Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
@jaroslav-lachky @vlocka vdaka za odpoved 🙂 asi ma napadlo jedno z toho s tymi svalmi
Ešte jeden zaujímavý kúsok, ktorý som teraz nechtiac objavil a je z dvoch týždňov dozadu.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2020.565668/full
Enzým aromatáza katalyzuje (rozkladá) posledný krok v biosyntéze estrogénu premenou testosterónu na estradiol a je tvorený v mozgu u všetkých cicavcov.
Estrogén sa považuje za dôležitý pre udržanie kognitívnych funkcií u žien, zatiaľ čo testosterón moduluje kognitívne schopnosti u mužov. Tu sa porovnávali rozdiely v kognitívnych výkonoch vo vzťahu k dostupnosti aromatázy v mozgu u zdravých mužov aj žien.
Dvadsaťsedem zdravých účastníkov dostalo testy verbálneho učenia, pamäti, vnímania a abstraktného uvažovania. Obrazy dostupnosti aromatázy v mozgu boli získané v tejto vzorke pomocou pozitrónovej emisnej tomografie (PET).. Oblasti záujmu boli obojstranne umiestnené na amygdale a talame, kde je dostupnosť aromatázy v ľudskom mozgu najvyššia.
Aj keď sa kognitívne výkony a dostupnosť aromatázy nelíšili v závislosti od pohlavia, vyššia dostupnosť aromatázy v amygdale bola spojená s nižšou kognitívnou výkonnosťou u mužov. U žien sa takýto vzťah nezistil; a zodpovedajúce regresné sklony boli medzi pohlaviami významne odlišné. Dostupnosť talamovej aromatázy významne nekorelovala s kognitívnym výkonom ani u jedného pohlavia.
Tieto objavy naznačujú, že účinky mozgovej aromatázy na kognitívny výkon sú špecifické pre jednotlivé regióny aj pohlavie a môžu vysvetliť niektoré bežné odchýlky pozorované vo verbálnych a neverbálnych kognitívnych schopnostiach u mužov a žien, ako aj pohlavné rozdiely v trajektórii kognitívneho poklesu. spojené s Alzheimerovou chorobou.
@jaroslavlachky čiže u mužov nie je vhodné, keď majú nadbytok estrogénu ale niaky prirodzený si ich telo tvorí však?
@jaroslavlachky A čo môže u mužov vyvolať, že sa im tvorí viac estrogénu? Čo viem, tak vraj aj viac alkoholu, ale zaujímal by ma aj iný názor
@karol áno, aj alkohol ma vplyv na aromatázu a zníženie lokálneho pH. Možno by si mal vytvoriť novú tému, ak ťa to nejako obšírnejšie zaujíma 😉
@jaroslav-lachky Ak som to správne pochopil, starší ľudia by mali "hltať" nepožutú stravu?
@Miro áno správne si to pochopil. Aj starším ľuďom sa dá trochu potrava požuť alebo aspoň podrviť, no nie úplne, pretože je to zámer. Avšak takú, ktorá sa dá dobre prehĺtať. Jedna z takýchto potravín je napríklad ustrica, ktorá vklzne krkom úplne celá a neporušená.
Pre každého, ale najmä pre ženy, odporúčam prečítať aj nový článok na blogu MITOCHONDRIE #3, prečo potom lepšie pochopíte ďalšie abnormality spojené so ženskými steroidnými hormónmi.
https://jaroslavlachky.sk/mitochondrie-3-betaoxidacia-verzus-glykolyza/
Rakovina prsníka (RP) je najčastejšou rakovinou u žien. Súčasné poznatky o najagresívnejších formách RP poukazujú na úlohu špecifických buniek s kmeňovými vlastnosťami nachádzajúcich sa v prsníkoch, takzvaných „RP kmeňových buniek“ (RPKB). Úloha RPKB pri formovaní, raste, invazívnosti, rezistencii na liečbu a recidíve nádoru je čoraz jasnejšia.
Rast a metastatické vlastnosti RP sú regulované rôznymi cestami, ktoré sú známe iba čiastočne. Pohlavné steroidné receptory (PSR), ktoré sa podieľajú na etiológii a progresii RP, podporujú proliferáciu, dediferenciáciu a migráciu RPKB. V literatúre sú však neúplné informácie o ich úlohách. Obzvlášť existujú protichodné závery o expresii a úlohe klasických hormonálnych biomarkerov RP, ako je estrogénový receptor alfa (ERα), spolu so skromnými, aj keď sľubnými informáciami o vlastnostiach estrogénových receptoroch beta (ERβ) a androgénových receptorov (AR), ktoré kontrolujú transdukčné dráhy v RPKB.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6789191/
Citujem s ďalšej štúdie:
"Rakoviny prsníka sú veľmi heterogénne tkanivá s niekoľkými bunkovými typmi a metabolickými cestami, ktoré spoločne udržujú iniciáciu a progresiu ochorenia a prispievajú k úniku z liečby rakoviny. Ďalej majú bunky rakoviny prsníka pôsobivú metabolickú plasticitu, ktorá je regulovaná heterogénnym mikroprostredím nádoru prostredníctvom obojsmerných interakcií."
"Štruktúra a dostupnosť výživných látok v tomto nestabilnom mikroprostredí ovplyvňuje metabolizmus rakovinových buniek, ktoré prechádzajú medzi glykolýzou a mitochondriálnou oxidačnou fosforyláciou (OXPHOS) za vzniku adenozíntrifosfátu (ATP)."
"V tomto scenári možno mitochondriálne energetické dráhy rakovinových buniek preprogramovať tak, aby modulovali progresiu a agresivitu rakoviny prsníka. Okrem toho môžu mitochondriálne zmeny viesť k presluchom medzi mitochondriami a jadrom a následne ovplyvniť vlastnosti rakovinového tkaniva."
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6562467/
Na záver posledné dve štúdie.
Pravdepodobnosť rakoviny prsníka sa pri nočnom vystavení slabému svetlu rozšíruje do kostí.
https://medicalxpress.com/news/2019-03-breast-cancer-likelier-bone-nighttime.html
A druhá, vyššie hladiny vitamínu D v krvi (25 OH) asosiované s 80% redukciou RIZIKA RAKOVINY PRSNÍKA u žien.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29906273/
@jaroslav-lachky a pri vegetariánskej strave to platí tiež? Lebo veľa zeleniny sa bez úplného požutia nedá ani len zjesť.
@karol Náš druh nie je uspôsobení na vegetariánsku stravu. Toto je len sezónna doplnková strava, ktorú máme občas k dispozícií. Naše črevo sa skrátilo z dobrého dôvodu. Ak by sme boli uspôsobení na rastlinnú formu stravy, bolo by dlhšie a aj náš apendix, ako je to napríklad u opíc.
Bohužiaľ, dnes je tento moderný BIO VEGETARIÁNSKY ŠTÝL spolu s moderným spôsobom života hlavný dôvod, prečo majú mladí ľudia toľko problémov, vrátane DEPRESIÍ, či tráviacich ťažkostí.
Počet mladých ľudí (mileniálov) s Alzheimerovou chorobou v ranom štádiu stúpa, uvádza sa v správe štúdie.
https://www.phillyvoice.com/millennials-early-onset-dementia-alzheimers/
Fasting Induced Adipose Factor (skr. FIAF) robí v skratke to, že nám umožňuje skladovať podkožný tuk, ale ho aj využívať pre veľké potreby mozgu. FIAF je tvorený našou pečeňou, svalmi a stenou tenkého čreva, ak máme nedostatok POTRAVY. To znamená, že musíme v črevách cítiť nedostatok elektrónov a protónov, aby sme vytvorili FIAF a podkožný tuk.
Ako evolúcia vytvorila „myľný“ signál v našich črevách, že máme k dispozícií málo potravy, pričom sme v skutočnosti v čreve mali STRAVU bohatú na kvantá ELEKTRÓNOV a PROTÓNOV? Jednoducho nám skrátila črevá a tiež nám znemožnila našu potravu DOKONALE POŽUŤ pokým nie sme vyvinutý. Preto malé bábätko nemá zúbky.
Takto nám do tráviaceho traktu príde potrava, ktorá nie je úplne požutá (spracovaná), ktorá je objemovo malá, no plná ELEKTRÓNOV, a náš mikrobióm z nej vyťaží maximum.
Naše črevo je takto, v porovnaní s objemným, no málo energetickým ŠALÁTOM takmer prázdne, no zároveň plné elektrónov aj protónov. Súčasne vďaka tomu črevo dostane signál, že nie je plné, čo umožňuje spaľovanie a využívanie TUKU pre potreby MOZGU a súčasne tvorbu PODKOŽNÉHO TUKU, ktorý náš druh potrebuje. Šikovné, však?
Aj toto je rozdiel v rastlinnej strave verzus vhodnej živočíšnej pre naše črevá a mozog.
@jaroslavlachky možno aj preto teda má veľa zeleniny viac fytatov, antinutrientov. To dáva zmysel.
@karol Správne sa zamýšľaš. Áno, aj toto sú pekné dôvody na zamyslenie sa, prečo nemusí byť vždy bežný, konvenčný pohľad ten jediný, správny a najmä prospešný.
Veľa ľudí premýšľa veľmi zaškatuľkovane v tomto a vidí iba niečo RASTLINNÉ ako DOBRÉ, pretože to pochádza z prírody, je to šetrnejšie, atď. Avšak aj zvieratko pochádza z Prírody a tiež je to produktom fotosyntézy. Príroda mala dôvod na to, že vložila do živočíchov aj lovecké inštinkty, pretože potrebuje mať kolobeh VODY a najmä VODÍKA pod kontrolou.
Tiež je obrovský rozdiel v zelenine, ktorá je určená pre rastlinku, ako sú napríklad LISTY ŠPENÁTU verzus povedzme JABLKO, ktoré je plodom rastlinky, ktorý na Zem "zhodila" z nejakého dôvodu. Ten list špenátu je určený prioritne pre rastlínku samotnú, pretože jej slúži na zachytávanie slnečného svetla. Preto obsahuje aj veľa látok (antinutrientov), ktoré zabraňujú dobrému vstrebaniu pre živočícha.
To jabĺčko naopak je určené aj ŽIVOČÍCHOM ako potrava, aby im pomohlo v istých situáciách. Napríklad PRIBRAŤ pred zimou.
Bol by si prekvapený, keby si vedel, aj ako vplýva rôzny izotop vodíka na steroidné receptory. Potom človeku dôjde prečo je hladina našich hormónov iná v zime ako v lete a prečo je dnes vegetariánska strava najväčší nezmysel pre väčšinu ľudí, obzvlášť v zimnom období, bez dostatku DHA.