Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Choroba DNA

10 Príspevky
2 Užívatelia
5 Likes
64 Videní
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Dna, inak nazývaná aj pakostnica, je nepríjemná chronická metabolická choroba, ktorá sa prejavuje zvýšenou hladinou kyseliny močovej v sére a akútnou artritídou (bolesť kĺbov). Kyselina močová sa ukladá v našom tele v podobe malých kryštálikov. Postihuje nielen kĺby, ale aj vnútorné orgány (napr. obličky). 

Jaro, nemasiel som k tomu ziadnu temu a ani odkaz. Ak si na to uz niekde reagoval,prosim temu zmaz a posli mi link, kde by som nasiel informacie. 

 

Zaujima ma preco v dnesnej dobe realne vznika tato choroba a a ako najlepsie vykorculovat z tohto ochorenia, lebo je to dost casta diagnoza u ludi...

 

Dakujem🤗.

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 4. októbra 2021 14:09
Značky témy
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@empigo-osobny-trener-kosice

Častá otázka Miro, choroba DNA a ešte či za to môže Mäso... Viac ako rok dozadu som k nej myslím písal dlhší príspevok na IG, ale tu asi moc ešte nie.
 
 
Choroba DNA je spôsobená nedostatočným odbúravaním purínov z tela a prejavuje sa tým, že je v krvi zvýšená KYSELINA MOČOVÁ, potom bolia a opúchajú kĺby, atď., ako si to popísal sám vyššie.
 
Zvyčajne sa rapídne ľuďom radí vyradiť všetko živočíšne, mäso, ryby a dokonca aj niektoré zeleniny ako cesnak, či cibuľa. Je to kvôli tomu, že pri rozkladaní týchto bielkovín sa tvoria puríny. Je to však pravda? Osobne si myslím, že je to ďalší zaužívaný omyl, ktorý sa dostatočne opakoval a stal sa tak  pravdou (tisíckrát opakovaná vec)
 
 
Stačí sa zamyslieť laicky. Čo asi robili naši predkovia? Ak nemali ovocie či zeleninu, lovili. Čo takí eskimáci v minulosti jedli? Tí jedli celoročne mäso aj ryby a nemali žiadne problémy. Zeleninu nemali takmer vôbec pretože žiadnu nevypestovali, keď nemali ako. ❄️
 
 
Môže tu teda byť aj iný dôvod? Áno. V prvom rade Fruktóza, ktorá zvyšuje kyselinu močovú sama o sebe.
 
To znamená že každý, kto patrí k väčšine, ktorí radi jedia klobásu s chlebom alebo ešte aj zapíjaju kofolou, má vážny problém a zrejme u neho bude zvýšená aj kyselina močová. No nie kvôli tej klobás...
 
 
Dnes vieme, že kyselina močová pôsobí ako ANTIOXIDANT voči voľným radikálom. No a tieto voľné RADIKÁLY sa tvoria, počas dňa, keď žijeme a sme na svetle. Modré svetlo, ktoré je počas celého dňa, ich tvorí veľa, no červené s UV ich následne redukujú. Čo však interiér?
 
 
Ľudia žijúci v interiéri tvoria priveľa voľných radikálov a ich kyselina močová je aj preto v krvi zvýšená. Obzvlášť ak to podporia konzumáciou Fruktózy a obzvlášť, ak ju ešte dopĺňajú mäsom. Podobne bude zvýšená napríklad pri akútnom a silnom vystavení sa UV svetlu, počas leta. ⠀
 
 
Mimochodom, slnko v našej pokožke zvýši produkciu voľných radikálov ako napr. peroxid vodíka až 60 násobne a množstvo kyseliny močovej iba 2 násobne.
 
Slnko však tiež zvyšuje napr. oxid dusnaty, a naopak fruktóza  ho potláča.
 
 
Môže teda iba konzumácia mäsa za DNU? Za mňa nie. Môže vyradenie mäsa pomôcť? Znížiť príznaky možno, no nie problém.
 
Ba čo viac, kvalitné mäso obsahuje veľa výživných látok, viac ako zelenina, a ak je od zvieratka chovaného poctivo, na tráve, obsahuje jednu významnú látku - DHA
 
 
 
Teraz k pointe tejto choroby. Prečo sa vyznačovala a stále označuje za chorovu kráľov?
 
 
V čom sa králi vyznačovali? Vysokou konzumáciou mäsa. Mo nie len to. Tiež ho nikdy nejedli samotné, pretože boli bohatí a mali prístup k rôznemu tipu jedla a súčasne. Vo veľkom.
 
 
Aj mnohí starí ľudia, ktorí s týmto mali problém,  MÄSO zajedali s chlebom, a dnes to už ľudia zapijaju aj kofolou.
 
 
 
Teraz však PODSTATA
 
Prečo mali králi viac chorôb a boli paradoxne mnohokrát slabší ako ich služobníctvo? V čom sa králi vyznačujú? Žijú v uzavretých HRADOCH a VYSOKO NAD ZEMOU.
 
 
Premýšľal niekedy niekto, PREČO musíme byť so zemou v spojení?
 
Premýšľal niekedy niekto, PREČO sa v lietadle lahko stane ZRAZENINA KRVI a je tam zakázaná elektronika?
 
A premýšľal niekedy niekto, PREČO sú DNES PILOTI tak ohrození a majú toľko problémov?
 
 
Alebo prečo dokážu lietať jedine VTÁKY, ktoré majú obrovskú mitochondriálnu kapacitu, ktorá im umožní prežiť dlhý čas v odpojení od Zeme?
 
 
Skutočne bol teda pre kráľov, ale aj pre dnešných ľudí problém iba mäso? Alebo za to môže ich narušená CIRKADIÁLNA BIOLÓGIA?
 
Publikované : 4. októbra 2021 17:40
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 
Najskôr sa pozrime na stanovisko vedcov:
 
Chimpanzom, rovnako ako ľuďom chýba enzým nazývaný urikáza, ktorý štiepi kyselinu močovú. Pretože nám chýba urikáza, sme predisponovaní k rozvoju choroby dna. Po rekonštrukcii starovekých verzií enzýmu nachádzajúcich sa u iných cicavcov Eric Gaucher z Gruzínskeho technologického inštitútu a jeho kolegovia dospeli k záveru, že ľudoopi stratili schopnosť produkovať urikázu, aby mohli lepšie premeniť fruktózu, ovocný cukor na tuk, aby prežili, keď bolo ovocie k nadbytku.
 
 
Publikované : 4. októbra 2021 17:41
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 
Keď sa však zamyslíme inak, získame aj inú potencionálnu odpoveď:
 
Zistenie, že kyselina močová má silné antioxidačné vlastnosti s porovnateľnou alebo vyššou aktivitou ako askorbát pri ich fyziologických koncentráciách u ľudí (Ames et al., 1981), naznačuje možno niečo iné, ako len uskladnenie tuku, keď máme k dispozícii ovocie.
 
Možno kyselina močová pre všetky vyššie primáty v skutočnosti predstavuje potenciálne výhody a  ochranu pred oxidačným stresom.
 
Kyselina močová totižto znižuje riziko neurodegenerácie a to je pravdepodobne dôvod, prečo všetky primáty a lepším mozgom stratili daný enzým..
 
 
A keďže mame veľmi veľa vitamínu C práve v mozgu, kyselina močová a strata enzýmu na jej rozklad mohla byť skvelým evolučným nástrojom, ako nám pomôcť keď sme boli vystavení vyššiemu oxidačnému stresu. Podobne ako nás chráni aj Jód. Kyselina močová je BONUS 👍
 
Publikované : 4. októbra 2021 17:42
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 
Úplne najrýchlejšie vykorčuľovanie je veľa ranného slnka (veľa IČ) a dostatok čistej vody a obmedzenie množstva fruktózy na nula (žiadna fruktóza).
 
 
Preto by som sledoval aj ďalšie veci a hlavne homocystín. Keďže sa kyselina močová javí hlavne ako antioxidant, bude sa jednať o oxidačný stres a teda bude telo viac v nedostatku kyslíka, čoho následkom bude aj nedostatok oxidu dusnatého a zhoršená pohyblivosť celej krvnej plazmy. Homocystín a niektoré ďalšie markéry preto budú vyššie podľa mňa  
 
Publikované : 4. októbra 2021 17:44
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @jaroslavlachky

@empigo-osobny-trener-kosice

Častá otázka Miro, choroba DNA a ešte či za to môže Mäso... Viac ako rok dozadu som k nej myslím písal dlhší príspevok na IG, ale tu asi moc ešte nie.
 
 
Choroba DNA je spôsobená nedostatočným odbúravaním purínov z tela a prejavuje sa tým, že je v krvi zvýšená KYSELINA MOČOVÁ, potom bolia a opúchajú kĺby, atď., ako si to popísal sám vyššie.
 
Zvyčajne sa rapídne ľuďom radí vyradiť všetko živočíšne, mäso, ryby a dokonca aj niektoré zeleniny ako cesnak, či cibuľa. Je to kvôli tomu, že pri rozkladaní týchto bielkovín sa tvoria puríny. Je to však pravda? Osobne si myslím, že je to ďalší zaužívaný omyl, ktorý sa dostatočne opakoval a stal sa tak  pravdou (tisíckrát opakovaná vec)
 
 
Stačí sa zamyslieť laicky. Čo asi robili naši predkovia? Ak nemali ovocie či zeleninu, lovili. Čo takí eskimáci v minulosti jedli? Tí jedli celoročne mäso aj ryby a nemali žiadne problémy. Zeleninu nemali takmer vôbec pretože žiadnu nevypestovali, keď nemali ako. ❄️
 
 
Môže tu teda byť aj iný dôvod? Áno. V prvom rade Fruktóza, ktorá zvyšuje kyselinu močovú sama o sebe.
 
To znamená že každý, kto patrí k väčšine, ktorí radi jedia klobásu s chlebom alebo ešte aj zapíjaju kofolou, má vážny problém a zrejme u neho bude zvýšená aj kyselina močová. No nie kvôli tej klobás...
 
 
Dnes vieme, že kyselina močová pôsobí ako ANTIOXIDANT voči voľným radikálom. No a tieto voľné RADIKÁLY sa tvoria, počas dňa, keď žijeme a sme na svetle. Modré svetlo, ktoré je počas celého dňa, ich tvorí veľa, no červené s UV ich následne redukujú. Čo však interiér?
 
 
Ľudia žijúci v interiéri tvoria priveľa voľných radikálov a ich kyselina močová je aj preto v krvi zvýšená. Obzvlášť ak to podporia konzumáciou Fruktózy a obzvlášť, ak ju ešte dopĺňajú mäsom. Podobne bude zvýšená napríklad pri akútnom a silnom vystavení sa UV svetlu, počas leta. ⠀
 
 
Mimochodom, slnko v našej pokožke zvýši produkciu voľných radikálov ako napr. peroxid vodíka až 60 násobne a množstvo kyseliny močovej iba 2 násobne.
 
Slnko však tiež zvyšuje napr. oxid dusnaty, a naopak fruktóza  ho potláča.
 
 
Môže teda iba konzumácia mäsa za DNU? Za mňa nie. Môže vyradenie mäsa pomôcť? Znížiť príznaky možno, no nie problém.
 
Ba čo viac, kvalitné mäso obsahuje veľa výživných látok, viac ako zelenina, a ak je od zvieratka chovaného poctivo, na tráve, obsahuje jednu významnú látku - DHA
 
 
 
Teraz k pointe tejto choroby. Prečo sa vyznačovala a stále označuje za chorovu kráľov?
 
 
V čom sa králi vyznačovali? Vysokou konzumáciou mäsa. Mo nie len to. Tiež ho nikdy nejedli samotné, pretože boli bohatí a mali prístup k rôznemu tipu jedla a súčasne. Vo veľkom.
 
 
Aj mnohí starí ľudia, ktorí s týmto mali problém,  MÄSO zajedali s chlebom, a dnes to už ľudia zapijaju aj kofolou.
 
 
 
Teraz však PODSTATA
 
Prečo mali králi viac chorôb a boli paradoxne mnohokrát slabší ako ich služobníctvo? V čom sa králi vyznačujú? Žijú v uzavretých HRADOCH a VYSOKO NAD ZEMOU.
 
 
Premýšľal niekedy niekto, PREČO musíme byť so zemou v spojení?
 
Premýšľal niekedy niekto, PREČO sa v lietadle lahko stane ZRAZENINA KRVI a je tam zakázaná elektronika?
 
A premýšľal niekedy niekto, PREČO sú DNES PILOTI tak ohrození a majú toľko problémov?
 
 
Alebo prečo dokážu lietať jedine VTÁKY, ktoré majú obrovskú mitochondriálnu kapacitu, ktorá im umožní prežiť dlhý čas v odpojení od Zeme?
 
 
Skutočne bol teda pre kráľov, ale aj pre dnešných ľudí problém iba mäso? Alebo za to môže ich narušená CIRKADIÁLNA BIOLÓGIA?

Dakujem Jaro za vycerpavajucu odpoved. Pacia sa mi tvoje priklady, ktore su ako  vzdy velmi napomocne 🤓🙂.

Konzumacia ovocia v lete  na slnku ma aj pozitivne stranky....ked uz jest ovocie tak samostatne. Do tenkeho creva sa dostava uz za 20minut. 

Ale kombinacia fruktory s masom a duplom aj s tukom je nevhodna  ako pises.  Skor by sa hodil priklad : klobasa, chleba a pivo(sladky radler) plus poldeci slivky a je vymalovane😟.

Cirkadianny rytmus je zaklad. 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 4. októbra 2021 19:21
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@empigo-osobny-trener-kosice Môže byť veru aj to 😑 

Dnes je tých nástrah viac a som toho názoru, že si treba všímať varovné znaky a nie hneď potláčať symptómy. Ak aj kyselina moćová stúpa, pre primátov ako Ľudia, ktorí majú veľký mozog, to má zrejme protekčný efekt. Teda aspoň na isté obdobie, pokým sa nezmení stresor...

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895915/

 
Publikované : 4. októbra 2021 19:31
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @jaroslavlachky

Podobne ako nás chráni aj Jód. Kyselina močová je BONUS 👍

Jod vytesnalal vitamin C si to niekde uz spomenul✌️🙂.

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 4. októbra 2021 19:56
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

Každý mol kyseliny močovej, ktorý je syntetizovaný ako konečný produkt metabolizmu dusíka, vyžaduje jeden mól glycínu a niekoľko molekúl ATP. Toto množstvo ATP zdôrazňuje nezameniteľnú úlohu mitochondrií.

Keďže je mitochondriálna "energia" vo forme ATP potrebná na odstránenie nadbytočného amoniaku, je zrejmé, že ATP musí byť k dispozícii, aby cyklus močoviny správne fungoval. Aj táto zvýšená potreba ATP je dôvodom, prečo terapia červeným svetlom  (RLT) môže pomôcť v takomto stave. 

 

1. J. van Milgen, The role of energy, serine, glycine, and 1-carbon units in the cost of nitrogen excretion in mammals and birds, Volume 15, Issue 5, 2021,

2. Lichter-Konecki, Uta. ‘Defects of the Urea Cycle’. 1 Jan. 2016 : 23 – 43. 

 
Publikované : 5. októbra 2021 7:42
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 
Publikoval: @empigo-osobny-trener-kosice

Jod vytesnalal vitamin C si to niekde uz spomenul✌️🙂

Hej, viackrát 👍 😉  

 
Publikované : 5. októbra 2021 7:42
Zdieľať: