Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Výber žiarovky

53 Príspevky
9 Užívatelia
21 Likes
373 Videní
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Jarko, pomohlo by zo začiatku  ak by sme všetky  žiarovky v byte vymenili za tie pôvodné "Edisonovské"? Myslím tento typ napr. https://www.svet-svietidiel.sk/agr-clear-ziarovka-e27-100w-240v.html . Ako si aj medzi nimi vybrať, myslím v tých lumenoch, farbe do biela, do žlta.Rozumiem jedine wattom/čím vyššie číslo, tým silnejšie svetlo-teda dúfam 😆 /Prosím ťa máš na blogu článok, alebo vo fore vlákno kde píšeš o jednotlivých druhoch žiaroviek-led, potom tie kedysi používané/ja ich volám Edisonovky/, UV, červené, infražiarovky.....Aký je medzi nimi rozdiel, na akom princípe pracujú,...Vôbec sa v tom zatiaľ 😉 nevyznám         

 
Publikované : 20. augusta 2021 19:13
Táňa reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@eika

Ahoj Erika. Určite je to dobrý nápad, vymeniť aspoň žiarovky povedzme v obývačke, či v spálni (nech nemusíš hneď meniť všetko), kde trávite veľa času večer. Najlepšie je spraviť aj aj, alebo nejaký kompromis. Ja mám napr. doma tiež na strope aj klasickú teplo žltú, plus mám stmievač, aj UVA a červenú a podľa potreby si zapnem akú chcem. Zvyčajne svieti červená Therabulb, plus na slabúčko žltá.

No s výmenou za klasické Edisonove to bude náročné, keďže tieto žiarovky sa dnes moc nerobia a sú ťažko k zohnaniu, od kedy v roku 2007 prezident Bush zákonne ich využívanie zrušil a nahradil ich úspornými, ale hroznými LED svetlami. Ale ak máš link na nejaké konkrétne, pošli a pozriem sa na ne.

Ale tá, čo si vyššie postla je napríklad podľa mňa veľmi dobrá voľba, hoci bude pomerne silná, čiže na večer nie, ale cez deň, ak svietite, lepšia voľba ako LED

 

Keď však pozrieš napr. sem, kde robili zaujímavú štúdiu, na ktorej sa ukázalo, že u starších ľudí umelé svetlo v noci tesne nad 5 LUX zvýšilo riziko cukrovky trikrát.

 

Aj pri 3 luxoch boli výsledky významné. Už len obyčajná kontrolka zapnutia/vypnutia na nejakom spotrebiči alebo elektronickom zariadení môže generovať tri luxy svetla.

 

Neustále vystavovanie sa svetlu v noci je teda niečo ako jesť nonstop sladkosti.

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1389945719302436

 

 
Publikované : 21. augusta 2021 17:56
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Čo sa týka blogov k tejto téme, takéto špecifické ešte len prídu v najbližších mesiacoch, plus niečo sme riešili aj tu na fóre, napr. tu:

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/pytaj-sa-spytaj-sa-jara-na-cokolvek/deti-vs-svetlo-vs-okuliare/#post-530

 

A tiež som o tom rozprával s členmi vo webinári. Tento je súčasťou zlatého členstva, alebo aj samostatne tu:

https://jaroslavlachky.sk/zlate-clenstvo/popis/webinar-10-2021-marec-ako-si-ochranit-melatonin-moznosti-interieroveho-osvetlenia4-kapitola/

 

No kľudne rozoberiem aj teraz, snáď pomôže😊

 
Publikované : 21. augusta 2021 17:56
Táňa reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Bežná edisonova žiarovka je druh elektrického svetelného zdroja, v ktorom sa svetlo vytvára žeravením tuhého telesa pomocou elektrického prúdu.

 

Prvé žiarovky, navrhnuté Edisonom mali uhlíkové vlákno, dnes sa zvyčajne využíva wolfrám stočený do špirály, ktorý lepšie odoláva vysokým teplotám. 

Pointa však je, že prúd prechádzajúci vláknom ho rozžeraví až na niekoľko stoviek °C. Pri tejto teplote zohriate teleso vyžaruje biele svetlo, no ešte viac vyžiari vo forme tepla, ktoré nie je vidieť.

Je všeobecne známe, že žiarovka spotrebuje len časť príkonu na svetlo a až 92% energie je využitých v iných spektrách ako napr. teplo.

 

Práve preto sa edisonove žiarovky nahradili, pretože spotrebujú veľa elektrickej energie na tvorbu tepla, no výrobcovia chcú, aby energia šla predovšetkým do viditeľného svetla.

 

Z pohľadu ekonomiky je to super, no práve v tomto bolo výhoda edisonových žiaroviek, pretože vyžadovali trochu podobné spektrum ako slnko cez deň. O mnoho podobnejšie ako klasické LED

 

 

 

 

Potom je napr. halogénová žiarovka, je  podobná klasickej žiarovke, pričom jej obsah je plnený halogénovým plynom ako jód či bróm.

Pri rozpálení vlákna dochádza ku chemickej reakcii, pri ktorej sa vlákno rovnomerne vyparuje a následne sa znova usadzuje na horúcich miestach, čo spôsobuje pomalšie prehorenie vlákna.

Žiarovky sú teda o niečo účinnejšie ako edisonove, ale nie moc.

 

 

Ďalej fluorescentné, ktoré sa už tiež moc nevyužívajú, pretože sa prišlo na to, že vysielajú aj nejaké UV, ktoré síce vďaka sklu ľahko zablokujú, ale tiež RTG žiarenie.

 

No a momentálne najviac používané sú LED, čo je skratka pre svetlo emitujúce diódky. V skratke ide o to, že sú tam malé diódky, ktoré sa neustále vďaka nízkemu prúdu, zopínajú a vypínajú veĹmi rýchlo, tvoje oko to nevníma a vízorovo máme pocit, že je svetlo stále. Žiarovky sú veľmi lacné a úsporné a vďaka presnému prúdu vieme nadizajnovať rôzne farby s vysokou účinnosťou.

 

 

Keď sa však pozrieš na obrázok zbadáš, že ani jedno sa nepodobá slnku, no inkadescentné, teda klasické staré, vyžarujú aspoň veľkú Časť v spektre infra a teda simulujú trochu 42% infračerveného svetla, aké slnko počas dňa vysiela.

 

 

V dnešnej dobe sa dajú už aj spraviť pomocou úpravy tak, aby blikali veľmi málo (teda žiadny flicker), ale u nás sa tomu zatiaľ moc nevenujú. V Čechách ak sa nemýlim, Hynek Medrický má takúto žiarovku, ktorá by mala mať eliminovaný flicker (osobne ju však doma nemám, tak nemôžem povedať).

V Mychondrii majú tiež takú červenú, túto doma mám.

 

A posledná a najlepšia možnosť je samozrejme oheň/sviečky/krb.

 

 

Je teda na teba ako a kde chceš začať a asi najlepšie na začiatok rozmyslieť si, kde v akej miestnosti chcete vymeniť žiarovky, kde trávite najviac času a potom podľa toho skúsiť. Buď len nejakú aspoň klasickú žltú, prípadne môžeš vyskúšať drahšiu od Hynka (ako vravím, mala by mať eliminovaný aj flicker), alebo od Mychondrie červenú, alebo to pokombinovať, prípadne len večer menej svietiť. Možností je vždy viac

 

 

Môj postoj sa však o dosť líši od bežných, aj svojich členov učím, ako by mali osvetlenie dizajnovať a pre mňa je veľký krok hlavne IČ svetlo + UVA. Toto zatiaľ neriešia takmer nikde s snáď sa to zmení.

 

Čiže tak či onak, do budúcna, toto môžeš považovať za ďalší krok, a ak tráviš v interieri viac času, spolu s elimináciou umelého EMP to bude mať veľký veľký vplyv.

 
Publikované : 21. augusta 2021 17:58
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky máš pravdu tie čo som videla sú na 230 V. A tak som sa tešila 😕 😕 

 
Publikované : 23. augusta 2021 17:52
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

alebo dá sa použiť aj v domácnosti? https://www.elektro-siete.sk/klasicke-ziarovky/ziarovka-normal-e27-60w-230v/

https://www.planetaziaroviek.sk/standardne/ziarovka-120v-100w-e27-60x103mm/

 
Publikované : 23. augusta 2021 17:57
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@eika Samozrejme Erika, tá vyššie áno

 
Publikované : 23. augusta 2021 20:22
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky Nevadí že má 230V a v zásuvke je 220V? Tá spodná sa prečo nedá použiť?/elektrike nerozumiem 😊 /      

 
Publikované : 24. augusta 2021 12:44
(@juroh)
Príspevky: 3
ČLENSTVO ZDARMA
 

Pred nejakým časom som videl popis zdroja svetla (žiarovky), ktorý menil farebné spektrum počas dňa podľa dráhy slnka (času). Bolo to myslím na českej stránke niekde v spojitosti s modrým svetlom, ale adresu aktuálne neviem. Letmo som našiel toto: ttps://www.inlivi.cz/chytre-smart-zarovky-vse-co-potrebujete-vedet/ ale myslím, že to bolo ešte iné, vyslovene tam riešili to spektrum.

Ešte ma napadlo - asi by sa dali použiť aj pestovateľské / akvaristické zdroje zdroje svetla - pre dennú fázu, či?

Čo sa týka flicker efektu, klasickú žiarovku stačí napájať jednosmerným prúdom, ktorý sa dá zo striedavého ľahko usmerniť a stabilizovať. Doma si to vie spraviť asi málo kto, ale dá sa to.

 
Publikované : 24. augusta 2021 18:07
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@eika Nie NEVADÍ Erika. 220 Volt v zásuvke je len stredná hodnota, v skutočnosti napätie v sieti osciluje a jeho hodnota a amplituda sa mení niekde až po 350 V myslím 🙂

 
Publikované : 24. augusta 2021 18:17
Erika reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@juroh S tým zdrojom svetla určite zaujímavé. Mňa napadá len Hynek Medrický a vitae žiarovka, ktorá má 3 stupne na prepínanie. Ale o tomto som nepočul, no určite by som sa pozrel, ak si spomenieš na konkrétnu. K týmto konkrétnym ma hneď zaujal bluetooth a wifi, čo by som neodporúčal určite nikomu. 

Práve toto je jedná z vecí, na ktorú si treba dávať pozor, pretože svetlo zo žiarovky je iba jedná vec, ktorá sa dá ľahko spraviť, plus flicker je druhá podstatná. No EMP je potom tretia samostatná kapitola, na ktorú zatiaľ iba málo Ľudí prihliada. 

S tým usmerňenením pomocou diód je to dobrá poznámka. Učí sa to na stredných školách. Často to takto jednoducho robia aj v paneloch, kde potom tiež napíšu nulový flicker, hoci to nie je pravda, pretože je iba veľmi minimalizovaný. Čo je samozrejme pozitívne. No ak by niekto vedel druhým v tomto pomôcť, určite by sa to zišlo, prípadne dobrého elektrikára. 🤔 

 
Publikované : 24. augusta 2021 18:54
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 
Publikoval: @juroh

Ešte ma napadlo - asi by sa dali použiť aj pestovateľské / akvaristické zdroje zdroje svetla - pre dennú fázu, či?

 

Super postreh Juraj. Členovia o nich vedia a hlavne o žiarovkách pre plazov. Je škoda, že pre plazov ľudia do terária kupujú aj UV a IČ svetlá no akosi sa zabúda, že aj ľudia sú len zvieratká a tiež potrebujeme celé spektrum, vrátane UV a IČ. 

Za mňa je práve toto super spôsob, ako si aj doma trochu "hacknúť osvetlenie. 

 

 
Publikované : 24. augusta 2021 18:57
Erika reacted
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky Jarko a nejake linky aké UV a IC v zoo predajni kúpiť by si dal?(super,už máš doma spektrometer🙂)

 
Publikované : 25. augusta 2021 18:18
Táňa reacted
Táňa
(@tania)
Príspevky: 73
PLATINOVÝ ČLEN
 

Ahoj Jaro aj všetci ostatní 🙂 

Chcem sa k tejto téme tiež pridať a spýtať sa dačo a snáď to možno pomôže aj ďalším tu.

Chcem doma časom vymeniť svetlá, nie že by to bolo doma teraz hrozné, nie som ani moc doma, no vravím si prečo nie. 

Mám doma zatial Therabulb, hoci som pôvodne chcela aj z mychondrie ako si tu na inom fóre o nej písal, no čítam, že radiš k tomu ešte aj nejakú ÚV žiarovku.

Moja otázka, môžeš k tomu napísať niečo viac? Akú, prečo, kam?

Čiže pre ujasnenie, mala by som v miestnosti ako je obývačka na strope klasickú žltú alebo tu vitae plus k nej túto Therabulb. Treba ešte takúto ďalšiu? Alebo stačí?

Vďaka 

 
Publikované : 25. augusta 2021 18:20
Táňa
(@tania)
Príspevky: 73
PLATINOVÝ ČLEN
 

Ahoj Jaro aj všetci ostatní 🙂 

Chcem sa k tejto téme tiež pridať a spýtať sa dačo a snáď to možno pomôže aj ďalším tu. 

Chcem doma časom vymeniť svetlá, nie že by to bolo doma teraz hrozné, nie som ani moc doma, no vravím si prečo nie.  

Mám doma zatial Therabulb, hoci som pôvodne chcela aj z mychondrie ako si tu na inom fóre o nej písal, no čítam, že radiš k tomu ešte aj nejakú ÚV žiarovku.

Moja otázka, môžeš k tomu napísať niečo viac? Akú, prečo, kam?

Čiže pre ujasnenie, mala by som v miestnosti ako je obývačka na strope klasickú žltú alebo tu vitae plus k nej túto Therabulb. Treba ešte takúto ďalšiu? Alebo stačí?

Vďaka   

 
Publikované : 25. augusta 2021 18:21
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@eika @tania 

Ahoj. To ma teší, že máš aj Therabulb Tána. Inak odkiaľ si kupovala? Z US alebo EÚ stránky? Že či nebol problém, keď teraz je to také všelijaké 😀

 

A čo sa žiarovky/žiaroviek týka, dnes som to akurát aj Zuzke (@zuzi) písal.

 

Je viacej spôsobov, ako na osvetlenie v inetriéri nahliadať (toto je zároveň aj pre teba @eika ):

 

 

Tiež budem k tomuto písať aj blogy, plus s prémium členmi už bol pár mesiacov dozadu jeden webinár k téme (webinar #10) a budú ďalšie v najbližších týždňoch.

 

 
Publikované : 25. augusta 2021 21:03
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 
  1. Flicker, alebo blikanie svetla.

 

Toto je téma sama o sebe a na veľmi dlho, je to dôležité predovšetkým pre ľudí s migrénami a problémami s hlavou, no teraz v skratke toto.

 

Treba si uvedomiť, že všetko napojené doma na sieť, ktorá osciluje, svojim spôsobom bliká. Rovnako je aj blikanie svetiel doma ovplyvnené aj tým, koľko a akých spotrebičov je na sieť (v zásuvke) napojených.

 

Vyriešiť blikanie sa dá zopár spôsobmi, napríklad prevedením striedavého prúdu na jednosmerný, čo niektorí výrobcovia využívajú, napríklad pri výrobe panelov, ale aj žiaroviek. Napríklad od Nicka z Mychondrie pri červenej žiarovke je to vyriešené pomerne fajn a tiež Hynek Medrický a jeho vitae žiarovka to má spravené, hoci túto doma nemám a teda som ju fyzicky netestoval tak neviem potvrdiť (zatiaľ). Ak by však niekto poslal žiarovku na skúšku, kľudne otestujem a nafotím a pošlem naspäť 😀

 

Plus inkadescentné žiarovky, ako je aj Therabulb, ktoré pracujú trochu inak, majú menší Flicker ako LED-ky. Tam je však problém, že čím menší Flicker chceme, tým viac Watt-ov žiarovka musí mať a teda treba riešiť aj zapojenie a objímku.

 

Pripadne sviečky oheň, krb ideálne, kde je Flicker tiež, ale veľmi maličký.

 

 

  1. Druhá vec je, vždy tak či onak choďte aspoň raz za hodinku do okna alebo von na slnko, plus ideálne aj v miestnosti aspoň pri odostretom okne.

 

 

  1. Ďalšia vec je, zamyslieť sa na čo žiarovky chcem a teda dôvod, prečo ich mením.

 

Mám na mysli jednak do akej miestnosti vyberám (spálňa, práčovňa, obývačka, atď.) a potom kedy ich chcem využívať. Nie je to totižto jedno.

 

Pretože cez deň a večer by mali byť spektrum svetla iné (logicky), podobne ako sa aj slnečné svetlo mení. Jednak cez deň môžeme svietiť s väčšou intenzitou a viac aj s modrou a ďalšími farbami, no neskôr večer by malo byt svetlo slabšie a tiež by nemalo obsahovať zelenú a modrú zložku zo spektra. Preto sú ideálne žlté, pripadne červené alebo oboje.

 

V tomto to je vyriešené pekne práve vitae, pretože si viete na voliť klasické a tiež červené svietenie na večer.

 

V tom večernom režime je to super kľudne aj bez okuliarov sa viete doma pohybovať a netreba sa báť, keďže je tam eliminovaná zelená aj modrá farba, akurát pri tejto žiarovke upozorním na 3 veci:

 

- klasická biela (pri aktívna farba) je síce fajn cez deň, no tiež opatrne a hlavne ráno. Umelé modré svetlo cez deň môže narobiť tiež veľa škody, podobne ako večer. Záleží od kontextu a stavu človeka.

 

- tiež neviem, či nevysiela EMP, čo nepredpokladám, keďže nie je s Bluetooth, ale zatiaľ zameranú nemám.

 

- a posledná vec, ak sa využíva večer na čítanie na nočnom stolíku, ta posledná farba je fajn, no POZOR na umiestnenie v blízkosti tela ako som to párkrát videl vo videách. Ukazovalo sa tam, aby sa žiarovka dala do lampy, ktorá sa dá pekne natočiť ako treba, má dlhé rameno a dat si ju blízko k telu smerom na knihu.

 

Tuto treba dať pozor na lampu a vzdialenosť, pretože verte, že je elektrické aj magnetické pole, aké z takejto zapnutej kovovej lampy s pohyblivý ramenom ide, je veľké.

 

 

 

Ďalej sa to teda dá riešiť rôzne, napríklad klasickými teplo žltými žiarovkami ako kúpite aj bežne na eshopoch alebo a elektre. (Určite sa vyhýbať studeno bielym LED!!).

 

Takéto klasické teplo žlté buď samostatne, pripadne sú aj ďalšie rôzne žlté a červené k tomu ma večer, pripadne Therabulb alebo iná červená.

 

Už potom záleží či človek nosí aj okuliare alebo nie. Ak áno, možností je viac

 

 

  1. Posledná vec, ktorú na teraz spomeniem, je ešte dodatok Infračervenej farby a UV farby.

 

Na toto ste sa zároveň pýtali obe, Erika aj Tána, tak snáď trochu pomôže.

 

K UV Vám nebudem písať presné tipy, ani ako používať z toho dôvodu, pretože to záleží od kontextu a treba vedieť čo a prečo robím. Týmto veciam sa venujeme vo webinároch alebo pri konzultáciach.

Keď však hľadáte vhodnú UV, zamerajte sa na UVA (volá sa to „blacklight“) a hľadajte vhodnú s vlnovou dĺžkou niekde okolo 360 nm a slabučkú (10 – 15 W) a umiestnite zopár metrov od tela. Ide iba o stimul. Podobne ako to stojí v opaľovacom protokole, vždy keď je vonku UV svetlo (čo je cca hodinu a pólo od východu slnka až po hodinu a pól pred západom), vtedy v interiéri môžete mať zapnuté. Dá sa využiť aj inak, terapeuticky, ale to už tu nejdem rozpisovať.

 

Rovnako potom využívajte aj inú s IČ svetlom (mychondria, therabulb, alebo nejakú z obchodu z plazmy, ktorá svieti cca od 660 nm vyššie, aby ste aj niečo videli. Najlepšie pozrieť v predajni na obale popis a vlnové  dĺžky). Červená s UV môžu byť zapnuté rovnako cez deň, jedna bez druhej nie, a tiež ideálne zopár metrov od tela. Ide o stimul, nie o silu.

 
Publikované : 25. augusta 2021 21:04
Erika and Táňa reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Pripájam aj zopár obrázkov do prílohy z domáceho merania na ukážku. 😊

 

 
Publikované : 25. augusta 2021 21:05
Táňa reacted
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky Jarko ďakujem,vždy to tak super dopodrobna vysvetliš🙂

 
Publikované : 26. augusta 2021 14:40
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@eika Rado sa stalo Erika 🙂  

 
Publikované : 26. augusta 2021 18:40
Stránka 1 / 3
Zdieľať: