Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Zuby

6 Príspevky
3 Užívatelia
10 Likes
59 Videní
Kristýna
(@kika)
Príspevky: 5
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro,

předem se omlouvám, zda už jsi na podobnou otázku odpovídal, ale postřehla jsem, že jsi v minulosti zmiňoval, že jsi jako dítě měl problémy se zuby. Zajímalo by mě, jak jsi k tomuto přistupoval a jak podpořil zdraví zubů, případně zvrátil nějaké způsobené škody. Sama mám od dětství problémy se zuby (je to takový můj nejslabší článek). Stále s tím bojuji a i když se vyhýbám průmyslově zpracovaným potravinám, tak stále přibývají nové kazy. Samozřejmě to bude asi více faktorů, které zdraví zubů (a kostí obecně) podporují, ale zajímal by mě takový tvůj ucelený přístup. Sama asi nejvíce čerpám z práce W.A.Pricea.

Budu ráda za jakýkoliv tvůj tip nebo zkušenosti Vás ostatních. 🙂

Mockrát děkuji. 🙂

 

K.  

 
Publikované : 8. júla 2022 6:50
Ivana reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@kika Ahooooj Kika 🙂 

Jj, myslím, že ešte v jednom z úplne prvých QaA webinárov som to spomínal, keď o tom bola reč, nepamätám si presne kde, ale áno. Ja osobne mám zuby od detstva škaredé, v destve aj veľmi kazivé, aj keď mi narástli potom nové, tiež boli takéto a až neskôr, v dospelosti, mi to viac do seba začalo docvakávať. 

V detstve som zvyčajne len počúval, že si zuby neumývam a preto ich také mám, no opak bol pravdou. A napríklad Brat, ktorí je starší (narodení tesne predo mnou, keďže ja som bol až posledný, tretí), ten si ich neumýval a mal ich biele, rovné a dokonca aj takmer bez kazov!

Pamätám si, cca 3 roky dozadu, keď som po dlhšom čase (od školy), šiel k novej zubárke, arobila mi hygienu, bavili sme sa aj o zuboch, atď., a sama mi vravela, že napr. umývanie si zubov neustále, ako sa to v reklamách propaguje nie je až také benefičné (skôr naopak, keďže tam máme aj prirodzený povlak a mikrobióm, ktorý neustálym umývaním zničíme),...no aby som to nenaťahoval, napr. teraz, posledných cca 10 rokov, zuby mám samozrejme výzorovo cca rovnaké (keďže ľudia nie sú žralok a nenarastú nám nové), no nerobia sa mi kazy, ani ma nebolia ako v destve. 

 

Ono v tomto veľkú úlohu zohráva práve stav matky a jej hladina vápnika aj iných minerálov (napr. K2), ktoré následne ovplyvnia aj vývoj kostí a zúbkov a u mňa to potom bolo viac menej jasné, keď som si to pospájal s mojou minulosťou a tým, aké problémy som od narodenia mal.

 

 

 
Publikované : 8. júla 2022 18:58
Kristýna reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Je tiež super, že spomínaš Westona, o ňom sme sa súkromne veľakrát bavili a veru len súhlasím. Jeho práca, spolu s ešte Schwaitserom, sú asi jediné, ktoré už dnes nie sú a ani nikdy nebudú zreprodukovateľné a teda majú obrovskú hodnotu!

 

Weston A. Price bol zubár, ktorý bol z mnohých politických dôvodov dokonca vylúčený z organizovaného zubného lekárstva. Mnohé z jeho úspechov boli teda do značnej miery nedocenené, pretože bol označený ako „renegát“ Americkou zubnou asociáciou a organizovaným zubným lekárstvom. Väčšina študentov zubného lekárstva sa o ňom ani o jeho práci v dôsledku toho nikdy nič nedozvie, čo je obrovská škoda, a veci, ktoré zasa paleo sféra pozná z jeho knihy, sa neberú so všetkými poznatkami!

 

Už v minulom storočí skvelý lekár, endokrinológ a výskumník pán John Leonora, ktorý taktiež uznával a obdivoval prácu Westona Priceho, veril a preukazoval, že nie že kyselina z baktérií spôsobuje demineralizáciu zubnej skloviny a zubný kaz. Postuloval, že zubný kaz nebol spôsobený baktériami, ale zápalom spôsobeným prerušením hormónov z hypotalamu a opačne, ktoré riadili štruktúry v zuboch a iných endokrinných orgánoch.

 

Veril napr., že príušná žľaza v našich ústach pôsobí rovnako (alebo podobne) ako pankreas v našich črevách. Veril, že príušná žľaza nepriamo riadi metabolizmus štruktúr, ako sú dentín, sklovina, ktoré riadia následne aj uvoľňovanie inzulínu v pankrease. Takáto os by v podstate pomohla mozgu vycítiť počiatočný rozklad sacharidov v ústach a dané údaje preniesť do príušnej žľazy a pankreasu, aby náš MOZOG, ale aj ČREVO správne sformovali hormonálnu odpoveď.

Aj preto často podľa neho často dochádza k slineniu a vylučovaniu inzulínu ešte predtým, ako sa zje sladké jedlo. Svojim spôsobom naznačoval aj to, že vylučovanie INZULÍNU a slín môže súvisieť s vystavením sa slnku, respektíve svetlu a tým pádom aj naša ústna dutina na to môže reagovať.

 

Dnes tiež vieme, že aj receptory pre leptín existujú v ústach, ďasnách a na chuťových receptoroch v jazyku. Pamätaj, že jednou z úloh LEPTÍNU (hlavný hormón v tele) je počítanie ELEKTRÓNOV v tele a senzorovanie okolitého svetla, aké pokožka (náš najväčší orgán) zachytí.

 

Čiže opať vidieť, že zápal, nedostatok elektrónov a nízky Redox ovplyvňuje aj naše zuby, čo každému z nás musí byť už teraz jasné, kto je na tomto webe dlhšie.

Zub = hromada kolagénu = polovodič

 

No a naše zuby sa nevedia celé obnovovať, ako napríklad u žralokov, na veľká časť zubu, Dentin (zubovina), áno.

 

Dentin (na obrázku pod číslom 2) sa ľudí regeneruje a teda aj degraduje. Až 20 z neho tvorí KOLAGÉN a kolagén ma úžasné TOPOLOGICKÉ VLASTNOSTI.

 

https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Dent%C3%ADn

 

 

A práve podľa mňa v tomto leží najväčší kľúč, ktorý však zaberie sakra veľa času. Osobne som napr. za posledných cca 8 až 10 rokov zlepšil stav aj hustotu kostí, no na zuboch to okrem nekazenia sa extra nevidím, keďže zub a jeho povrch obnoviť nedokážem, no myslím, že vieme aspoň pomôcť a stav nezhoršovať. 

 

Veľkú úlohu to zohráva aj vápnik a teda predísť nadmernému uvoľňovaniu do krvi, ako to napr. máte v Bonusovom videu štvrtej lekcie (pozri to video s vápnikom a vitamínom D), 

 

https://jaroslavlachky.sk/masterclass-krvne-testy/lekcie-masterclass/den-4-hormonalny-panel-estrogen-a-testovanie/

 

 

Čiže moje také prioritné tipy k tomuto sú skôr intuitívne pre viacerých a to umývanie si zubov raz za deň, poriadne nie viackrát) a dávať si záležať na svojom Redoxe a stave kolagénu v tele. 😊 

 
Publikované : 8. júla 2022 19:06
Karol and Kristýna reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

A tiež eŠte čo často robím, to som aj vo webinári niekde spomínal je, že keď si na slnku ráno, alebo pred panelom, tak chceš mať otvorené ústa a vyplazený jazyk (v tomto prípade môžeš aj ceriť zuby) 😉  

 
Publikované : 8. júla 2022 19:11
Ivana and Kristýna reacted
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

tiež eŠte čo často robím, to som aj vo webinári niekde spomínal je, že keď si na slnku ráno, alebo pred panelom, tak chceš mať otvorené ústa a vyplazený jazyk (v tomto prípade môžeš aj ceriť zuby) 😉  

haha, toto robim sj ja, ked sa nikto nekuka😂.

 

Este poznamka ku zubom:

Za stav zubov do velkej miery moze aj zle dychanie. Z toho nasledne vznika chronicka hypoxia. Ak nastane hypoxicky stav u cloveka, tak sa meni aj PH krvicky. No ta je nastastie prisne kontrolovana a PH sa musi zachovat. Co vsak urobi to, ze aj ked je clovek hypoxickom stave, tak krv je v poriadku? Existuje tzv. oblickovy naraznikovy system, ktory sa zapina, ak telo nema v krvi dostatok CO2. Pri tomto procese sa do mocu vylucuje hydrogenuhlicitan a preto sa PH krvi stabilizuje. 

Ak je clovek dlhodobo  a teda chronicky hypoxicky- vysledok je potom to, ze bunky neustale zapinaju naraznik. A to telo stoji mega vela energie ATP ale telo prichadza aj o kvanta mineralov. A kde ich telo pri deficite zoberie? Presne tak, z kosti a kludne aj zo zubov. 

Chcel som len zareagovat, ze zle dychanie ochudobni aj kosti tvare a zhorsi sa teda aj schopnost dobre dychat. Preto stari ludia chrapu a maju spankove apnoe...lebo prichadzaju o kosti a menia sa im aj dychacie cesty a dutiny a aj zuby....

Na zdeformovanie lebky a ustnej klemby/ dutiny ma vplyv aj aku stravu jeme. Verte, ci neverte.... makka strava robi to, ze sa nasa cast kosti lebky moze zmenit a moze to sposobit aj pokryvenie zubov/kazivost...

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 10. júla 2022 22:04
Kristýna and Ivana reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @empigo-osobny-trener-kosice

haha, toto robim sj ja, ked sa nikto nekuka😂.

Zombiee banda 😁😅

Inak dobrý postreh, to sa mi páči 👍

 
Publikované : 11. júla 2022 10:48
Zdieľať: