Cvičiť, necvičiť ? ...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Cvičiť, necvičiť ? To je otázka 💪

32 Príspevky
4 Užívatelia
16 Likes
228 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

A pre tých z Vás, ktorí si webinár poriadne vypočujú, tu je jedna zaujímavá štúdia z pár mesiacov dozadu.

Parafrázujem z nej: 

"Keď sa plazma od dobre cvičených myší vstrekne do ich nečinných myší, tieto sedavé hlodavce majú lepšiu pamäť a zmierňujú svoj zápal mozgu. 

Tím sa potom pozrel na to, čo obsahovala táto plazma športujúcich hlodavcov. Zistili zvýšené hladiny proteínov proti zrážaniu krvi, vrátane jedného nazývaného „klasterín“, ktorý pomáha vyčistiť bunky od svojich zvyškov.

Nakoniec vedci chceli zistiť, či cvičenie spôsobuje zvýšenie klastrov aj u ľudí. Merali proteín u 20 veteránov s miernou kognitívnou poruchou pred a po šiestich mesiacoch štrukturálnej fyzickej aktivity a zistili, že hladiny klasterínu sa u športujúcich zvýšili."

 

Čo je však najzaujímavejšie je toto:

"Experiment tiež ilustruje rastúce uznanie závislosti mozgu od pomoci zvonku. Autori štúdie totiž zistili, že Pečeň a srdce sú najpravdepodobnejšími zdrojmi klusterínu. Výsledky naznačujú, že oba orgány sú zdrojom prospešných molekúl vyplývajúcich z fyzického cvičenia, hovorí de Miguel."

 

Žeby naozaj jestvovalo prepojenie medzi časťami nášho tela? Žeby práve preto naše mitochondrie produkovali a vypúšťali voľné radikály, ktoré majú jeden samostatný elektrón, a svojho partnera, druhý samostatný elektrón, zanechajú u seba??? 

 

 

Zdroj: 

https://www.scientificamerican.com/article/this-protein-could-boost-brain-function-without-exercise/

 
Publikované : 20. februára 2022 11:50
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky to ked si ku koncu rozprával o tom pohybe a ako nám to pomáha pri vývoji mozgu bolo pekne a hlavne dobre pochopitelné. A tie voľné radikáli, to si musím ešte viackrát prehrať 😅 

 
Publikované : 20. februára 2022 16:26
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky 

Super webinar Jaro! Pacil sa mi! Plne suhlasim so vsetkym. Osobne som zazil len jeden krat dokonale precitenie tela  a uplne funkcny Pentozov cyklus bolo to v roku 2014. Bol to fyzicky najkrajsi pocit aky som mal. Na kazdu jednu vec som bol extremne citlivy. Vykon bol neopisatelny. Velmi tazko sa to opisuje slovami. Napisem jeden priklad: cim viac som cvicil, tym viac energie som mal. Uplny paradox, ale bolo to tak. Cvicenie mi dobijalo baterky. Potreba po cukre, zasmejem sa, bola absolutne ziadna. 

Potom som mal dost tazsie obdobie a tam som ako keby vystupil z vlaku. Snazim sa do toho vlaku opat dostat, ale je to extremne tazke. Ak niekto toto zazije, vie, ze ten pocit stoji za to, stoji za vsetko!

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 21. februára 2022 15:11
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

A este jednu vec by som povedal, ktora je extremne dolezita a tiez tak trochu paradoxna:"menej je viac a viac je menej!"  V tej vete je vsetko. Chlad nas konzervuje, slnko nas nabija a zem nas doslova vyzivuje.Cvicenie=pohyb je nieco, co nam od narodenia pomaha vyvijat mozog, ale nas aj udrzuje na zive. Dolezite je vsak vediet aky pohyb vykonavat, kedy a kolko. V pokrocilom veku je potrebne vediet hamovat a v spravnu chvilku maximalne pridat...

Sila  sa neskryva len za cvicenim, je skryta aj uplne inde. Ale to teraz nebudem rozvadzat🙂💪. 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 21. februára 2022 15:22
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @ivana

@jaroslavlachky to ked si ku koncu rozprával o tom pohybe a ako nám to pomáha pri vývoji mozgu bolo pekne a hlavne dobre pochopitelné. A tie voľné radikáli, to si musím ešte viackrát prehrať 😅 

Super, ze dáva zmysel 😀 teším sa na pripadne podnetné otázky 💪😉

 
Publikované : 21. februára 2022 15:23
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

@empigo-osobny-trener-kosice Viem presne, o čom hovoríš miro (alebo skôr píšeš). Myslím, že skôr či neskôr každý aspoň čiastočne "okúsi" niečo podobné, ak sa na takéto chodníčky vidá a v mnohom sme to mali podobné. Ono však ide práve o to, brať život ako cestu a nie ako cieľovú destináciu, pretože jednak sa je vždy kam zlepšovať, no tiež je vždy mnoho iných a ďalších oblastí, do ktorých je možnosť "zabrdnúť", či ísť. A práve v tomto napríklad bolo u mňa osobne veľké AHA, pretože som rovnako mal obdobie, kedy to bolo na maxime všetko, bolo to práve obdobie, kedy som jedával zvyčajne iba raz denne, viac som trénoval, ťažko, sacharidy tiež na minime zväčša a výkonnosť išla stále hore. No je tam vždy taký akoby zlom (alebo aspoň u mňa), že si musím povedať, kam to chcem dotiahnúť a či má cenu šlapať neustále niekde vyššie, keď možno pri istom "leveli", ktorý je poviem príklad na úrovni 95 zo 100, mi už potrvá veľmi dlhý čas dostať sa na 97 a potom ešte dlhší čas dosta´t sa na 98, atď. a samozrejme každý ďalší level potom berie nejakú "oberu" v inej oblasti života. A práve toto bolo asi u mňa podobné, ako aj ty opisuješ, aj keď každý to má trochu inak, v inom. No naozaj platí, že keď človek jednoducho dostane seba, svoje telo, svoju mentálnu stránku,...do istého bodu, kde predtým nebol, je to proste obrovsky cítiť a potom sa to časom stane akoby "normálnym", pričom v porovnaní s minulosťou je to obrovský skok a super pocit, no potom je tam taká ta "hranica", kedy už človek môže prejsť "cez" a jednoducho sa na danú "vnímavosť" nevráti 🤔 

 

A s tým cvičením napríklad tieź úplne podobne. Aj teraz mávam dni, kedy mám veľa práce, nestíham všetko, no vzhľadom na to, že už poznám svoje telo, viem ako na tom som, často mi stačí, keď sa naozaj fyzicky poriadne "odrovnám" (v dobrom), dám si riadne ťažký tréning, ktorý u mňa pripomína taký "sparťanský race" s milión prekážkami v kope a doslova ma to na druhý deň dá dokopy, pretože viem, že svoje mitochondrie aj týmto stimulujem k veľkej oprave a recyklácií. 

 

 
Publikované : 21. februára 2022 20:23
Mirek Pramuka and Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 
Publikoval: @empigo-osobny-trener-kosice

:"menej je viac a viac je menej!"

Jj 👍 Zvyčajne to tak býva všade v prírode. Efektivita  

 
Publikované : 21. februára 2022 20:26
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky si to pekne napisal. Okrem teba a seba nepoznam nikoho co by zazil podobny stav. Bolo to ako vravis na 95%. Mne staci byt aj na 90%💪🙂.  

 

Akurat organizujem "empigo team" na Spartan Race 29.05.2022 v Samorine. Ak by mal niekto chut sa pridat do mojho timu, napiste mi cez Instagram...

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 21. februára 2022 22:09
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

"Optimalizácia a nie maximalizácia je kľúčom k zatvoreným dverám ;)"

 

⚠️Čo sa stane ak to preháňaš s kardiom bez rozumu? Testoval som to sám na sebe!

📸Fotka vľavo - 6 rokov dozadu som si vyskúšal ako reálne znáša telo veľa kardio aktivít. Behával som bežne 200 km za mesiac🤔.

📸Fotka vpravo - aktuálna forma. Behávam maratóny a robím kardio aktivity💪.

V čom je rozdiel?

Optimalizácia 💪🍀

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 2. marca 2022 8:15
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

Voda + piezoelektrický prúd = perineurálny prúd v oblasti nervov pod periosteom = elektrický stimul pre rast kostí a tkanív = kvalitnejšia KOSTRA

Presne preto je vždy všestranný pohyb a ideálne vonku, v prírode, na boso najlepší!

 

...jeden puzzle za druhým = lepší obraz.

 

https://jaroslavlachky.sk/kb-19-ako-pracuju-kosti-led-kolagen-a-piezoelektrina/

 
Publikované : 7. októbra 2022 19:52
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

Pokračovanie aj k tejto téme. Je pohyb biofyzikálny fenomén? Odpoveď je Áno je. Pohyb totiž prepája magnetizmus so Svetlom a Vodou. A práve o tomto bude dnešný nový, schválne tak trochu provokatívny článok.

 

https://jaroslavlachky.sk/voz-13-pohyb-ako-biofyzikalny-fenomen/

 
Publikované : 23. apríla 2023 11:03
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

Audio verzia: 

https://open.spotify.com/episode/2pOnAv9LN16XAPojr1mIZg?si=3ecf437ec1b94f0a

 
Publikované : 23. apríla 2023 11:04
Stránka 2 / 2
Zdieľať: