Bezdrôtové vs. drôt...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Bezdrôtové vs. drôtové pripojenie

11 Príspevky
4 Užívatelia
10 Likes
47 Videní
Veronika Brezani
(@veronika-brezani)
Príspevky: 92
PLATINOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jarko, dnes na fyzike sme sa rozprávali o tom, ako funguje prenos dát medzi zariadeniami a moja učiteľka mi povedala, že princíp šírenia dát pomocou el. mag. pola je rovnaký či už pri spojení káblom, alebo bezdrôtovom spojení. 

Povedala mi, že si to môžem predstaviť ako šírenie zvukových vĺn pri rozhovore. Môžeme ich šíriť v nejakom obmedzenom priestore, ako keď sme napríklad v tuneli, alebo ich jednoducho pošleme vzduchom bez obmedzenia. Sú to však stále tie isté vlny, ktoré sa šíria a teda v prípade el. mag. sú aj rovnako nebezpečné pre človeka.

Mne z toho teda vychádza to, že napr. slúchatká s káblikom nie sú o nič lepšie ako bezdrôtové pre toho, kto ich nosí, pretože sú v priamom styku s jeho telom. Ale pre človeka, čo je vedľa neho to už rozdiel je. Ak má jeho sused bezdrôtové slúchatká, vlny zasiahnu aj jeho, ak káblikové, je chránený.  

Je táto moja úvaha správna? A čo si myslíš, o tom analogickom vysvetlení, ktoré mi dala učiteľka?

 
Publikované : 9. januára 2023 17:08
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@veronika-brezani

Ani nevieš ako ma teší, že si takáto zvedavá a ešte, že to môžeš aj takto s učiteľkou prebrať a je ochotná vysvetliť, povedať, a tak. Nie každý by bol ochotný v dnešnej dobe, to ma teší Veronika.
 
K danej otázke a odpovedi učiteľky, nemá úplne pravdu, vysvetlila ti to podľa mňa neúplne, hoci v druhej odpovedi, v tom príklade, je to ukázané pekne, teda tam si to vystihla, no nie kvôli dôvodu, aký predpokladáš. A zároveň aj prvá odpoveď, na prenos EM skrz kábel alebo bezdrôtovo je svojím spôsobom dobrá, no opäť - nie úplná.
 
 
Odpoviem ti teda najskôr vysvetlením, čo učiteľke uniklo a nad čím by mala premýšľať tiež a následne ti napíšem aj prakticky príklad, ako si to sama overíš, lebo toto je kľúčový bod. Ja nechcem aby si mi verila čo hovorím, alebo ktokoľvek iný. O tomto nie je moja práca a nemala by byť ani u iných. Ja vás chcem naučiť veciam rozumieť, aby ste boli sebestační v dnešnej dobe. Takže aj aj v tomto prípade, keď tomu pochopíš, a ešte si to aj vyskúšaš, lepšie si to zapamätáš a predstavíš.
 
 
 
Ako prvé, v čom má učiteľka čiastočne pravdu a veľa ľudí si to naozaj neuvedomuje je to, že v dnešnom svete je naozaj Informácia šírená skrz EM vlnu. Podobne aj bežný elektrický okruh zdroj - vypínač - žiarovka, medzi ktorým sa šíria elektróny, ktoré šíria EMP.
 
 
Hoci zvuk a svetlo sú v tomto prípade rozdielne, no bavíme sa predovšetkým o svetle, teda elektromagnetickej vlne, alias fotónoch. Toto je to, čo je prenášané napríklad aj skrz kábel.
 
 
Teraz k druhej časti. Svetlo a Zvuk sú rozdielne, pretože svetlo je forma EM vlnenia, ktoré sa môže šíriť nepolarizovane skrz priestor aj vákuum, no zvuk je forma EM mechanickej vibrácie, ktorá sa šíri polarizovane skrz nejaké médium. Zo bolo len k tomu druhému odstavcu, ktorý je správne formulovaný, len myslím, že to trebalo doplniť aby si chápala ďalej.
 
 
A teraz k poslednej časti, k tým sluchátkam. Super príklad, takže ho sám využijem, aby som ti to vysvetlil.
 
Keď máš slúchadlá, či už drôtové alebo bez, vysielaš zo zdroja (mobil, mp3,...) informáciu (EM vlnu) do prijímača (na uchu). Prijímač ju zachytí a následne premení na zvuk, v tomto prípade mechanickú vibráciu danej membrány slúchadlá. Všetky slúchadlá fungujú v podstate ako nejaké prevodníky, ktoré premieňajú zvukové signály (elektrickú energiu skrz kábel alebo EMP skrz bezdrôtové) na zvukové vlny (energiu mechanických vĺn). Ovládač slúchadiel reaguje na zvuk prostredníctvom elektromagnetických, elektrostatických alebo piezoelektrických princípov a spôsobuje pohyb membrány, ktorá vytvára zvuk, ktorý počujeme.
 
Mimochodom, to len tak medzi rečou, často tieto zvukové výstupy fungujú piezoelektricky. Schválne to prízvukuje a chcem aby ste sa každý kto túto vetvu číta zamysleli, pretože to budem prízvukovať aj ďalej, ako budú blogy a webinare napredovať.
 
 
Piezoelektricky znamená, že konvertujú elektrický prúd na mechanickú vibráciu (aj naopak), čo inými slovami znamená, že sú schopný nejakú deformáciu zmeniť na flow elektrónov a produkovať EMP, ale aj opačne, sú schopné flow elektrónov zmeniť na mechanickú vibráciu a vyprodukovať fonón alias Zvuk. Prečo je to dôležité? Pretože celé naše telo je z kolagénu, ktorý prepája každú bunku s mitochondriou aj jadrom s DNA, pričom akýkoľvek pohyb kolagénu vytvorí elektrický stimul, ktorý je následne zmenený na fonón, ktorý sa šíri dobre hádaj kde - vo vode, ktorá tvorí 99% našich buniek...
 
 
Teraz späť k veci a ku príkladu slúchadiel. Čiže po prečítaní fungovania slúchadlá máš viac menej všetko a už len záver. Takýmto spôsobom sa teda EMP skrz kábel alebo bez dostane zo zdroja do prijímača, no rozdiel je v tej drahé - ci ide skrz drôt alebo vzduch. Keď ide skrz drôt, bavíme sa o toku elektrónov skrz daný drôt (a ich prenose EMP cez drôt), no keď ide informácia skrz vzduch (napr. bluetooth) bavíme sa o EMP, ktoré sa zo zdroja prenesie do prijímača ako VLNA. Prečo je tento rozdiel kriticky?
 
Kvôli jednoduchým faradayovym a Maxwellovym princípom (ktoré budú mimochodom spomenuté trochu aj v novom článku už tento týždeň). Kedykoľvek sa skrz médium (napr. vodič - drôt), šíria elektrický nabité častice, ako sú elektróny, produkujú okolo seba Elektrické a Magnetické pole. To "okolo seba" je kritické a dôležité.
 
 
Keď sa však šíri fotón (Svetlo - EM VLNA) skrz priestor ( vzduch, vakuum), šíri sa ako EM vlna. Teda nie iba vrámci priameho pohybu vodiča (toku elektrický nabitých častíc), ale vrámci priestoru a toho, či bolo svetlo vyslane polarizovane (v jednom smere ako napr. z lasera) alebo nepolarizovane (ako napr. zo slnka, ktoré svieti každým smerom). Toto je dôležité.
 
 
Teraz pomyslí na známy experiment s dvoma štrbinami a prechodom svetla cez, ktorý vytvorí interferenciu. Pripájam obrázok z Článku o Kvantizácii, ktorý tam bol schválne tento. Tento experiment ako základ kvantovej mechaniky ti je Veronika myslím známy
 
 
 
 
 
 
A od tohto sa odvíja aj moja odpoveď, ktorú môžeš kľudne vysvetliť takto aj učiteľke. Čiže keď ide o kábel, elektróny sa šíria jedným smerom a EMP je generované okolo tohoto drôtu. Jeho sila aj okruh závisí od intenzity a iných faktorov (vákuum/vzduch/hustota/vlhkosť, atď.). 
 
Keď ide o bezdrôtové slúchadla, dnes najvac bluetooth, EMP sa šíri vzduchom ako vlnenie, a ide viacerými smermi (dopredu, dozadu, doľava, doprava,...). 
 
 
Teraz si predstav ten experiment so štribinami. Ak by si cez ne strieľala pištoľou náboj (kože drôtové), máš 2 možnosti. 
 
1. Keď trafíš štrbinu,  náboj prejde do steny za a udrie do jedného bodu (presne podľa trajektórie). 
2. Keď netrafíš, náboj udrie vedľa štrbiny, do prvej steny a nikdy sa nedostane na druhú stenu
 
 
Teraz rovnaký experiment ale so svetlom (fotón - akože bezdrôtové). Máš viac možnosti, no pre zjednodušenie iba takto:
 
1. Fotón sa správa ako vlna (keď ho nepozorujeme) a teda prejde cez štrbinu vždy. Rovnako tiež zasiahne prvú stenu. Avšak keď fotón štrbinou prejde (zasiahol terč), jeho vlna sa následne obnoví a zasiahne aj druhú stenu ako vlnenie
 
 
 
 
Aká je teda pointa, ktorú si máš z tohto vziať?
 
Prvý prípad, strieľanie z pištole je ako drôt a druhý prípad je ako bezdrôtové slúchadlo. 
 
Hoci o zvuku, ktorý je generovaný v uchu už prijímačom sa bavíme v rovnakom ponímaní, čiže keď zvuk je v uchu tak či onak generovaný viac menej rovnako, no tá cesta, od zdroja ku prijímaču, je absolútna odlišná. 
 
 
Keď si predstavíš drôt, je to ako s trajektóriou toho náboja. Čokoľvek v ceste je "v nebezpečí" a samozrejme aj tesne okolo, pretože náboj má svoj priemer. Rovnako s drôtom. V jeho okruhu je generované EMP a ľudia nosia slúchadlá pri tele. 
 
 
V druhom prípade, keď vezmeme bluetooth, je trajektória všade. Čiže aj ty, aj človek okolo, aj sused vedľa (už podľa použitého zdroja a vlnenia), každý dané vlnenie môźe cítiť a jeho telo s ním interferuje. Už rozumieš Veronika?
 
 
Toto je ten hlavný rozdiel. 
 
Čiže tá tvoja úvaha je veľmi správna, pretože ak máš kábel, suseda to nezasiahne, no tieź mysli na to, že pri prenose cez bezdrôtové prepojenie sú použité rozdielne vlnenia a EMP, pretože potrebujú mať istý dosah a frekvenciu, aby dostatočne rýchlo preniesli informáciu (zvuk). Takže pre teba, ako človeka, ktorý ich má na sebe, je v prípade kábla na tvoje telo vyvíjané iné EMP ako pri bluetooth. No pri oboch prípadoch zároveň platí, že čím bližšie k zdroju (káblu alebo zdroju blueetoth), tým väčšie EMP zasahuje tvoje telo a interferuje s tvojími tkanivami, bunkami, atómami.
 
 
 
 
Publikované : 9. januára 2023 19:54
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 
A ešte praktická časť, pretože chcem, aby si si to aj sama vyskúšala a videla, aby sa ti to do pamäte uložilo. Ak sa nemýlim, ten jednoduchý merač na elektrické aj magnetické pole máš, keďže si minule pridávala videá z merania NTB a uzemnenia NTB sem na fórum, tak od teba chcem, aby si si ho vzala. 
 
 
Mohla by si s ním merať aj priamo slúchadka, no tam nezmeriaš nič, pretože sa bavíme o mikro Voltoch a tento meter je citlivý na Volty/meter, no pointu pochopíš. 
 
Miesto slúchadiel teda vezmi nabíjačku na mobil. Keď ju zapojíš do mobilu a do zásuvky, aby sa nabíjal, následne kábel vystri a niekde v strede potom s metrom choď pomaly k metru a od neho. Všimneš si, že v jeho blízkosti ti stúpa elektrické pole a následne sa zoslabuje. KeĎ však pôjdeš s metrom do opačnej strany, budeš meriať ďalej od mobilu, v opačnom smere ako ide kábel, nenameriaš nić
 
 
 
Keby si takto merala povedzme s trimetrom wifi, alebo bluetooth, ktoré merajú rádiovlny, tak by si videla, že napríklad ide o vzdialenosť od zdroja. Teda vľavo aj vpravo bude rovnaké EMP. Keď máš napr. wifi v obývačke a zmeriaš EMP v kuchyni, vzdialenej 5 metrov, bude to cca rovnaké všade. Aj v detskej izbe, vzdialenej 5 m. Pri kábli je to iba okolo trajektórie kábla, teda medzi zdrojom a prijímačom (mpr - slúchadlo), no pri bezdrôtovom to siaha ďaleko ďaleko viac. 
 
Verím, že som to vysvetlil zrozumiteľne
 
Publikované : 9. januára 2023 19:55
Veronika Brezani
(@veronika-brezani)
Príspevky: 92
PLATINOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky ďakujem ti Jarko za super (aj interaktívne) vysvetlenie🤗

 
Publikované : 10. januára 2023 6:51
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@veronika-brezani rado sa stalo Veronika. Viem, že si lepšie zapamätáš takéto interaktívne 😉

 
Publikované : 10. januára 2023 8:15
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

Publikoval: @jaroslavlachky

Piezoelektricky znamená, že konvertujú elektrický prúd na mechanickú vibráciu (aj naopak), čo inými slovami znamená, že sú schopný nejakú deformáciu zmeniť na flow elektrónov a produkovať EMP, ale aj opačne, sú schopné flow elektrónov zmeniť na mechanickú vibráciu a vyprodukovať fonón alias Zvuk. Prečo je to dôležité? Pretože celé naše telo je z kolagénu, ktorý prepája každú bunku s mitochondriou aj jadrom s DNA, pričom akýkoľvek pohyb kolagénu vytvorí elektrický stimul, ktorý je následne zmenený na fonón, ktorý sa šíri dobre hádaj kde - vo vode, ktorá tvorí 99% našich buniek...

Aj beh je mechanicka vibracia. 100hz je vibracia zdravej mitochondrie. Da sa definovat aky beh, ci mechanicka vibracia celeho tela je zdrava a prospesna pre mitochondrie? Lebo ak by nastala rezonancia-vibracie celeho tela vo frekvencii 100hz, tak by to mohlo zdrave mitochondrie poskodit.

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 10. januára 2023 15:36
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

Co je zavaznejsie : uEMP dokaze rozvibrovat mitochondrie tiez. Len ako zistit, ci dochadza k rezonancii a teda k zruteniu celej mitochonrie?

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 10. januára 2023 15:44
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @coach_empigo

Aj beh je mechanicka vibracia. 100hz je vibracia zdravej mitochondrie. Da sa definovat aky beh, ci mechanicka vibracia celeho tela je zdrava a prospesna pre mitochondrie? Lebo ak by nastala rezonancia-vibracie celeho tela vo frekvencii 100hz, tak by to mohlo zdrave mitochondrie poskodit.

Toto Miro asi nie úplne správne chápeš. 🤔 Budem sa to snažiť zahrnúť aj v článkoch a možno aj nových webinaroch, pretože je tam toho visc a napríklad aj medzi vibráciou a oscilaciou je rozdiel.

No v prvom rade, čo stojí teraz pre teba za zmienku je napr. to čo som spomenul akurát v novom článku. Písal som tam niečo o faradayovych experimentoch. Varirujuce magnetické pole indikuje elektrický tok. No a taktiež opačne, pohyblivý tok elektrický nabitej častice indikuje magnetické pole. Čo to znamená? Že meniace sa elektrické pole (oscilujuce) indukuje tok elektrónov, ten zas magnetické pole, atď., atď., podľa stavby prostredia a sily pôvodného indukujucego toku. Prečo je to dôležité eofe teba v tejto otázke?

Pretože napríklad pri mechanickom pohybe/deformácií kolagénu, indukujeme elektrický tok elektrónov. Nezabúdaj, že všetko v tele je skrz kolagén v kontakte s vodou a následne aj mitochondriou. O tomto je aj celá biomechanika. Deformácia kolagénu stimuluje elektrický prúd, čím následne vie vytvoriť aj zvuk šíriaci sa vo vode a prenášať tak vibráciu. Takýmto spôsobom vedia aj odlišne frekvencie komunikovať. Tiež je obrovský rozdiel medzi tým, ktorá časť tela co robí, pretože napríklad cez deň, vtedy prepojenie častíc až tak, využiť nevieme, respektíve ich nevieme odpojiť a tiež vytvoriť  mitochondrialnu vibráciu (iba oscilaciu), avšak v noci, v REM spánku, vtedy mitochondrie vibrovat vedia, musia a tiež vtedy prepájame častice, hlavne elektróny, (entaglement) čím budujeme svoju koherenciu, ktorá nám počas dňa slúži práve na to, aby každá časť tela komunikovala s ďalšou a všetky tieto odlišné rezonancie spolupracovali, no nie aby bolo všetko rovnaké. 

 
Publikované : 11. januára 2023 13:28
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Čiže pointa je tá, aby si nepfemyslal nad tým v tom zmysle, že všetko je rovnaké.💪 

 
Publikované : 11. januára 2023 13:29
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

Publikoval: @jaroslavlachky

 
Keď sa však šíri fotón (Svetlo - EM VLNA) skrz priestor ( vzduch, vakuum), šíri sa ako EM vlna. Teda nie iba vrámci priameho pohybu vodiča (toku elektrický nabitých častíc), ale vrámci priestoru a toho, či bolo svetlo vyslane polarizovane (v jednom smere ako napr. z lasera) alebo nepolarizovane (ako napr. zo slnka, ktoré svieti každým smerom). Toto je dôležité.

Voda je vsade. Voda ma pamat a musi reagovat na to kvantum informacii. Ako to vnimas ty Jaro? Meni uEMP v meste pamat vody? Podla mna ano. Svetlo dokaze ovplyvnit biologicky cas.

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 19. februára 2023 17:36
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@empigo-osobny-trener-kosice samozrejme Miro, ale hlavne jej schopnosť vôbec energiu a informáciu absorbovať a rozvádzať.

Tlak, Teplota a EMP, všetky 3 vplývajú na vodu a jej štruktúru 

 
Publikované : 20. februára 2023 11:40
Zdieľať: