Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Po dlhšom čase, aj na Jakubov podnet, pridávam nejaký ten recept.
A v podstate sa aj celkom hodí, možno si sám teraz spravím, pretože sa bavíme o veľmi kvalitnej majonéze, s vysokým obsahom vodíka a nízkym obsahom deutéria, ktorý je vhodný pre všetkých, ktorých príjem sacharidov sa povedzme v momentálnom období blíži k nule (ako napr. u mňa od Septembra).
Recept je veľmi jednoduchý a kľudne ak má niekto vlastný postreh, "vychytávku" alebo nejakú vlastnú, podeľte sa. Snáď pomôže aj ďalším!
Ingrediencie:
1 celé vajce + 2 žĺtky
1 lyžica dijonskej horčice
1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
1/2 lyžičky morskej soli (alebo u mňa radšej keltskej soli - https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/1615/ )
1/4 lyžičky bieleho korenia
1/2 šálky panenského kokosového oleja (roztopený, ak je tuhý)
1/2 šálky extra panenského olivového oleja
Postup:
Vajcia, dijonskú horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie vložíme do kuchynského robota alebo mixéra: Potom pri nízkej rýchlosti začneme pridávať oleje. Začneme s kvapkami a potom pridávame veľmi pozvoľna zvyšok. Pridávanie oleja by malo trvať asi dve minúty.
Pokračujeme v miešaní, kým nezmizne voľne stojaci olej. Hotovo, vybavené a už len poumývať riad (tá "najhoršia" časť 😀 )!
@jaroslavlachky kokosový olej? Tak to musím vyzkoušet, díky za tip 😎
@jaroslavlachky mna zaujima, ci je ten kokosovy olej ok na zimu, kedze kokosy rastu pod inym uva, ako mame my tu
@zuzana12345 pre veľa ľudí áno, ktorý nemajú vážny problém. Je to jedna z najviac zbavený deutéria potravina na svete na rozdiel od povedzme kokosovej vody, ktorá je na tom opačne.
@jaroslav-lachky a pre mna? Ja aktualne z tukov jem mast, obcas ghee
@zuzana12345 áno, aj pre teba Zuzi, obzvlášť. Ono keď chce byť človek "perfektný", tak naozaj je kokosový olej mimo. No zvyčajne v nejakých oblastiach musíme robiť kompromisy a toto je jedna z veci, kde si myslím, že sú kompromisy na mieste s najmenším dopadom. Ak by ho povedzme chcel Jesť človek s diabetom, vtedy nie.
Ja osobne v zime preferujem maslo, vtedy ho jem veľa, no občas aj takéto dačo.
@jaroslavlachky Ďakujem za typ. Ja som dávnejšie robila iba z extra panenského oleja a zhorkol tak že to bolo nejedlé. Potom som sa dočítala že pri vysokých otáčkach/pri výrobe majonézy extra panenský olivač zhorkne/. Pravdepodobne ak tam dáš pol na pol kokosák a oliváč tak to nezhorklo. Vyskúšam a dám vedieť
Rado sa stalo, určite vyskúšajte. A dajte vedieť ako bude chutiť!