Vadí mi slnko a slz...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Vadí mi slnko a slzia mi oči

35 Príspevky
7 Užívatelia
4 Likes
282 Videní
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
 

Ako to je s tymi komarmi presne prosim ta?

 
Publikované : 11. augusta 2020 12:36
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@zuzi môžeš prosím ťa upresniť, čo konkrétne máš na mysli ? 😊

Pýtaš sa, na čo reagujú komáre, prečo štípu alebo niečo iné? 🤔 

 
Publikované : 11. augusta 2020 12:43
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
 

Ahoj, ano, prepac, uplne som nad tym dva dni premyslala tak uz ma nenapadlo to vysvetlit 😂. Postrehla som v tomto vlakne tvoj koment o komaroch. Ak som to pochopila spravne tak je pravdepodobne nejaky dovod ze koho ustipnu a koho nie. Vzdy som si myslela ze ze to ak jes vela sladkeho ale mozno som uplne mimo 🙂

 
Publikované : 12. augusta 2020 8:54
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Ahoj @zuzi 😀 No so sladkým to ani tak priamo nesúvisí, teda aspoň nie v takom ponímaní.

 

Ide o to, že komáre, ako aj veľa hmyzu, vidí TIPY SVETLA, aké naše oko nevidí. Jedným z nich je UV. Komáre UV vidia a hoci toto je téma, ktorú zatiaľ nemáte moc odkiaľ vedieť, postupne to budeme na blogoch aj v knihe rozoberať, no niečo napíšem.

 

https://www.bbc.com/news/science-environment-11971274

 

Neviem teraz, či sa ti dá čítať celý príspevok z Instagramu ak ho sem prezdieľam, ale aj obrázok je teraz myslím výstižny a k veci.

 

 

Tiež som to myslím vo webinári v členskej sekcii spomínal trochu. V tom QaA. Ide o to, že každá živá bunka na tejto planéte vylučuje zo svojho povrchu trochu UV svetla, ktoré má svoju presné a špecifickú FREKVENCIU aj VLNOVÚ DĹŽKU. Pre teba je však podstatné to, že je to UV svetlo a naše oko ho nedokáže vidieť (ver, či never, no má to dobrý dôvod, prečo ho nevidíme), no KOMÁR ho vidí.

 

Teraz budem písať iba tak laicky, aby si premýšľala a chytala sa postupne. Zamysli sa, čo to znamená. Keďže každá bunka UV svetlo vylučuje, znamená to, že ho najskôr musí odniekiaľ načerpať, však? (Tuto prichádza aj tvoj postreh s GLUKÓZOU. Glukóza v sebe nesie naozaj veľa UV svetla, pretože rastie na silnom UV).

 

Avšak spôsob, ako ho načerpávame je SLNKO. To sa týka aj POTRAVY, ktorú zjeme. Jej pôvod je tiež FOTOSYNTÉZA, ktorá využíva skrz chloroplast slnečnú energiu. To znamená, že niečo načerpáme, niečo v bunkách využijeme, niečo uskladníme a niečo vylúčime. Je to neustály kolobeh a VÝMENA ENERGIE S PROSTREDÍM. Čo sa však stane, ak náhodou prijímeme priveľa UV svetla alebo ho naopak z nejakého dôvodu viacej strácame?

 

V oboch prípadoch z nášho tela uniká. My to okom nevidíme, no komár áno a uštipne ťa. Preto zvyčajne štípu v teplých mesiacoch a to iba ľudí, ktorí ho priveľa strácajú, teda majú nízky REDOX.

 

Až si postupne vybuduješ svoj SOLÁRNY MOZOĽ späť, komáre ťa budú štípať menej.

 

Tiež si môžeš všimnúť, že sa vo veľkom do človeka pustia, keď ide na dovolenku. Prečo asi? Pretože žije na nejakej zemepisnej šírke, ledva chodí von na slnko a zrazu sa ocitne v úplne inom prostredí, kde sú úplne iné solárne podmienky, nemá absolútne pokožku pripravenú a zrazu vybehne na pol dňa na pláž na silné SLNKO.

 

Je to presne ako keď človek trávi celý deň za počítačom a zrazu po rokoch si zmyslí, že začne cvičiť, naloží si 200 kg na činku, spraví drep a zlomí si kríže. Chytáš sa?

 

Presne toto sa stane ľuďom na dovolenke. Teda zvyčajne. Naše telo je normálne uspôsobené tak, že UV vysiela najmä v noci pod rúškom tmy, vďaka čomu sa naše bunky regenerujú a mnoho iných vecí. Avšak priemerný človek UV stráca viac ako by mal a keď do toho zaráta takúto dovolenku alebo leto, v noci je z neho niečo ako MAJÁK, ktorý komáre VIDIA 😀

A človek potom nadáva na komáre a pritom je problém niekde inde. Komáre dokonca môžu danému človeku pomôcť niekedy, podobne ako je to s dobytkom alebo MALÁRIOU. Málokto pozná skutočný význam MALÁRIE a prečo to nie je skutočná choroba.

 
Publikované : 12. augusta 2020 21:03
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky ahoj este sa chcem na chvilu vratit k teme slnko. Rozpravala som sa o tom minule s kamaratkou a ona minteda hovorila o svojej babicke, ktora sa dozila vysokeho veke a vela pracovala na zahrade. Spomenula ze pred smrtou ju este doma kupali a ze babka mala na celom tele uplne krasnu pokozku. Hebku a beznvrasok okrem tych casti co mala vystavene denne na slnku. Teda tvar a ruky mala vzdy opalene ale takziez uplne vraskave a plne skvrn a znamienok a pieh. A ked sa nad tym zamyslis tak vlastne taka ta “mladistva” pokožka realne je asi skor biela. Ludia co maju tvar vystavenu slnku maju skor vrasky a taku tu starecku plet. Tiez sme sa bavili o tom ze sme sa vlastne zhodli ze v tehotenstve a pocas kojenia sa nam hojne narobili znamienka na miestach ktore sme vystavovali slnku (dekolt, paze...) co asi tiez nie je moc pozitivne. Takze moja otazka na zaver znie- preco je to takto alebo kde je chyba? Ak nam slnko neskodi preco sa nam robia znamienka a pehy a preco ludia co su vela vonku maju zvraskavenu tvar, pripadne ako toto funguje? Ja mam slnko rada ale moja pokozka je pre mna dolezita. Velka vdaka za odpoved

 
Publikované : 16. mája 2021 16:48
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
 

Este dodam ze nap. ta babicka urcite nesedela denne za pocitacom a u seba dodam ze som fakt denne 4-5h von vzdy (za akehokolvek pocasia) a s pc nepracujem ani nemam tv ani wifi doma. A Jara sledujem uz taky rok a samozrejme ze nejde vsetko naraz ale na vela veci si uz davam trocha pozor

 
Publikované : 16. mája 2021 16:51
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Popravde @zuzi myslím, že odpoveď poznáš, len si to potrebuješ časom pospájať, pretože odpoveď je v dvoch slovách – Infračervené svetlo.

 

Presne preto som si dal tú námahu prioritne s učením vás ako sa opaľovať a tiež ako na chlad. Oba protokoly sú nesmierne dôležité a zároveň ich spája rovnaká vec, ktorú nám slnko každý deň servíruje v podobe 42% infračerveného svetla.

 
Publikované : 16. mája 2021 18:04
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Byť na silnom slnko (mysli na UV svetle) a absorbovať silné slnko je rozdiel.

 

Čo si málo ľudí uvedomuje je to, že práve naši starí rodičia a prarodičia boli prví, ktorí začali veľmi vyčnievať a boli vystavovaní tomu nevhodnému, vrátane prudkej zmeny prostredia (práca v interiéri), väčšie obliekanie sa, zmena stravy a obzvlášť v zime, atď., a keďže ich starí rodičia takýmto veciam ešte len začínali byť vystavovaní (rátam cca od roku 1890), mali to do veľkej miery lepšie.

 

Pamätaj, že ženy sú tie, ktoré prenášajú všetky mitochondrie vo vajíčku a to nie len na dcérku, ale aj na vnučku. Toto je transgeneračná epigenetika.

 

Aj preto sa mnohí starí rodičia, ktorí mali pomerne dobrý základ dožili v zdraví vyššieho veku ako dnešní ľudia a tieto „problémy“, ktoré mali, ako spálená pokožka sú iba znakom toho, že im niečo chýbalo, ...no dnešným ľuďom to chýba obzvlášť (pretože sme viac dehydratovaní).

Práve dnes, kedy už majú dnešné mamičky transgeneračne prenesené mnohé neduhy od narodenia, sú „premenné“, ktoré našim starým rodičom chýbali obzvlášť dôležité.

 

Prečítaj si opätovne aj článok solárny mozoľ FAQ, konkrétne otázky o melasme a znamienkach, určite ti po tom, čo si prečítaš tieto moje odpovede, veľa dôjde.

 

 

Prečítaj si vetu, ktorú si napísala: „Spomenula ze pred smrtou ju este doma kupali a ze babka mala na celom tele uplne krasnu pokozku. Hebku a bez vrasok okrem tych casti co mala vystavene denne na slnku. Teda tvar a ruky mala vzdy opalene ale takziez uplne vraskave a plne skvrn a znamienok a pieh. A ked sa nad tym zamyslis tak vlastne taka ta “mladistva” pokožka realne je asi skor biela. Ludia co maju tvar vystavenu slnku maju skor vrasky a taku tu starecku plet“

 

Teraz sa zamysli, prečo majú ľudia u nás naozaj krajšiu pleť, keď ju majú prirodzene bledú? Odpoveď nie je to, že nie je spálená, ale to, že bledá pleť vyžaduje kratší čas na absorpciu rovnakého slnečného žiarenia. To isté platí aj pri vitamíne D. Bledí človek ho vytvorí rýchlo verzus tmaví v Afrike, avšak iba za predpokladu, že je zdraví a jeho pokožka, pečeň aj obličky pracujú.

 

Je teda naozaj problém v tom, že tie opálené miesta boli nadmerne spálené a preto boli vráskavé a plné škvŕn? Alebo je odpoveď v tom, že týmto miestam chýbalo infračervené svetlo a dostatok zdravých mitochondrií, ktoré by pokožku hydratovali a zabránili vráskam. Práve preto tam vždy vznikajú škvrny, pretože sa v nich nahromadí melanín, ktorý je čo??? Absorbér UV

 

 

Presne kvôli tomuto sa aj za posledné 2 roky ukázalo, že tmaví ľudia umierali viac na vírus ako bledí. Prečo? Pretože tmaví človek vyžaduje dlhší čas na slnku, aby načerpal vitamín D, ktorý je zároveň aj vakcína voči vírusu.

 

Ľudia žijúci u nás, v severnej Európe, sú s haplotypom uspôsobením naozaj na menšie množstvo slnka, čo je (alebo skôr bola) výhoda, no vždy to bolo prepojené s chladom v zime. Toto už dnes neplatí a preto musíš začať zmýšľať inak. Dnes ľudia nepotrebujú menej slnka, ale naopak.

 

Aj preto sa mnoho starích rodičov, ktorí mali paradoxne takúto tmavú, vráskavú pleť, dožilo v lepšom zdraví a dlhšie ako tí, ktorí nechodili von.

 

 

Ďalšia dôležitá vec je, že náš vitamín D vyžaduje na svoju tvorbu nie len dostatok IČ svetla, ale aj vody zbavenej deutéria. Ak tam voda nie je, koźa ostane dehydratovaná, vráskavá a vitamín D nestúpne, aj keď budeme povedzme celý deň na slnku. 

 

Najkrajší dôkaz, aký ti môžem dať je India. Prečo sú tam ľudia tmaví, skryto obézni a s nízkymi hladinami vitamínu D, zatiaľ čo u nás sú bledší, obézni a rovnako s nízkym vitamínom D? Pretože na tvorbu vitamínu D, na premenu 25OH na 1,25 OH potrebujeme pečeň a obličky. Ak tieto orgány už nepracujú ako majú (aj kvôli nedostatku DHA, viď bazanov efekt), môžeme byť aj celý deň na priamom slnku, dokonca sa nám aj koža opáli, no vitamín D nestúpne a rovnako nebude koža správne hydratovaná...

 
Publikované : 16. mája 2021 18:05
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 
Publikoval: @zuzi

Ja mam slnko rada ale moja pokozka je pre mna dolezita. Velka vdaka za odpoved

Keď som sa napríklad dávnejšie s priateľkou bavil o tomto a pýtala sa ma aj na to, či aj naše deti chcem nechávať dlho na slnku a či im to nemôže ublížiť, odpovedal som jej, nech sa zamyslí sedliackym rozumom čo robia mačičky na záhrade domu u jej rodičov? Alebo lev v Afrike?

 

Ani jeden z nich nenosí opaľovací krém, a tiež sa nebojí, že sa mu dieťatko alebo on sám spáli na slnku. Jednoducho sú tam, keď je slniečko slabšie a na silnom slnku sú iba chvíľu, podľa pocitov, ale pravidelne. Keď potrebujú, idú do tieňa. No vždy sú vonku minimálne ráno a večer a taktiež sú veľa UZEMNENÍ.

 

Toto je myslím odpoveď aj pre tvoju otázku, či sa máš báť, že si niektoré časti tela takto znehodnotíš. NIE. Báť by si sa skôr mala, ak by si svoj dekolt a intímne partie pred slnkom chránila.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30945022/

 
Publikované : 16. mája 2021 18:07
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

 

Blízke infračervené svetlo (IČ-A), to ktorého slnko vysiela najviac, je jednoznačne prospešné pre pokožku a v literatúre nájdeš už tisíce odkazov na to, ako a pri čom všetkom pomáha.

 

Samotný počet štúdií svetelnej terapie (skratka LLLT alebo PBMT) je ohromujúci, a ak sa pozrieš na pubmed (medzinárodná knižnica vedeckých výskumov), nájdeš tisíce a tisíce odkazov a záznamov o preukázateľných benefitoch. A čo je najlepšie, pri všetkých vedeckých štúdiach využili svetlo 600 až 1000 nm a práve to vysiela slnko od východu po západ a tvorí takmer polovicu z jeho spektra.

 

 

To, kde svetlo dopadá na povrch nášho tela, vyvolá veľa efektov, avšak dané efekty sú závislé na redoxe buniek, na ktoré svetlo dopadá. Ak je redox zlý, svetlo nemôže urobiť to, čo by normálne urobilo.

 

Svetlo (fotón) má totižto úžasnú vlastnosť, že sa správa aj ako vlna, aj ako častica, ale tiež má HYBNOSŤ, čo znamená, že keď náš povrch tela svetlo zachytí, svetlo je schopné naše bunky, membrány alebo molekuly potlačiť alebo potiahnúť. O tomto som hovoril v úvode Webináru 11, pozri možno ešte raz prvé minúty 😊

 

Práve takýmto spôsobom napríklad vzniká aj vitamín D3, kedy svetlo svoju hybnosť prenesie do cholesterolu, z ktorého vznikne previtamín D (7-Dehydrocholesterol). Ak je však REDOX v danom mieste znížený, nebude na mieste dostatok vody, ani DHA a svetlo nedokáže vyvolať premenu cholesterolu na vitamín D a miesto toho môže pokožke ublížiť. Je to podobné ako s kvietkom na okne.

 

 

Ak spravíš do listov v kvietky diery, môžeš ho polievať koľko chceš, no keď bude na slnku, spáli sa a zahynie. Aj naše telo vyžaduje mitochondrie, ktoré tvoria vodu a dostatok DHA k tomu, aby sme svetlo vedeli využívať. To však neznamená, že ak máme mitochondrie znížené, mali by sme sa slnku vyhýbať. Práve naopak. SLNKO a CHLAD nám môžu veľmi pomôcť, ak vieme ako.

 

 

Tu je odkaz na zaujímavý fyzikálny výskum:

 

https://phys.org/news/2015-06-physicists-pressure.html

 
Publikované : 16. mája 2021 18:08
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

A tu je ešte jeden zaujímavý @zuzi (dúfam, že ma nezastrelíš 😆 )

 

Výskum je z pred troch rokov dozadu, kedy sa vedcom podarilo u myší zvrátiť vrásky na pokožke, ale aj vypadávanie vlasov pomocou zmeny mitochondriálnej DNA a jedného génu, ktorý normálne reaguje na infračervené spektrum svetla.

 

Odcitujem kúsok zo štúdie (samozrejme prekladám do slovenčiny) a pozorne si to prečítaj:

„Keď sa vyvolá mutácia vedúca k mitochondriálnej dysfunkcii, u myši sa v priebehu niekoľkých týždňov objaví vráskavá pokožka a rozsiahle viditeľné vypadávanie vlasov. Keď sa mitochondriálna funkcia obnoví vypnutím génu zodpovedného za mitochondriálnu dysfunkciu, myši sa vráti hladká pokožka a hustá srsť, a myš bude na nerozoznanie od zdravých myší rovnakého veku.“

 

Tipni si však, či takáto práca dospeje do bodu, že dermatológ predpíše pacientovi pobyt na slnku. NIE. Radšej mu predpíše liek, ktorý mu má daný gén pomôcť aktivovať/deaktivovať ...

 

Čiže aj u teba myslím, že sa nemáš moc dôvod báť, skôr sa riadiť intuitívne pri pobyte vonku v lete, nepreháňať to (podobne ako napr. so silovým tréningom) a postupne, v priebehu mesiacov a rokov sa snažiť do života zaradiť IČ alebo chlad, prípadne oboje.

 

https://www.uab.edu/news/research/item/9607-scientists-reverse-aging-associated-skin-wrinkles-and-hair-loss-in-a-mouse-model?fbclid=IwAR3_wvKIwXpKIjyiJ25hsINYnwCVnN0Qk_zr-KwjoBgu_i3Dd4X7YLSmzDs

 
Publikované : 16. mája 2021 18:10
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Pridávam sem toto, pretože sa to celkom hodí, k tomu, čo sme sa o transgeneračnej epigenetike včera bavili.

Je to zo stránky (žurnálu), ktorý sa venuje fyzike (phys.org) a bolo to uverejnené pred 50 minútami, takže pomerne čerstvé.

 

Nadpis: "Matky môžu prostredníctvom mitochondrií ovplyvňovať výšku, životnosť aj riziko ochorenia svojich potomkov."

 

 

https://phys.org/news/2021-05-mothers-offspring-height-lifespan-disease.html

 

 
Publikované : 17. mája 2021 17:58
(@latifundista)
Príspevky: 2
ČLENSTVO ZDARMA
 

@jaroslav-lachky 

Zdravím, no on má melatonin 4 funkce, napřed jsem myslel, že čtu melaminové pomníčky, ale potom jsem si vyčistil brýle. Ale zase jak čtu v těch všech foto problémech se neorientuji, jen vím, že zelená makula, na to je dobré brát určité přírodní tabletky, pocítil, jsem to za 2 měsíce, zrak se zlepšil. A to zaspání na slunci - únava - napadla mě hned kontemplace ať už tichá nebo normální .... 

Ivan   

 
Publikované : 4. júna 2021 23:26
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 
Publikoval: @latifundista

A to zaspání na slunci - únava - napadla mě hned kontemplace ať už tichá nebo normální

S tým zaspávaním/komplentáciou súhlasím. Je rozdiel zaspať a mať len uvoľnenú myseľ až flow (ako stav mysle).

 
Publikované : 5. júna 2021 10:15
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Prečo ľuďom často vadí slnko a slzia? Tu nájdete 3 dôvody a zaujímavé obrázky z meraní. K tejto téme odporúčam pozrieť:  

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/5819/

 
Publikované : 11. júna 2022 15:25
Stránka 2 / 2
Zdieľať: