy HOMA-IR príliš nezmení hoci inzulín aj glukóza "narozovo" stúpnu. Podľa ich výšky a pomeru teda dokážeš zistiť výšku Redoxu na úrovni mitochondrie.

 

Ak však stúpne glukóza priveľa, no citlivosť na inzulín človek stratil, jeho HOMA ostane zvýšené. Toto sa pri dostatočnom redoxe stať nemôže.

 

Ako vidíš napr. Ú tvojich čísel, 17,57×4,62÷22,5 = 3,6

 

Cize tvoj HOMA IR je nad 1,9 a keď s a pozrieš na riadky vyššie, dôjde ti prečo. 

 
Publikované : 1. mája 2022 9:09
Ali Ca reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

To, že ti ešte glukóza na lačno nejd eprilis hore, je len dobrým znakom. Rovnako tvoj HbA1C, prrroz odzrkadľuje to, kolo deutéria máš v krvi "nalepeneho" na hemoglobín. V podstate čím je HbA1C vyšší, tým menej hemoglobínu mas k dispozícii, ktorý je schopný "pustiť" kyslík do tkanív.

 

U teba je stabilný (zatiaľ nestupa nad 6),pretože tvoje telo deuterium v krvi potrebuje. Ono ho nechce v blízkosti mitochondrii. No a červené krvinky sú jediné bunky v tele, ktoré mitochondrie nemajú.

 

Avšak ako vidíš, tvoj inzulín nalačno stúpa (alebo teda je vyšší, pretože nepoznám predošlé hodnoty za posledné roky)

Toto ti naznačuje, že tvoj redox v mitochondriach v niektorých častiach tela klesol. Čiže tlak v hadici sa znižuje a už nevie tak polievať.

 

To znamená ze mitochondria nemá plne funkčný prvý komplex a nedokáže vyprodukovať superoxid a peroxid vodíka. Práve tento voľný radikál je ten, ktorý mitochondrii pomáha sa zahubit alebo opraviť a tiež zvyšuje citlivosť na inzulín.

 

Toto je to, na čo sa chceš zamerať. A akonáhle sa tvoj redox a prvý komplex začnú zlepšovať, nie len že budeš lepšie zvládať sacharidy, ale aj tvoj inzulín na lačno klesne a tvoje HOMA IR automaticky klesne taktiež. 

 
Publikované : 1. mája 2022 9:14
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Prioritne tieto 3 články sú k tomuto pre teba vhodné, aby si sa mohla lepšie pýtať ďalej a dostať lepšiu a lepšiu odpoveď:

 

https://jaroslavlachky.sk/hormony-10-inzulinova-rezistencia-a-reverzny-flow-mitochondrie/  

 

https://jaroslavlachky.sk/hormony-11-hnedy-tuk-ako-liek-na-cukrovku/

 
Publikované : 1. mája 2022 9:17
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

Doplnenie k téme Redoxu.

Čo keby ti niekto povedal, že tvoj Redox ("batéria") v skutočnosti leží niekde medzi koncovou časťou proteínov (chvostom) v bunke a vodou? Čo keby si dokonca vedel, aký je to proteín? Čo keby si vedel, ako tento proteín a jeho "chvost" fungujú a ako pomocou neho príroda komunikuje s tvojími bunkami? Čo keby si sa dozvedel, ako tento "chvost" na konci tvojich proteínov funguje a ako transformuje energiu zo Slnka do vody v bunke a do proteínu? A čo keby si zistil, že čím viac toto prepojenie lepšie a intenzívnejšie funguje a čím viac má daný proteín energie, tým dlhšie v tebe vydrží bez potreby nahradenia a tým menej musíš spustiť svoj Epigenóm?

 

Môže byť týmto proteínom aminokyselina cysteín? A môže byť cysteín stavebným kameňom aj cystínu, pričom cystín je zas stavebným prvkom glutatiónu (Detox), ale aj kolagénu (pokožka/pleť)? 

Ak áno, neznamená to náhodou, že šikovný mitochondriak takto dokáže podľa stavu svojej pravidelnej stolice a čreva, pokožky/pleti určiť, ako asi vyzerá jeho intracelulárna hladina glutatiónu a teda aj Redox?

 

Odpoveď na všetky otázky vyššie je ÁNO!

 

 

Viac v novom článku:

https://www.jaroslavlachky.sk/epigenetika-5-sira-cystein-glutation-a-detox-verzus-redox/

 

 
Publikované : 10. decembra 2022 20:43
Zdieľať: