Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Sauna

17 Príspevky
6 Užívatelia
2 Likes
190 Videní
Ludovit
(@ludovit)
Príspevky: 35
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro,   

doporučoval by si saunu ? Vieme, že mitochondriám pomáha chlad. Pri saunovani sa však prehrievame a potom prudko chladíme. Ja osobne potrebujem nabudiť čo najviac mitochondrie - zdravie. Tak som veľmi zvedavý na tvoj názor.      

Ja mám dôveru len v klasickú fínsku saunu. Máš prehlad o infra saunách ?  Pýtam sa preto, lebo za posledné roky je to veľký boom.        

 

Ďakujem 

Ludo  

 
Publikované : 26. februára 2021 12:07
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2657
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@ludovit

Ahoj Ľudo 🙂 

Dobrá otázka. Áno, vhodná sauna je skvelý nápad, ale dobre že si poznamenal vec s chladom.

 

Chlad a infračervené svetlo (alebo aj teplo) majú obaja efekt na vodu, no navzájom odlišný. Konkrétne obaja vyvolávajú zmenu fázy vody, no chlad a teplo to robia trochu iným spôsobom.

Keďže si medzi členmi pomerne nový, tak budem veľmi laicky.

 

Najväčší benefit CHLADU je, že veci "scvrkne". Takto dokáže aj udržať elektrický náboj. To si môžeš predstaviť jednoducho na koľajniciach, ktoré v zime zmenšia objem a v lete sa ROZTIAHNÚ.

TEPLO robí niečo iné. Najväčší benefit tepla je, že vylúči PROTÓNY, teda zvýši množstvo pozitívneho elektrického náboja.

 

Laicky príklad je, keď sa človeku zvýši teplota, keď ochorie. Jeho pH kleslo a teplota stúpla. V danom mieste teda prevažujú protóny (pozitívny elektrický náboj).

 

Teraz späť k tvojmu prípadu. Prečo sú pre teba tieto rozdielnosti dôležité? Pretože ak chceš v tele zvýšiť množstvo protónov, musíš ich vedieť využívať a kontrolovať. A čo ich v tvojom tele využíva?

 

MITOCHONDRIE, ktoré ich prevádzajú cez svoje membrány. To znamená, že ak máš vysokú heteroplazmiu a veľa disfunkčných mitochondrií, priveľa tepla pre teba nie je prospešné, no naopak CHLAD áno.

 

To zmenená, že chlad môže veci v tele zakondenzovať, zefektívniť a pomôcť im udržať elektrický náboj, aby sa situácia trochu fixla a následne bude telo dobre zvládať aj TEPLO.

 

Veľmi jednoduchý spôsob, ako si to aj zmeriat je stav svojej hydratácie (močovina/kreatinín) a HsCRP (zápalový marker). Ak je v tele zápal vyšší, chlad je priorita a teplo až potom.

 

Najlepšie pre teba teda je využívať tzv. Fournierovho efekt. To je kombinácia chladu a tepla súčasne.

To znamená napríklad vstúpiť do vírivky alebo do teplej vody, zatiaľ čo iná časť tela bude vystavená chladu (napríklad ľadový obklad). Využiť sa to dá rôzne, podľa časti tela, ktorá je ba tom horšie, no najlepšie je využiť slnečné svetlo.

 

Momentálne máme na to najlepšie počasie, lebo sa otepľuje no teplota je stále pod 15 stupňov a môžeš využívať benefity.

 

Napr. môžeš piť ľadovo studenú vodu, namočiť sa do jazera vonku alebo aspoň nejaký ladov ykbjlad (čokoľvek) a potom ísť von na slnko. Ideálne v ranných hodinách alebo večer, kedy nie je UV (to až neskôr, časom).

 
Publikované : 26. februára 2021 13:08
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2657
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @ludovit

Ja mám dôveru len v klasickú fínsku saunu. Máš prehlad o infra saunách ?  Pýtam sa preto, lebo za posledné roky je to veľký boom.

 

Ďakujem

Ludo

To máš pravdu, že je to BOOM a ako pri všetkom takomti, marketing často ide vpred aj napriek mnohým rizikám, o ktorých sa zákazník nedozvie. 

 

Najväčším rizikom pri saunách je EMP, ktoré obsahujú, spôsob inštalácie, atď. 

 

Pri saunách je samozrejme viac rozdielov, a tiež sa dajú využiť mnohé biohacky, ako si saunu vylepšiť, niektoré som myslím aj dávnejšie dakde spomínal.

 

Základný rozdiel medzi fínskou saunou a infrasaunou spočíva v princípe výhrevu samotnej kabíny. Vo fínskej saune sú zdrojom tepla kachle a v infrasaune teplo vytvárajú infražiariče hrejúce v presnej vlnovej dĺžke, čo prispieva k dobrému vstrebávaniu tepla pokožkou.

 

Rozdiel je teda markantný a to najhlavnejšie je, že fínska sauna teda vysiela celé spektrum (vrátane Infračerveného typu A, B, a niekedy aj C) zatiaľ čo infrasauny vysielajú konkrétnu vlnovou dĺžku a vždy (alebo väčšinou) iba v Infračervenom spektre tipu A. 

 

Tak teda treba byť podobne ako pri infračervených paneloch opatrný, pretože dávka je dôležitá a veľa NIR (near infrared = blízke infračervené = infračervené typu A) môže človeku dokonca ublížiť a zhoršiť mu činnosť svalstva. 

Ďalšie riziko pri infrasaunach je teda aj zdroj, pretože sa jedná o elektrické zdroje, ktoré sú pripojené na sieť a treba kontrolovať EMP, aby bolo v saune nulové. 

 

 

Pri fínskych saunách je to lepšie, keďže s a jedna o prirodzený zdroj nahrievania, ktoré vysiela následne skrz vzduch teplo do tvojho tela a na čo si dávať pozor je hlavne zdroj, či sú kachle  elektrické alebo na drevo.

 

Drevo je lepšie, no aj elektrika je fajn, ak je správne spravená, spoje sú izolované, uzemnené, atď. 

 
Publikované : 26. februára 2021 13:17
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2657
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ďalším rozdielom medzi oboma typmi sáun je spôsob ohrievania tvojho tela.

 

V prípade fínskej sauny sa teplo z kachlí šíri vzduchom, ktorý následne ohrieva tvoju pokožku, zatiaľ čo v infrasaune je princíp rozdielny. 

 

Infračervené žiarenie zahrieva pokožku priamo, bez zahrievania vzduchu, a tiež nemá taký termálny efekt.

 
Publikované : 26. februára 2021 13:19
Ludovit
(@ludovit)
Príspevky: 35
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ďakujem za vyčerpávajúce odpovede. Ja som si aj myslel, že lepšia bude fínska sauna. Moholo mi to v rozhodovaní, zatiaľ projekt sauna počká 🙂

 

Ludo

 
Publikované : 26. februára 2021 13:29
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2657
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@ludovit nie je začo, kedykoľvek 😉

Sauny sú drahé veci, ale určite je to jedna z možností, ktorá sa dá veľmi dobre využiť ak vieš ako.    

 

Za mňa je top napríklad čo ti do budúcna poradím premyslieť, nejaká vaňa von na dvor, uzemnená a povedzme vykurovaná odspodu (niečo na spôsob sadnúť si do gejzíru) a mat tam ľadovú vodu a zároveň na teba svieti slnko. Toto je rýchly spôsob ako fixnut kolóniu mitochondrií v tele.  

 
Publikované : 26. februára 2021 13:39
Mirek Pramuka and Ivana reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2657
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Odporúčam potom kuknuť @ludovit ešte aj Novembrový Webinár #04 REDOX, DEUTÉRIUM a EXKLUZÍVNA ZÓNA, nejaké aha tam budú 👍

 
Publikované : 26. februára 2021 13:45
Mário Tišťan
(@mario-tistan)
Príspevky: 20
PLATINOVÝ ČLEN
 

Ahoj Jaro, cize ak by som sa mal rozhodovat medzi finskou a infra saunou, tak ore nase telo a mitochondrie bude prospesnejsie ist do finskej sauny. Dobre to chapem ?

 
Publikované : 31. júla 2021 12:24
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

@mario-tistan To nie Mário. Oboje môžu mať benefit, ale záleží na použití, vlnovej dĺžke infra sauny, postavení danej sauny a aký máš cieľ. Napríklad po tréningu môže byť fajn infra, ak má vhodné vlnové dĺžky, no musíš vedieť intenzitu, podobne ako pri paneli. Fínska zas vysiela celé spektrum tepla, takže má taký "všeobecnejší" účinok. 

Čiže jednoznačne by som nepovedal, že je jedna alebo druhá lepšia, skôr podľa toho, na čo človek saunu kupuje. 🤔 

 
Publikované : 31. júla 2021 12:37
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

Dnes bol uverejnený aj nový článok, vypočuj si deviatu otázku (cca 94 minúta), kde hovorím niečo o káve a chlade, no niečo podobné platí napr. aj pri infra saune a chlade. Myslím, že ti to pomôže pri tejto otázke 

 

https://jaroslavlachky.sk/adaptacia-na-chlad-10-faq/

 
Publikované : 31. júla 2021 12:39
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

Tu je audio verzia článku:

https://open.spotify.com/episode/2A5rIPCA8WnC3NUrAiFl6Z

 

 

ZOZNAM OTÁZOK:

 

0:00 – 2:00 – ÚVOD

  1. 2:00 – Je rozdiel medzi „otužovaním“ pre rôzne typy ľudí? Pre tých, čo sú chudí verzus viac pri sebe a podobne? Akým spôsobom to na nich inak vplýva?
  2. 11:34 – Aký je rozdiel medzi chladom, keď sa človek menej oblieka alebo keď je vo vode?
  3. 14:24 – Sú nejaké dôvody prečo by sa ľudia nemali niekedy otužovať? Alebo nejakým štýlom sa vystavovať chladu?
  4. 22:19 – Čo znamená, keď niektorí ľudia majú totálne zmrznute ruky a nohy – viac než obvykle, značí to niečo o fungovaní niečoho v tele? 
  5. 29:04 – Ako je to s tým, keď má človek po pobyte vo vode väčší smäd napríklad? Alebo keď mu treba viac močiť? 
  6. 37:17 – Niekde v článku (nespomínam si presne kde) si písal, že sa pri chlade treba riadiť aj vitamínom D a teda ak je nízky, nesíliť to v letných mesiacoch. Môžeš k tomu niečo napísať? Vďaka 
  7. 43:05 – Je vhodná iba sprcha? Ako často, kedy, koľko?
  8. 49:07 – Ako náhle sa v lete budem ochladzovať (studená sprcha alebo jazero) v podstate pri prudkom poklese teploty kože, sú aké možnosti organizmu ako zvýšiť teplotu tela? Dajme si modelovú situáciu, že mam aj zvýšený inzulín, lebo som si dal sladkú zmrzlinu, alebo radler pred sprchovaním. Som však adaptovaný na chlad a mám okej aj D vitamín. Aký proces prebieha v tele? Zastaví sa vstrebávanie glukózy do buniek? Využije telo hnedý tuk? 
  9. 60:40 – Prečo káva pred studenou sprchou vytvára synergicky efekt?
  10. 65:54 – Tvoj názor na sacharidy alebo konkrétne na fruktózu v zime. Vďaka
  11. 72:12 – Keď niekto využíva teda chlad („otužovanie“), aký to ma vplyv na jeho cirkadiánny rytmus? Tak všeobecne, či si tým vie chlad pomôcť a ako?
  12. 79:03 – Môže mi otužovanie z dlhodobého hľadiska alebo vystavovanie sa chladu pomôcť aj so zvládaním horúčav?
  13. 85:03 – Mám otázku k tejto téme, že čo si myslíš o strate svalstva a mtor? Teda mtor potrebujeme občas, ale v rovnováhe však?
  14. 95:59 – Ako si to myslel s tým, čo si písal v prvom článku, že nás zima robí efektívnejšími. Vďaka.
 
Publikované : 31. júla 2021 12:39
Robert Kačalka
(@robert-kacalka)
Príspevky: 71
STRIEBORNÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky kedy má teda napr. parná sauna opodstatnenie? hovorí sa, že teplo otvára póry a toxíny z tela sa ľahšie dostanú von a potom následne studená srpcha,alebo studený kúpeľ, aby sa póry uzareli. Medzitým sa napr. v ruskej parnej bani metličkovali rôznymi bylinkami...

 
Publikované : 3. januára 2023 12:36
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

@robert-kacalka Najlepšia parná sauna aj terapia je pri vodopáde, čo u nás nie je jednoduché bez odcestovania na dovolenku dosiahnúť. Inak môže byť parná sauna tiež fajn, hlavne záleží na zdroji a kde to je. Pri parnej saune ide najmä o to, že to chceš vdychovať a ak je sauna nekvalitná, je tam niećo naviac, nejaké moc senzitívne bilinky, aspod., nemusí to byť vhodné. Inak áno a obzvlášť v zimných mesiacoch môže byť fajn

 
Publikované : 3. januára 2023 12:48
Robert Kačalka
(@robert-kacalka)
Príspevky: 71
STRIEBORNÝ ČLEN
 

Publikoval: @jaroslavlachky

@robert-kacalka Najlepšia parná sauna aj terapia je pri vodopáde, čo u nás nie je jednoduché bez odcestovania na dovolenku dosiahnúť. Inak môže byť parná sauna tiež fajn, hlavne záleží na zdroji a kde to je. Pri parnej saune ide najmä o to, že to chceš vdychovať a ak je sauna nekvalitná, je tam niećo naviac, nejaké moc senzitívne bilinky, aspod., nemusí to byť vhodné. Inak áno a obzvlášť v zimných mesiacoch môže byť fajn

myslíš napr. deutérium v odparovanej vode, ktoré môžem vdychovať?

 

 
Publikované : 3. januára 2023 13:01
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3905
Admin
 

@robert-kacalka Práve naopak Róbert. Presne preto zvieratká intuitívne idú k vodopádom a tiež majú rady, keď je ráno hmla a para

 
Publikované : 3. januára 2023 13:06
Monca
(@monca)
Príspevky: 26
ČLENSTVO ZDARMA
 

@jaroslavlachky nájdem k tejto téme Jaro niekde na blogu alebo tu viac info prosím ta?

 
Publikované : 5. januára 2023 20:12
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2657
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@monca terwz napríklad tu:

https://jaroslavlachky.sk/category/deuterium/

 

https://jaroslavlachky.sk/forum/postid/8393/

 
Publikované : 5. januára 2023 21:41
Zdieľať: