Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Pridávam sem aj RECEPT na vývar. Nebudem sa moc rozpisovať, píšem iba to najhlavnejšie, pridám aj zopár fotiek, čo som našiel v mobile a samozrejme na konci aj RECEPT v peknom PDF formáte na stiahnutie, kto chce 🙂
Recept je jednoduchý, variant je viacej, no ak využijete občas všetko, čo píšem, vývar je naozaj „LIEČIVÝ“ a dovolím si povedať, že pomôže aj pri detoxikácií a zbavovaní sa ťažkých kovov, napríklad ak zvyknete jedávať viac morských rýb a potvor (ako aj ja sám 😀 )
Tiež si myslím, že je super pretože spája to naj z RASTLINNEJ aj ŽIVOČÍŠNEJ STRAVY.
Samotný vývar má najlepší efekt, keď sa využije čo najviac častí (ingrediencií, ktoré píšem) a keď je zjedený po dlhšom nejedení. Obzvlášť pre tých, ktorí majú zdravotné problémy a starí ľudia.
Ak máš akúkoľvek otázku, kľudne píš, presne na to je na stránke aj FÓRUM.
KOSTI a mäso:
Na vývar odporúčam rôzne kosti, chrupavky, atď., už kto aké nájde, ideálne z prasiatka, či hovädziny, hoci robievam sám aj z kuracieho občas. Kto má možnosť, KAČICA je tiež TOP.
Tiež pridávam do vývaru vždy aj mäso, vnútornosti, srdce a tak, ktoré potom zjem samostatne a výživová hodnota je neopísateľná. (Pre labužníkov, ktorý chcú ešte pridanú hodnotu, kľudne povarte s kosťami aj nejaké mäkkýše, celú rybu, no to už nie je pre každého.)
Pri kostiach odporúčam zvieratká chované poctivo a v tomto myslím máme u nás na SK výhodu, pretože veľa ľudí chová dobytok a tiež sa dá kúpiť. Na fotke vidíte napríklad z Farmfoods, už predávajú nejaký čas aj kosti a vnútornosti, ale väčšinou mám od rodiny, keď je zabíjačka.
(V tomto podotknem v krátkosti, že mäso, či vajíčka, ktoré mávame často od babičiek, rodiny a podobne, ktoré sú chované po domácky, nemusia byť vždy vhodné, práve kvôli umelému kŕmeniu (zmeska, zrno, ...), avšak pri kostiach v tom nevidím až taký problém, pretože je dôležité, že zvieratko chodí po holej zemi (nie je v klietke, v budove, na betóne a na ňom slama, alebo tak) a tiež sa prechádza aj vonku na slniečku.)
ZELENINA:
Zeleninu tiež zvyčajne ľudia podľa chuti volia, no za mňa odporúčam využiť cibuľku, papriku, mrkvu (tieto sa dajú kľudne vyvariť aj úplne od začiatku varenia) a potom pred koncom odporúčam napríklad kel, ružičkový kel, kaleráb, karfiol, či brokolicu (kvôli sulfátu na maximalizovanie efektu).
Niekto tiež môže využiť HRÍBY (hoci ja som ešte neskúšal), no ak máte zdravotné problémy, kľudne. Buď pridať pred koncom, alebo usmažiť zvlášť a iba prihodiť na záver. Aj kvôli vitamínu D a iným benefitom.
KORENIE:
Koreniny dávam taktiež podľa toho ako robím a kto ho bude jesť. Pre najväčší benefit pridávam taktiež chilli a papriku (vitamín C), čierne korenie, koriander (chelátor), kurkumu, ZÁZVOR, OREGÁNO, a samozrejme veľa SOLI ešte počas varenia. O výbere soli som písal tu, tak ak ťa zaujíma, pozri ( https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/127/)
OLEJE:
Ak si robíš veci zvlášť, ako napríklad tie hríby alebo zeleninu pomimo, odporúčam kokosový olej alebo maslo. Prípadne olivový olej, ak je to nakrátko. Osobne rád kokosový olej alebo maslo pridávam aj priamo do vývaru, keď už je hotový.
Avšak KOKOSOVÝ (prípadne MCT) využívaj v letných mesiacoch a MASLO v zimných. MCT tuk v zime nerobia dobre mitochondrii.
SAMOTNÝ RECEPT:
Recept je veľmi jednoduchý, no pár pravidiel odporúčam predsa len dodržať. Tu sú:
- Kosti variť aspoň 12 a viac hodín (kuracie a kačacie stačia aj o niečo menej), ideálne od skorého rána do noci a tiež pridať už v úvode koreniny, cibuľku, nejakú zeleninu, soľ a aspoň za lyžičku jablčného octu (alebo iného).
- Neradím používať obyčajnú SOĽ a už vôbec nie RAFINOVANÚ a JÓDOVANÚ (o výbere soli som písal TU: https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/127/
- Variť samozrejme pomaly a na slabom ohníku a odporúčam vývar často premiešavať (hoci sám na to zabúdam skoro vždy 😀 )
- Mäso pridať pred koncom, povedzme hodinku dve, podľa typu a rovnako ostatnú zeleninu. Kto však chce, mäso môže nechať rozvariť aj celé skôr.
- Hríby a ostatné veci, odporúčam posmažiť na oleji, ako som písal vyššie, a potom pridať na tanier.
- Dobrá voľba je pridať pred koncom aj vhodné morské riasy (kvôli JÓDU aj ďalším minerálom) alebo už podľa chuti. Ak sa povedzme uvarí vývar pre rodinu, každý si môže podľa seba neskôr pridať čo chce. Ja si tiež pridávam aj olej alebo maslo, kvôli lepšiemu efektu „HYDRATÁCIE“ + soľ a koreniny, prípadne citrónovú/limetkovú šťavu
- DOBRÚ CHUŤ 😋
Recept som hodil aj do peknej PDF formy s nejakými obrázkami na STIAHNUTIE. Snáď niekomu poslúži 😊 🥂
Prečo neodporúčas kokosový olej a mct v zime? Ma to konkrétny zmysel/dôvod?
Prečo neodporúčas kokosový olej a mct v zime? Ma to konkrétny zmysel/dôvod?
Veľmi dobrá otázka. Rád ti na ňu odpoviem, ale myslím že na teraz bude lepšie, ak otázku presunieš do fóra pre čitateľov knihy. Odpoveď bude lepšie pochopiteľná pre Vás 😊
Sem napíšem toľko, že za istých podmienok si človek môže konzumáciou KOKOSOVÉHO OLEJA a obzvlášť MCT oleja spôsobiť neokysličenost. Teda bude mať nedostatok kyslíka. O takomto niečom zvyčajne ľudia nevedia, pretože nad tým nepremýšľajú, no mali by, keďže sa to dnes stáva "TRENDY"
@jaroslav-lachky vďaka za odpoveď. Napísala som otázku teda aj tam.:)
@simona-b vďaka za ochotu. Odpovedal som ti tam aj som to viac rozpísal 😊
A mas aj nejaky typ na riasy alebo je to jedno? Myslim ohladom toho jodu a tak celkovo
@simona-b
Ohľadom rias, je ich viacej, ale môžem poradiť také základné, ktoré určite kúpiš v rôznych obchodoch. V supermarketoch neviem (asi nie), ale možno v nejakých malých obchodíkoch, prípadne na eshopoch určite nájdeš.
Nori alebo wakame sú také moje osobné najpoužívanejšie.
Nori (z rodu Porphyra)
je riasa, ktorá obsahuje veľa proteínov (myslím, že najviac z rias), má tiež trochu vitamínu C aj B vitamínov, no má dosť jódu, karoténov, železa a fosforu. Je to taká pekná sušená riasa, môžeš ju urobiť v trúbe alebo povariť.
Potom wakame
je tradičná japonská riasa s vysokým obsahom vápnika, jódu, železa, vitamínu B a C, bielkovín a vlákniny. Túto mám ja osobne rád pre chuť a rýchlu prípravu. Dá sa jesť takmer surová (teda keď ju kúpiš je usušená) a je to ako taká tyčinka. Buď si ju pokrájam a hodím ku zelenine napríklad a iba podusím pár minút, alebo keď robíme napríklad vývar, ako som písal v recepte naposledy, tak potom keď si prihrievam pre seba, hodím si k nemu a je hotové. Mne to chutí vynikajúco, keď je taká ešte tvrdšia.
Potom KOMBU (známa tiež ako KELP), tá obsahuje veľa vitamínov D, C, E, D, ale aj K (ľudia problémoví na kosti alebo so žlčníkom).
Ešte spomeniem jednu, za mňa TOP, čo sa výživovej hodnoty týka a to ARAME. Túto som spomínal dávnejšie myslím aj na Instagrame v príspevku (ak ho nájdem, hodím ho sem tiež, môžeš pozrieť), no ARAME obsahuje hrozne veľa jódu. Má viac JÓDU ako dokonca samotné ryby a mäkkýše.
Najmä teda pre ženy a obzvlášť tehotné alebo tie, ktoré sa snažia otehotnieť alebo to v najbližších mesiacoch plánujú, keďže jód je KRITICKÝ pre funkciu štítnej žľazy, ale aj steroidných hormónov.
Ako vravím, kľudne papaj podľa chuti a zdravotného stavu morské riasy, no aspoň pár krát do mesiaca by som ich určite zaradil. Rias je samozrejme viac, ale stačí myslím, keď som napísal tieto štyri.
Vyskúšaj, pohľadaj kde kúpiš a uvidíš ako ti budú chutiť, s čím ich budeš jesť a tak. Ak chceš, pozriem nejaké linky, čo mám v záložkách uložené, kde kúpiš.
Našiel som aj ten príspevok, kľudne pozri a tiež dva príspevky pred ním, nadväzuje to trochu na seba 😉
Mohla by som poprosit odkaz na to vysvetlenie s kokosakom? Tiez by ma velmi zaujimalo
Ahoj @zuzi 😊 nájdeš ho tu, akurát sa musíš predtým prihlásiť, pretože je to v sekcii len pre čitateľov knižky
@jaroslav-lachky vieš prosím poslať nejaké eshopy kde kupuješ morské riasy? ďakujem
@babeboss Posledné razy mi kupovala zásoby kamarátka, tak neviem presne, ale keď kupujem sám, buď bežne v bio obchodíkoch a snažím sa s čo najčerstvejšie, alebo z eshopov ako slnečnica, bioland, apod.
Napríklad tu:
https://www.bioland.sk/morske-riasy/morske-riasy-wakame-50g-muso/
https://www.bioland.sk/morske-riasy/nori-vlocky-40g-provita/
Varila som vyvar podla receptu, bol vyborny. Link ohladom soli mi nenacita. Dala som zatial himalajsku, ale asi by to chcelo nejaku inu co som vycitala na fore, len neviem aku.
Otazka vo vseobecnosti k vyvaru a mojej skusenosti... hladam spojitost... Pred cca 2,5 rokmi som mala alergicku reakciu (najma opuch pier) po zjedeni vyvareneho kuracieho stehna vo vode s kapustou. Varilo sa asi 2 max 3 hodiny. Po vychladnuti bola polievka husta zelatinova. Reakcia nastala cca 15min po zjedeni polievky. Obden som bola odvazna a skusila som si dat opat tuto polievku a do 2-3 hodin nasledoval dusivy suchy kasel, akoby taky zachvat. Zistila som potom spatne, ze som pred cca 3 dnami boli v kontakte s alergenom (lidocain sprej nastriekany do hrdla pri biopsii). To ze som alergicka na lidocain sa mi potvrdila z krvi az niekolko mesiacov po tom, kym mi to docvaklo a lekarka ma bola ochotna poslat na testy. Cize tento opuch som si spojila ako oneskorenu alergicku reakciu na lokalne anestetikum. Doteraz nechapem, preco sa mi to spustilo tak rapidne po zjedeni kvazi vyvaru. Viem, ze som jedla den predtym batat, ktory je pre mna tiez nejakym sposobom nie najvhodnejsi, moze to mat suvis aj s tymto este? Viem este, ze to kuracie stehno, ktore bolo varene bolo z Farmfoods a bolo to take viac zlte maso, cim to krmia (kukuricou?)? Dakujem za kazdu myslienku.
Varila som vyvar podla receptu, bol vyborny. Link ohladom soli mi nenacita. Dala som zatial himalajsku, ale asi by to chcelo nejaku inu co som vycitala na fore, len neviem aku.
Skus hodit do google takúto. Používam keltskú sol hrubozrnnú z francúzska.
Otazka vo vseobecnosti k vyvaru a mojej skusenosti... hladam spojitost... Pred cca 2,5 rokmi som mala alergicku reakciu (najma opuch pier) po zjedeni vyvareneho kuracieho stehna vo vode s kapustou. Varilo sa asi 2 max 3 hodiny. Po vychladnuti bola polievka husta zelatinova. Reakcia nastala cca 15min po zjedeni polievky. Obden som bola odvazna a skusila som si dat opat tuto polievku a do 2-3 hodin nasledoval dusivy suchy kasel, akoby taky zachvat. Zistila som potom spatne, ze som pred cca 3 dnami boli v kontakte s alergenom (lidocain sprej nastriekany do hrdla pri biopsii). To ze som alergicka na lidocain sa mi potvrdila z krvi az niekolko mesiacov po tom, kym mi to docvaklo a lekarka ma bola ochotna poslat na testy. Cize tento opuch som si spojila ako oneskorenu alergicku reakciu na lokalne anestetikum. Doteraz nechapem, preco sa mi to spustilo tak rapidne po zjedeni kvazi vyvaru. Viem, ze som jedla den predtym batat, ktory je pre mna tiez nejakym sposobom nie najvhodnejsi, moze to mat suvis aj s tymto este? Viem este, ze to kuracie stehno, ktore bolo varene bolo z Farmfoods a bolo to take viac zlte maso, cim to krmia (kukuricou?)? Dakujem za kazdu myslienku.
Ohľadom tohoto premýšľam, no osobne myslím hlavne že už len jedenie samotné mohlo stimulovať proces. Automaticky ti ide celý mikrofilm a obal hlienov do krku, keďže tráviš potravu a môže to vyvolať reakciu.
Je to podobné ako keď má človek angínu a zapálené hrdlo a čokoľvek zje, tak zvyčajne práve po jedle sa cíti zle (ťažké hrdlo, prehĺtanie,...).
Inak s tým stehnom tam bohužiaľ podľa mňa pridávajú riboflavín ako farbivo, podobne ako to robia s vajíčkami niektorí, aby klamali zákazníkov.
Varila som vyvar podla receptu, bol vyborny. Link ohladom soli mi nenacita. Dala som zatial himalajsku, ale asi by to chcelo nejaku inu co som vycitala na fore, len neviem aku.
Skus hodit do google takúto. Používam keltskú sol hrubozrnnú z francúzska.
Dakujem velmi pekne, nasla som.