Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Čau, nevěděl by někdo skutečnou příčinu toho proč má někdo nižší tvorbu HCL v žaludku(mimo helikobakter pylori)? Zkusil jsem už mraky věcí, ale stále nic nezabírá. Snažím se o to, abych nemusel být do konce života odkázaný na suplementy s betainem HCL. Předem díky moc za odpověď 🙂
@jaroslavlachky Ještě jednou díky moc za odpověď, moc si toho cením. To s tím svícením infra světlem určitě vyzkouším, co se týče těch sacharidů, tak už 3 roky jedu modifikované low carb stravování a jsem spokojený. Co se týče trávení, tak jsem na tom dost špatně. Jak jsem říkal, nízká HCL, zvýšená plynatost po určitých typech potravin, dlouhé říhání po jídle. Taky mám podezření na leaky gut a s tím spojené jiné problémy, jako je třeba keratosis pilaris, suchá pokožka, suchost očí a to se stravuji na můj názor velmi kvalitně. To si teď zkouším řešit určitou eliminační dietou, kde jsem vyřadil potraviny bohaté na lektiny a jiné problematické věci. Podobá se to takovému ketogenic carnivore diet, zatím držím měsíc a vše se zlepšuje, až na tu HCl v žaludku a kožní onemocnění, kterým je keratosis pilaris, kterou mám od mala.
A tiež ma zaujíma, či si náhodou nesuplementoval vitamín D samostatne 🤔
A posledná vec, keď si písal, že suplementuješ HCL, problém so žlčníkom nemáš?
@jaroslav-lachky Když to vezmu od dětství, tak podle fotek mám červené tváře už kolem prvních let svého života a od školky se do toho přidala i keratosis pilaris, která se mi objevila na rukou (tricepsy), tváře trochu. Z dětství si dost pamatuji na zažívací problémy, vždy jsem vnitřně cítíl že to je z mléka, které jsem furt pil. Měl jsem dost jako malý křeče v břiše a plynatost. Když to vezmu do ted, tak se ta KP dostala pak až na stehna, hrudník, předloktí a boky. Celé dětství jsem jedl dost pečiva a hlavně mléka. Jak dítě jsem žil doopravdy jinak, když is vezmu cirka. rytmus, tak jsem si to jako dítě neuvědomoval a ohledně jídla jsem jedl to co je, hlavně pečivo a mléčné výrobky. Problémy s trávením sleduji od mala.
Radikální změna nastala v 18 letech, kdy jsem začal cvičit, od té doby jsem nevědomky lépe reguloval cirka. rytmus + stravování. Sice to stravování bylo spíš takové experimentování, nevěděl jsem co je pro mě vhodné. Nakonec jsem došel k 3 jídlům denně, kde jsem snídaně a oběd měl bohatou na tuky a bílkoviny a k večeři jsem si k bílkovinám dopřál sacharidy. Na to jsem přišel až po 2 letech, takže ve 20 letech.
Co se týče bydlení, tak žiju v Děčíně (Ústecký kraj v ČR). Žijeme v obci, kde je klid a jsme v baráku. Místo kde spím je v pokoji, kde mám stůl s PC a jinýma ele. věcma, které společně s wifi každou noc vypínám. Nikdy jsme se nestěhovali.
Krevní testy jsem podniknul jen jednou před 2 lety. Jediné co, z čeho píšeš jsem měl zvýšený kreatinin, ale to jsem nějak neřešil, spojoval jsem to s tím, že cvičím. Vitamín D si chci už dlouho změřit, tak uvidíme kdy se k tomu odhodlám 😀 Ostatní markery ti bohužel neřeknu. Jediné co, tak jsem si ještě měřil ferritin, ten jsem měl poměrně vyšší. T3 byla v pohodě. Triglyceridy bylo v pohodě. Hormony jsem měl taky změřený, ale to byla hrůza asi víš jak dopadl TST když jsem měl raketově vystřelený kortizol a prolaktin.
To je asi vše, budu rád za každou radu.
Ještě k tomu vitamínu D, tak vždy beru přes zimu v MCT komplexu společně s vit K2. Před rokem jsem byl u obvodní, kde mi vzala krev ohledně žlučníku, myslel jsem že ho nemám v pořádku. Výsledky jsem neviděl, ale říkala mi že je vše v pořádku no. 😀
-
Čo sa toho nizkosacharidového stravovania týka, ako som písal predtým veľmi dobrý krok so spôsobom KARNIVORE, ale musíš sa zamerať nie na sucho zemské zvieratká ale morské.
-
Tiež jedz vývary. V tomto prípade by som normálne ak bývaš s rodičmi alebo aj sám, navaril aspoň raz za týždeň plný hrniec, využívaj čo najviac kosti, chrupaviek, ideálne aj ryby, neskôr pridaj morské riasy a tiež kokosový olej (na fóre nájdeš aj recept na vývar s typmi) a kľudne si ho aj zamraz, aby si mohol každý deň jesť. Ideálne na prázdny žalúdok samozrejme a teplý.
-
Ďalšia vec, keďže už jedávaš trikrát denne, skúsil by som aspoň občas jesť iba dvakrát denne a nechať dlhý čas medzi jedlami, práve kvôli obnove čreva. Postupne v priebehu týždňov sa k tomu môžeš dopracovať prirodzene a dve jedlá denne nebudú problém, ani ak športuješ.
-
K tomu infračervenému svetlu a celkovo aj k tvojmu problému s keratynocitmi, môžeš pozrieť video od Alexandra, myslím, že som ho v tomto fóre zdieľal: https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/13/
Ještě k tomu vitamínu D, tak vždy beru přes zimu v MCT komplexu společně s vit K2. Před rokem jsem byl u obvodní, kde mi vzala krev ohledně žlučníku, myslel jsem že ho nemám v pořádku. Výsledky jsem neviděl, ale říkala mi že je vše v pořádku no. 🙂
Co se týče ještě toho stravování, nedržím úplně striktní carnivore, ale určitou modifikaci toho, která mi dovoluje jíst v například:
hrachový proteinový izolát
tuky a oleje s tím že jím i olivový olej například
sacharidy si někdy dovolím tak, že si dám batáty (sladké brambory)
a v omezeném množství jím i určité druhy zeleniny jako je košťálová zelenina (květák, brokolice..)
Jde především o dietu, kde vyřadím potraviny nejbohatší na lektiny.
Myslíš že je tohle zbytečné a měl bych najet vyloženě na extrém nebo to zkusit tímhle způsobem? Čistej Carnivore se mi zdá velmi extrémní a necítím se vyloženě na to, i po té finanční stránce 😀 která to obnáší. Taky z toho důvodu, kde žiju (ČR) a nemyslím si, že mám vyloženě geny na to být celý den na masu a živočišných výrobcích.
Už to držím měsíc a a ohledně té pokožky se toho moc nestalo, jsem trochu netrpělivý, když ted kolem mě padají jablka a vlašské ořechy a já je nemůžu jíst, přitom např. slupky z jablek je výborný prebiotikum pro střevo, který se dost objevuje v protokolech pro obnovu střev. Vím že tohle všechno už bude jenom hádání z křišťálové koule, ale rád bych ještě na tohle slyšel tvůj názor.
Hej hej samozrejme, myslel som si, že to nie je žiadno striktné z toho, ako si písal. Nie je to ani potrebné, preto som ti aj napísal, že niekedy je naozaj aj samotný lowcarb fajn, avšak ľudia potrebujú poznať kontext, pretože v dnes a v budúcnosti, bude kontext veľmi dôležitý.
K tým proteínom, rozhodne by som ti neodporúčal izolát a už vôbec nie rastlinného typu, pretože obsahuje iný izototop vodíka, ktorého momentálne tvoje črevo má až priveľa a nedokáže sa ho zbaviť, čo je aj jeden z príčin leaky gut (nechem ísť moc do technických vecí, tak len takto v skratke 😀 ).
Ak už investuješ do niečoho takéhoto, určite by som šiel na čas do KOLAGÉNU a samozrejme tie vývary. Kolagén má veľa glycínu a prolýnu, a pre tvoje črevá je to len plus.
S tým vyradením lektínov super, určite aj pečivo, atď., a tiež by si mal vyradiť ĽUĽKOVITÚ ZELENINU (tak je to myslím v češtine), kde spadá svojim spôsobom aj batát. Je to práve kvôli zníženej absorpcii UV svetla v tvojej pokožke, a keďže ona ho potrebuje o to viac, čím viac KERATYNOCYTOV v nej je, nemusia ti robiť dobre.
Myslíš že je tohle zbytečné a měl bych najet vyloženě na extrém nebo to zkusit tímhle způsobem? Čistej Carnivore se mi zdá velmi extrémní a necítím se vyloženě na to, i po té finanční stránce 😀 která to obnáší. Taky z toho důvodu, kde žiju (ČR) a nemyslím si, že mám vyloženě geny na to být celý den na masu a živočišných výrobcích.
Už to držím měsíc a a ohledně té pokožky se toho moc nestalo, jsem trochu netrpělivý, když ted kolem mě padají jablka a vlašské ořechy a já je nemůžu jíst, přitom např. slupky z jablek je výborný prebiotikum pro střevo, který se dost objevuje v protokolech pro obnovu střev. Vím že tohle všechno už bude jenom hádání z křišťálové koule, ale rád bych ještě na tohle slyšel tvůj názor.
K tejto otázke, myslím, že sa na to pozeráš dosť čierno bielo. toto je pohľad, ktorý je neopodstatnený a tiež sa na to nepozeraj z pohľadu „STRAVY“ ako takej. Budem teraz trochu menej ľudskou rečou písať, tak sa ospravedlňujem, ale snáď pochopíš pointu, ktorú ti chcem zanechať 😀
Strava je len INFORMÁCIA z PROSTREDIA, ktorá je zakódovaná v ELEKTRÓNOCH a PROTÓNOCH daného jedla, ktorú tvoje mitochondrie rozlúštia a na základe toho robia patričné ROZODNUTIA.
Špecifická tvorba voľných radikálov je jedným z týchto rozhodnutí. Ty máš na tele viaceré kontaktné miesta, ktoré zachytávajú informácie z PROSTREDIA, v ktorom si. Črevo je len jedným z nich. Ďalšie je napríklad OKO, ďalšie POKOŽKA, ale aj PĽÚCA. Bol by si prekvapený, koľko veľa informácii naše telo vďaka týmto orgánom zozbiera a všetko sa to v tele „PÁRUJE“. Ak tvoje mitochondrie v ČREVE dostávajú rozdielne signály ako má napr. OKO, alebo POKOŽKA, tvoje cirkadiálne gény, ktoré sídlia pred každým jedným génom a rovnako v každom orgáne, vrátane časti vo výsteľke čreve, prestanú správne pracovať a aj daná časť tela stráca správne NAČASOVANIE, vďaka čomu nastane napríklad problém, akým je NEODUMIERANIE ENTEROCYTOV na dennej báze. Toto neskôr vyusti aj v leaky gut, pretože zdravý človek s plne funkčným centrálnym aj periférnym cirkadiálnym cyklom, obnoví komplet všetky enterocyty v čreve behom jedného až troch dní. Aj preto u zdravého človeka nie je až taký problém, ak nekonzumuje stále kvalitnú stravu.
Avšak u teba problém je a je to dlhodobé. Už od mala. Sám by si mal teraz na základe týchto viet usúdiť, či aj dané OKULIARE mali na toto vplyv, pretože odpoveď je áno. Tvoje oko má pravdepodobne dlhodobo menej UV, ako by malo mať a podobne je to s miestami na pokožke, ktoré majú prebytok keratynocytov, ktoré slúžia ako prírodný UV filter, čo znamená, že do miesta pod kožou UV neprenikne, pretože ho zachytia keratynocyty.
Čiže nepozeraj sa na SACHARID ako nejaký „DOBRÝ“, „ZLÝ“ a rovnako aj na ostatné potraviny. Pozri sa na ne ako na KÓD, ktorý nesie istú INFORMÁCIU a tvoje telo ju veľmi dobre rozozná. Ak máš takýto problém akým je leaky gut, určite by som šiel do tej druhej možnosti, teda do toho „vhupsnul“.
Avšak potrebuješ to zladiť aj s CHLADOM a ideálne presýtiť svoje telo s DHA a JÓDOM (možno by som siahol aj po suplemente na chvíľu, no musíš vedieť kedy a aký vyberať, lebo väčšina predáva mačku vo vreci a ani o tom nevie).
Sacharidy majú radikálne iný efekt ako má proteín a tuk, pretože do mitochondrie vstupujú cez rozdielne komplexy a tiež nesú rozdielny typ svetla. Aj sacharid aj tuk sa v mitochondrii „premení“ na VODU a OXID UHLIČITÝ, no ich účinok je radikálne odlišný. Obe substancie sú našim telom odvádzané potom a dychom von a jedna z ich úloh je nás SCHLADIŤ, pretože takto mitochondrie pracujú EFEKTÍVNEJŠIE a tiež je vtedy efektívnejšia AUTOFÁGIA (recyklácia chorých buniek a mitochondrií). Avšak SACHARIDY majú iný efekt. V mozgu stimulujú jeden proteín s názvom Neuropeptid Y, ktorý našu telesnú teplotu ZVÝŠI (preto po sacharidoch býva človeku väčšie teplo), vďaka čomu sa naopak naša AUTOFÁGIA aj EFEKTIVITA zníži. Toto má svoj zmysel napríklad v TRÓPOCH alebo v lete, pretože máme vonku silné solárne źiarenie, ktoré to komplenzuje a tiež vďaka vyššej tvorbe voľných radikálov viac VYRASTIEME a zmnožíme mitochondrie. U teba však toto nepripadá v úvahu, pretože ty potrebuješ teraz svoje časti v čreve NAHRADIŤ NOVÝMI.
Preto som ti poradil aj CHLAD. CHLAD je obrovský faktor, aj výkonnostne, ale najmä BIOLOGICKY. Tiež ti prezradím, že keď vystavíš svoje telo chladu, najmä BRUCHO, budeš si tvoriť viac ENDOGÉNNEHO INFRAČERVENÉHO SVETLA a budeš ho menej potrebovať z vonku.
...Maj teda na mysli, že veci skutočne zaberú čas a málokedy sa udejú behom mesiaca (hoci v niečom áno), no bohužiaľ zvyčajne práve tie DOBRÉ zaberajú veľa času. Veľakrát sa dá aj DOM zbúrať za jednu noc poriadnej búrky, no jeho oprava zaberie týždne.
V tých orechoch ako píšeš nevidím problém, hoci miesto vlašských by som skôr šiel do iných (pretože vlašské by teraz pre teba nemuseli byť vhodné). A jablko má naozaj veľa vlákniny, no momentálne sa na to nepozeraj z tohto uhlu pohľadu, ale radšej skús porozmýšľať nad tým, čo som napísal vyššie. Bol by si prekvapený, aký veľký rozdiel je vo VODE, ktorú obsahuje jablko a VODE, ktorú potrebuješ teraz TY. Čiže toto by som na nejaký čas vynechal.
Ťažko povedať len tak z brucha, aký čas to zaberie, ale určite minimálne pár mesiacov. A k tým génom áno, hoci gény nehrajú v tomto extra úlohu (skôt to, ćo tieto gény SPÚŠTA a VYPÍNA), no naozaj na to asi nemáme 😀 Momentálne však máš istú situáciu a to, musíš tomu na čas prispôsobiť život. Musíš nájsť nejaké to svoje (aj finančne, časovo, atď.), aby si načas vytvoril vhodné PROSTREDIE pre seba a neskôr si to prispôsobíš a sám budeš vidieť, ako sa cítiš.
Moc pěkně napsáno. Naše konverzace mě velmi namotivovala a já ti za to velmi děkuju. 😀 Měj se 🙂
@simon-balsky ako pokracujes s hcl v zaludku? Uz sa to tvori? Co vsetko si skusal? Uzivas betain ci bolotova? Vdaka
Zuzana
@zuzana12345
S HCL v žaludku už dobrý půl rok nepokračuju. Nějak jsem to nechal být a vypadá to, že je to lepší.
Odpověď na tvou otázku, pokud se tvoří, ti nemůžu odpovědět. Jsou zde nějaké self experimenty, které si můžeš udělat doma, ale není to přesné. Nejpřesnější metoda je tahle: https://en.wikipedia.org/wiki/Heidelberg_test
Mám takový dojem, že se v ČR ani nedělá, ale můžeš se zkusit poptat.
Zkoušel jsem pár věcí, stálo to velké peníze, ale pokud si nejsi na 99% jistá, že jí máš fakt nízkou, nevím jestli stojí risk za to, si všechny tyhle věci kupovat. Ani já sám nemohu na 100% říct, jestli mi to pomohlo, byly to jen experimenty.
Betain užívám velmi minimálně (max. 1tbl). Jen pokud mám červené maso, u něj cítím, že to fakt potřebuji. Jelikož se stravuji úplně jinak v létě, v zimě ti mohu dát vědět jak je na tom moje HCL. Navýším totiž maso a jiné živočišné výrobky a uvidí se, jak na tom jsem.
Dakujem, ja som uzivala 4-5 tabliet betainu.
4 roky mam zvacsene cwrvene krvinky, MCV 99-100, optimum je 86.
Jedna z pricin je malo hcl v zaludku.
Vsetky ostatne priciny som u seba riesila, nic sa nepotvrdilo.
3 mesiace riesim.s kamoskou, ktora studovala holistic medicine.
Povedala mi, ze niektorym ludom.nefunguje betain /mne ocicidne nefungival, kedze MCV bolo nezmene od r. 2017/, a poradila mi bolotovov balzam.
Za 2 mes mam MCV 95, krv sa vymeni za 4 mes, tak este sa to isto zlepsi.
Brutalne citim zlepsenie travenia.
Podla nej za znizenou tvrobou hcl stoji malo soli, dehydrataxia, processed foods, vela sachrov.
Vplyv Prostredia do uvahy neberie, resp..iba ciastocne.
Ako som zacala uz9vat ten bolotovov balzam, brutalne sa mi pocitovo zvysila energia a travenie pri jedle.
Stalo sa mi patkrat, ze som si do prace zabudla vziat bolotovov balzam, a kyselina sa vytvorila sama, neviem co dostatok, ale travenie bolo ako keby som hcl uzila.
Bolotovov balzam ma aj regenetacne účinky, mozno funguje aj to, ze sa viac hydratujem a jem viac soli. Aj stravu som zas kusok zmenila.
Ak ta to zaujima, knihu od borisa bolotovova najdes na uloz.to v pdf
@zuzana12345 ahoj. Mozrm sa opytat co to je ten bolotov balzam teda ze co to obsahuje vsetko alebo ako to funguje ? Vdaka