Recept - kuracia pe...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Recept - kuracia pečienka

9 Príspevky
5 Užívatelia
4 Likes
72 Videní
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Pridávam sem prvý recept a rozhodoval som sa medzi RYBOU alebo PEČIENKOU (ako inak 😁).

Bude to krátky recept alebo skôr môj typ, ako si pečienku robievam ja doma, pripadne s priateľkou. Verím však že pečienka je jedlo, ktoré sa dá pripraviť na milión rôznych spôsobov a je pravda, že veľa ľudí má problém s jej prípravou (nechuť, odpor, atď.) no benefity stoja ozaj za to a opäť raz budem prízvukovať, že priemerný človek by mal do tela dostávať čo najviac ŽIVÍN, ELEKTRÓNOV aj PROTÓNOV a v čo najmenšom objeme. Pečienka, je toho taktiež príkladom.

 

Nechcem robiť nikomu reklamu, no som za zdieľanie dobrých vecí a osobne rád živočíšne produkty nakupujem v reťazci Farmfoods.

Nakupujem tam vlastne od ich vzniku, pretože som sa náhodou zoznámil s predavačom v ich stánku 😁 mávajú rôzne veci, kuracia pečienka je vynikajúca, no dnes už sa dajú ľahko dostať aj hovädzie a iné vnútornosti.

Ja si vždy pečienku iba mierne osnažím, asi 3 minútky, a potom buď podusím cca 12 minút vo vode alebo ku nej pridám po osmažení zeleninu (hrach, cibuľa, mrkva, pripadne nejaká mrazená) a spravím ju zároveň so zeleninou. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla a osobne práve takéto rýchle a výživné jedlá preferujem.

Za mňa, ku takýmto živočíšnym produktom pridávam vždy SFA tuky, čiže maslo, masť, pripadne v lete kokosový olej (alebo olivový olej) a samozrejme korenie a bylinky podľa chuti. Zázvor, soľ, kurkuma, či čierne korenie je u mňa takmer vždy.

Pripájam obrázok, ako to vyzeralo uvarené na našom tanieri naposledy.

 
Publikované : 27. júla 2020 21:59
Erika reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Pečienka je bohatý zdroj napríklad B vitamínov, železa, medi, či SELÉNU (detoxikácia), alebo vitamínu C, ale aj dôležitého CHOLÍNU.

Cholin je veľmi dôležitá látka, tvorí sa z neho napríklad jeden zo štyroch veľmi dôležitých neurotransmiterov (ACETYLCHOLÍN), a taktiež pomáha pri presune TUKU z pečene, čiže môže pomôcť pri zvrátení metabolického syndrómu ktorým trpí čoraz viac ľudí (v USA to bolo v roku 2012 cca 147 miliónov ľudí).

Čiže smelo do jej konzumácie.

 
Publikované : 27. júla 2020 22:03
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
 

Rozumiem tomu spravne ze pecienka je pecen? A je lepsou volbou napr. telacia alebo hovadzia ci bravcova alebo pri peceni je to jedno? Dakujem. Skusila som a dost tazko sa to jedlo, ale dam tomu este sancu. Ako casto robievas?

 
Publikované : 31. júla 2020 15:32
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

@zuzi Áno, správne rozumieš. Myslím, že spisovne je pečeň, ako ORGÁN, ale pečienka je skôr označenie už pokrmu/jedla. Nie som extra odporník na gramatiku 😀 

Každá pečeň má o niečo iné zloženie minerálov a vitamínov, ale v podstate ak spapáš hocijakú, vždy je to lepšie ako povedzme iba mäso. Samozrejme takéto veci by som kupoval od farmára alebo BIO a nie zo supermarketu. 

 

Naj veci, ktoré sú v pečienke sú koenzým q10, zinok, meď, železo, cholín, selén (detoxikácia), B12 aj ostatné B vitamíny a mnoho iného. Kuracia pečeň má napríklad aj veľa vitamínu C. 

A s tou tvrdosťou to máš pravdu, musíš vyskúšať a nájsť si svoje recepty, aby chutilo. Osobne preferujem kuraciu v tomto, lebo je rýchlo urobená a najmäkšia. Tú povaríš alebo podusíš tak 15 minút a je úplne mňam. Hovädziu a bravčovú musíš aspoň hodinku alebo viac, aby boli mäkké. Ale tiež záleží ako ich nakrájaš. Ja si to zvyčajne na také maličké kocky nakrájam, prípadne aj väčšie množstvo a dám do mrazáku a mám nachystané nabudúce. 

 

Kľudne môžem potom napísať aj nejaký iný recept ohĺadom tohoto. 🙂 

 
Publikované : 31. júla 2020 15:54
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

Tu posielam tak narýchlo nejaké výživové údaje napríklad o Hovädzej pečienke. Samozrejme neber to 100%, vždy záleží od spôsobu chovania, ale pre predstavu, aké množstvo MINERÁLOV, VITAMÍNOV, LIPIDOV, atď. tam je. 

 
Publikované : 31. júla 2020 15:58
novakovatara reacted
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

Vďaka za tip. Moc mi síce nechutia takéto veci ale už sa dlhšie zaujímam o zdravšie stravovanie a trochu som sa naučila to jedávať. Správne teda rozumiem ze aj preto sú tieto časti vhodné lebo obsahujú veľa mitochondrii? 

 
Publikované : 3. augusta 2020 12:17
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

@simona-b To je super, že si trošku možno prehodnotila aj takéto jedenie a zažila aspoň ako občasnú možnosť. Chápeš to správne. Je toho viac, ale áno, aj z tohto pohľadu sa do dá vziať.

Orgány sú energeticky "požierači" energie, keďže majú vysokú spotrebu aj ATP (okrem iného), pretože pre telo zabezpečujú mnohé funkcie. Čím dôležitejší orgán, tým visc energie potrebuje, tým viac mitochondrií má a tým aj viac DHA, či iných minerálov a vitamínov vyžaduje.

 

Napríklad MOZOG, OČI, SRDCE, PEČEŇ, atď., všetko sú to orgány z obrovskou kapacitou a kolóniou mitochondrií, ktoré pracujú nonstop. Mitochondrie samé o sebe obsahujú množstvo prvkov (napr. ŽELEZO, MEĎ,, KOENZÝM Q,...) a aj vitamínov, pretože ich neustále využívajú.

Tiež mitochondrie tvoria kopu VODY, ktorá spolu s minerálmi ako ZINOK, či HORČÍK zabezpečujú pre bunku ENERGIU. Teda ich konzumáciou naozaj získaš aj kopu týchto látok do tela a čo je najväčšia výhoda je, že takto ich prijímeš v PÔVODNOM "OBALE" na rozdiel od suolementu. Ich pôvodný obal, ich upnutie na membránu, ich pozícia v molekule aj ich 3-dimenzionálne natočenie,... všetko sú to zvyčajne kľúčové veci, ktoré majú synergický efekt a bez toho daná látka nemusí mat takýto vplyv alebo môže dokonca narobiť škodu. 😉

 
Publikované : 3. augusta 2020 14:15
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 

Super informácie,ja mám pečienky veľmi rada aj s rodinkou, ale bála som sa ju pripravovať, pretože som sa stretla s info,že pečeň je plná uložených toxínov z metabolizmu živočíchov.

 
Publikované : 4. augusta 2021 11:29
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

@eika Určite sa niet čoho báť. V tomto je to asi jeden z omylov alebo skôr rečí, ktoré sa šíria neoprávnene. 

Pečeň môže akumulovať toxíny a ťažké kovy, rovnako ako aj ostatné časti zvieraťa. Ak sa človek vyhýba pečeni kvôli toxínom, pravdepodobne by ste sa teda mal vyhnúť aj zvyšku zvieraťa, avšak práve orgány sú najviac výživné a teda sa oberá aj o tieto látky, ktorých v potravinách čoraz viac a viac ubúda a práve orgány ich majú plno. Čiže určite by som sa nebál.

 

Ja mám napríklad skúsenosť, keď cukrovkárovi dokonca dietológ zakázal orgány, pretože majú vysoký cholesterol, čo myslím človeku so zdravým rozumom asi moc nejde dohromady. Na druhej strane však staré normy a zaužívané dogmy aj v tomto ešte nejaký čas medzi ľuďmi budú. 

 
Publikované : 4. augusta 2021 19:21
Erika reacted
Zdieľať: