sacharidy přes podz...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

sacharidy přes podzim/zimu

3 Príspevky
2 Užívatelia
2 Likes
34 Videní
Tobias Bartak
(@tobias-bartak)
Príspevky: 6
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Zdravím Jaro, chtěl jsem se zeptat, kolik gramů sacharidů můžu denně konzumovat přes podzim a zimu, když mám minimálně jednou občas i dvakrát denně poměrně těžký silový/aerobní trénink a potřebuju mít na 100% regeneraci a svalovou hmotu pro maximální výkon při sportu (i bohužel za cenu zdraví, chci se sportem - konkrétně MMA živit). Zároveň jsem acetylcholinový (cholerik) neurotyp podle neurotypů od performance lifestyle (zajímal by mě i tvůj názor na optimalizaci podle neurotypů) a tudíž bych měl zvyšovat serotonin přes sacharidové stravování. A opravdu pokud jsem bez sacharidů delší dobu tak se cítím o dost slabší a hůř. Děkuji     

 
Publikované : 26. septembra 2023 16:15
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2657
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@tobias-bartak Rozumiem kam mieriš a rad ti dám môj názor (nižšie rozpisujem aj v dlhšej verzii ak bude chuť čítať).
Keďže sa bavíme o niekom, kto ma jasne ciele, víziu, vieš kam ideš, prečo (čo je super), tak by som Najskôr svedomito zvážil, či najbližšie roky chceš všetko robiť len pre optimalizáciu výkonu a tela, ale myslíš aj na to, čo bude o 10,či 20 rokov. Teda či chceš zároveň myslieť aj do budúcna a aby si nešiel úplne na doraz si všetkým.

Predpokladám, že druhá možnosť, keďže riešiš aj veci okolo seba a nie len bežné športové rady, no a v tom prípade si myslím, že niekde na úrovni 150 až 250 g. V tréningove dní zjesť cca hodinu a viac od tréningu (priamo po poslednom tréningu ideál aspoň 30 minút vydržať nalačno) a ak máš dva tréningy, možno by som dal už aj po prvom, no iba menšie množstvo (tak 30?). Tiež môžeš skúsiť d-ribozu (cca 10 až max. 20 g denne, ideál rozdeliť na 2 až 3 dávky)

Ak je to možné, fruktózu by som, vyradil úplne, aj v géloch pretože nepredpokladám, že to máš ako napr. cyklisti, ktorý aj počas závodu miešajú glukózu/fruktózu.

Neviem či trénuješ ozaj každý deň, alebo máš aj voľné dni, a ak druhá možnosť sústredil by som väčšiu porciu sacharidov práve na dní, keď máš voľno.

Dni, ktore sú tréningovo náročné by bolo vhodné minimálne pred tréningom sacharidy postupne ubrať (pripadne možno skúsiť superstarch, ak bez nich telo nevládze vôbec), jednoducho aby sa telo "učilo" pracovať lepšie s vlastnou kapacitou. Je to síce náročné, keďže v tomto športe je väčšina anaerobna, no paradoxne v tomto pásme vieš vytrénovať ešte lepšie aj aeróbnu kapacitu a teda zlepšiť okysličenie, mitochondrie a spaľovanie tuku. To znamená, že síce áno, uprostred tréningu a boja budeš využívať veka glukózy, no tvoje telo sa ju naučí lepšie tvoriť a hlavne veľmi rýchlo prestať používať medzi kolami aj v čase oddychu. No toto chce čas a postupnosť.

Čiže ak máš na to priestor, minimálne v ľahšie dní by som sa s tým pohrával, pripadne ak budeš mat dlhšie o do ie, napríklad 3 a viac mesiacov, vtedy by som striktne skúsil sacharidy ubrať pripadne len znížiť možno na 100 g no s tým, že budeš veľa v studenej vode a jesť veľa rýb a dat tomu čas a následne s novou "kapacitou" nabehnúť naspäť na režim teraz, so strategicky umiestnenými sacharidmi.

Keď tak by som si tiež sedoval napríklad zrak, čo nemáš časom nejaké výkyvy vo videní na diaľku, pretože práve takéto tipy často vedia výkonnostne ísť veľmi dobre, aj na max, výdrž, atď., no regeneračne pre telo to môže byť slabšie

 
Publikované : 27. septembra 2023 11:48
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2657
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Doplnenie/dlhšia odpoveď:

Chlad = 2. Barlička modernej doby = jediný možný spôsob u nás (podľa mňa) ako eliminovať negatíva takéhoto max. výkonu, pretrenovania, a mTOR 

Pečo môže byť fajn trénovať nalačno, pre koho to byť nemusí, ako možno zvoliť predtréningové jedlo, ktoré by však malo byť zjedené niekoľko hodín pred a prečo? A prečo je chlad veľmi významnou barličkou, ktorá nám pomáha v mnohých smeroch? Ako na to nahliadajú mitochondriaci? Odpoveď nám dá delta psí mitochondrie, a jej reverzný flow (riešené to bolo aj včera súkromne na webinari na ZOOM-e) 

Nezabúdaj, že Sacharidy dodávajú mitochondrii menej elektrónov, no s vyššími energiami, čo v podstate simuluje letnú „energiu“ (veľa UV na chrbte elektrónu z glukózy). Toto vytvára nadmerné ROS aj RNS (reaktívne formy dusíka), čím sa začínajú aj epigenetické zmeny v mitochondriálnej DNA. 

Toto je ten dôvod, prečo som ešte roky dozadu v prvých webinároch hovoril o tom, kedy je pre ženu optimálne otehotnieť a tiež prečo majú cicavce ako my najvyššie úrovne steroidov v Apríli až Máji (teda koniec zimy a začiatok jesene). Toto je tiež vás kedy môžeme najľahšie a najlepšie naberať/trénovať, hoci paradoxne navcacsiu výkonnosť dosiahneme v chlade a teda v zime. V letných mesiacoch je totiž slnečné svetlo veľmi intenzívne, zároveň na rozdiel od decembra slnko vychádza skôr a je dostatok času kým príde UV. UV má totiž na steroidy iný efekt. Tiež vtedy nie je ešte príliš teplo (chlad) a zároveň už sú k dispozícií prvé sacharidy.

 

Sacharidy sú prírodou vytvorené logicky tak, aby rástli a boli konzumované iba v dlhých slnečných mesiacoch. V iných podmienkach nevyrastú. Prírodu totiž nezaujímajú kalórie. Aj preto sú my už dnes tak trochu „vtipné“ mnohé výživové kurzy. Ešte pred rokom 2020 mohli byť v skutku fajn, a mali aj zmysel a tiež netvrdím, že sú dnes úplne zbytočné, no zamysli sa sám pre koho a do akej miery.

Príroda pracuje s jedinou vecou – kvantom energie a informácie (kvantizácia). Preto je všetko v prírode kvantizované. No a EMP, akému čelíme dnes verzus EMP, akému sme čelili v minulosti, je odlišné. Preto aj tvoj pohľad na stravu musí byť odlišný. 

 

Sacharidy vstupujú do mitochondrie cez prvý komplex a poskytujú jej špecifickú „redoxovú stopu“. Táto „stopa“ sa volá Delta psí, alias elektrický potenciál vnútornej mitochondriálnej membrány.

Delta psi mitochondrie je v podstate vyjadrenie Vnútorného mitochondriálneho membránového potenciálu. 

Elektrický potenciál sa meria vo Voltov (hoci u mitochondrie v mili Voltoch, skratka mV) a jednoducho odzrkadľuje niečo ako TLAK.

Rovnako ako keď si predstavíš hadicu, ktorú napojíš na kohútik a pustíš vodu. Do hadice sa dostane TOK VODY, no ak hadicu na druhom konci upcháš, VODA dnu bude TLAČIŤ, no nebude hadicou prechádzať. Čím viac vody dnu budeš privádzať, jednoducho budeš zvyšovať daný TLAK. TOK vody však bude neustále rovnaký, pokým druhý koniec hadice nepustíš a voda nezačne tiecť.

No a presne toto je delta psí. Dané delta psí iba odzrkadľuje tento TLAK.

 

To znamená, že keď do mitochondrie privedieme elektróny (do hadice pustíme vodu), mitochondria vyvinie isté delta psí (elektrický potenciál = TLAK). No a čím je tento tlak vyšší, tým väčšia sila pôsobí na prichádzajúce elektróny, ktoré tak mitochondria lepšie „pritiahne“.

Presne preto sú sacharidy od prírody iba sezónna vec, ktorá jej dáva sezónnu „redoxovú stopu“.

No a tu prichádza zaujímavá pointa, ktorú som viackrát hovoril, no myslím, že často na ňu ľudia zabúdajú a preto ju zopakujem. Týka sa to reverzného toku mitochondrie a Pentózového cyklu.

 

Keď zjeme sacharidy, vodík ide na prvý komplex, kde spotrebuje okamžite NAD a zvýši NADH. Smer je zľava doprava, od prvého komplexu, skrz koenzým q, na tretí komplex, potom na štvrtý, kde vznikne voda. Toto sa odborne volá oxidačná fosforylácia.

Avšak tuk,… ten dokáže tiež priniesť vodík aj na prvý komplex, a to práve vďaka reverznému toku elektrónov. No musí mať na to podmienky.

Musíme mať istý Redox, a tiež funkčný koenzým Q v zredukovanom stave a aj dostatok NAD a tiež musíme byť schopný betaoxidovať.

 

Nasýtené tuky teda poháňajú reverzný tok elektrónov cez komplex I, no iba vtedy keď je delta psí mitochondrie vysoké (= redox je vysoký = veľa UV = leto alebo jeseň, keď ešte sú sacharidy).

Otázka znie. Ako to nasýtené tuky robia? Ako spustia reverzný tok? Jednoducho – pridaním elektrónov priamo do koenzýmu Q cez FADH2 na komplexe číslo 2.

 

Presne preto som viac krát písal, že tréning nalačno je veľmi prospešná vec. Nemám tým však na mysli iba hneď ráno, ale aj cez deň. Ak totiž nejeme 6-krát za deň, nalačno môžeš byť aj poobede, či doobeda.

Tiež preto ráno v sezóne môže zdravý človek #mitochondriak pridať do svojho #mitohackingu veci ako čučoriedky, kvalitná Horká čokoláda, či kávu, apod. Následne, niekoľko hodín od jedla, s tréningom nalačno, už budeš spaľovať opäť podkožný tuk, ktorý vytvára najviac ATP, vody, aj IČ, no tiež vie spustiť reverzný tok, a teda vyprodukovať skrz FADH2, redukovaný koenzým Q a prvý komplex špecifický voľný radikály – superoxid. Bingoooo!

Aj preto dokážeš šikovné využiť sacharidy v takomto období, no potrebuješ aspoň zaraďovať chlad. Iba tskto totiž udržia mitochondrie svrknute a budú tvoriť dostatok deutéria zbavené vody a zároveň IČ svetla. Toto je to co vtedy chceš, pretože vďaka neustálemu "strieľanieu" červeného svetla do vody, smerom doľava, dokáže mitochondria vyprodukovať aj malé množstvo UV, ktoré využije prave aj pri spustenom reverznom toku na produkciu či už superoxidu, ale podľa mňa aj na regeneráciu NAD, ktorý práve v tímom období potrebuješ zrecyklovať a navýšiť. 

 
Publikované : 27. septembra 2023 11:55
Zdieľať: