Test omega 3 index
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Test omega 3 index

13 Príspevky
4 Užívatelia
3 Likes
108 Videní
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, chcela by som sa ťa opýtať na tvoj názor na testy omega 3 index, t.j domáce testy na zistenie podielu omega 3 ku omega 6 v tele, prip krvné testy v laboratóriu. Pýtam sa preto, lebo to v krvných testoch nespominaš, žeby to bolo nejako opodstatnené zistovať a zatiaľ podľa toho čom čítala o domácich testoch tak sa mi to pozdáva ako celkom dobrý nástroj na zistenie hore uvedeného podielu.                             

 
Publikované : 2. apríla 2022 11:03
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@andrea Ahoj Andrea. Spomínal som to trochu pri chlade, aj vo webinári o chlade a tiež v článku hormóny 10 o Inzulíne myslím a tiež to bude spomenuté v novom článku, v poslednom tejto série hormóny. Možno ho zverejním ešte dnes. 

No schválne som sa tomu extra nevenoval, pretože je to jednak drahší test a viem, ako sa ľudia stavajú už k tým lacnejším, no druhá vec je potom vyhodnocovanie. Čiže určite ak človek môže, zmerať si v labáku je super nápad, kde ti zmerajú aj ostatné MK ako palmitová, palmitolejová, atď., ktoré sú tiež v niečom smerodajné spolu s cholesterolom a triglyceridmi, no potom keď sa dostávame k samotnému omega 3 a omega 6 indexu, je tam veľa "zákutí".

Neviem presne, aký domáci test máš na mysli, predpokladám, len zmeranie idexu omega 6 ku omega 3 a percentuálne vyjadrenie omega 3, ako sa to predáva myslím pri Zinzino alebo Rozeta oleji. Tento pomer je fajn v tom zmysle, že ho chceš mať niekde medzi 6:1 až 4:1, čiže dobrý nápad a vidieť o sebe, ako na tom človek je. 

Ak ti teda víde vyšší, určite by som porozmýšlal nad úpravou jedálnička, hlavne pred zimou v tom zmysle, že by som PUFA obmedzil v strave, aby sa pomer upravil. 

No potom je ďalšia vec, že ak má človek nejaké problémy, vtedy tento pomer meraný v krvi, v krvinkách sám o sebe veľa nenapovie (samozrejme, ak nie je príliš vysoký). Pretože jedna vec je mať DHA v krvi a ďalšia vec je, ako sa v tej krvi a v červených krvináckh správa a tiež, ako sa odtiaľ "dostane" do tkanív.

 

 

Na teraz ti odporučím ako prvé pozrieť ak si nevidela článok Bazanov efekt a hlavne si všímať aj to o omega 6 AA a jej nutnosti 

https://jaroslavlachky.sk/hormony-13-tvorba-dha-z-ala-a-bazanov-efekt/

 

A tiež, ak máš Instagram, no malo by ti to prehrať aj ak ho nemáš, pozri tieto video story, ktoré som v piatok k tejto téme akurát pridal. Hovoril som tam práve o dôležitosti napr. sýri a celkovo vhodného elektrického náboja na červenej krvinke, ktorá ak ho nemá, nedokáže sa dobre prepravovať, no tiež nedokáže dané mastné kyseliny, ako aj DHA po tele roznášať. A toto je kľúčové. 

A tu je ten príspevok krátky a za tým odkaz na tie video story. Malo by to ísť prehrať (ak sa nemýlim)

 

 

https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3ODk4MTQ4OTY0NTA1NzU3?utm_medium=copy_link

 
Publikované : 3. apríla 2022 10:11
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@andrea

Vezmi si napr. toto: Mozog tvorí 2-3% našej telesnej hmotnosti, ale máme v ňom normálne pomer 100:1 0mega 6 : Omega 3.  Pokožka tvorí 4 % našej telesnej hmotnosti a má normálne pomer O6 ku O3 1000 ku 1. Kostrové svaly tvoria 50 % našej telesnej hmotnosti a pomer Omega 6 ku omega 3 je cca 6 ku 1. Naše vnútorné orgány, ktoré tvoria 9 % našej telesnej hmotnosti, majú najnižší pomer 4 ku 1 (tento pomer je ti povedomý). Tukové tkanivo má pomer 22 ku 1 pomer a tvorí 10-35% našej celkovej telesnej hmotnosti v závislosti od toho, ako je človek "tuční" alebo štíhli. Trend je, že rýchlosť metabolizmu v tkanive ovplyvňuje množstvo DHA v ňom. Zdá sa, že rýchlosť metabolizmu je vysoko závislá od DHA v tkanive.

 

Pomer omega 6/3 je rozhodujúci pre správne skladanie aj pohyb proteínov v tele aj lipidovej membrány po vytvorení proteínov v mozgu. To znamená, že naše častí tela majú špecifické množstvo a hlavne pomer omega 6 a omega 3 a ich donášku kontrolujú procesy v tele, v krvi, aj v krvinkách, ktoré sú závislé na našom lokálnom Redoxe, ktorý riadi Slnko a okolité EM pole (či už zo zeme, slnka, ale aj to Umelé)

 

Ak teda môžeš, určite zmeraj normálne v krvi, v labáku (ja napr. robím v Unilabs za 50 eur) môže ti to samozrejme veľa napovedať. No určite testy rob, iba ak nesuplementuješ. Ak áno, test je veľmi ovplyvnený a nie je relevantný. 

 
Publikované : 3. apríla 2022 10:12
Kuba Černý
(@jakub-kuba-cernyseznam-cz)
Príspevky: 360
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@jaroslavlachky Takže, když mi Zinzino nasadí test před a po suplementaci, tak bude test v druhém případě zcestný? Vlastně, jestli to dobře chápu, takový test neukáže pravdivý údaj, jestli se DHA dostaly vůbec do tkaniv? Mě se tyhle oleje moc nezdají, když to každý den otvíráš a pouštíš tam vzduch.. 🤔 

 
Publikované : 3. apríla 2022 13:32
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@jakub-kuba-cernyseznam-cz Áno, presne tak Jakub. Vidím, že rýchlo chápeš a dokonca viac, ako mnohí výživový poradcovia. 

Ono, tieto testy robia kvôli tomu v Zinzino, aby ti ukázali, ako rýchlo sa ti dokáže zvýšiť pomer omega 3 (hlavne EPA s DHA) v krvi, konkrétne naviazané na červené krvinky, čo samozrejme nejakú hodnotu má. Ak má napr. človek problémy, alebo sa celý život stravuje bežne a jeho pomer je povedzme 100 ku 1 alebo 200 ku 1 (a áno, videl som u klientov aj také obrovské čísla), môže mu to niečo naznačiť, ak sa povedzme za pár mesiacov upraví. Avšak tu prichádza ALE a čo teraz...

 

Jednak, zvyčajne nejde iba o to, prijať viac omega 3, ale hlavne znížiť obsah celkovo omega 6 a iných PUFA tukov, no tiež potom, čo s tým. Presne ako píšeš, daný test neukáže a ani nemôže ukázať, čo sa s tými DHA s EPA v krvi robí, v akom stave sú červené krvinky, či sú zregenerované a nové, ako by mali byť každých 180 dní cca, či má mitochondria v pečeni dostatočný magnetizmus, aby paramagnetickú DHA spolu s kyslíkom z erytrocytu "pritiahla" alebo nie, a ďalšie veci. 

 

Čiže je tam veľa ALE pre mňa, a vždy som radšej za krvný rozbor mastných kyselín, ako len toto, no keď tak, pre človeka to je zvyčajne relevantné v úvode, keď začína a chce aspoň nejaký údaj (aj kvôli chladu, zápalu, atď.), no potom, ...potom už mu to veľa nenapovie, ako s tým vynaložiť.

 

A samozrejme, oleje sú veľmi náchylné, to už verím všetci viete. Čiže keď už, a človek kúpi čerstvý, dobre skladovaný a prepravený v chlade a tme, čím skôr otvoríš, tým skôr zjesť, aby mal nejakú hodnotu..

 

 
Publikované : 3. apríla 2022 14:07
Táňa and Kuba Černý reacted
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro,  teda ak zaradím do stravy viac rýb, morských plodov a morských rias, bazanov efekt-dlha slučka), vyradim PUFA a taktiež sa budem ráno vystavovať IČ svetlu a UVA( bazanov efekt-kratka slučka) zvýšim si DHA v tele, resp.upravim pomer Omega 3 ku Omega 6? A ak tomu chápem dobre, tak najlepší ukazovateľ toho, že moja DHA je na takej úrovni ako má byť je aký? Pýtam sa preto, lebo pri využití krátkej slučky, musím mat funkčný cirkadialny rytmus, dostatok vitamínu A, a nasledne až potom  sa DHA vyuzije z oka a recykluje. Pri tomto spôsobe sa mi to zdá komplikované a pri dlhej slučke t.j zo stravy, taktiež závisí od toho ako si tepelne pripravím rybu, či nezoxiduje. Takže s tou DHA sa mi to zdá komplikovane, alebo nie????chápem tomu správne, alebo má musíš usmerniť iným smerom a čítať články musím pozornejšie?

 

 

 
Publikované : 5. apríla 2022 22:10
Kuba Černý reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@andrea aby som to moc nekomplikoval, tak skúsim takto Andrea.

V prvom rade, kľudne ak máš možnosť, daný test si daj vykonať v krvi, je to skvelý ukazovaťel ako som napísal, hlavne na začiatku a obzvlášť, keď o sebe moc údajov nemáš. Takto získaš aspoň nejaký. Ak bude pomer v krvi cca fajn, máš nejaký odrazový mostík. Ak bude pomer veľmi vysoký, máš tiež odrazový mostík a vieš že musíš "zabrať viac". 

 

No a k textu, prvej časti dobre rozumieš. Celkovo sa jednoducho poobzerajte po tom, čo normálne je dávate doma a všetky zbytočne pufa tuky postupne vyrad. To je najľahšia cesta a zároveň veľmi efektívna.

Konzumácia DHA v strave je krok číslo dva. Jedz keď môžeš, postupne si k tomu nájdeš cestu.

 

No a krok číslo 3, stačí keď si zapamätáš jednoduchú vec. Čím si bližšie k letu a slnku aj prírode si, tým menej celkovo DHA aj živočíšnej stravy potrebuješ jesť a naopak. Podobne ako je to s koncentráciou deutéria, ber takto aj svoj prísun DHA.

 

 

 

 
Publikované : 6. apríla 2022 10:54
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @andrea

ak tomu chápem dobre, tak najlepší ukazovateľ toho, že moja DHA je na takej úrovni ako má byť je aký?

Jednoducho tvoje fungovanie a zdravie Andrea. Ako sa rwjo cítiš, či máš dostatok energie, či máš v poriadku zrak.

Ďalší skvelý je tvoj vitamín D. Merala si si ho v krvi? Aspoň 25 OH?

TVOJ VITAMÍN D ber rovnako, ako keď dáš auto mechanikovi a kontroluje batériu.

Batériu pripojí na multimeter pomocou káblov a tam mu zobrazí množstvo mV na koľko je batéria nabitá.

 

Tvoj vitamín D v krvi je rovnaké meradlo. Keď je nízky vieš, že tvoja batéria (voda v tele) nie je moc nabitá a funguješ na nižšom redox.

No a čo je v tvojom prípade káblom, ktorý tvoju batériu napája? DHA s kolagénom.

 

A nabíjačka? Slnko a Zem 

 
Publikované : 6. apríla 2022 10:58
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

 
Publikované : 6. apríla 2022 10:59
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ako vravím, teraz cez víkend, možno ešte v piatok večer zverejním aj daný článok a pre teba budú hlavne prvé 3 testy - močovina, kreatinín a VITAMÍN D.

Prečítaj potom pozorne ten popis k tomu, ako to tam vysvetľujem a popisuje a potom sa ešte raz vráť sem, na tieto riadky vyššie. Verím, že lepšie porozumieš základu a v kľude sa potom pytaj ďalej 🙂 

 
Publikované : 6. apríla 2022 11:00
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@andrea Nový článok, spomínaný vyššie, je na webe. Posielam odkaz sem ako prvé.  

 

https://jaroslavlachky.sk/hormony-14-jednoduchy-protokol-pre-krvne-testy/

 

 
Publikované : 8. apríla 2022 12:34
(@andrea)
Príspevky: 177
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, ďakujem za upozornenie, prečítam pozorne

 
Publikované : 8. apríla 2022 21:35
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@andrea Rado sa stalo 

 
Publikované : 9. apríla 2022 20:12
Zdieľať: