Jedno jedlo dňa
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Jedno jedlo dňa

7 Príspevky
2 Užívatelia
1 Likes
57 Videní
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ak si davas len 1 jedlo denne, kedy? A co si das napriklad pre zaujimavost? Nie si zvysok dna hladny? A co je vlastne vyhodou jest iba 1x denne? (Okrem toho ze si na tom overis ze tvoje telo funguje spravne a je to asi dost ekonomicke). Nie je to v ramci dnesnej spolocnosti skor “nevyhoda”? Chodievas sa najest von? Pripadne “na pivo”? Ak ano, co si das? A ako tvoje stravovanie vnimaju napr. tvoji znami “z piva”. Je to zlucitelne? Zijeme v spolocnosti presytenej jedlom a mna osobne tieto aspekty zaujimaju. Vdaka

 
Publikované : 22. júla 2020 16:18
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @zuzi

Ak si davas len 1 jedlo denne, kedy? A co si das napriklad pre zaujimavost? Nie si zvysok dna hladny? A co je vlastne vyhodou jest iba 1x denne?

V prvom rade maj na mysli, že JA som JA a neznamená to, že niekto iný by mal robiť to isté, keďže nepozná, čo ma k tomu doviedlo, ako som postupoval, aké mám vedomosti, poznatky a dáta o svojom tele, čo mám za sebou a podobne.

 

Čo je výhodou jesť raz za deň (alebo dvakrát)? Skôr by som sa opýtal, čo je nevýhodou jesť viac ako 3 krát denne, čo je vlastne zaužívaný fitness štýl, ktorému som sa aj ja osobne venoval roky, ako som spomínal viac krát. Nevýhodou je to, že si ničíme zdravie a telo a tráviaci trakt, pretože na toto nie sme evolúciou uspôsobení.

 

Pointou je to, že čím viackrát jesť človek potrebuje, tým jeho telo stráca viac energie a teda vie, že nie je v poriadku.

 

Z toho teda logicky vyplýva VÝHODA takéhoto stravovania a to, že viem, že moje telo a moje MITOCHONDRIE sú veľmi efektívne, ak jem bez problémov raz, či dvakrát za deň. Samozrejme, nemyslím to tak, ak to niekto robí nasilu, čo sa tiež stáva, ak niekto drasticky a rýchlo zmení spôsob stravovania.

 

Ja osobne som sa o túto tému STRAVY začal zaoberať cca v 2014 a 2015 a to tak, že som natrafil na Oriho Hofmeklera a jeho slávnu Warrior diet a tiež u nás na SK, vďaka internetu, na Vlada Zlatoša (neviem, či ich poznáš).

 

Mal som od detstva veľa problémov a už som nejak spel k tomu, že naozaj potrebujem vykročiť z koľají a ako raz povedal Einstein: "Definícia šialenstva je robiť stále to isté a očakávať pri tom iný výsledok."

 

 

U mňa teda nastala zmena a z môjho stravovania 5 až 6 krát denne, z klasického fitness jedenia, "zdravá" výživa a tak, až som prechádzal na stravovanie 3-krát až 2-krát (dnes občas raz) denne. U mňa je však veľký problém, ktorým je moja HLAVA, ktorá až moc niekedy premýšľa😄

 

Žiaľ bohu, ani u jedného z týchto ľudí som nenašiel odpovede, ktoré som hľadal a hoci som videl výhody v týchto štýloch stravovania, aj som ich sám časom cítil a veľa, stále mi nešlo do hlavy všetko (aj niektoré negatíva, ktoré Ľudia zažívajú bez vysvetľení), až pokým som "nezabrdol" hlbšie a neprešlo to do fyziky, cirkadiálnej biológie a tomu, čomu sa venujem aj dnes.

 

 

Ide o to, že zdravý CICAVEC (teda aj človek) funguje tak, že jeho mitochondrie BETAOXIDUJÚ (odborný názov SPAĽOVANIA TUKU). Preto máme na tele podkožný tuk a nie podkožný GLYKOGÉN alebo SACHARIDY. (Tiež mysli na to, že hlavný hormón v tele živočíchov LEPTÍN sa nachádza tiež práve v PODKOŽNOM TUKU.)

 

Tuk je nabitý VODÍKOM (teda hromada PROTÓNOV aj ELEKTRÓNOV), a je super palivo. Čiže, ak má cicavec funkčné mitochondrie, tie spaľujú jeho podkožný tuk a nemá veľkú potrebu po JEDLE. Teda, čo sa prísunu energie týka. Veľa jej získava aj zo spojenia sa so zemou a SLNKOM.

 

Preto ti časom bude stačiť jesť raz alebo dvakrát denne. Čím viac sa živočích od povrchu zeme odpája aj od slnka, tým viac potravy na prežitie potrebuje. Preto sú dnes ľudia viac hladní aj obézni, hoci podľa štatistiky sa sdravujeme podobne, ba až lepšie. Tiež sa cvičí rovnako.

 

Pekný príklad je z prírody ZIMA. Zvieratká intuitívne vedia, že na jeseň potrebujú viac JESŤ, obzvlášť sacharidov, aby pribrali, pretože v ZIME budú odpojení od SLNKA a budú potrebovať viac podkožného tuku, ktorý ich ZAHREJE aj zásobuje VODÍKOM. Ten podkožný tuk je vlastne ich TERMODYNAMICKÁ VÝHODA, o ktorú sa moderní ľudia oberajú.

 

 Niektoré vtáky takto pred ZIMOU alebo ODLETOM do teplých krajín priberú behom 2 týždňov aj 40% hmotnosti a za letu to spália a premenia na VODU a OXID UHLIČITÝ.

 

Presne to sa stane aj s človekom, keď sa jeho telo, bunky a MITOCHONDRIE stanú efektívne. To je to, čo ja nazývam byť TERMODYNAMICKÝ EFEKTÍVNY. Keď majú mitochondrie vhodnú TERMODYNAMICKÚ DĹŽKU aj živočích sa stane EFEKTÍVNYM.

 

Jeho hmotnosť tomu bude teda zodpovedať a aj jeho hladina ENERGIE. Čiže NIE, nie som HLADNÝ, keď takto jedávam.

 

Tiež však viem ako žijem a kde žijem (v byte na 3. poschodí) a preto častejšie jedávam 2krát denne, hoci jedno jedlo z toho je vždy len také maličké. Tiež vnímam, že čím viac pracujem s mobilom, internetom a tak (aj kvôli práci, na ktorú som sa dal), tak tým mi urobí lepšie sa najesť 2krát za deň. Taktiež však rád využívam CHLAD a ten môj APETÍT zníži ÚPLNE😄

 

KEDY JEDÁVAM?

 

Ja osobne som si to časom prispôsobil tak, aby som jedol s priateľkou a teda "spoločensky", čiže jedávam okolo 16-17:00. Dlhšie pred spaním. Bolo to však postupne a viem PREČO aj AKO som sa dostal k tomuto a aké "BIOHACKY" využívam, aby mi to čo najmenej "ubližovalo".

Čo sa týka JEDENIA, kľudne dám nejaký obrázok na predstavu. Ak máš záujem, môžem aj nejaké recepty hodiť, hoci ja osobne som taký JEDNODUCHÝ a RÝCHLY TYP, čiže asi odo mňa nečakaj nejaké RECEPTY alá Gordon Ramsey😄 

 

K otázke EKONOMIKY:

 

Máš pravdu, že to môže byť ekonomickejšie, no poviem ti ako som to mal z vlastnej skúsenosti a podľa aj iných ľudí a ohlasov viem, že to tak väčšinou dopadne u každého.

 

Financie, ktoré som míňal predtým, keď som jedával 5 až 6 krát denne boli o niečo vyššie, ako keď som začal jedávať menej, no postupne som veci ZAZNAMENÁVAL a prehodnocoval a skupinu potravín, ktorú považujem za PODSTATNÚ som skúšal hľadať vo vyššej kvalite a teda aj drahšie.

 

Čiže momentálne asi miniem o niečo menej ako v minulosti, zjem toho omnoho menej (čo sa množstva týka), no niektoré potraviny kupujem drahšie a kvalitnejšie. Napríklad vo Farmfoods nakupujem často kvalitné živočíšne produkty a nekúpim si možno 5 lacných šuniek v supermarkete, ale kúpim si 3 kvalitné salámy u nich.

 

Tiež však po čase už mám rôzne eshopy a obchody, kde viem kúpiť vo väčšom množstve a teda v ZĽAVE, čiže tiež ušetrím. Viem napríklad, že v lete jem viac kokosového oleja a niekde majú v akcii ten môj, tak kúpim aj 10 balení a mám na niekoľko týždňov až mesiacov a s inými potravinami podobne 😄

 

Čo sa týka spoločenského správania, asi máš pravdu.

 

Vzhľadom na "PRIEMER" je to iné, no musíš premýšľať v prvom rade nad SEBOU. Potrebuješ opraviť SEBA a mat´v sebe 100% ISTOTU. Ak si neveríš TY alebo nie si so sebou spokojná, ZDRAVÁ, SILNÁ a SEBAISTÁ, komu sa potom snažíš zapáčiť/zapadnúť a prečo?

 

Ver mi, že tvoje okolie sa prispôsobí a zvykne si a to najlepšie, čo sa veľakrát stane, je že pôjdeš príkladom a minimálne vyvoláš v ostatných občas ROZPOR, či OTÁZKY. U mňa asi prvý rok bol taký, že som menej jedol vonku (rýchle občerstvenie a tak vôbec), ale postupne som si našiel to svoje a momentálne napríklad mi nevadí zjesť aj niečo zlé alebo nezdravé (ani polotovar), no nemám tú potrebu. Keby si ma s priateľkou napríklad videla niekde na návšteve, tak sa zasmeješ😄 Rodina aj kamaráti už zvyčajne vedia, že keď prídeme, tak len čistú vodu si dáme a to klasické ponúkanie, tak u mňa EEEE😄

 

Von sa chodím najesť rád, jedlo sa dá nájsť vždy, to nie je problém a alkohol nepijem. A priznám sa, že osobne som aj mnohé kamarátstva za posledné roky prehodnotil a získal nejaké nové a iné. Nenájdeš ma ísť len tak na "PIVO" a klebetit o politike, nešťastnom živote, a takýchto veciach. Ísť si však sadnúť na kávu von mi problém nerobí.

 

Občas, keď je to cez deň, behám po vonku a tak, si dám aj nejaké jedlo keď si sadneme a vôbec mi to taktiež nerobí problém. Nie som zástancom „pocitu viny“ čo sa takýchto vecí týka. Je to obrovská mentálna zábrana. Je to skôr o vnímaní a porozumení svojmu telu a prostrediu, ktoré ma ovplyvňuje.

V tomto teda vidím, ako vravíš, SPOLOČENSKÝ DISKOMFORT, pretože je to naozaj možno iné, ale dnes už vôbec nie nezvyčajné.

 

Maj však na mysli, že zvyčajne keď je NIEČO V SPOLOČNOSTI BEŽNÉ NEZNAMENÁ TO, ŽE JE TO AJ NORMÁLNE. 

 

Viď typický príklad dnešný priemerný človek, ktorý trpí nadváhou a zdravotnými problémami, cca 80% populácie má problém s tlakom, 200 tisíc Slovákov cukrovku, a podobne. Asi to, čo je bežné, by nemalo byť považované za normálne...Niekedy je dobré vybočiť a trochu aj okolie v tomto vyviesť z komfortnej zóny, aj keď niekedy iba na moment.

 
Publikované : 22. júla 2020 19:55
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Dakujem za odpoved. Nepytala som sa preto co si niekto iny pomysli 😂 ale pride mi vtipne ze to tak vlastne asi vyznelo. Kazdy si musi ist svojou cestou a ja osobne si od nikoho nepytam dovolenie. Ale zaujima ma ta druha strana mince lebo som tvor spolocensky a niekedy proste clovek nema chut vysvetlovat. Takisto- napriklad ja milujem jedlo a hlad by asi nebol az taky velky problem ako proste ta chut si zamaskrtit. To si pred tym maval alebo si nikdy nebol tento typ? Zaujimalo by ma len ako sa s tym da pracovat. Ja proste ked mam sancu jest tak neviem odolat. Teraz zistujem ze vlastne 3x denne je uplne ok pre mna. 

 

Dakujem aj za fotky, nestacim sa divit. Tie porcie mi pridu fajn pre niekoho kto jedava 3x denne! Uplne tomu nemozem uverit ze toto ti staci na cely den! Fakt neuveritelne!

A ako si spomenul ten byt na 3.poschodi- ako teda riesis to spojenie s planetou? Akoze rano vstanes a ides dolu niekde za bytovku a chodis bosy? Len pre predstavu. Vdaka

 
Publikované : 22. júla 2020 23:11
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Este by ma zaujimalo na fotke so svieckami, co tam je v tych miskach. Dakujem

 
Publikované : 23. júla 2020 10:37
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Nie je začo @zuzi. Hej chápem 😅

Myslím že máš správny postoj a je len pozitívum, že sa zaujímaš aj o iné uhly a možnosti, nech už je to v čomkoľvek. Aši viem ako to myslíš s tým vysvetľovaním, o tom by som ti vedel rozprávať veru 😁😅

Dajú sa však využiť rôzne veci a hne prvé dve také základné sú, že keď už ideš niekde, alebo takto von jedz teda v čase ako jedávaš normálne a zvyšných 12, 14 alebo koľko si bez jedla proste nejedz. A druhá najlepšia, rob to vonku. Preto aj mne nerobí problém a radšej si momentálne vychutnám aj zmrzlinu alebo niečo iné takto VONKU alebo v kaviarni ci reštaurácii VONKU a nie vo vnútri.

 

Už len to, že si vonku a aspoň na kúsok kože ti dopadá slnečné svetlo radikálne zmení typ voľných radikálov, ktoré sa v tŕne z daného jedla tvoria a ako ich tvoje mitochondrie zvládnu. Preto ja osobne takmer nikdy, keď som na návšteve, ako je to bežné vo vnutri pred telkou, tak si nedám absolútne nič, ale čistej vody naopak vypijem VEĽA, hoci normálne pijem máličko. Sú však aj rôzne iné "finty" ako toto zaradiť do života 😁

HEej s tým maškrtenim rozumiem. Občas mám tiež chute, aj keď malo a v minulosti takmer vôbec, no až trosku spoznáš DOPAMÍN a ENDIKANABINOIDNÉ SYSTÉMY v mozgu, pochopíš lepšie. Tiež to do veľkéj miery súvisí možno s nedostatkom jedného neurotransmitteru v mozgu, ale to by bolo na osobnú debatu asi), čo by znamenalo, že ty ako žena a takýto typ, by si potrebovala zaradiť vo väčšom množstve potraviny, ktoré ti dodajú konkrétnu aminokyselínu, aby sa ti zlepšilo. Mimochodom, keď napríklad variš alebo máš možnosť niečo ochutnať, oblizať a podobne, je pre teba ťažké odolať? Alebo tiež rada ochutna# z jedla eštepovrdzme v hrnci/panvici pred podávaním?

To áno, jedlo býva rôzne ale väčšinou to vyzerá takto. Ono napríklad keď si všimneš to vajíčko a keby si zrátaš koľko TUKU to jedlo obsahuje, tak je tam veľa "kalórií" (aj keď toto slovo nemám rád, občas sa hodí 😁) a keď máš funkčné mitochondrie a dobre čreva, dodá tinto velí veľa na veľmi dlhú dobu.

Tiež keď človek vie, ako využiť CHLAD alebo UV SVETLO zo slnka tak môže využívať jendu chrmikaliu, ktorá sa prirodzene tvorí v mozgu, pokožke aj tráviacom trakte, ktorá potláča apetít. Teda človek naozaj nebude hladný, no zároveň jeho telu ani nebude nič chýbať. Čiže môže prirodzene fungovať na "reštrikcii kalórií" bez vedľajších efektov, ako je bohužiaľ to u hocijakej diéty. Takto napríklad vedia ženy ľahko schudnúť ale naopak aj ľudia, ktorí chcú nabrať svalovú hmotu to vedia využiť, čo mbol môj prípad.

V minulosti som napríklad ja osobne nabral pomerne dosť svalovej hmoty, hoci som jedol malo a bud raz alebo dvakrát denne.

To spojenie, áno aj takto to riešim. Je to jedna z možností a hackov, ktoré využívam. Takmer každý deň a tiež vždy keď môžem cez deň. No v minulosti som to robil častejšie.

 
Publikované : 24. júla 2020 8:19
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @zuzi

Este by ma zaujimalo na fotke so svieckami, co tam je v tych miskach. Dakujem

Tuto konkrétne bola zelenina (paprika a uhorka, plus hrozno a olivy) a tie dve na krajoch boli smotana s cesnakom a korením (taka nátierka/ pomazánka rýchla) a guacamole. 😋

Zvyčajne si takéto misky s priateľkou dáme bud so sushi alebo niečo na štýl na fotke.

 
Publikované : 24. júla 2020 8:20
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Zaujímavá to nedávna štúdia s ešte zaujímavejším výsledkom. 

Parafrázujem:

Výsledky: Neštíhli jedinci (tí čo majú vysoký telesný tuk) skonzumovali väčšinu svojich kalórií o 1,1 hodiny bližšie k nástupu melatonínu, ktorý je predzvesťou začiatku biologickej noci, než štíhli jedinci (tí čo mali nízky obsah telesného tuku).

Na rozdiel od tohoto neboli žiadne rozdiely medzi chudými a neštíhlymi jedincami v hodine konzumácie jedla. Viacnásobná regresná analýza ukázala, že načasovanie príjmu potravy vo vzťahu k nástupu melatonínu bolo významne spojené s percentom telesného tuku, zatiaľ čo medzi hodinou príjmu potravy, kalorickým množstvom a makro živinami v jedle sa nenašli žiadne vzťahy. 

Záver zo štúdie znie:

Tieto výsledky poskytujú dôkaz, že konzumácia jedla počas cirkadiánneho večera a/alebo noci, nezávisle od tradičnejších rizikových faktorov, ako je množstvo alebo obsah príjmu potravy, množstvo zkonzumovaných kalórií a úroveň aktivity, hrá dôležitú úlohu v zložení tela.

 

Inými slovami jedzte vtedy, kedy sú Diurnálne cicavce, akými sme aj my ľudia uspôsobené jesť a to je vtedy, kedy je vonku slnečné svetlo, ktoré ovláda SPIN elektrónov, ktoré sa z jedla na mitochondriálnu vnútornú membránu uvoľnia. 👍

 

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28877894/

 
Publikované : 10. júna 2022 7:15
Zdieľať: