"dierkované" okulia...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

"dierkované" okuliare

9 Príspevky
5 Užívatelia
7 Likes
72 Videní
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj, aký máš názor na tieto okuliare s dierkami? https://unizdrav.sk/tovar/2884/ajurvedske-okuliare-na-zlepsenie-zraku . Našla som síce toto, kde ich nedoporučujú, ale chcela by som vedieť tvoj pohľad na vec.Ďakujem   

 
Publikované : 3. augusta 2021 8:57
Značky témy
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@eika záleží na tom Erika, či sa pýtaš na využitie ako prevencia, nosenie u zdravého človeka počas dňa, alebo ako potencionálna liečba už nejakého problému so zaostrovaním, zraku,..? 🤔

 
Publikované : 3. augusta 2021 12:52
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslav-lachky či to môže z nejakého hľadiska pomáhať./napr.prevencia bolesti hlavy, migrén/.Či si sa ty pri svojom štúdiu v tejto oblasti s takýmto typom okuliarov stretol v nejakej literatúre.

 
Publikované : 3. augusta 2021 13:25
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3870
Admin
 

@eika

Čo sa takýchto problémov, ako je bolesť hlavy alebo migréna týka, priamo podľa mňa nie, no nepriamo ako prevencia zhoršovania ciliárnych svalov oka a teda aj sťahov šošovky a celkovo bulvy áno.

 

Ono očná bulva má nejaké svaly a logicky, ako aj ďalšie svaly na tele, potrebujú nejaký fyzický stimul, no sám o sebe nepostačuje a v oku tobôž, pretože oko je dnes skutočne „bombardované“ všemožnými svetlami vo vysokej intenzite, ako nebolo nikdy predtým.

 

 

 

 

O tomto som dostal aj krátku otázku v poslednom webinári #17, no pointa je, že pri takýchto problémoch zvyčajne už ide aj o lokálnu hypoxiu oka, sietnice, nedostatok dopamínu (aj acetylcholínu), kolagén a celková refrakcia svetla dopadajúceho do oka sa zmenila, a iba tréningom takýchto ochabnutých svalov sa problém podľa mňa neodstráni, hoci v závislosti od problému, môže sa to zmierniť.

 

 

Refrakcia sa týka ohybu svetla, no všetky ohyby nie sú rovnaké. Čo sa týka oka, refrakčná chyba znamená, že oko nemôže správne zaostriť svetlo a presmerovať ho na sietnicu. K tomu zvyčajne dochádza buď kvôli abnormalitám tvaru očnej gule, alebo preto, že vek človeka (mysli heteroplazmia) ovplyvnil fungovanie zaostrujúcich častí oka. (tvar rohovky alebo strata sily svalov)

 

Existujú myslím štyri typy refrakčných chýb, pričom refrakčné chyby sa zaoberajú iba vlnovou časťou svetla:

 

  • Krátkozrakosť (krátkozrakosť alebo krátkozrakosť).
  • Hypermetropia (ďalekozrakosť).
  • Astigmatizmus (refrakčná chyba spôsobená nerovnomerne zakrivenou rohovkou).
  • Presbyopia (dlhý zrak súvisiaci s vekom v dôsledku tvaru očnej gule a nízkeho obsahu dopamínu v oku).

 

Aby človek dobre videl, svetelné lúče musia byť zaostrené na malú oblasť sietnice.

 

Inak je to, na čo sa pozeráme, rozmazané.

 

Rohovka a šošovka majú za úlohu zaostrovať svetlo. Rohovka čiastočne ohýba (láme) svetelné lúče, ktoré potom prechádzajú šošovkou, čím sa jemne upraví zaostrovanie. Šošovka je elastická a môže byť plochejšia alebo zaoblenejšia. Čím je šošovka zaoblenejšia, tým viac je možné lúče svetla ohnúť dovnútra.

 

 

Tvar šošovky sa líši podľa drobných, ciliárnych svalov. Drobné strunovité štruktúry nazývané závesné väzy sú na jednom konci pripevnené k šošovke a na druhom k ciliárnemu svalu. Je to trochu ako trampolína, pričom stred je šošovka, závesné väzy sú pružiny a ciliárne svaly sú lemom okolo okraja.

 

 

Keď sa svaly v ciliárnej štruktúre napnú, odpružené väzy sa uvoľnia, v dôsledku čoho šošovka zhrubne. Stáva sa to v blízkosti predmetov. Pri pohľade na vzdialenejšie objekty sa sval uvoľní, čím sa napnú  väzy a šošovka sa zúži, čím sa zmení lom a vidíme lepšie ďalej.

 

 

Na zaostrenie na blízke objekty, napríklad pri čítaní, je potrebné väčšie ohnutie (lom) svetelných lúčov. Na zaostrenie na vzdialené objekty je potrebné menšie ohýbanie svetla.

 

 

 

Ako teda vidíš Erika, hra tu úlohu celý „orchester“ svalov a väzív, no takýmito okuliarmi robíš v podstate iba čisto fyzický tréning. Podobne ako keby chceš popraviť svoju chrbticu a držanie tela a venuješ sa iba čisto trénovaniu, bez rehabilitácie, správneho držania tela, správneho a kvalitného spánku, kvalitnej stravy, cirkadiánneho rytmu, atď.,

 
Publikované : 3. augusta 2021 14:46
Hela and Erika reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3870
Admin
 

Verím, že rozumieš. Dnes si si zakúpila aj knihu, a až dorazí, prečítaj si postupne kapitoly o cirkadiálnom rytme, DHA, opsinoch a vitamíne A, plus o Dopamíne a svaloch a potom sa sem vráť a prečítaj si toto fórum znovu. Verím, že pochopíš lepšie 😊

 

 

Pointa je tá, že pri problémoch s okom sa menia svetelné frekvencie, ktoré sa dostávajú dovnútra, a to vytvára rôzne množstvá dopamínu v oku, ktorý z dlhodobého hľadiska ovplyvňuje veľkosť a tvar celej sietnice a očnej buľvy ...

 

Toto jediné môže zmeniť centrálne dráhy svetla do sietnice a za ňou a teda aj našu kontrolu nad uvoľňovaním hormónov z hypofýzy a koniec koncov aj nad migrénami. V tomto prípade sa tiež bavíme o prieniku svetla za oko, ktorý je zvyčajne v dnešnej dobe vyvolávaný u mnohých ľudí niečim, čo sa nazýva stroboskopický efekt, čo je spôsobené do veľkej miery aj blikaním (flicker).

 
Publikované : 3. augusta 2021 14:46
Erika reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3870
Admin
 

Možno by ti k tomuto vedel niečo napísať aj @miro, ak sa nemýlim máš aj osobnú skúsenosť (ak sa samozrejme môžeš podeliť)? 🤔  

 
Publikované : 3. augusta 2021 14:48
Erika reacted
Miro
 Miro
(@miro)
Príspevky: 108
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky @eika 

Jasne. Už niekoľko rokov sa zaoberám možnosťou neinvazívnej opravy zraku. Štúdiom som dospel k názoru, že je to možné, viacerými spôsobmi. Ale je to dlhšia cesta a hlavne nejde primárne len o oči. Treba riešiť komplexne celé telo, a to nielen v rovine fyzickej, ale hlavne duševnej a mentálnej.

Čo sa týka mojej osobnej skúsenosti, tá je je nasledovná. Nosil som ich asi 8 týždňov. Pravdou je, že je možné nimi čítať (čo je spôsobené zmenou hĺbky ostrosti), a preto si očné, a medzi nimi aj ciliárny, svaly môžu oddýchnuť. Ale nedoporučujem to ako terapiu. Myslím, že tadiaľto cesta nevedie.

 
Publikované : 4. augusta 2021 10:49
(@nekorektnygmail-com)
Príspevky: 1
BRONZOVÝ ČLEN
 

Ak môžem tak prispejem aj ja.

Nosil som ich cca 9-10 mesiacov.

Mám ASTIGMATIZMUS. Hodnoty teraz neviem povedať ale nosil som okuliare na šoférovanie a pozeranie TV. Podľa očného lekára na začiatku aj po ich nosení, sú hodnoty stále rovnaké.

No faktom je, už nepotrebujem VÔBEC okuliare a to ani pri jazde autom v noci, čo bolo pred tým absolútne nemysliteľné.

To iste platí pri sledovaní TV (Aj keď ju pozeráme ozaj iba tak raz za mesiac a aj to len dokumenty) Bez okuliarov som nedokázal prečítať ani titulky a všetko som videl rozmazané. Teraz bez okuliarov v pohode.

Osobne to pripisujem účinku tých dierkovaných, pretože nič iné som vo svojom živote nezmenil (okrem partnerky🤣)...

 

Prajem Vám tu všetkým veľa šťastia.

  • Maťo.
 
Publikované : 15. augusta 2021 11:53
Erika reacted
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@nekorektnygmail-com super skúsenosť, ďakujem

 
Publikované : 15. augusta 2021 13:06
Zdieľať: