Nízky tlak a točeni...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Nízky tlak a točenie hlavy

4 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
22 Videní
(@kamil-2)
Príspevky: 5
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro,

máš nejaký tip čo robiť keď má kamarátka nízky tlak? Máva to častejšie a väčšinou je to spojené s točením hlavy, ako asi vieš.  

Vďaka   

 
Publikované : 27. decembra 2023 13:42
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@kamil-2

 

Cirkadiánna disfunkcia spôsobená nedostatočnou asimiláciou UV svetla z povrchov tela a narušeným dopamínom. 
 
Krátkodobo teda viacej vecí - napr. Káva, viac soli, piť menej vody bez soli a s vysokým obsahom deutéria, ... dlhodobo najmä fixnutie CR a asimilácie UV. 
 
Publikované : 27. decembra 2023 13:49
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 
Ľudské srdce má štyri oddiely - dva horné (nazývané ľavá a pravá sieň) a dva dolné (nazývané ľavá a pravá komora).
 
Pokiaľ ide o činnosť srdca, systola je fáza srdcového rytmu, kedy sa komory sťahujú a vytláčajú krv do tepien. Toto je v podstate kontrakcia (teda svalový sťah), ktorý zaberie až 2/3 z jedného "cyklu" srdca na jeden úder. Kontrakcia počas systoli vypudí väčšinu krvi z komôr a percento krvi, ktorá sa takto odčerpá (v porovnaní s východiskovým bodom, keď je srdcová komora uvoľnená"), sa nazýva ejekčná frakcia (normálne rozmedzie je 50-70 percent).
 
Zvyčajne ľudia ľahko a intuitívne chápu, že kontrakcia srdca vyžaduje energiu (aj ATP), keďže sa počas nej hladká svalovina srdca sťahuje, avšak táto fáza v skutočnosti spotrebuje najmenšie množstvo energie v jednom srdcovom cykle. Svalové bunky všeobecne (nielen bunky hladkého svalstva), vrátane srdca, sú schopné sa zmršťovať, aj keď sú energetické hladiny, aj hladiny ATP, extrémne nízke (len sa potom nemusia znovu uvoľniť). 
 
 
Po systolickej fáze nasleduje fáza diastoly alebo relaxácia", kedy sa komory znovu naplnia krvi. Toto je fáza, kedy sa sval uvoľňuje. Diastola obvykle trvá menej ako tretinu sekundy, ale vyžaduje najviac ATP.
 
No a v tomto je ukrytý "pes". Je to niečo, čo som roky dozadu ešte v prvej knihe písal, no veľa ľudí, vrátane trénerov a športovcov, o tom často nevie - sval vyžaduje najviac ATP práve na relaxáciu, nie na sťah. Malo by to byť každému logické, keď sa zamyslí. 
 
Čo robí ATP? No predsa "kradne" elektrón z proteínu, ktorý ho hydrolyzuje, vďaka čomu sa proteín roztvorí a nasiakne viac vody = zmena jeho topológie (tvaru) = polarizácia vody a zmena piezoelektriny = uvoľnenie/relaxácia svalu!
 
To znamená, že ak nablízku nebude adekvátna hladina ATP (respektíve pomer ATP ku ADP a AMP), 2 viazacie miesta pri H/Mg/ATP transportére nebude možné rozložiť a odpojiť atómy vápnika z myozínu svalu, vďaka čomu sval ostane dlhšie zatuhnutý a nebude možné ho relaxovať! Aj preto je zvyčajne nízky tlak spojený so slabšou svalovou činnosťou, nižším a nekontrolovaným dopamínom a so zníženou asimiláciou UV svetla na povrchu (zvyčajne oko a koža). 
 
Bez dostatočného množstva ATP nemôžu byť ióny vápnika z buniek srdcového svalu odčerpané a srdce sa už nemôže uvoľniť a efektívne sa naplniť krvou. Tomu sa hovorí diastolická dysfunkcia. Aj preto je často takáto dysfunkcia charakterizovaná zosílením svalu (zvaným hypertrofia alebo tiež zväčšením srdcového svalu, obvykle špecifickým pre ľavú komoru) a stuhnutím stien komory. Kombinácia hypertrofie a stuhnutia spôsobí zvýšenie krvného tlaku, aký je vyvíjaný na steny kapilár, zníženie množstva krvi, ktoré sa odčerpá pri kontrakcii (nižšia ejekčná frakcia), a sťažuje sa správne uvoľnenie a naplnenie srdca (čo postupne spôsobí zrýchlenie srdcového cyklu). Toto je dôvod, prečo často aj ľudia s nízkym tlakom (diastolický tlak) môžu mať vysoký tep a v podstate aj vyšší tlak. 
Následne už chápeš ako to súvisí s plazmou a mozgomiešnym mokom. Väčší tlak je vždy spojený so spotením, čo znamená, že aj osmotický tlak vody musí vzrásť, vďaka čomu je mozgomiešny mok v subarachnoidálnom priestore spotený a tlačí!
 
Publikované : 27. decembra 2023 13:50
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

Odporúčam pozrieť aj tieto články Kamil (+ čoskoro zrejme k téme pribudne aj článok v kategórií Epigenetika):

https://jaroslavlachky.sk/kb-9-aka-je-skutocna-uloha-atp-v-biologii/

https://jaroslavlachky.sk/voz-6-co-je-zeta-potencial-a-preco-niekomu-nefunguje-ketogenna-strava/

 
Publikované : 27. decembra 2023 13:51
Zdieľať: