D vit., cholesterol
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

D vit., cholesterol

3 Príspevky
2 Užívatelia
1 Likes
38 Videní
(@denisa)
Príspevky: 18
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro

V máji som mala 27 ug/l D vit. Jún a júl skoro každý deň asi aj hodinu opaľovanie, júl chodenie ráno na slnko cca pol hod od tej 6.30 h, dnes prišli výsledky 35,6 ug/l. Cholesterol zvýšený. Viem ze D vit. súvisí s cholesterolom. Nevieš ze keď je zvýšený ako súvisí s deckom? Niekde som čítala že je potrebny nejaky čas aby sa decko premenilo. Myslíš že ešte z toho opaľovania v júli sa mi premení? Mam šancu si ho zvýšiť na 50? Za ako dlho? Keďže odporúčas pri zdravot. problémoch mat hodnotu 50. Za ako dlho mam ísť znova na krv?                
 
Publikované : 6. augusta 2021 16:24
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@denisa

Ahoj Denisa.

 

Áno, vitamín D súvisí s cholesterolom veľmi, pretože zo 7-dehydrocholesterolu sa tvorí pre vitamín D3 (25-OH), ten ktorý ti merali v krvi. Zvýšený cholesterol je bežná vec, obzvlášť, ak si možno aj na nízkosacharidovej strave. Záleží aj, o akej hodnote cholesterolu sa bavíme, či LDL, celkový a tiež TAG (tie by mali byť nízke), inak v tom problém nie je žiadny, ak je zvýšený.

 

Čo sa týka premeny cholesterolu na previtamín D, je to rýchlo, v priebehu pár minút, čiže to, že ti v krvi zmerajú zvýšený je irelevantné s týmto. Skôr v tomto viac závaží čas dňa, pretože v ranných hodinách bude cholesterol vyšší a naopak ak zmeriaš povedzme poobede, okolo 16:00, tak bude nižší.

 

Cholesterol sa v pokožke premieňa na pre-vitamín D 7-dehydrocholesterol a z neho sa potom vďaka špecifickej frekvencii svetla, ktorou je UV typu B (skratka UVB) tvorí aktívna forma vitamínu D.

 

Najvyššie koncentrácie 7-dehydrocholesterolu sa nachádzajú v epidermálnej vrstve kože, konkrétne v STRATUM BASALE a STRATUM SPINOSUM. Produkcia pre-vitamínu D3 je preto najväčšia práve v týchto dvoch vrstvách. Syntéza pre-vitamínu D3 v pokožke zahŕňa UVB žiarenie, ktoré účinne preniká iba do epidermálnych (vrchných) vrstiev kože. Neprenikne teda moc hlboko. 7-dehydrocholesterol najefektívnejšie absorbuje UV svetlo vlnových dĺžok medzi 290 až 320 nm a k produkcii vitamínu D3 teda dôjde iba pri týchto vlnových dĺžkach. U nás na Slovensku tieto vlnové dĺžky mame k dispozícii cca od 20. februára do konca októbra.

 

 

Tri najdôležitejšie faktory, ktoré riadia tvorbu pre-vitamínu D3, sú:

 

  • množstvo (teda intenzita) svetla a 
  • kvalita (vhodná vlnová dĺžka) UVB dosahujúcim 7-dehydrocholesterolhlboko v stratum basale a stratum spinosum.
  • Ďalším dôležitým hľadiskom je množstvo 7-dehydrocholesterolu prítomného v pokožke.

 

 

Za normálnych okolností je v stratum spinosum a stratum basale ľudskej pokožky k dispozícii dostatočné množstvo 7-dehydrocholesterolu (asi 25 až 50 mg/cm2 kože), aby vyhovoval požiadavkám tela na tvorbu vitamínu D.

 

Tu treba spomenúť, že mnoho liekov spomaľuje tvorbu 7-dehydrocholesterolu. Napr. STATÍNY, ktoré bránia aj tvorbe ketónov, o ktorých som písal v článku o KETÓNOCH a CHOLESTEROLE. Čiže zvyčajne sa nejedná o nič zlé, keď je LDL cholesterol zvýšený, skôr to môže na niečo poukazovať v súvislosti s ďalšími premennými.

 

 

Pod kožou sa takto počas tvorby vitamínu D3 udejú 3 hlavné KROKY: z cholesterolu sa vytvorí 7-dehydrocholesterol, ten sa zmení na pre vitamín D3 a ten na cholekalciferol. Tieto kroky však vyžadujú ATÓM HORČÍKA, ktorý zas potrebuje VODU z MITOCHONDRIE (nemôžeš byť teda dehydratovaná) a rýchly FLOW ELEKTRÓNOV. Voda z mitochondrie je tu veľmi dôležitá, pretože donáša vodík do molekuly.

 

Vytvorený CHOLEKALCIFEROL v koži potom prejde do pečene, kde sa z neho vytvorí KALCIDIOL (skratka je 25OH, ktorý merajú aj v krvi). KALCIDIOL sa pohybuje v KRVI, potom prejde do obličiek, kde sa zmení na AKTÍVNU FORMU KALCITRIOL (skratka 1,25OH), ktorý sa podieľa napr. na vstrebávaní vápnika aj mnohom ďalšom.

 

 

Preto je tiež podľa mňa vhodné meriať aspoň občas aj 1,25 OH spolu s 25OH, ktoré by mali byť cca hladinami podobné, pretože ak nie sú, môže to taktiež poukazovať napríklad na zníženú činnosť štítnej žľazy, dehydratáciu, apod.  

 

Posledná vec, ktorá sa často ukazuje je tvorba steroidných hormónov.

 

 

Cholesterol nie je len prekurzor pre vitamín D, ale aj pre steroidné hormóny, a aj kortizol. Čo znamená, že môže byť zvýšený aj pri tvorbe hormónov a už je potom na človeku, aby pomocou testov zistil, o ktoré sa jedná, či je tam problém, alebo je to len niečo akútne (napr., že je človek po dlhom čase dlhšie na slnku a telo kompenzuje vyššou tvorbou vitamínu D, steroidných hormónov, atď.)

 

 

 
Publikované : 6. augusta 2021 19:23
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Čiže nie, z opaľovania v júli sa cholesterol teraz určite nepremení. Ak je vyšší, má to svoj dôvod a nemusí to byť vôbec nič negatívne, skôr naopak. Bez ďalších informácií a dát, ťažko povedať.

 

 

A za ako dlho sa dosiahne daná úroveň je úplne individuálne a záleží na mnohých faktoroch. Najideálnejšie je D-čko aj podľa lekárov re-testovať každých 4 až 6 týždňov a sledovať. Môže byť vyššia dehydratácia, nedostatok horčíka, slnka, zlý stav pokožky, kolagénu, solárneho mozoľu, atď., ktoré premenu môžu spomaľovať a práve testy vedia pekne poukazovať, či sa D-čko zvyšuje, znižuje, alebo ostáva rovnaké.

 
Publikované : 6. augusta 2021 19:24
Zdieľať: