Okuliare na den pro...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Okuliare na den proti modremu svetlu/PC

9 Príspevky
2 Užívatelia
4 Likes
90 Videní
ZdenkaSK
(@zdenkakovacovacentrum-sk)
Príspevky: 3
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro,

prosim Ta, aka farba skiel ja najvhodnejsia na pracu pri PC - vacsinu casu cez den ale pri umelom led osvetleni, ale stave sa, ze su dni, kedy potrebujem pracovat aj vecer. je oranzova vhodna na oboje ?

Dakujem. Zdenka    

 
Publikované : 1. januára 2022 19:39
ZdenkaSK
(@zdenkakovacovacentrum-sk)
Príspevky: 3
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Zaroven Ti prajem krasny novy rok, plny inspirativnych momentov a vela novych uvedomelych clenov 🙂      

 
Publikované : 1. januára 2022 20:06
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

@zdenkakovacovacentrum-sk Ahoj Zdenka.

Myslím, že som to zhrnul v článku o výbere okuliarov. Ak si nečítala, určite si pozri a hlavne odstavec 4.10

Na čo si dať pozor pri výbere čírych okuliarov a potom ešte odstavec 5 Ako vyzerá obrazovka notebooku bez ochrany verzus s ochranou?

https://jaroslavlachky.sk/tipy-a-recenzie-na-okuliare-proti-modremu-svetlu/

 

Citujem odtiaľ:

"Z môjho pohľadu sú akékoľvek číre okuliare, ktoré sa nosia cez deň vhodné iba pre úzku skupinku ľudí, ktorí pracujú celý deň v kancelárií, za obrazovkou a majú problémy s očami, hlavou, migrénami, apod., pretože zredukujú aspoň trochu intenzitu a silu svetla.

Mysli však na to, že ak aj máš zdravotné problémy a nosíš okuliare, samé o sebe ti nijako nepomôžu. Iba ti budú zmierňovať dôsledky, ktoré ti tvoj životný štýl prináša.

Z môjho pohľadu sa však dá svetlo počas dňa zabezpečiť aj inak, bez nutnosti okuliarov. Napr. pomocou IRIS, vhodne umiestnených žiaroviek, blízkosť k oknu alebo najlepšie pracovať na terase/balkóne a samozrejme časté pauzy od práce a vystavovanie sa na pár minút slnku."

 

To znamená, že počas práce cez deň naozaj takéto okuliare považujem za potrebné len pre veľmi malú skupinku ľudí a to najmä tam, kde sú najhoršie fluorescentné lampy, žiarovky, atď., ktoré vysielajú silné intenzívne svetlo a číre okuliare môžu trochu stlmiť.

 

Ide o to, že cez deň potrebuješ slnečné plnospektrálne svetlo a nejde ti teda prioritne o to, aby si všetko svetlo blokovala. Ty svetlo potrebuješ. To znamená, že sa skôr potrebuješ zamerať na to, ako toto svetlo do kancelárie pridať. Čiže najlepšie aspoň pri okne, prípadne nejaké vhodné žiarovky si tam dať a robiť si čo najviac pauz.

 

Ohľadom okuliarov, môžeš napr. využiť keď tak žlté sklá, tie zablokujú logicky veľa z modrej, keďže sú žlté, no stále platia slová vyššie. Ak nepridáš celé spektrum slnka, vrátane IČ a UV, stále si ubližuješ. 

 

Práve preto oranzové sklá určite neodporúčam cez deň. Ak by si cez deň takto fungovala, bolo by to skôr kontraproduktívne vrámci cirkadiánneho rytmu. Tým netvrdím, že modré svetlo z obrazovky je vhodné, no ak by si počas dňa takto fungovala, iba by si telu dávala nevhodné signály. 

 

Čiže radšej by som využil skôr IRIS platenú verziu, vrámci práce si nastav farby a intenzitu aj Kelviny podľa seba, prípadne ak chceš nejaké číre, možno žlté okuliare, no ako vravím, zameraj sa prioritne na to, ako svetlo pridať do kancelárie a tiež na časté pauzy. To znamená ako pohybové a odtiahnuť sa od stola, tak aj svetelné (ísť na vzduch, prírodné svetlo aj EMP a dať sa nabok od umelého vlnenia a svetla).

 

Pripájam nižšie zopár obrázkov z daného článku, no určite pozri ak si nečítala. 

 

 
Publikované : 2. januára 2022 12:03
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

 

 

 

 

 

 

 
Publikované : 2. januára 2022 12:05
Kuba Černý reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

Ako vidíš, kancelária ponúka viac "zákutí" ako by sa zdalo. Skôr by som si teda zabezpečil oranžové, či červené okuliare na večer, sústredil sa na kvalitný spánok a v kancelárií využi IRIS, prípadne tie žlté (možno číre ak uvážiš), no sústreď sa na elimináciu toho, čo v kancli môžeš a pridanie páuz, svetla,... 

 
Publikované : 2. januára 2022 12:07
Karol reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 
Publikoval: @zdenkakovacovacentrum-sk

Zaroven Ti prajem krasny novy rok, plny inspirativnych momentov a vela novych uvedomelych clenov 🙂      

Vďaka Zdenka, podobne a páči sa mi, že preberáš zodpovednosť za seba a zaujímaš sa, toto považujem zo všetkého za to najdôležitejšie  😉 

 
Publikované : 2. januára 2022 12:10
ZdenkaSK
(@zdenkakovacovacentrum-sk)
Príspevky: 3
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Dakujem.

ako novy clen sa tu "rozkukavam" a budem doslednejsia v citani 🙂

 
Publikované : 3. januára 2022 16:52
Karol reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

@zdenkakovacovacentrum-sk To je super Zdenka. Kedykoľvek niečo nie je jasné, kľudne sa pýtaj 🙂

 
Publikované : 3. januára 2022 21:17
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

Pripájam pre ostatných zopár nových fotiek aj sem. 

Cez týždeň mi boli zaslané nové okuliare na meranie, no sem pridávam hlavne tieto Číre, aby ste sami videli. 

 

Sem pridávam okuliare značky DeviS, ktoré majú na webe, napr. na Alze aj nejaké info, stoja cez 60 eur, no ako vidieť, ich efektivita je prakticky NULOVÁ (ak teda neberiem v úvahu dizajn). Avšak pochybujem, že si niekto kupuje takéto okuliare, ktoré majú redukovať modré svetlo a pomáhať očiam kvôli dizajnu

 

O čírych okuliaroch píšem všetky detaily v článku o Tipoch a Recenziách (najmä bod 10.), no DeviS majú na webe nejaké informácie, pričom uvádzajú toto:

  • Okuliare sú určené pre náročných hráčov počítačových hier aj pre bežných užívateľov počítača
  • Lepšia schopnosť videnia objektov na pozadí
  • Okuliare znižujú únavu očí a zabraňujú nespavosti
  • Blokovanie modrého svetla na úrovni 70 až 75 %

 

S týmto určite nesúhlasím, pretože ako vidieť aj nižšie, okuliare nemajú na modré svetlo z bežných obrazoviek žiadny vplyv. Mierne akurát zredukujú intenzitu, čo je však irelevantné, pretože tvoje oko intenzitu paradoxne potrebuje, no plno-spektrálneho slnečného svetla!

 

Preto si vždy pamätaj, že Číre okuliare blokujú Fialovú a nie Modrú!

 

Preto nižšie pripájam meranie ako z pred obrazovky NTB (keďže zvyčajne takéto okuliare využívajú v kanceláriach a pri počítači) a tiež meranie spektrometrom vonku, v zamračený deň, aby si videl celé spektrum svetla a teda blokáciu okuliarov vo fialovej (a UV) farbe! 

(Na obrázku sú síce odfotené iné číre okuliare pri meraní UV, no je to podobné)

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzhľadom na to, že cena týchto okuliarov je cca nad 60 eur, nevidím žiadny zmysel v tom zakúpiť si ich (to je môj názor). Samozrejme ja neberiem v úvahu teraz estetiku, ale funkčnosť!

 

A trvám na tom, že ak je niekto ochotný investovať toľko peňazí do čírych okuliarov, môže investovať aj cca 2 eurá mesačne napr. do IRIS softwar-u, prípadne nového Monitoru, či iných vecí, ktoré budú mať väčší efekt.

 

 

Všetky info samozrejme nájdete v článku, ktorý bol opäť aktualizovaný:

https://jaroslavlachky.sk/tipy-a-recenzie-na-okuliare-proti-modremu-svetlu/

 
Publikované : 5. júla 2022 14:18
Zdieľať: