Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Chlad - otuzovani

5 Príspevky
3 Užívatelia
2 Likes
62 Videní
 Veru
(@veru)
Príspevky: 2
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro,

Mela bych dotaz k otuzovani - vystavovani se chladu. Zaradila jsem studenou sprchu 2.zimu. Tuto zimu jsem zacala chodit i do rybnika. 1-2x tydne a doma sprchy rano. V rybniku to neprehanim - cca do 2 min stacionarni ponor, neplavu. A nikdy tam necitim nejaky extremni a neprijemny chlad. Nejdu na silu. Zhruba v lednu se mi udelali po jednom ponoru puchyrky/koprivka - mirne omrzlinky. Od te doby kdyz se vystavim vetsimu chladu, tak jsou tyto casti nachylnejsi. A pres zimu mi lehce "otikaji" prsty na dlanich, kdyz jsem vystavena chladu. Myslis, ze bych to mela omezit - alespon rybnik? Pres zimu jim dostatecne tuku- masa, vajicka, sadlo, maslo, syry, tvarohy, atd...i ryb. studene koncetiny mam snad cely zivot 🙂 musim rict, ze jsem se k cirkadiannimu rytmu, stravovani dostala tak pred 2 lety, kdy jsem zacala optimazilovat, co se dalo. Bohuzel jsem zatim ve fazi, kdy si vracim menstruaci (nejaky kontext so mozna pamatujes ze soukromeho emailu, ktery jsem psala :)) a tudiz i hormony a dalsi veci, ktere s tim souvisi, budou snizeny. Muzu se zeptat na nazor, co bys doporucil s vystavovanim se chladu? Nechci to prehnat, aby to nebylo kontraproduktivni. 

Moc dekuji za nazor a tvuj cas k odpovedi. Treba bude prinosna i nekomu jinemu 🙂     

 
Publikované : 3. apríla 2022 9:20
Táňa reacted
Značky témy
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@veru Ahoj Veronika, áno, teraz si už spomínam 🙂

Ohľadom tohoto, určite by som s rybníkom spomalil. Jednak mysli na to, že percento podkožného tuku je veľký faktor a u teba je nízke, čiže z tvojho tela uniká teplo extrémne rýchlo a nepotrebuješ takéto nízke teploty na vyvolanie všetkých benefitov (ako som to písal napr. tu: https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/5072/ )

Určite by som ostal pri sprchách, možno vaňu ak potrebuješ a do rybníka by som šiel skôr v takomto období, kedy už je voda tak okolo 10 až 15°C. Zvyčajne takéto problémy bývajú z 2 dôvodov a to imbalanc vitamímu A a vitamínu D (jeden z nich je príliš nízky) a potom jód.

Jediná strava, ktorá ho obsahuje je morská, čiže určite by som do inak fajn jedálnička zaradil jód a keď spravíš testy a nebude TSH pod 1 a FT3 aspoň na úrovni 5 až 6, jedol by som jódu viac. 

 
Publikované : 3. apríla 2022 10:39
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Ono, pri takýchto problémoch, ako už vieš aj z článkov o tehotenstve, tvoje telo je závislé na vitamíne A a FT3, aby dokázalo syntetizovať pregnenolón a aj ďalšie steroidné hormóny (najmä DHEA, Progesterón a Estradiol), no a na aktiváciu UCP, vďaka ktorým si tvoríš teplo, keď si v takejto vode. tvoje telo potrebuje hádaj čo... Rovnako vitamín A a veľké množstvo FT3 (voľnej T3). Čiže ak je tam nejaký problém so steroidnými hormónmi, v takomto extrémnom chlade tvoje telo akoby "zvádza súboj" a rozhoduje sa, kam T3 poslať. Možno by tiež stálo za skúšku, nejaké meranie si sama robiť ohľadom bazálnej teploty, jednak celkovo, no tiež pred a po takomto pobyte v chlade. Ak teplota v jadre (core temperatre) klesne po takomto chlade, nie je to dobrý znak 🤔               

 
Publikované : 3. apríla 2022 10:40
Táňa reacted
 Veru
(@veru)
Príspevky: 2
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky Zdravim Jaro,

Naprosto perfektni odpoved v souvislosti! Moc dekuji za Tvuj  komplexni pohled a vysvetleni 🙂 

 
Publikované : 3. apríla 2022 18:50
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@veru Rado sa stalo, opatruj sa a daj vedieť ako napreduješ 😊 

 
Publikované : 4. apríla 2022 10:50
Zdieľať: