Časový režim spánku
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Časový režim spánku

4 Príspevky
4 Užívatelia
1 Likes
47 Videní
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Správne som to pochopila, ze chldievas vzdy spat a vstavas v tom istom case? Alebo to plati len pre vstavanie? Aky ma zmysel to ze je to ten isty cas? A je aj nejaky “idealny” konkretny cas alebo len proste to ma byt stale rovnako? Stane sa niekedy ze ides spat neskor nez obvykle?(napr. vikend, oslava)... vstavas potom stale v rovnaky cas aj ked sa vyspis povedzme len 5-6hodin napr.?

 
Publikované : 24. júla 2020 23:01
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Áno správne si to pochopila @zuzi. Hlavne ráno je to cca rovnaké, pretože čas, kedy idem spať večer, sa občas mení, podľa povinností samozrejme.

V pracovné dni vstávam vždy rovnako a cez víkend +- hodinka až dve. Podľa toho, ako som som mal náročný predošlý deň, či som trénoval, veľa pracoval, atď. Moja hranica je 6,5 hodiny, aby som sa kvalitne vyspal, ak si dám záležať na KVALITE. Z dlhodobého hľadiska sa snažím aspoň 7, 5 Hodín späť.

A áno, aj keď spím menej, aj tak vstávam ráno rovnako. Prvá cca hodinka a pol od východu slnka je pre mňa kritická a vtedy chcem byť už hore a aj vonku aspoň na chvíľku. Tiež už mám takú svoju niekoľko ročnú rutinu, čo robím keď vstanem, bez ktorej si neviem ráno predstaviť a všetko je to viac menej automatické pre mňa 😊

A ak mám byť Úprimny, jediný deň, kedy som si asi ozaj dlhšie pospal bolo na nový rok 😁 inak aj keď som napríklad na oslave/svadbe, apod., aj tam druhý deň vstanem radšej skôr.

Ohľadom času, povedal by som, že to závisí od toho kde žiješ (zemepisná šírka), čiže vstávať je prirodzené z východom slnka a počas ročných období sa to posúva, čo človek aj cíti, pretože fungovanie jeho BIOLÓGIE aj sekrécia HORMÓNOV sa tiež mení.

 

Ale aspoň do tej Hodinky a pól od jeho východu by mal byťcčlovek hore. Spánok si už človek musí podľa toho prispôsobiť. Keď tvoj cirkadialny rytmus raz pracuje a nastaví sa, nie je problém sa občas nevyspať. Ľahko to spoznáš, že vstaneš aj po ťažkej noci úplne ľahko a chytro si svieža. Avšak nie to robiť dlhodobo, lebo potom prídu problémy.

Naše endogénne oscilačne hodinky dokážu fungovať aj na zotrvačník, avšak vždy by mali dostať ráno stimul, aby si nastavili svoj "SET POINT". Ak ho dlhodobo nedostanú, vtedy sa metabolizmus a procesy v tele nesprávne ovládajú a nastávajú komplikácie, ako som to opisoval aj v tomto článku, aj na príklade s Garmin a NAVIGÁCIOU v MOBILE. Odporúčam prečítať

https://jaroslavlachky.sk/cirkadialny-rytmus-1-cirkadialne-geny-per/

 

 
Publikované : 26. júla 2020 9:31
Lukáš Volent
(@lukas-volent)
Príspevky: 26
PLATINOVÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

V pracovné dni vstávam vždy rovnako a cez víkend +- hodinka až dve. Podľa toho, ako som som mal náročný predošlý deň, či som trénoval, veľa pracoval, atď. Moja hranica je 6,5 hodiny, aby som sa kvalitne vyspal, ak si dám záležať na KVALITE. Z dlhodobého hľadiska sa snažím aspoň 7, 5 Hodín späť.

Nadviazal by som na diskusiu. Hovoril si že čas vstávania by mal byť vždy rovnaký avšak tu píšeš že: 

Čas vstávania sa Ti môže meniť +/- hodinku až dve (víkend/týždeň) (to si ty čo si adaptovaný na chlad). Platí to aj pre človeka čo sa chladu iba vystavuje a nie je adaptovaný na chlad? 

Aká je tam časová hranica rozdielneho ranného vstávania ktorá je pre telo bezpečná?

Taká +/- pol hodinka medzi dňami je normálna? 

 
Publikované : 11. decembra 2021 15:14
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@lukas-volent Ahoj Lukáš. 

Viac menej to platí pre každého, že nejaký odstup tam je, no musíš sa na to pozrieť z iného uhlu.

Priemerný človek, ktorý si svoj cirkadiánny rytmus "opraví", sa dostane skôr či neskôr do bodu, že bude vstávať prirodzene bez budíka. Avšak je tu veľké ALE...

Za prvé, do tohoto bodu sa dostane iba vtedy, ak jeho mitochondrie budú dobre pracovať a teda tvoriť aj dostatok adenozínu, ktorý ho večer uspí a naopak do rána sa dobre zrecykluje. A tiež bude jeho os melatonínu a kortizolu super pracovať, vďaka čomu sa ráno sám preberie a dokonca nabitý energiou. 

 

Lenže je tu aj druhá vec a tou je slnečné svetlo. Toto si môžeš kľudne vyskúšať na sebe, ak máš možnosť a dávaś si záležať na svojom rytme, že ak máš spálňu na východ slnka (ak nie, odporúčam), v noci si nechaj odostreté a ráno, až dopadnú prvé slnečné lúće do okna, nezávisle na tom, kam na teba dopadnú, ´či koleno, hlava, oko, pokožka, tvoje telo sa samé preberie. Postačuje mu iba tento malý stimul svetla. Práve preto sa viac menej bude aj tvoj čas vstávania posúvať, no v rámci sezóny a nie až tak víkendu. 

 

Avšak je tu teraz problém, ktorý zažíva priemerný človek a to hlavne v zimnom období, kedy kvôli práci musí vstávať skôr, ešte pred východom slnka. Vtedy má 3 možnosti. Vstávať na budík za tmy, alebo chodiť skôr spať, nech sa prirodzene vyspí aspoň 8 až 9 hodín a preberie sa tiež za tmy odpočinutý, alebo sa adaptovať na chlad, vystavovať sa mu na dennej báze, spolu s dostatkom hydratácie, ketogénnej stravy plnej DHA a bude taktiež vstávať skôr, prípadne aj na budík, no bude zregenerovaný super, aj keď nepôjde spať úplne skoro večer. 

 

Čiže ber to takto. Ak nevstávať so slnkom, pravdepodobne budeš potrebovať budík a vtedy áno, môžeš mať nejaký odstup. No riaď sa pocitmi a mysli na to, obzvlášť aj vtedy nežiješ ako ľadový medveď, že ideš pomaly na dlh. A teda ak aj takto pár mesiacov funguješ, následne si to potrebuješ vykompenzovať. 

 

Preto som tam písal, že pri adaptácií na chlad to platí trošku inak, pretože ako z článkov a série ADAPTÁCIA NA CHLAD bolo jasné, tvoje telo vtedy riadi biochemické procesy najmä skrz stimul teploty a nie svetla. Práve preto vtedy môže človek byť aj viac bez jedla (reštrikcia kalórií), a rovnako kratšie spať, pretože jeho telo pracuje veľmi efektívne a využíva zásobu tuku, ktorú má na tele. 

 
Publikované : 12. decembra 2021 10:39
Zdieľať: