Proteiny vs. sustai...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Proteiny vs. sustainability

35 Príspevky
8 Užívatelia
12 Likes
211 Videní
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Myslis, ze styl stravovania sa, ktory preferujes je trvalo udrzatelny? A ma logiku aby sa tak prirodzene stravovali vsetci ludia na planete? Co problem s masovym priemyslom a skodliviny v mase a rybach. Je kravske mlieko urcene ludom? Ak nie preco ho jest?

 
Publikované : 18. júla 2020 22:52
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
 
Ahoj @zuzi 
 
V prvom rade by bolo dobre objasniť, čo máš na mysli štýlom stravovania, ktorý preferujem? Nie som si úplne istý? 🤔
 
V blogoch, poradenstve, aj knižke odporúčam niekoľko veci a predovšetkým prihliadanie na ZDRAVOTNÝ STAV, vek a PROSTREDIE daného človeka. Zväčša to spadá minimálne zo začiatku, keď sa človek rozhodne vykonať nejaké zmeny, viac ku živočíšnej strave a dostatkom DHA, teda ryby, morské plody, pripadne supplement (ale nie som moc fanúšik poslednej možnosti). A taktiež nie je aji tak dôležité, ČO človek je, ale aj KEDY TO zje. Teda 2 až 3 jedla za deň a vtedy, keď je slnko vonku (už v závislosti od ročného obdobia). 
 
Samozrejme, keď tvrdím, že ľudia musia preferovať živočíšnu stravu, nemám tým na mysli, aby sa napchavali mäsom od rána do večera a už vôbec nie polotovarmi (o polotovaroch teraz nejdem písať). Keď radím jesť viac živočíšnej stravy, znamená to, že tvoj preferovaný zdroj v prvom rade PROTEÍNOV, by mal byť zo živočíšnej stravy/rýb. 
 
 
Keď si pozrieš tento môj dávnejší článok, dozvieš sa niečo o tom, PREČO to tvrdím. 
 
 
Ľudia, ktorí majú akýkoľvek problém, či už zdravotný, nadváha, podvýživa, a iné, majú vždy do istej Miery narušený bunkový cyklus (to znamená RAST, MNOŽENIE a OPRAVU). Je u nich upregulovany jeden proteín, ktorý zapríčiňuje to, že bunky musia viac nahrádzať svoje časti. Vieš z čoho sú naše bunky zložené? PROTEÍNY (AMINOKYSELINY) a TUKY (najmä PUFA a SFA) a obzvlášť DHA. Toto náš druh delí napríklad aj od baktérií. 
 
 
To znamená, že ľudia v dnešnej dobe potrebujú častejšie nahrádzať tieto stavebné látky, minimálne pokým trosku nezmenia spôsob svojho života (ideálne svoje prostredie) alebo sa nenaučia aspoň MINIMALIZOVAŤ RIZIKA, ktoré ich život a prostredie so sebou prináša. Napríklad formou rôznych "BIOHACKOV", ale najmä MITOHACKOV. 
 
 
Musíš mať teda na pamäti, že čím človek žije v horšom prostredí (používa viac technológií a je viac obrazoviek okolo neho, ale aj viac SUSEDOV =veľké mesto) a čím horšie rozhodnutia v tomto prostredí robí, tým viac DÔLEŽITÝCH LÁTOK, AMINOKYSELÍN, ale aj MINERÁLOV a VITAMÍNOV jeho telo spotrebúva a telo ich jednoducho musí nahrádzať. To sa však teda netýka len spomínaných PROTEÍNOV (bielkovín).
 
 
Teraz sa zamysli. Prečo nemôže rastlinka postačovať na doplnenie niektorých dôležitých látok v tele, ale ŽIVOČÍŠNA STRAVA ÁNO? Rastlinka nemá nervovú sústavu a jej telo nepotrebuje toľko látok ako živočích. Rastlinky tiež rastú v lete kedy nám silné solárne žiarenie (FOTOELEKTRICKÝ EFEKT) a zem (MAGNETIZMUS) poskytujú veľa energie a nepotrebujeme jej toľko z potravy. (Preto sa ľuďom často stáva, že im v lete toľko ani nechutí jesť. Tiež je to dôvod, prečo som v danom článku písal, že by mal človek jesť ráno, ideálne vonku a byť predtým bosý a na slnku a ak chce využívať "intermitent fasting", teda nejesť tak často, nech preskočí obed, alebo aj večeru. Keď si na slnku, tvoje mitochondrie spomalila schválne dýchací reťazec, pretože sa v tele točia motory iným spôsobom. Je to elegantný výtvor matky Prírody, ako vymyslela ŽIVOT. 
 
 
Pointa je, že živočíchy nepotrebujú toľko jedla, keď sú v prostredí s dobrými solárnym podmienkami. U nás na Slovensku napríklad od jari do jesene. Odporúčam pozrieť ešte raz moje video o GROUNDINGU, prípade pozri v členskej zóne webinár č. 2 QaA.
 
 
 
Nieje náhoda, že sa ľuďom ako jedinému primátovi vyvinuli potné žľazy. Potrebujeme ich lepšiu asimiláciu elektrónov zo zeme, ktoré zas potrebujeme na pohon mozgu, pretože keď sme zliezli zo stromov a začali chodiť po dvoch, prišli sme spojenie so zemou štyrmi končatinami, ako to je napr. dodnes u OPÍC. ELEKTRÓNY idú vždy odtiaľ, kde je nich väčšia koncentrácia tam, kde je ich menej. Naše telo je v porovnaní s objemom Zeme nekonečne malé, čo znamená, že idú elektróny vždy zo zeme do nás a nie naopak. Toto je náš ultimátny zdroj energie a nie POTRAVA. 
 
Keď sa nad tým zamyslíš, čo je ti vlastne JEDLO? Je to len hromada uložených PROTÓNOV, FOTÓNOV a ELEKTRÓNOV. Vieš, aký je rozdiel medzi týmito elektrónmi? Či už sa bavíme o elektrónoch uložených v atómoch v stoličke, na ktorej sedíš alebo v jablku, či slanine, ktorú zješ? Rozdiel je vo SVETLE, ktoré na sebe nesú. SVETLO je to, čo ich "energizuje" a odlišuje. 
 
Čiže nesmieš premýšľať v prvom rade nad potravou, ako nad niečím DOBRÝM a ZLÝM alebo BIELYM a ČIERNYM. Nie je jedlo také či onaké. JEDLO je INFORMÁCIA, ktorú naše mitochondrie ROZLÚŠTIA a získajú z nej niečo. 
 
 
 
Čo sa však stane, ak žiješ odtrhnútá od vonkajšieho prostredia? Ak napríklad človek trávi deň v kancelárii, s mobilom v ruke, s neustále zapnutou wifi, obrazovky, a vonku nie je takmer vôbec? Jeho telo prichádza o množstvo vecí (jednak ELEKTRÓNOV, ale aj AMINOKYSELÍN, VITAMÍNOV, či minerálov ako  napr. HORČÍK) a musí ich nahradiť. Ak ich nenahradí, nastanú problémy. Otázkou je iba KEDY a Aké problémy 🤔
 
 
Preto je živočíšna STRAVA a hlavne vnútornosti a morské veci POVINNOSŤ pre dnešních ľudí. Zvieratko je komplexnejšie ako rastlinka a má vo svojom tele viac týchto látok, pretože funguje pod ne ako my a preto ich v sebe a svojich membránach zhromažďuje. Preto tiež jeho konzumáciou tieto látky získame (napr. B vitamíny, koenzým q10, aj vitamín D, a podobne.)
 
Najjednoduchší príklad, aký každý pozná? Vitamín B12. Premýšľala si niekedy, prečo je vitamín B12 iba v živočíšnej strave? Alebo prečo v minulosti boli vegáni zdraví a v pohode a dnes nie su? Prečo majú nedostatok B12 a problémy sa prejavia až rokmi, pričom spočiatku žijú akože v zdraví? 🤔
 
Prečo bola India 5000 rokov v poriadku a dnes nie je? Hoci stále po dobu 5000 rokov jedia rovnakú zväčša vegetariánsku stravu? A prevahou sacharidov? Prečo az dnes sú vo vedení s CUKROVKOU? Premýšľaj... 
 
 
Teraz späť k tvojej otázke. Myslím si, či je konzumácia živočíšnej stravy pre každého udržatelná? Nie.
 
Ani ju každý nepotrebuje a už vôbec nie každý deň. Mysli na to, že je rozdiel, ak si povedzme tri krát v týždni dáš ako zdroj bielkovín kúsok mäsa z prasiatka, či pečienku alebo rybu verzus každý deň kupovať bagetu, hamburger alebo rybie prsty a podobné nezmysli. 
 
Takéto niečo je myslím udržateľné dlhodobo pre bežného človeka. Avšak myslí na to, že všetko sa odvíja od spôsobu tvojho života. A číslo jeden, o čo sa musíš zaujímať, ak si obklopená technológiou, interiérom, sklami, či obrazovkami? DHA a JÓD. Jód je dokonca silnejší antioxidant, ktorý nahradil vitamín C u nášho druhu a to najmä v mozgu. Potom sa zamysli, v akých potravinách sa nachádzajú. 
 
 
Ak sa povedzme bavíme o niekom, kto pracuje v kancelárii za počítačom, určite som názoru že potrebuje aspoň 5 až 7 dní v týždni mat minimálne jeden chod či už rybu alebo kvalitnú časť to zvieratká (vnútornosti, vývar, atď.). 
 
Niekto iný, povedzme pracujúci nie za počítačom, ktorý trávi čas vonku ráno a aj občas cez deň, býva bosý, nevadí mu chlad, možno od jari do jesene vystačí kľudne so šalatmi a vegetariánsku stravou, orieškami, atď. 🙂 čiže nepozeraj sa na to iba čierno bielo. 
 
 
Druhá vec je potom, že si nemyslím, že každý človek je ZODPOVEDNÝ. O tomto sa často bavím (aj píšem) s inými ľuďmi, viem, že niektorí sú aj členmi tu, možno sa teda zapoja do debaty. Ide o to, že svet nie je perfektný a už vôbec nie dokonalý a hlavne nie každý je ochotný PREVZIAŤ SVOJ ŽIVOT DO VLASTNÝCH RÚK. 
 
 
Mnohí ľudí aj vie, čo by malo spraviť no aj tak to nespraví. A tiež je tu drvivá väčšina ľudí, ktorí ani len nevedia, že niečo nevedia. Čiže nesmieme byť naivní a myslieť si, že každý bude konzumovať živočíšnu stravu alebo to isté a podobne. To sa nestane. Aj keď presvedčíme niekoľko ľudí, ktorí pochopia ako ich TELO a A BIOLÓGIA funguje a začnú kvalitnu živočíšnu stravu konzumovať (no nie neustále), tak to hromadnej a svetovej ekológiu neublíži. 
 
 
Tiež ma však trápi, čo vidím okolo, no ver mi, že až spoznáš mechanizmy v nás, napríklad DOPAMIN, či MELATONIN pochopíš, že ľudia už nepremýšľajú. Myslím to DOSLOVNE. Stačí, ak sa pozrieš na priemerného pubertiaka, ako scrolluje na Facebooku nezmyselné statusy 😔
 
Ak im však chceš pomôcť a aj planéte v prvom rade sa z môjho pohľadu treba zameriať na vzdelanie ľudí, musia pochopiť niektoré veci, potom pomôcť sebe, pripadne aj okoliu a následne môžu ísť PRÍKLADOM aj ostatným a spoločne takto niečo dosiahnuť. 
 
A ver mi, že aj v tomto má všetko dočinenia, množstvo ELEKTRÓNOV v mozgu. A rasinna strava ti sama o sebe nezvráti. 
 
 
 
A k problému s mäsovým priemyslom, rybám a toxinom a mlieku. 
 
(O tých rybách a toxinoch som hodil radšej novú tému medzi DHA, tak tam to nájdeš: 
 
Ako som napísal vyššie, naozaj sa uberá svet zlým spôsobom v tomto, konzumácia mäsa je vysoká, predovšetkým hydiny, no práveže ľudia jedia nevhodné mäso a v nevhodnej podobe (zvyčajne spracované a v polotovaroch). Som však zástancom tohoto:
 
 
"Najprv pomôž SEBE a potom, ak sa rozhodneš, môžeš pomôcť OSTATNÝM". 
 
Čiže sme späť pri tom, čo som písal. Ty musíš robiť v prvom rade také ROZHODNUTIA, ktoré sú správne pre teba a tvoju rodinu. Aby ste boli ZDRAVÍ a udržali sa mentálne aj fyzicky fit. Ak to dokážeš, ak budeš EFEKTÍVNA (TERMODYNAMICKY EFEKTÍVNA), nebudeš potrebovať jesť často a nie toľko veľa. To znamená, že môžeš pomôcť aj v tomto planéte a priemyslu, keď to následne budeš predávať aj ďalej a okoliu. Toto je za mňa cesta. 
 
 
Ľudia konzumujú toľko polotovarov, zlého mäsa, atď. preto, lebo ich DOPAMÍN a schopnosť KONAŤ INTUITÍVNE a SPRÁVNE je tak zničená, že vyberajú veci, ktoré simulujú niektoré centrá ich v mozgu, pretože to potrebujú. Nahrádzajú si iné veci, ktoré nám príroda ponúka zdarma. Všetko sa to vracia späť ku schopnosti ich mitochondrii v mozgu. Ak pracujú ako majú, ich zmýšľanie, ale aj VOĽBA je optimálnejšia. Ak nie, dôsledok je to, čo vidíme okolo.
 
 
Závislosť je v každom živočíchu naprogramovaná a to ja na niektorých tipoch chuti, či pôžitkov. Tým, že niekto ľudí chce presvedčiť, aby konzumovali čisto rastlinnú stravu (ako to bolo napr. v novom filme, určite vieš ktorý myslím) sa ľuďom nijako nepomôže. Jediné, čo sa stane, že prídu o ďalšie významné látky a ich mozog ešte viac atrofuje časom. 
 
 
Ešte k tomu mlieku. Nemyslím si, že je to potravina nenahraditeľná pre nás, ani že ku potrebujeme. Je pravda, že jediné mlieko, ktoré človek potrebuje je MATERSKÉ. Sam už niekoľko rokov nekonzumujem mlieko VÔBEC, no mliečne výrobky áno. 
 
 
Keď už tak, myslím si, že OVČIE sýri a hlavne fermentované majú mnoho benefitov. Keď sa zamyslíš, dôjde ti prečo. Ovečka (aj kozička) sa pasie na trávičké ktorá rastie na slnku. V tomto napríklad robí aj mnoho vegetariánov dobre, hoci nerozumejú veci a čiastočne sa dopúšťajú potom chýb. Vysvetlím ako to myslím. 
 
 
Keď rastie trávičká na jar, je na slnku a koncentruje v sebe mnohé živiny a prekvapivo aj DHA. No koncentruje ju na istých častiach v molekule triglyceridu a keď túto travičku zje zvieratko, napríklad ovečka, jej pečeň DHA prevedie na iné miesto a uloží ho do jej tela. Hádaj čo. Človek toto DHA dokáže prijať iba v takej pozícii ako ho ma v sebe to zvieratko. 
 
Preto konzumácia rastlín, ale aj morských rias v tomto je nezmysel. Netvrdím, že nemá iné minerály a látky, ktoré využijeme, to áno, ale keď berieme v úvahu omega 3 DHA, dokážeme ho prijať iba zo zvieratká ale najmä z RYBY, pretože EVOOLUCIA to tak zariadila z nejakého dôvodu. Naša história tento dôvod odokryla. 😊
 
 
Čiže odporúčam, ak s tým človek nemá problémy a alergie, najmä baču ako bryndza, fermentovsné syri a samozrejme ideálne nepasterizované kvôli množstvu prospešných baktérií, ktoré obsahujú. Aj kefiry a podobne sú fajn. Ale vždy odporúčam najmä z ovečky, pripadne z kozičky a z kravského nie. 
 
Publikované : 19. júla 2020 9:31
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Wow. Dakujem. Zase si mi trocha pootvoril oci aj usta. Neuveritelne vycerpavajuca opoved. Stale viac vidim ze mas ludim vela co ponuknut. Mozem sa este opytat ktore konkretne ryby a maso maju vela DHA (sardinky a vnutornosti z prasata si spominal) a ak si dat uz maso tak ake? A este sa chcem opytat na vyvary z kosti a kostnej drene. A este otazka- ak teda clovek povedzme teraz v lete travi napr. 4-5h vonku, niekde ani nie v meste ale ani nie v prirode, na dedine povedzme, a potrebuje sa dat dokopy pretoze mu chyba asi dha tak cisto teoreticky v akom mnozstve ju prijimat? Dalsia otazka- cim najidealnejsie vyplnit tie ostatne jedla a ak uz zaradit obilniny tak akym sposobom idealne. Este k 2-3 jedlam denne, ak toho clovek na uvod nie je vobec schopny, je lepsie proste vydrzat a byt hladny alebo napr. Dat si ovocie? Dakujem

 
Publikované : 20. júla 2020 9:08
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Este- co konkretne znamena ze clovek zije alebo nezije vo vhodnom prostredi? Ktore elementy su nevhodne/vhodne a ako sa da prostredie v ramci moznosti upravit z nevhodneho na vhodnejsie?

A este- co vlaknina a preco nie celozrnne? V tom obale zrna by malo byt prave najviac vyzivnych veci. Aspon tak to viem ja. 

 
Publikované : 20. júla 2020 22:06
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ahoj @zuzi Nieje začo 🙂 

 
Mäso má vždy máličko DHA v porovnaní s rybami, ale keď už, tak tie, ktoré sú kŕmené prirodzene trávou a vonku. Prasiatko však odporúčam ako TOP, čo sa týka maska a najmä tukových časti (slanina, bôčik, atď.). Ak ťa zaujíma prečo to radím, môžme sa potom pobaviť o spôsobe a pohybe VODÍKA v jeho tele, aby si lepšie pochopila 😊 Ďalej ako mäsko hovädzie, či jahňacie a obzvlášť pečienka a iné vnútornosti.
 
Hydinu osobne nejem vôbec (až na občasné výnimky) a ani neodporúčam nikomu. A už vôbec nie bežné zo supermarketu. Výnimkou je KAČICA a najmä jej TUK. Kačka má rada CHLADNÚ VODU a jej zloženie tuku aj mäsa tomu odpovedá. 
 
 
Ohľadom rýb som realista a musím zohľadňovať to, že nie sme primorská krajina a teda treba vyberať "menšie zlo". To znamená buď balená, mrazená alebo konzerva. Ideálne sú vždy ako TOP Sardinky (kvôli ich životu, pretože nestihnú spapat veľa toxínov a látok v mori a majú veľa DHA) a potom šproty, či makrela. Za mňa aj Ustrice, no tie u nás na SK zoženieš asi iba v Metre a aj divoko lovené. Ty sú však ti zahraničia, tak možno máš lepší prístup. 
 
Tuniaka neodporúčam vôbec a ak losos, tak divoko lovený alebo chovaný, no pozri sa či bol kŕmený s Algae alebo iba tŕňom a odpadom. Niekedy sa to dá do hľadať na stránke. Ak bol kŕmený prvým, kúp. 
 
Čo sa formy týka, ideálne čerstvý/mrazený, potom údený alebo v skle a nakoniec konzerva. Vždy však ide o tvoje celkové zdravie. Ak sa cítia v poriadku, zdravie, energia, nálady sú super, pripadne máš nejakú základnú biochémiu (pečeňové testy,...) tak je voľba na tebe. Ak sa necítiš fajn, začal by som čerstvými a mrazenými. 
 
Tiež by som zaradil nejaké BIOHACKY pri ich konzumácií, ak si si nie istá a to napr. : polej šťavou z citróna, pridaj koriander alebo zjedz nejaké para orechy a alebo po jedle. 
 
 
Tebe však ako žene by som poradil občas zaradiť aj konzumáciu morských plodov s pancierom kvôli astaxantinu a karotenoidom (ďalší obrovský benefit, okrem DHA, selénu a JÓDU). To znamená krevety, pripadne krab a iné. Predávajú aj v bežných reťazcoch aj divoko lovené a uvariť ich tak, aby si zjedla aj s pancierom, hlavou, chvostom, no proste celé. Mne osobne kreveta celá takto chutí. Ak chceš nejaký recept, môžem poslať 🙂 
 
 
Vyvary z kostí:
 
Vyvary sú vždy super voľba a kľudne tam pridaj aké len chceš. Najlepšie aj celú hlavu a čokoľvek, to už podľa chuti. Hoci keď sa to vývari a dochutis to korením, myslím že chuť je vždy dobrá. V týchto častiach je veľa látok ako KOLAGÉN a MINERÁLY, ktoré sa vyvaria a potom ich teda vypiješ pekne vo vývare. Musíš však správne variť. 
 
Hovädzie alebo z prasiatka aspoň 13 hodín (a viac, ak chceš ozaj všetko vyvariť) z hydiny stačí aj kratšie. Vždy keď varíš, pridaj aspoň za lyžicu dve octu, aby sa lepšie minerály uvoľnili a var pomaličky a dlho. Osobne začínam ráno variť a večer je hotový. Dá sa dať aj do mraziaku a máš hocikedy nachystané. 
 
 
K ďalšej otázke:
 
Pri tomto záleží od kontextu. Čo to znamená pre teba byť na dedine? Veľa ľudí totižto (najmä tých, ktorí sa zaoberajú cirkadialny rytmom a biohackingom) považuje automaticky život na DEDINE lepší ako život v MESTE. Môže to byť pravda aj nemusí. Dám len malý príklad. 
 
Čo sa mobilu týka tieto zariadenia pracujú obojsmerne (bi-directional), čo znamená, že signál vysielajú a aj prijímajú. Ak by si mala možnosť tieto veci fyzicky zmeriať, aby si videla EM pole v ich blízkosti (takýto meter he však pre bežného človeka veľmi drahý) videla by si, že keď signál prijíma je to horšie ako keď vysiela. A teraz k pointe. Na dedine je zvyčajne slabší signál, čo znamená, že všetko bezdrôtové pracuje silnejšie v smere zachytávania signálu. Ak teda žiješ na dedine a máš neustále vo vrecku zapnutý mobil, môže to byť pre teba horšie ako povedzme žiť vo väčšom meste  s nie veľa susedmi, no mobil nenosí vo vrecku. 
 
Najlepší krvný test, ako povedzme lacno zistíš, či ti tvoj život tam neublizuje je zmeria si VITAMÍN D a cholesterol. Ak bude vitamín D asppn 30 až 40 ng a cholesterol v norme, dajme tomu ze ôk. Ak je však vitamín D nizky a cholesterol zvýšený a nízky HDL cholesterol, vieš, že si asi viac dehydratovana a niečo okolo teba ti ubližuje. 
 
Čiže začal by som v prvom rade elimináciou prilišneho projimu omega 6 (všetky polotovary, ale aj rastlinné oleje, ak ich konzumuješ vo veľkom) a osobne by som konzumoval rybky alebo vajíčka aspoň 3 až 6 krát v týždni. Aspoň na čas. Ak ale pracuješ v kancelárii alebo za počítačom povedzme, jedol by som každý deň. 
 
A ideálne asi na raňajky. 
 
 
K tomu jedeniu 3 až 5 jedál denne, dá sa na to ist rôzne. Vždy sa dá aj rýchlo a nasilu, no každý to zvládne inak a môžeš si pri tom ublížiť, ak svoje telo dobre nepoznáš. Väčšinou teda lepšie pomalšie. Ako prvé musia byť sýte raňajky a co najskôr po zobudení, ale s tým, že sa pred tým postavíš aspoň na chvíľu bosá vín a odhalíš sa slnku. Toto je úvodný stimul pre tvoj mozog a hlavne LEPTÍN. 
 
Ver mi, že až sa potom naranjakuješ, tak vydržíš minimálne do obeda. Ak nie, tvoja leptinova citlivosť je slabá a tým pádom aj inzulínová. Vždy na raňajky zvoľ viac proteínu (povedzme 30 až 70 gramov, podľa tvojej váhy) a doplň to buď tukmi alebo sacharidmi. 
 
S tými sacharidmi je to však na debatu, aj podľa tvojich pocitov, nadváhy, atď. 
 
Večeru by som volil podobne, ale s tým že urob ju dostatočne veľkú a aby si zjedla aspoň 4 až 5 hodín pred zaspatim. Je to taky pekný "hack", pretože vydržíš bez problémov do spania bez jedla a potom získaš aj viac času do raňajok. 
 
Jedlo medzi tým (obed) by som volil podľa chuti a sezóny. Môže aj nemusí byť. Môže byť dobrý vývar, pripadne do neho daj veľkú lyžicu dve kokosového oleja a aj ta to zasýti. 
 
Medzi jedlami nejedz nič. Chce to však čas a experimentovanie sama so sebou. Ak máš medzi troma jedlami hlad, skus ďalší deň pridať väčšiu porciu predošlého jedla. A kľudne spapaj aj ovocie ak chceš, no zjedol by som ho s jedlom alebo po ňom (nie medzi), ale vtedy, keď neješ veľa tuku. Fruktóza a tuk sa nemajú rady. 
 
Čiže, ak si ozaj hladná medzi jedlami (čo zo začiatku môže byť), premýšľaj rozumne. Ak máš v živote veľa stresu (rodina práca, deti), určite by som sa nestresoval a bol hladný, skôr si daj niečo, no ďalší deň si skus dat väčšie raňajky. Ak ti nevadí taký stres, tak si daj čistú vodu alebo nič a výdrž do ďalšieho jedla 🙂 
 
Publikované : 21. júla 2020 8:50
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Ešte k poslednej otázke.
 
 
Ohľadom tvojho prostredia je viac vecí, ako na to pozrieť. Úplne top je zistiť svoj haplotyp, teda akú máš mitochondriálnu DNA. To však stojí peniaze (cca 100 eura a viac). Ukázalo by ti to, či si uspôsobená viac na CHLAD, SLNKO alebo oboje. Avšak viem ti povedať, že ak nemáš nejakých priamych predkov z Afriky a okolia, tak si pravdepodobne tretia možnosť. Európa je tak cca na 90% podľa Štatistík. 
 
To znamená, že aby si optimálne fungovala, potrebuješ tráviť veľa času vonku alebo využívať aj chlad. Osobne som však zástancom druhej možnosti celoročne, aspoň formou sprchy, pretože je to dlhodobo lepšie udržateľné. 
 
Veľmi dobrý test je ten s vitamínom D a cholesterolom napríklad ako som písal vyššie. Odporúčam ti však moju prvú knižku prečítať, dozvieš sa základ o OKU, MOZGU, DOPAMINE, VLNENÍ a lepšie pochopíš kde a ako začať aj ako svoje PROSTREDIE a hlavne ŽIVOT v ŇOM ZLEPŠIŤ. 
 
Ak totižto pochopíš vplyvu prostredia na telo a biológiu, vieš si napríklad zaradiť do života vhodné Pomôcky (ako okuliare, ethernetove pripojenie v dome/byte, vhodné stropné svetla, CHLAD, ľadové obklady, menej frekventovaná strava s prevahou tuku, vhodný POHYB počas dňa, atď., atď.), ktoré ti toto prostredie umožnia zvládať pomerne dobre. 
 
Vláknina a celozrnné veci:
 
 
Áno, samozrejme že vláknina je super, najmä od jari do jesene, no nie je najpodstatnejšia. Myslím, že ti úplne stačí základ, občasné šaláty, paprika kapusta, najmä kyslá a zavárané, calamada, orechy, pripadne ryža a ešte aj schladená,.. 
 
Zvyčajne však býva problém u ľudí, ktorí mávajú zápchu a nepravidelnú stolicu, kedy trochu môže dopomôcť vláknina, no aj tak zvyčajné sa jedná o dehydratáciu. Podobná vec sa stane ľuďom, ktorí prudko zmenia stravu alebo prejdú na ketogennu stravu a podobne. Jednoduchým riešením je pridať viac sodíka a mastné kyseliny s krátkym reťazcom.  Čiže vláknina je vhodná, ale nie je to nič zázračné. Obzvlášť ak má človek malo diveezifikovany mikrobiom, čo bude u dnešných ľudí normálne za chvíľu. 
 
 
K tým celozrnným veciam budem radšej Stručný, lebo inak by som sa až moc rozpísal. Ale tiež o tom nájdeš v knižke, keď si pozrieš kapitolou o VODÍKU a potom o výbere tukov. 
 
Máš pravdu, že zrno obsahuje veľa výživných vecí, ale pre seba. Nie pre človeka. Bodka. 😊
 
VŠETKO čo je v zrne je určené na to, aby sa rastlinka rozmnožila. Je to určené jej a my nie sme uspôsobení na strávenie toho, skôr naopak. Druhá vec je DEUTÉRIUM (ťažký vodík). Väčšina pochádza z FOTOSYNTÉZY označovanej C3 a má ho v sebe veľmi veľa. Až pochopíš, ako sa v tele správa, ako sa ho zbavujeme a pracujeme s nim zistíš, prečo to nie je rozumné riešenie. 
 
Pozri si napríklad toto, kde sledovali viacero štúdií, pričom žiadna nepreukázala spojenie, že by celozrnná strava pomohla napríklad pri kardiovaskulárnych problémoch alebo cholesterole. Nijaká zmena. 
 
 
Publikované : 21. júla 2020 8:52
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Dakujem za odpoved. Oprav ma ale z informacii od teba a z toho ako sa doma stravujeme by som si nejaky letny den vyskladala napr. takto: 

ranajky- kava s mliekom, zelenina, syr/vajicko/sardinky/losos, kvaskovy chleba

obed- strukovina, obilniny (ryza, pohanka, bulgur, couscous)

vecera- zelenina(salat/pecena/varena), olivovy olej, orechy, semena, syr/vajce/ryba/maso

Ak to chapem spravne idealne je dat si na obed viac sacharidov a rano a vecer skor proteiny, vecer este k tomu tuky. Momentalne varene jedlo jeme len na obed - vecere jeme vonku, co znamena ze  “na studeno” ale je to fakt super byt von a kedze nebyvam v dome tak to riesime takto.

Este ma zaujima preco je maso a ryza napr. nevhodna kombinacia ked je to protein a sacharid. Alebo sa mylim? 

Celozrnne je sialena tema, peciem chleba takze sa o to zaujimam a tie informacie su velmi protichodne. Uz som 3x menila muku, momentalne mam vsak velke zasoby celozrnnej 😂😂

Co sa tyka internetu, rozumiem z casti. Napriklad mobil mam pri sebe vzdy ale doma ide na wifine od susedov(nemozem vypnut) a vonku mam data ale len ked potrebujem inak su vypnute. Tzn. pokladam mobil za neskodny, alebo sa mylim?

Vdaka aj za vysvetlenie o pocte jedal, s malymi detmi je to  nadludsky vykon lebo oni jedia vkuse 😂 ale asi sa clovek proste musi rozhodnut a ist si za tym

 
Publikované : 21. júla 2020 9:50
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Este doplnok- co soja a vyrobky z nej ako doplnok proteinu pre ludi co im mlieko skodi? Zvyknem pouzivat ako mlieko ale aj napr. veggie burgre a tak 🙂

 
Publikované : 21. júla 2020 9:52
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Nieje začo @zuzi. Áno, ako príklad môže byť.
 
Samozrejme ty ako matka s deťmi máš vždy inú situáciu, pretože pravdepodobne musíš premýšľať, aby si varila spoločne. Detičky majú trosku iné požiadavky. 
 
 
K tým jedlám pre teba taká rada, riadil by som sa tým, že na raňajky máj najväčšie jedlo, čo sa energie týka a večeru najmenšiu. Predpokladám však, že netrenuješ, vtedy by sa dalo upravovať.
 
Aj sacharidy by som teda zaradil na raňajky, pripadne obed, pretože inzulinova citlivosť je lepšia v ranných hodinách. Opäť však, neberiem v úvahu trenujuceho človeka, ktorý má športové ciele. 
 
K tym raňajkam a večeri. Protein odporúčam ráno aj večer z toho dôvodu, jednak je to stavebný materiál a tiež pôsobí ZASYŤUJÚCO. Lepšie sa zasýtis. Taktiež ráno stimuluje sekréciou žalúdočných štiav, aby si neskôr dobre trávila ďalšie jedla. Čiže protein základ, obzvlášť ak máš nadváhu, zdravotné problémy alebo trrbujes. 
 
 
Sacharidy a tuky si voľ podľa preferencie. Bud jedno alebo druhé, pripadne ak je sacharid menší, napríklad ráno malý chlieb, kľudne pridaj aj trochu tuk (maslo, atď.). Tuky sú však celkovo preferovaný zdroj energie pre tvoje telo a preto by som skúšal postupne aspoň jedno alebo dve jedla z troch mat bez sacharidov. Kombinácii a možnosti je viac, aj rastlinné firmy aj živočíšne.
 
 
S tou večerou vonku, veru určite super 😊 mala by si vedieť, že odhliadnuc od glykemie, obsahu cukru a veci okolo, už len ti, ze človek je v interiéri alebo vonku s odhaleníou kožou, má na jeho trávenie radikaneiny vplyv.
 
Zamysli sa napríklad, čo sa stane keď sa najeme? 🤔
 
Každý vie ze sa zvýši prívod krvi do tráviaceho traktu. Typni si, čo sa všetko v krvi plaví. Okrem nutrientov aj SVETLO, ktoré tvoja pokožka zachytáva. Čiže jesť vonku alebo aspoň povedzme pri okne doma a nie s mobilom alvedla seba, je obrovský benefit. 
 
 
K tej ryži s mäsom som písal niečo aj predtým. V skratke, PROTEÍN a GLUKÓZA sa radi spájajú. A to aj v cievach. Vznikajú z toho také lepkave povlaky.
 
V prírode tiež nikdy nenájdeš tieto veci pohromade. Keď domorodci lovia, jedia zvieratko, keď zas majú sezónu ovocia, jedia to, atď. Ako som ti napríklad písal o tej Okinawe, oni tiež nerobili moc rozumne, no ich obrovský benefit je, že jedia iba RYŽU, studenú a ešte so surovým rybami.
 
Mysli na to, že keď zješ napríklad steak so zeleninou alebo iba tukom, v tvojich cievach ten tuk neostane. Keď ho však zješ s ryžou, v tvojich cievach ten tuk pravdepodobne ostane dlho a môže oxidovat a z dlhodobého hľadiska robiť problémy... 
 
 
... Ak máš zásoby múky , už snáď dorob 😅😁 ale celkovo ako píšem, zrno nie je potrava pre homo sapiens. Hlavne nekupuj žiadne mandľové múky, banánové a podobne, to je ešte väčšia hlúposť ako klasická múka. Ostal by som u teba pri tom kvaskovani možno, ak Vám chuti a neviete ho zatiaľ vyradiť. 
 
Ohľadom detičiek, písal som veci hlavne k tebe. Malé detičky majú iné potreby, keďže sú vo vývoji, ale zvyčajne sa stačí riadit ich intuíciou.
 
Všimni si napríklad, že zdravé malé dieťatko nemá rado zeleninu a rodičia ich zvyčajne musia nútiť. Je to preto, lebo malé dieťa naozaj zeleninu nepotrebuje a vo väčšom množstve mu môže ublížiť.
 
Ono dieťatko potrebuje myelinovat neurony v mozgu a na to potrebuje veľa tuku, cholesterolu a proteínu. Presne ako to má napríklad v materskom mlieku, keď sa narodí. Pre malé detičky za mňa najlepšie jedlo je vajíčka a potom rybky, ale to už musí rodič naučiť od malička. Taktiež vývar, pečienka, atď. Toto však ber ako základ a potom kľudne ako zvyknete jedávať zvyšok 😊  ale tiež by som sa u dieťaťa sústredil v prvom rade na sýte raňajky plne proteínu. Toto je Priorita. Obzvlášť ak chodia do škol. 
 
Keď dáš dieťatku ráno sýte a rozumne jedlo, ver mi ze cez deň nebude mať ani takú chuť vyjedat sladkosti ako sa to robí bežne. 
 
 
... K Tomu mobilu, nepochopila si celkom. Bezpečný mobil pri tele je vtedy, keď je v lietadlovom režime. Ak je zapnutý, tak čím ďalej od tela, tým lepšie. 
 
Musíš brat v úvahu to, že nie len wifi a dáta šíria umelé EM vlnenie, ale aj signál na volanie. Keď máš zapnutý mobil, mobil neustále vysiela signál, pretože prijíma keby ti niekto volal. A čím menší dosah v danom meste, tým viac sa tvoj mobil musí "snažiť" zachytiť prichádzajúci signál = horšie pre teba, ak je pri tele. Pozri si napríklad toto video. 
 
Je síce možno trochu "pritiahnuté" za vlasy, ale nie je ďaleko od pravdy. Tiež si všimni na ňom, že bielko vajíčka to "schytá" ako prvé, zatiaľ čo žĺtok nie. Tuk a cholesterol v žltku ho v skutočnosti chráni, presne ako tuk a cholesterol chránia tvoje membrány buniek v tele aj v Mozgu pri tvojej expozícií.

To máš zároveň aj ďalší tip, že konzumácia kvalitných vajec je dobrá 👍 

 

 
Publikované : 21. júla 2020 16:31
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Čo sa sóje týka, jediná forma za mňa je fermentovaná (natto, misso), kvôli K2.
 
Inak sója ako taká, nie som zástancom a už vôbec nie náhrady mäsa ako tofu, či rôzne veggie párky a tak. 
 
Ak však máš na mysli náhradu ako nejaký PROTEÍN v prášku, skôr by som bral KOLAGÉN. Ak teda myslíš, na doplnenie proteínu alebo aj si z toho nejaké lakotinky občas robíš a tak 😊
 
Publikované : 21. júla 2020 16:33
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Dakujem. Uplne na zaciatok- jednu  vec nechapem. Maso a ryza/cestovina/etc. je protein + sacharid nie? A to je predsa ok nie? Napriklad aj strukovina je predsa takto. Stale tomu teda nerozumiem. Ak si das napriklad to maso len varene bez tuku, preco je to nevhodna kombinacia?

 

co satyka okinawa a ostatnych blue zones, trocha som sa tomu venovala v projektoch s detmi a oni fakt vela jedia strukoviny. Varili sme si z roznych oblasti jedla a vzdy tam boli strukoviny. Podla mna to je zaklad kazdy den jest nejaku strukovinu. Tu kde zijem sa dava velky doraz na stravu a strukoviny a ryby sa tu jedia takmer denne. 

 
Publikované : 21. júla 2020 16:55
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Deti- mas uplnu pravdu- miluju tuk, ryby, vajcia ale aj strukoviny a ovocie. Aj chleba. 

Takze este oprava k jedalnicku:

rano: ovocie, chlieb, nejaky protein ako vajce/jogurt/syr/ a pre dospeleho zelenina. Ak tuk tak minimalne? Alebo rano je ok dat si napr aj tahini alebo olej/semena na chleba?

 

obed: strukovina s cim? Tu sa poklada sosovica a ryza sa super kompletne jedlo ale ta strukovina uz sama o sebe ma vela sacharidu. Z toho vyplyva ze treba obmedzit tuk?

 

vecera: tuk+ protein + zelenina. Nie sacharidy, ovocie...

Pytam sa lebo tomu chcem porozumiet a robit to spravne aby som zacala fungovat. A predpokladam ze chudnut? Dnes som si dala na ranajky namiesto chleba syr a salat a fakt super. Vydrzala som do obeda v pohode

 
Publikované : 21. júla 2020 17:01
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@zuzi

Áno, správne píšeš. Mäso a ryža je zväčša proteín a sacharid. Samozrejme záleží od typu mäsa, či má iba proteín, alebo viac tuku, atď.
 
Myslel som to skôr tak, že keď si dáš mäso s väčším obsahom  tuku, ako napr. ten príklad so steakom so zeleninou vs steak s ryžou (keďže steak zvyčajne býva tučnejší).  Je to skôr bežne zaužívaná vec v spoločnosti za posledné roky, pretože ozaj sú ľudia naučený jesť iba prílohy buď pečivo, zemiaky a ryžu, no či je to pre nás OPTIMÁLNE je otázne. Za mňa nie.
 
Živočíšna strava prichádza vždy v "obale" buď s tukom(napr. kus mäsa z prasiatka) alebo len samostatne proteín (povedzme vnútornosť, taká pečienka, alebo časti kože=kolagén, atď.).
 
Naopak v rastlinnej forme bielkoviny prichádzajú so sacharidmi, ale zas sú tieto aminokyseliny inak stráviteľné a tiež neobsahujú vždy všetky esenciálne. Typický príklad na zamyslenie je aminokyselina METIONÍN.
 
Metionín je vo veľkom v prasiatku (aj preto ho radím jesť), je esenciálny pre naše telo a VŽDY, keď sa v tele niečo prerába a prepisuje sa DNA, METIONÍN je prvá aminokyselina, ktorá sa využíva. Bez nej prepis DNA nenastane. Čiže, čím viac človek regeneruje, opravuje, je na tom horšie, tým viac proteínu a aj metionínu potrebuje a z rastlinnej stravy ho nezíska. Teda možno v malom množstve. 
 
Pointa však je, že ak konzumuješ živočíšne proteíny, naozaj by som ich moc nekombinoval so sacharidmi alebo teda "chudšie" časti mäsa, no počítaj s tým, že glykemický výkyv bude väčší.  a Tiež potom primeraná pauza po jedle, aspoň 3 až 4 hodiny. Radšej  však mäso so zeleninou, či tukmi (maslo, olivový olej, kokosový olej, atď.). 
 
Keď už hentak, mäso s ryžou, strukovinami a podobne, tak je to zvyčajne fajn, ak už nemá človek problémy, ale si daj pozor (najmä u detí), aby za tým nejedli sladkosti, či iné cukry . V takomto prípade sa naozaj môžu objaviť problémi.
Pozri si v tomto videu úsek od 37:00 po 38:00 pre lepšie pochopenie, čo myslím. 🙂
 
 
Ale celkovo z rastlinnej formy by som sa až tak nebál a kľudne kombinuj, no tiež by som sledoval svoje reakcie: ako rýchlo som po takomto jedle HLADNÝ? Bol som po jedle SÝTY? Nemal som prepady energie? ...
 
S tou Okinavou si to pekne napísala a v tvojej odpovedi aj štúdiu je myslím kus pravdy, len sa treba trochu inak zamýšľať.
 
Smer  našich myšlienok je niekedy dôležitejší ako samotná KVALITA myšlienok. Ak sa naše myšlienky a myslenie uberá nesprávnym smerom, aká dobrá bude ODPOVEĎ? môže byť nesmierne komplikovaná, kvalitná, zložitá a premakaná, no ak sme šli zlým smerom, ODPOVEĎ je bezcenná.
 
Myslím, že Okinawa aj strukoviny, aj ako si sa tým zaoberala, sú naozaj prospešné, no nie z dôvodu, ako si väčšina myslí.  Smer myslenia väčšiny je, že tie strukoviny sú "ZDRAVÉ".  Pokým sú pripravené správne (namáčanie, kĺičenie, fermentovanie, apod...), naozaj  sú zdravé, rovnako ako RYŽA, avšak správne si podotkla, že jedli mnoho RÝB (DHA!!!), dokonca SUROVÉ a oblasť ich krajiny je veľmi PROSPEŠNÁ.  Oni majú radikálne inú kvalitu VZDUCHU, KYSLÍKA a tiež množstvo UV svetla (!!!toto je kľúč).
 
 
 
Ak strukoviny tiež pripravuješ vhodne, v našich končinách máme napr. šošovicu, fazuľu, ..., naozaj nemusia byť zlé, ba naopak. Teraz citujem napr. z wikipedie, keď zadáš okinawa a pozrieš ich stravovanie:  https://en.wikipedia.org/wiki/Okinawa_diet
 
"Taira also reports that healthy and vigorous Okinawans eat 100 grams each of pork and fish each day."
 
(v preklade: "Zdraví a vitálni Okinavčania jedia 100 gramov bravčového a ryby každý deň" 🙂 
 
 
Publikované : 21. júla 2020 20:57
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
K tým detičkám🙂
 
Hej, narážal som skôr na malé detičky a zeleninu, a samozrejme všetko záleží od výchovy a prístupu rodiča. Stačí keď sa človek pozrie na priemerných rodičov, ktorí svoje deti kŕmia lentilkami a Croassantami a "zdravými" ovocnými džúsmi  a čudujú sa, že deti nechcú zjesť normálny obed doma...
 
Myslím, že detičky sú na tom veľmi dobre a vypýtajú si, čo chcú🙂 obzvlášť v tvojom prostredí Talianska, kedy im aj fruktóza v lete pomôže napr. rýchlejšie pribrať (keďže dieťatko potrebuje viac tuku, rovnako ako starý človek).
 
Skvelý príklad detičiek, ktoré robia niečo prirodzené, no dnes ich väčšina rodičov vyhreší za niečo takéto, je aj toto 😀  
 
 
S tými kombináciami si to myslím celkom pekne napísala a tiež si "vychytala" tie nevhodné. Áno, skutočne by som pokladal strukovinu s ryžou za kompletné jedlo. Avšak bavíme sa o radikálne inom metabolizme.  A áno, ak už takéto jedlo, určite nepridávaj tuk doň.  Skôr by som pre dochutenie a benefity využil rôzne koreniny, prípadne cesnak, cibuľu, zazvor a tak🙂
 
Správne sa pýtaš a hlavne nad tým aj PREMÝŠĽAŠ,... presne toto je vhodný prístup.
 
Publikované : 21. júla 2020 21:01
Erika
(@eika)
Príspevky: 255
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslav-lachky
 
 
Máš pravdu, že zrno obsahuje veľa výživných vecí, ale pre seba. Nie pre človeka. Bodka. 😊
 
VŠETKO čo je v zrne je určené na to, aby sa rastlinka rozmnožila. Je to určené jej a my nie sme uspôsobení na strávenie toho, skôr naopak. Druhá vec je DEUTÉRIUM (ťažký vodík). Väčšina pochádza z FOTOSYNTÉZY označovanej C3 a má ho v sebe veľmi veľa. Až pochopíš, ako sa v tele správa, ako sa ho zbavujeme a pracujeme s nim zistíš, prečo to nie je rozumné riešenie. 
 

AHOJ ale prečo príroda dala človeku celozrnné obilniny aby sa aj nimi živil. Určite nerátala s tým že ich bude rafinovať/zbavovať obalu, klíčku/?

 
Publikované : 12. septembra 2021 13:42
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
 

@eika Príroda dala človeku veľa vecí, len človek je na toľko inteligentní, že sa neobťažuje niekedy premýšľať nad tým PREČO a jednoducho si vezme, čo chce... Podobne ubližuje potom aj prírode a aj sebe.

 

Zvieratká vedia v tomto viac ako ľudia. Práve preto mnohé menia svoju lokalitu v zimnom období, vrátane niektorých vtákov. 

 

Zrno nebolo nikdy určené pre nás na konzumáciu, pretože sme ho nikdy nemali k dispozícií, počas miliónov rokov evolúcie, až posledných pár tisíc rokov. Ak si to však porovnáš, je to nič. 

 

Ak by celý náš vývoj v Afrike, ktorý trval milióny rokov bol jeden deň (24 hodín), tak poľnohosporádrstvo, ktoré máme cca 12 tisíc rokov, by bola možno minúta. Naše telo na to nie je zvyknuté a dôkazom toho je aj naše odlišné trávenie a enzým DPPIV

 

https://usfblogs.usfca.edu/biol100/2018/03/20/why-are-our-brains-shrinking/

 
Publikované : 12. septembra 2021 14:01
Mirek Pramuka, Táňa, Erika and 1 people reacted
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

Samozrejme, keď tvrdím, že ľudia musia preferovať živočíšnu stravu, nemám tým na mysli, aby sa napchavali mäsom od rána do večera a už vôbec nie polotovarmi (o polotovaroch teraz nejdem písať). Keď radím jesť viac živočíšnej stravy, znamená to, že tvoj preferovaný zdroj v prvom rade PROTEÍNOV, by mal byť zo živočíšnej stravy/rýb. 

Som velky zastanca zivocisnych bielkovin z chladnokrvnych zvierat, avsak bezne jeme bielkoviny aj z inych zdrojov. Otazkou je, kolko a akych bielkovin je  uz vela, co pre dospeleho cloveka znamena rychlejsie starnutie. 

Vezmi Jaro pripad zdraveho cloveka

a cloveka ktory, ma v tele dost zapalov a slaby redox a teda zle travenie.

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 8. decembra 2021 17:41
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

Samozrejme, keď tvrdím, že ľudia musia preferovať živočíšnu stravu, nemám tým na mysli, aby sa napchavali mäsom od rána do večera a už vôbec nie polotovarmi (o polotovaroch teraz nejdem písať). Keď radím jesť viac živočíšnej stravy, znamená to, že tvoj preferovaný zdroj v prvom rade PROTEÍNOV, by mal byť zo živočíšnej stravy/rýb. 

Som velky zastanca zivocisnych bielkovin z chladnokrvnych zvierat, avsak bezne jeme bielkoviny aj z inych zdrojov. Otazkou je, kolko a akych bielkovin je  uz vela, co pre dospeleho cloveka znamena rychlejsie starnutie. 

Vezmi Jaro pripad zdraveho cloveka

a cloveka ktory, ma v tele dost zapalov a slaby redox a teda zle travenie.

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 8. decembra 2021 17:43
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@empigo-osobny-trener-kosice práve to. A osobne si nemyslím, že dnes sa treba obávať a starať sa o to, či som dnes nezjedil príliš. Skôr je problém, že ľudia zjedia proteínu malo, obzvlášť diétujúci.

 

 

Toto je napr. niečo Miro, s čím ja osobne veľmi, ale že veľmi nesúhlasím s moderným výskumom a odporúčaniami. Keď pozrieš nejaké veci a štúdie z minulosti naozaj sa ukazuje, že obmedzený prísun proteínu ma vplyv na potlačenie mTor a teda nadmerného rastu, aj na dlhovekost, no nemyslím si, že akékoľvek štúdie, ktoré toto dokázali boli vykonané na vhodných živočíchoch, vo vhodnom prostredí a vhodným spôsobom. 

 

Dnes sú Ľudia odkázaní na častejšie nahrádzanie proteínov v tele, a ak ho neprijimu v strave, telo jednodcuho spotrebuje viac ATP na tvorbu nového proteínu, rovnako viac metionínu a tiež zvýši ešte viac ubikvitináciu. O nej som ešte na blogu nepísal (no budem), no je to veľký hráč.

Jednoducho dnes priemerný človek spravi dobre, keď bude svoj proteín jesť. Obzvlášť ak má akékoľvek problémy.

 

Ked sa stane dostatočne citlivým na leptin, ako je dnes malo ludi, vtedy prichádza na radu častejšie hladovanie, preskakovanie jedál, kľudne aj tréning nalačno, občasná znížená konzumácia proteínu, aj celkov o stravy, atď

 
Publikované : 8. decembra 2021 18:28
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky 

Len problem moze byt, ze chory clovek, napr. nebude vediet stravit maso uplne ako by to urobil zdravy clovek  a to sposobi problemy v creve... 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 8. decembra 2021 19:21
Stránka 1 / 2
Zdieľať: