Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Mikrobiom

13 Príspevky
4 Užívatelia
4 Likes
74 Videní
(@siska-jozef86gmail-com)
Príspevky: 10
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro prosím ťa chcel by som sa ťa opýtať na tvoj názor na testy na črevny mikrobiom (taky kompletný rozbor baktérií čo žijú v čreve a v akom sú stave) Myslíš, že to má zmysel a dá sa podľa toho zistiť v akom stave sú čreva? Alebo by si skôr odporučil iné metódy ako si skontrolovať v akom sú stave. Stravujem sa momentálne v zimnom režime takže vpodstate v keto diéte. No aby som mal aj dostatok proteínov (a niesom veľmi fanúšik mliečnych výrobkov) tak konzumujem každý deň nejaké mäso. Snažím sa veľa ryby ale jem tiež aj iné druhy mäsa. Mam trochu obavy či takáto výrazne mäsová strava nemôže mať zlý vplyv na mikrobiom. Čo si otom myslíš? 

A ešte mam jednu otázku vedel by si mi poradiť nejaku dobrú formu drasliku vhodnú ako suplementaciu. Lebo aj keď jem pomerne dosť orechov a semien a rýb tak k RDI 3500mg drasliku sa stravou ťažko dopracujem. Alebo myslíš že to nieje potrebné? Ďakujem    

 
Publikované : 26. februára 2023 22:04
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@siska-jozef86gmail-com Ahoj Jozef, ohľadom takýchto testov, nevnímam ich ako nejakým spôsobom nápomocné, no vysvetlím ti aj prečo.

Netvrdím, že ti neukážu veľa vecí, naozaj si vieš správnym testom veľmi pekne zistiť napríklad koncentráciu a pomery dôležitých kmeňov ako Firmicutes, Bacteroidetes Lactobacillus, (ak si nečítal pozri predovšetkým články Črevo a mozog a to #5 a potom cca #9 a možno ešte 12, 13 a 14. Tam som tieto kmene baktérií rozoberal aj ich vzťah k človeku. A tiež ich diverzifikáciu vzhľadom ku dĺžke čreva a aj sezóne a strave).

https://jaroslavlachky.sk/crevo-a-mozog-5-mikrobiom-a-traviaca-sustava/

Avšak otázka znie - Čo potom?

Za prvé, ideálne keď už do niečoho takého ideš, keďže je to v stovkách eur, nájdi si taky, kde ti pripadne zistia aj ďalšie parametre, ako stav mukozy, tieto kmene, pripadne aspoň základné krvne testy, leukocyty, rozbor krvi,... aby si to mal komplet, no tak či onak je tu druhá vec a tou je, že zvyčajne sú tieto testy zamerané len na následný predaj personalizovaných pre a probiotik, čo nemá absolútne žiadny zmysel.

Tvoje črevo aj mikrobiom (prokaryoty v ňom) sa adaptuje veľmi rýchlo na stravu, teplotu a svetlo v akom si, a je schopné sa behom pár dní meniť. Užitie probiotik ti teda nijako nemusí pomôcť, ak by si následne zistil, že máš disbiozu v nejakom konkrétnom kmeni

Keď si takýto rozbor spravíš, prvá (a niekedy aj jediná) vec - výstup, aký dostaneš je pomer kmeňov baktérií a to, či je vysoký, nízky, pripadne ktoré treba akou stravou zvýšiť/znížiť.

Pre ľudské zdravie je veľmi dôležitý správny pomer medzi Firmicutes a Bacteroidetes.

Ideálny pomer F/B by sa mal pohybovať v rozmedzí 1,4 – 1,6, avšak:

Zvýšený pomer F/B bol pozorovaný u ľudí trpiacich zápalovými ochoreniami, chronickými ochoreniami čriev, ale aj obezitou, zatiaľ čo zníženie pomeru tiež nie je pozitívne, pretože v štúdiách poukazuje na celkovú nerovnováhu mikrobiómu.

Čo ti to hovorí? Že všeobecne sa u zdravých jedincov nachádzajú tieto kmene baktérie vo veľkom zastúpení z nejakého dôvodu, sú v cca určitom pomerne, ktorý má svoj dôvod (je tam iste rozmedzie aby sa v nejakom období mnozil viac jeden alebo druhý), no tiež sa vie ze ani znížený ani zvýšený pomer nie je dobrý. Dôvod už však moc neriešime. Je to podobné ako keď verejne vieme, že obezita nie je dobrá a teda hovoríme ľuďom aby sa hýbali, športovali a jedli menej kalórií, no očividne nepomáha (viď štatistika, kde je v EÚ viac ako pol ovocia ľudí s nadváhou), no tiež vieme, že ani nízka hmotnosť nie je optimálna. Naopak. Keď ma človek vážny problém a je hospitalizovaný, štatistiky ukazujú, že obežnej si človek má vyššiu šancu prežitia. To je šokujúca správa pre väčšinu lekárov a nevedia to vysvetliť. A podobne je ti s rozborov mikrobiomu pre mňa osobne, pretože lekárom stále u nás unikajú základné mechanizmy toho, ako tieto baktérie pracujú, aké svetlo vylučujú v čreve, do jeho výstelky, kde sú mitochondrie a veľa DHA a riešia iba stravu.

Keď si teda prečítaš už len daný článok a dozvieš sa, že firmicutes u viac u ľudí zodpovedne za trávenie tukov, tiež sú anaerobne (koncová časť čreva kde nemá byť kyslík) dôjde ti, prečo sa v istom období množia viac tieto. Súvisia totiž so skráteným črevom, trávením tukov ketogennou stravou a produkciou SCFA v čreve.

Bacteroidetes zasa až tak netrávia dobre tuky. To ti hovorí zasa opak, že musia korelovat so slnečným svetlom, a dostatkom uvoľneného síranu do krvi z kože, vďaka UV svetlu.

 

Oboje však, Bacteroidetes aj firmicutes produkujú dobre vodík (H2).

 

Musíš si uvedomiť, že naše Črevo a mikrobióm slúži ako Záložný systém, ktorý Evolúcia vytvorila, keď nie je naša koža na slnku. Preto sa mení u zvieratiek aj ľudí, v závislosti od zemepisnej šírky. Pozri potom sem:

https://jaroslavlachky.sk/forum/pytaj-sa-spytaj-sa-jara-na-cokolvek/sira/

Z toho čo píšeš o sebe si nemyslím, že môže mať negatívny vplyv tvoja aktuálna strava. Ak si čítal posledný článok, precitaj potom j ďalší ktorí bude asi dnes/zajtra a dôjde ti ďalšie puzzle. Práve opačne.

Veľa veci tušíš intuitívne aj sám Jozef podľa mňa, aj na základe minulosti a našej komunikácie. Ak využívaš aj chlad a nízkofrekvenčné jedenie, o to lepšie.

Možno by som ti skôr ešte napísal to, aby si sa náhodou nezačal obzerať po konvenčnom spôsobe zmýšľania, ktorému zvyčajne venujú čas v nutričnej stránke a výžive a to, že všetko musi byt v rovnováhe. 

Naše telo sa udržuje v negatívnej entropii (ďaleko od rovnováhy) a aj naše črevo a mikrobióm sa prispôsobujú podľa našich aktuálnych potrieb. To znamená, že mať baktérie v čreve "v rovnováhe" v skutočnosti nejestvuje. Aj preto jestvujú tieto verejné známe pomery medzi nimi, ktoré nie sú jedna k jednej!

 
Publikované : 27. februára 2023 11:31
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Napíšem ti aj ďalšiu vec, ktorá ťa možno prekvapí, no ukáže ti prečo na tom trvám.

Jedna moja veľmi blízka osoba z rodiny napríklad do týchto vecí investovala stovky eur, aj napriek tomu, že som mu hovoril aby to nerobil, že to nemá zmysel, dokonca užíva aj tieto na mieru robene prebiotika, no jeho problémy sa nijako nemenia. Cca 2 týždne dozadu sme sa trošku s danou osobu aj k tejto téme bavili a len som sa ho pýtal pomimo, či už aspoň nosí tie okuliare (som mu cca rok dozadu kúpil ako darček okuliare proti modrému svetlu) a jeho odpoveď bola, že ich nenosí, lebo cez ne večer zle vidí na telku. Myslím, že to ti hovorí všetko, čo potrebuješ vedieť aj k môjmu názoru k téme 

 

 

 

Ver, že ak by tento test bol nejako extra užitočný, hovoril by som o ňom aj v Masterclass-e, pripadne inde, no keď vezmem v úvahu pomer Cena/benefit (zistenie), nepríde mi extra optimálny. 

 

 

Ak by si však do toho šiel, a vieš to vyhodnotiť tesne z pohľadu mitochondri, cirkadiánneho rytmu a kvantovej Biológie, čo by sity ako člen už do veľkej mal vedieť, tak vtedy áno.

Osobne by som už však investoval ako vravím aj do nejakých krvných testov keď tak, pripadne aj rozbor deutéria si sprav (na to ta viem súkromne odporučiť). Spoločne sa To bude dat vyhodnotiť lepšie. 

 

 
Publikované : 27. februára 2023 11:33
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@siska-jozef86gmail-com Čiže - týmto som ťa nechcel odradiť, ano ta zahltit informáciami, ale ti ukázať ako to využiť, ak sa preto rozhodneš. Ja už som zvyknutý s komunikácie s ludmi, že financie hrajú veľkú úlohu a takéto testy spadajú do drahších, a o to viac oda, keď ich bežne nevedia správne vyhodnotiť a uchopiť.

 
Ak ale áno a nájdeš nejaký pre seba, ako vravím, osobne by som k tomu aspoň základné krvne testy spravil za pár eur, už podľa možností, a ak máš financie na viac, určite by som šiel do vzorky aj deutéria. Tento test ja posledné mesiace až roky riešim najviac, (budem ukazovať aj k nemu zaujímavé veci o mesiac v Bratislave na workshope) pretože je najviac relevantný, a najbližšie mesiace až roky, sa o ňom budete aj odomna tu v členstve dozvedat viac a viac. Základ však už o deuterium máš, takže čo to verím vieš.
 
 
A následne, až budeš mat rozbor mikrobiomu a kmeňov baktérií spravený, nechaj si urobiť vyhodnotenie, malo by to byt v cene, no určite nechci žiadne probiotika potom, a sám si k vyhodnoteniu pridaj aj svoje vlastné znalosti, ktoré už sú veľké - tvoja aktuálna strava (viac ketogenna = viac síru redukujúcich baktérií = produkcia sírovodika = visc firmicutes. Ak už budeš visc na sacharidoch, je väčšia šanca pre viac metán produkujucich baktérií aj vodík produkujucich baktérií = Bacteroidetes, atď.).
 
 
Ďalej to potrebuješ spojiť so svojou prácou, elektronikou a jej využívaním, vekom, hladinou deutéria, cirkadiánnym rytmom a s tým, že čím viac využívaš chlad alebo slnko (chlad = firmicutes, slnko = solárny mozoľ a viac bacteroides), atď. 
 
 
Podľa tohoto potom usúdiš či sa jedná naozaj o disbiozu, akú veľkú a aj čo s tým robiť. 
 
 
Publikované : 27. februára 2023 11:38
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @siska-jozef86gmail-com

A ešte mam jednu otázku vedel by si mi poradiť nejaku dobrú formu drasliku vhodnú ako suplementaciu. Lebo aj keď jem pomerne dosť orechov a semien a rýb tak k RDI 3500mg drasliku sa stravou ťažko dopracujem. Alebo myslíš že to nieje potrebné? Ďakujem

K tomuto veľmi v skratke, a naučím ťa niečo dôležité Jozef. Zapamätaj si aj do budúcna, pretože draslík je veľmi dôležitý markery ak rozumies základom chémie vody. Takže:

Podľa práce Gilberta Linga a jeho indukčno Asiciačnej hypotézy vieme, že normálna koncentrácia základných molekúl v bunke je:
 
1 ATP + 20 atómov draslíka + 7000 molekúl H2O 
 
Draslík slúži ako lepidlo, ktoré drží proteín pri vode a robí z nej väčší gél (lepšiu EZ). Draslík je tiež stochiasticky na viazaný priamo na ATP.
 
Čo to znamená pre teba. Že draslík v tvojej krvi je skvelým meradlom toho, koľko EZ máš v bunkách (ukazuje ti na štruktúru vody) a množstvo ATP.
 
 
Zdravý priemerný jedinec by mal mať draslík v krvných testoch na úrovni 3,8 mmol/L (Priemer povedzme medzi3.5 až 5.2 mmol/L). No a teraz dobre čítaj.
 
Pokles iba o každých 0,3 (čiže o 0,3 mmol/L ak sa bavíme o krvnej plazme) pod túto hranicu znamená, že v bunke je o 100 mEq menej draslíka ako by malo byť. Toto je kritické. To znamená ze v bunke je obrovský deficit a voda dnu (EZ) nie je dostatočne "zlepená", akoby mala byť.
 
V takomto prípade hneď vieš, že tvoje bunky musia využívať viac vápnika aj horčíka a obsahujú menej EZ. InMi slovami si visc dehydratovany a tvoje bunky už horšie absorbujú svetlo, sú závislé visc na glykolyze, tvoríš menej ATP a ich ubikvitinacia je vyššia (spotrebujú viac ATP aj proteínu).
 
Takže draslík v krvi sa oplatí sledovať, ale hlavne z dlhodobého hľadiska. Jeden test ti moc neukáže, ak nie je už príliš nízko. Skôr v čase, postupne v priebehu rokov budeš vidieť, či si máš dávať záležať na vode, Sire a DHA visc alebo nie. 👍
 
Publikované : 27. februára 2023 11:46
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @siska-jozef86gmail-com

Lebo aj keď jem pomerne dosť orechov a semien a rýb tak k RDI 3500mg drasliku sa stravou ťažko dopracujem. Alebo myslíš že to nieje potrebné?

Čo sa týka ešte RDI  aby som nezabudol, tak nie. Absolútne irelevantna mierka. Ak sú dva odstace vyššie o drasliku a vode u teba optimalizované, tvoje RDI je veľmi nízke a naopak, ak je človek veľmi dehydratovany, nemôže stratu nahradiť zo stravy. Je to podobné ako zalievať kvet, ktorý má deravé listy a snažiť sa ho zachrániť. 

 
Publikované : 27. februára 2023 11:48
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
 

Nový dôležitý článok aj k tejto téme mikrobiómu je na blogu. Kľučová myšlienka znie:

Chlad/ketogénna strava = nutnosť mikrobiómu pre síran

Slnko/UV = koža + Solárny mozoľ zabezpečujú síran

 

Ubikvitinácia je to, čo tieto dráhy prepája.

https://jaroslavlachky.sk/voz-7-co-je-ubikvitinacia-alias-nahradzanie-proteinov/

 
Publikované : 27. februára 2023 20:51
(@siska-jozef86gmail-com)
Príspevky: 10
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ďakujem ti veľmi pekne za rady. Pozriem sa na tie materiály od teba ešte poriadne 🙂 

 
Publikované : 27. februára 2023 20:57
(@siska-jozef86gmail-com)
Príspevky: 10
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Prosím ťa a vedel by si mi dať ešte nejaký tip na doma ako si viem odsledovať nejaké slabšie formy intolerancii na jednotlivé potraviny. Či mi napríklad spôsobuju nejaký zápal v čreve mliečne výrobky alebo lepok, vajíčka a tak ďalej. Viem ze sa dajú nejaké testy na intoleranciu na potraviny kúpiť bežné v lekárni ale neviem nakoľko sú dôveryhodné. 

 
Publikované : 27. februára 2023 21:34
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@siska-jozef86gmail-com najjednoduchšie  Jozef je vyradiť také, o ktorých si myslíš že sú horšie (lepok, pečivo, mlieko určite) a potom na par dni postupne jednu zaraďba sleduj reakcie tela. 

No možno ešte predtým popis prečo si myslíš že máš nejaké intolerancie a aké 🤔

 
Publikované : 28. februára 2023 14:26
(@siska-jozef86gmail-com)
Príspevky: 10
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Nemyslím si priamo, že mám intolerancie len by som to chcel vylúčiť ako jednu z možných pričiň a mat jasno co zo stravy môjmu telu robí dobre a co zle.

Co sa týka nejakých symptómov tak tam je asi najzávažnejšie to, že sa mi často upchava nos (opuchnu sliznice) takže občas sa mi dýcha ľahko a pomerne voľne a inokedy veľmi zle. Bol som to dat skontrolovať na Orl a tam mi zistili krivu nosnú prepazku a tvrdia ze to dýchanie z lepším akurát operáciou. Tak hľadám ešte iné možnosti keďže viem ze občas je to dýchanie relatívne v poriadku.

Len tak laicky som myslel ze by tie opuchnuté nosove sliznice mohli súvisieť s nejakým zápalom v čreve pripadne intoleranciou.

Z ďalších symptómov by som spomenul občasné hnačky( to je odost lepšie teraz v keto režime) alergiu na peľ v letných mesiacoch ale ta mam pocit že už je každým rokom slabšia tak uvidím ako to bude tento rok.

Biely povlak na jazyku ktorého sa dlhodobo neviem zbaviť (možno candida)

A ešte som mal problém s hemoroidmy ale to už tak 2 roky dozadu 

 
Publikované : 28. februára 2023 15:41
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
 

@siska-jozef86gmail-com Ja mám opakovane intolerancnými testami (IgG) potvrdenú vysokansku pozitivitu na kazeín.Kedze som blázon do slahacky tak opakovane robím chybu a pridávam si to do jedálnicka,aj ked potom trpím........bolest criev,zvýsená glykémia na lacno+vela dalsích symptomov,ale k Tvojmu príspevku-opuch nosovej sliznice.Ja som posledne dni (január 2023)konzumacie slahacky a kozieho syra prestala dobre pocut!!! Isla asom to vygooglit a je to potvrdené,kazein moze zapálit jemnu sliznicu vnutorneho ucha,tá opuchne a zhorsí sa sluch.Takze tie IgG testy sú na nieco dobré,aj ked nie sú najlacnejsie.

 
Publikované : 28. februára 2023 17:19
Jozef reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
 

Súhlasím. Bežné mliečne produkty a lepok sú dnes pre veľa ľudí problémové a oplatí sa minimálne na čas vysadiť. 

 
Publikované : 28. februára 2023 21:45
Zdieľať: