Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Ketóza a spánok

2 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
30 Videní
Veronika Brezani
(@veronika-brezani)
Príspevky: 92
PLATINOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jarko, mám ešte jednu otázku za môjho priateľa. Keď v zime prešiel na striktnú ketózu, stávalo sa mu, že sa uprostred noci zobudil so zrýchleným tepom a s úzkosťou (on to popisoval tak, že má pocit, akokeby mal adrenalínový/kortizolový peak v noci). Inak cirkadiálny rytmus samozrejme dodržiava, ráno ako prvé pozrieť na slniečko a večer už len červené svetlo. Zlepšilo sa to, keď prestal byť tak striktný a zaradil aj občas nejaké sacharidy.

Otázka znie, čo by si odporúčil ty? Bola táto stratégia s netlačením na prísnu ketózu fajn, alebo daný problém podľa teba súvisel možno aj s niečím iným?

(Mne osobne ešte napadá to, že som sa dozvedela, že veľké množstvo ľudí má prirodzene zvýšené vylučovanie kortizolu, okolo 10% populácie, tak nemohol by to byť práve tento prípad s tým, že ketóza nejako ovplyvnila a posunula jeho vylučovanie počas dňa?)

 
Publikované : 10. februára 2024 14:20
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Áno, momentálne, v tomto období odporúčam aj takto. Je to častá vec, ktorá se deje nie každému, a hlavne ak možno viacej "pritlači na pilu". 😀

Telo v ketoze pracuje odlišne a hlavne tvorí aj viacej jednosmerneho el. prúdu a je viacej optimalizovaná REM a deep fáza spánku. Keď telo ešte nie je uspôsobené na využívanie množstva keto látok, aké organizmus uvoľňuje do krvi (zvyčajne ich vtedy človek namera cez 3 mmol), mozog má priveľa energie, na akú nie je zvyknutý, a po cca polnoci, kedy je u zdravých ľudí leptin v hypotalame a melatonin ma svoj peak, nastáva aj v pulzoch sekrécia prolaktinu, ktorý stimuluje dopamin a rem spánok. Toto je čas, kedy reverzneme tok moku a telo zvyšuje svoj bazalny metabolizmus, tlkot srdca a správa sa Elektricky ako keď bdie. Podľa mňa preto vtedy človeka preberie. Tiež sa kí to párkrát v minulosti stalo s tým, že som aj ráno potom, vstal a úplne ako "na drogách", s veľkým množstvom energie, akoby až mozog nechcel ani 6 či 7 hodín späť.

Odporúčam teraz jest aj sacharidy, ide už UVB a kľudne možno na ďalšiu zimu viac pozvoľna a postupne/primerane 🙂 

 
Publikované : 14. februára 2024 11:49
Zdieľať: