Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Ranna rutina

14 Príspevky
4 Užívatelia
3 Likes
81 Videní
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj, mohol by si detailnejsie popisat svoju rannu rutinu? Na ukazku? Zaujimal by ma hlavne casovy rozvrh (vstavanie, pobyt vonku) a ako sa to napr. meni v priebehu roka. 

 
Publikované : 27. augusta 2020 13:17
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

@zuzi

Samozrejme, že môžem, ak ti to pomôže 🙂 Priznám sa, za posledných asi 6 až 7 rokov som toho veľa poskúšal, menil a tak, ale cca nejaké 4 roky už je to u mňa stabilné a neviem si nejako ani bez toho predstaviť deň. Aj na dovolenke, keď sme boli s priateľkou, si vždy aspoň 5 minút doprajem aj takto, ako jednu z prvých vecí, ktoré chcem po zobudení vykonať.

 

Samozrejme neber to ako niečo, čo je pre každého, pretože som si to „ušil“ pre seba na mieru a hlavne to mám uspôsobené na môj pracovný život. Ja totižto po väčšinu roka (aj LETO aj ZIMA), vstávam o piatej ráno (som ranné vtáča 😀 ). Cca od marca do nejakého septembra je to bez problémov, pretože aj slniečko skoro vychádza a mám spálňu presne na východ, čiže ma slnečné lúče doslova budia, no v zime to nie je až také optimálne, no aj kvôli tomu a samozrejme aj kvôli iným veciam, potom robím niektoré iné "KROKY".

 
Publikované : 27. augusta 2020 19:22
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

Napíšem to tak v skratke ak nevadí J Mám zvyčajne 2 spôsoby, jeden cez pracovný deň, kedy mám toho veľa na práci a potom cez víkend, kedy mám viacej voľného času. Ja osobne v prvom rade po zobudení nezapínam žiadne žiarovky ani mobil, vykonám klasicky nejakú tú hygienu, vypijem si pohár čistej a chladnej vody (to mi zaberie tak do 10 minút) a potom sa tak na 5 minút rozdýcham. Zopár hlbokých nádychov, výdychov, (niekedy takú známu no upravenú Wim Hofoovu metódu) potom zas pomalšie, uvoľním sa, poviem si popri tom nejaké milé slová v duchu. Keď je letné obdobie, tak mi pekne vychádza, že už je vonku slniečko a robím to buď pri otvorenom okne/na balkóne alebo rovno vonku. Potom idem na cca 3 minúty na hrazdu, kde visím, ponaťahujem sa dobre, hlavne ramená a chrbticu, tak rôzne a potom sa zasa idem naťahovať a rozhýbať na zem. Je to všetko improvizácia a už rutina.

 

Niečo na spôsob jógy, vždy nejaký balanc, natiahnutie kĺbov, svalov a tak a tiež vždy pobudnem v stoji na rukách nejaký čas. Potom idem vždy do ľadovej sprchy na pár minút a občas aj ľadovej vody/vane (normálny kúpeľ). Celé mi to zaberie tak max pol hodinku, to už podľa času a chvíle. Niekedy sa naťahujem a visím dlhšie,...

 

Ale ako vravím, mám to uspôsobené na seba. Cez víkendy idem zvyčajne hneď aj von bosý aspoň na chvíľu, prípadne si vonku rovno zacvičím a rozhýbem sa a v pracovné dni bývam bosý až potom, neskôr a tiež som vždy cez deň čo najviac bosý a vonku (rôzne pauzy, atď.)

 

Tiež mám už cez dva roky doma aj rôzne infračervené svetlá a panely, mám to hlavne kvôli experimentovaniu a využívam ich najmä v lete ako doplnok. Aj ráno takto, občas popri rutine.

 

Ešte ma napadlo, k tomu cvičeniu a tej rannej rutine som minulý rok v decembri dával aj video na IG, tak ho sem skúsim pridať, snáď ho prehrá, môže aspoň poslúžiť ako inšpirácia. Daj mi vedieť, či ti ho zobrazí  🙂 

 
Publikované : 27. augusta 2020 19:25
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

A vlastne sa to hodí aj k tvojej ďalšej otázke ohľadom cvičenia, tiež ako maličká inšpirácia 🙂 

 
Publikované : 27. augusta 2020 19:25
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky no... tvoja ranna rutina neznie velmi lakavo 😂😂😂(robim si srandu) a smaozrejme mam otazky. 

1.preco studena voda na rano?

2. Preco ladovy kupel a podotazka- je to pre teba prijemne? Nieco na co sa “tesis” ako na klasicky kupel alebo je to v zaujme zdravia a zatnes zuby a ides?

3. Moja logika mi hovori ze ak clovek nikdy nemal hodinky az na poslednych par rokov tak urcite nemohol vstavat vzdy o tej istej hodine. Nie je prirodzenejsie v zime spat dlhsie? 

4. Ako si prisiel na to zavesenie? Predpokladam ze doma mat hrazdu je dost neobvykle takze si si ju tam uz asi dal s tym vedomim ze ten cvik je dolezity. Je to naozaj podstatne a v com to zlepsilo tvoj zivot? 

 

Dakujem

 
Publikované : 28. augusta 2020 14:25
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

Srandu som pochopil @zuzi 🤣 🤣 

 

Inak než odpoviem, takýto prístup sa mi páči, lebo sa pýtaš veľmi rozumne a aj logika do toho? To ja teda môžem 🙂

 

Áno, máš pravdu, že ľudia nemali hodinky a nie je to úplne prirodzené vstávať celoročne v rovnaký čas. Ako som písal, tiež mi trochu robí problém zimné obdobie, práve kvôli tme ráno, ale momentálne potrebujem toľko času počas dňa že vstávam v danú hodinu, aby som všetko stihol ako chcem. Samozrejme, zas chodím spávať skôr, podľa potreby, ale cca tých 6,5 až 8 hodín chcem spať.

 

Čiže áno, je prirodzenejšie spať v zime dlhšie, súvisí to so striedaním ročných období a MELATONÍNOM, no ak je cicavec adaptovaný na chlad DLHODOBO, tieto veci sa menia. Je to niečo čo sám na sebe skúšam už cca 4 rok a niečo na tom naozaj je.

 

Aj preto som písal, že robím mnohé veci, ktorými si kompenzujem zasa iné, ktoré by som radšej nerobil. Napríklad čas, ktorý posledné mesiace trávim za počítačom alebo s internetom, viem, že mi robí zle, ale robím to s nejakým zámerom, lebo som sa rozhodol nejaké informácie predať ďalej a nenechať si ich pre seba. Vymedzil som si na to nejaký čas, mám nejaké ciele, plány, viem čo a ako a tiež to nebudem robiť stále. Zatiaľ však aj preto robím iné veci, ako napríklad viac CHLADU, viac času trávim vo vode, vonku, pri vode, bosý, jem viac rýb, DHA, TUKU, menej sacharidov, atď...a všetko robím preto, lebo veciam rozumiem (dovolím si povedať lepšie, ako väčšina, no nemyslím to žiadno teraz nadradeno ani zle, aby sme sa chápali) a viem, že takto si do veľkej miery vynahrádzam alebo lepšie povedané ZMIERŇUJEM NEGATÍVA, ktoré mi toto prináša.

 

 

Ja som veľa benefitov pocítil v minulosti, už po pár mesiacoch a priznám sa najviac ich prišlo práve, keď som už dlhú dobu využíval CHLAD, KETOGÉNNU STRAVU, mal som dostatok DHA a aj sám som sa takto budil a to aj počas zimy, čiže nebolo to až tak neprirodzené.

 

Máš však úplnú pravdu a páči sa mi spôsob zmýšľania. Ak zažívaš prirodzené striedanie ročných období, tak je pre nás prirodzené spať v zime viac. Zima je tiež spätá s vyšším MAGNETICKÝM POLOM v okolí, rovnako aj v tvojich mitochondriách, presne ako je to každú noc v SPÁNKU a aj preto vtedy potrebuješ viac TUKU a DHA.

 

 

...a prečo ľadový kúpeľ? Pretože sa snažím zmierniť negatíva, aký nám prináša moderný život a hoci som ich do veľkej miery znížil, časom ich znížim viac, no zatiaľ to nejde a preto to robím. Už len to, že žijeme na byte a teda aj spím vyššie od zeme je niečo, čo sa na človeku podpíše. Chcem veci zakondenzovať a využívam pri tom jednoduchú FYZIKU, ktorú časom tiež pochopíš, verím, že najmä počas štúdia, ktorému sa budeme venovať už čoskoro pri druhej knihe J

 

 

Musíš pochopiť, že TY a len TY si zodpovedná za seba, ale aj svoju rodinu. To znamená, že v prvom rade musíš veciam CHÁPAŤ a SPOZNAŤ čo a ako funguje. Potom dokážeš zmysluplne vyhodnotiť, KDE a AKO žiješ a rovnako svoj ZDRAVOTNÝ aj OSTATNÝ STAV. Takto si sama otvorene povieš, ako chceš svoj život stráviť, či chceš mať také či onaké problémy, alebo nie a v tom druhom prípade tomu prispôsobíš svoj ŽIVOT vzhľadom na svoje možnosti.

 

Čo je prvá vec, nad ktorou musíš vždy premýšľať ako nad PRIORITNOU a PRVOU? Tvoje PROSTREDIE a konkrétne tvoj PRIESTOR cca 2 metre okolo teba. Tento priestor má totižto veľký vplyv na kolóniu mitochondrií, ktoré si nosíš v mozgu, ktoré zároveň vplývajú aj na to, ako MYSLÍŠ, ako sa SPRÁVAŠ, ale aj na to, v čo VERÍŠ, za aké HODNOTY sa postavíš, či budeš iba PROKRASTINOVAŤ celý život, alebo budeš viac KONAŤ a mnoho iného.  Ak stojí za „prd“, všetko ostatné je druhoradé. Môžeš to rôznymi vecami zmierniť, no nikdy to nezvrátiš.

 

Takýmto spôsobom si potom určíš sama svoje PRIORITY, CIELE a PLÁNY, čo a ako budeš robiť, aby si všetko pekne priviedla do rozumného stavu tzv. „AUTOPILOTA“ (aspoň ja to tak volám), aby si bola plne FUNKČNÁ, ZDRAVÁSILNÁ aj UŽITOČNÁ a mohla sa venovať tomu, čo ťa baví. Pre väčšinu z nás je to RODINA, výchova DETIČIEK a tiež nejaký PRÍNOS pre SPOLOČNOSŤ alebo aspoň pre zopár najbližších ľudí, aby si tu niečo po sebe zanechala.

 

Presne z týchto dôvodov robím teraz niektoré veci tak, ako ich robím, aj keď sa možno zdajú čudné. Dúfam, že som sa zbytočne veľa nerozpísal, ale rád ti odpoviem takto detailnejšie, keď u teba vidím veľký potenciál 🙂

 

 

A ten chlad a vaňa,... nemám s tým žiadny problém a ani to nie je žiadny stres. Ľadová sprcha je pre mňa úplne prirodzená a skôr už si neviem predstaviť teplú vodu 😀 Čo sa ľadovej vane týka, má to viac benefitov a tam ide o to, že asi prvé 3 sekundy sú trochu šok, ale potom, ako ťa voda zaleje, je to úplne v pohode. Samozrejme bavíme sa o dlhšej adaptácií. Keď však chodím občas v zime do jazera, to už je iné... To je proste REŠPEKT, ZÁŽITOK, RADOSŤ, trohu STRACH, ENDORFÍNY, DOPAMÍN a asi všetko dohromady. Tam do vody nevleziem len tak hneď ako do vane, ale ten pocit je proste neopísateľný, keď vlezieš, ponoríš sa a potom vylezieš. To len musí človek zažiť.

 
Publikované : 28. augusta 2020 20:16
kirmix reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

K tej hrazde, áno, namontoval som si ju doma. Ale ako vravím, visenie doma je u mňa minoritná vec. Zvyčajne visím popri práci takmer kdekoľvek, ale najviac na dverách a stene 😀 

 

A predpokladám, že tým cvikom teda myslíš to visenie za nohy, takže to nie, to nie je prirodzené a nerobím to 😀 🤣 Na druhej strane visenie, alebo zavesenie sa, naťahovanie sa, to už áno, to muselo byť pre nás prirodzené, keďže sa nám v Afrike takto vyvinulo telo.

 

Hej, POHYB je podstatný, ale nemyslím, že je dôležité teraz vypisovať mechanizmy. Určite bude na to ešte priestor a niečo bolo v článku ENERGIA #2 BIOELEKTROMAGNETIZMUS. Ide o to, že takýmto spôsobom sa v zaťaženej časti kĺbu a šlachy mení elektrický potenciál, čím sa prenáša pekný signál, mení sa vylučované aj absorbované svetlo a presúvajú sa minerály v kostiach a takto sa dané dôležité miesta na našej KOSTRE udržujú pevné a funkčné.

 

Osobne som za cca 9 mesiacov nabral asi 200 gramov kostnej hmoty, z 2.9 kg na nejakých 3,1 kg. Ale robil som popri tom aj iné veci, hlavne JAZERO, chôdza na boso,.. každý víkend a občas aj v týždni som bol vždy ráno pri jazere, vo vode niekoľko hodín a myslím, že to spolu spravilo pekný výsledok. Tiež sa moja KOSTRACHRBÁT pekne zmenil. Mám aj nejaké fotky svoje POSTAVY, ale to sem nejdem dávať, ak nevadí. To som si pre osobné účely fotil J Prikladám však fotku z Beckerovej knihy na malé naznačenie pointy.

 
Publikované : 28. augusta 2020 20:18
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Velka vdaka za odpoved. Zaujalo ma to ze si bol v jazere niekolko hodin? Ako dnu vo vode niekolko hodin? Je podobne prospesne napr. aj more a plaz? A co ak niekto zije len napr. pri rieke? Staci si namacat nohy alebo ide o to aka cast tela je ponorena vo vode? Stale asi uplne nechapem aky je ten benefit (okrem chladu teda, a btw tam tiez stale nechapem co konkretne je ten benefit). 

 

Estek tym 2 metrom- velmi zaujimave co pises. Predpoklaam ze tym mas na mysli hlavne rozneformy vlnenia. Co napr. iny ludia okolo nas? Ma fyzicka blizkost/kontakt nejaky vacsi vplyv po fyzickej stranke?

 
Publikované : 15. septembra 2020 15:49
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@zuzi nie je začo 🙂 s tými hodinami som sa asi zle vyjadril. Mal som na mysli že pri jazere som bol niekoľko hodín a nie vo vode 😁 myslím z e aj vo vode sa dá vydržať, keď nie je moc chladná, ale to by som asi vydržal. A áno, má beneiit každá vída a už len keď si nohy no is, prejdeš sa niekde vonku alebo ráno keď je Rosa.

V skratke, vlhké spojenie zabezpečí lepší prenos elektrónov. 

 

Zapamätaj si, že slnko je v našom solárnom systéme KATODA a ZEM je ANÓDA. Keď slnko svieti na Zem, elektróny v zemi sa zredukujú, to znamená, že získajú viac ENERGIE. Keď si ty, alebo iný vodič v spojení so zemou, si ďalšia ANÓDA, ktorá elektróny "zbiera". Rovnako ako keď máš v byte každý spotrebič územnený cez uzemňovací kábel.

 

A k tým benefitom, aby som ta zbytočne nezaťažoval, tak Laicky si predstav, čo sa stane chlapovi keď vojde do ľadovej vody.... Niečo sa scvrkne 😁

 

To isté sa stane aj s proteinmi a mitochondriami v tvojom tele. Čím sú menšie, tým sú efektívnejšie. To platí pre všetko vo vesmire. Menšia mitochondria = kvalitnejší DÝCHACÍ REŤAZEC = kvalitnejší život a pevnejšie zdravie. Tak v skratke, ale myslím že sa to dá aj Laicky pekne takto pochopiť.

 

A áno, obrovské benefity sú vždy keď si v spojení so zemou. Ak si aj mokrá, alebo máš pot na nohe, je to ešte lepšie. Ale keď sa už vode vystavíš, teda keď sa namočíš, tam už idú iné veci, týkajúce sa chladu, odoberanie tepla z tela, aktivácia rôznych hormónov, hnedého tuku, atď., atď. 

 
Publikované : 15. septembra 2020 16:43
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@zuzi a k tým 2 metrom, áno máš pravdu, vždy je rozdiel vo forme.

SLNKO je to, ktoré je jediné optimálne pre všetko živé na planéte, čo obsahuje chloroplast alebo mitochondriu. Čiže od 270 (cca) po 3100 nm. Elektronika a naše spotrebiče sú mimo spektra. A schválne som napísal takú veľkosť lebo logický, čím si bližšie k vlneniu, tým viac ta ovplyvní a naopak, keďže sa šíri neúmerne.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Inverse-square_law

 

A áno, s ľuďmi máš pravdu, je to téma, ktorá je veľmi ťažká a obzvlášť pre ľudí, ktorí nemajú dobré vzťahy v rodine, pretože skutočne nás naši najbližší ovplyvňujú. Podobne ide o to, že čím bližšie kontakt s človekom, tak tým väčší vplyv ma5jeden na druhého. Aj preto malé bábätko potrebuje kontakt s matkou a tiež sa k nej intuitívne tiahne alebo zvieratká. Je to téma na ktorú sa dá pozrieť z veľa uhlov, no skutočne je ťažká, pretože málokto rád počuje, že niekedy môže on sám robiť všetko úplne správne, snažiť sa, žiť zdravo, jesť strávi, trénovať, spávať poctivo, včas, atď., a jeho najbližší alebo jeho polovička je "ignorant" (nemyslím to nejako zle samozrejme) a proste on svojim životom potom ovplyvňuje polovičku, pretože žije vedľa neho a s ním. Ale naopak tiež sa mnohokrát môžu aj podporovať a aj na takejto urovni partnery 🙂 

 

Niečo som aj túto myslím naznačil, aj na FB to tuším bolo 🤔

 

 
Publikované : 15. septembra 2020 16:55
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj, este k tomu jazeru 🙂 viem si predstavit ten pobyt v studenej vode. Ale ako to robis technicky ked vylezies, vonku kosa, vietor slebo prsi a ty mokry v plavkach? To je pre mna asi nepredstavitelne

 
Publikované : 25. septembra 2020 15:56
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@zuzi

Ahoj 🙂 v prvom rade záleží od počasia a ročného obdobia. Ak sa už bavíme naozaj o mrznuti, kedy je vonku pod nulou, neodporúčam to nikomu skúšať, pokým už nevie čo robí a na chlad nie je už dlhodobo adaptovaný.

Ale k tvojej otázke, pokým je teplota vody povedzme tak okolo 10 stupňov, čo v kľude ešte v októbri, možno november bude, tak to nejako necítim, ak nie je zamračené, že len vyleziem z vody, ja sa zvyčajne potom trochu ponaťahujem, taký zvierací tréning 😁 niekedy potom, tak cca pol hodinku po kúpaní idem šprintovať, pretože podám lepší výkon.

Pokým je teplota nižšia, ale nie je pod nulou, čo po minulé roky bohužiaľ bolo ešte v decembri, tak normálne vleziem do vody, som tam len chvíľku nechcem to síliť keďže som štíhly a mám málo podkožného tuku a keď vyleziem, normálne počkám pár minút, naskočí mi husia koža zvyčajne, tiež sa ponaťahujem, rozhýbem trošku a potom záleží či mám viac času alebo som šiel len na skok. Ono v tomto je benefit, že ak človek už časom pozná hranice svojho tela, rovnako aj svoj zdravotný stav, atď., tak je dobré občas počkať normálne aj na takú malú triašku. U mňa to zvyčajne býva, keď už je niekde medzi 0 až 10 stupňov, keď vyleziem z vody a mam3husou kožu a trochu vidím, ako mi svaly robia sťahy (teda taka mini triaška). A píšem ti z toho dôvodu, lebo práve vtedy sa niektoré mechanizmy v tele spúšťajú, ako Uncoupling protein vi svaloch, irisin, atď., ktoré majú množstvo bemefitov. Ak človek vie čo robí tak ti poviem, že takéto kúpanie v studenej vode mozes brat ako vymakaný tréning. Získaš viac benefitov a dokonca aj viac "kalórií" spáliš.

No a ak je naozaj už zima a mrzne, vtedy to je rýchle. Pred pobytom vo vode mi nevadoi byť nahý chvíľu, je to práveže super ale potom z vody keď vyleziem, tak len chvíľku počkám, normálne sa poutieram, trošku sa rozhýbem rozdýcham a potom sa oblečiem.

 
Publikované : 26. septembra 2020 8:17
_mark12_
(@_mark12_)
Príspevky: 4
BRONZOVÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky ahoj jaro mňa by zaujímalo, že tak ako začínaš deň rannou rutinou či máš aj večernú rutinu? Ďakujem

 
Publikované : 27. októbra 2020 21:27
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @_mark12_

ahoj jaro mňa by zaujímalo, že tak ako začínaš deň rannou rutinou či máš aj večernú rutinu? Ďakujem

@_mark12_

Ahoj Marek. Hej mam aj večernú, aj keď tá je u mňa viac prispôsobivá časovo (niekedy trvá dlhšie, inokedy kratšie) a tiež podľa ročných období 

 
Publikované : 27. októbra 2020 21:53
Zdieľať: