Co misto kvaskoveho...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Co misto kvaskoveho chleba

4 Príspevky
2 Užívatelia
2 Likes
65 Videní
Jitka
(@jitkito1983)
Príspevky: 77
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahojky Jaro, prosim te, mohl by si mi poradit jaky chleba by byl ok. Delavam doma kvaskovy v mylne predstave, ze je zdravejsi a moje male dcerky mi vajicinu (+ avokado, kozi syr) uz nechteji jist bez chleba, bohuzel. Byl by v poradku pohankovy fermentovany chleba? Nebo ryzovo-kokosovy, kde je psylium?? Dekuji moc moc!    

 

 
Publikované : 14. decembra 2021 9:49
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@jitkito1983

Ahoj Jitka.
 
V prvom rade sa spýtam, či nebude prekážať ak tému presuniem do fóra o strave. Už je tu toho viac a chcem, aby sa témy zakladali adekvátne, nech je to prehľadnejšie
 
 
Teraz k otázke. V prvom rade som rád, že si čítala nový článok (usudzujem podľa načasovania otázky), no čo tak miesto hľadania ďalšej nie úplne optimálnej alternatívy sa radšej sústrediť na to podstatné?
 
Ono sa to nazýva, že najskôr sa sústreď na vyradenie a až potom na pridávanie.
 
 
Čiže snaž sa vyradiť zo života nevhodné faktory, hlavne pre detičky (wifi, mobily pri sebe, a veľa času pri TV,...), radšej ich nechaj hrať sa viac vonku (využi Vaše lepšie podmienky v Španielsku) a povedzme, že vtedy ostaň občas pri tom, čo robíš.
 
 
Tajomstvom je teda v prvom rade zredukovať faktory, ktoré spôsobujú zápal a to na všetkých úrovniach a potom nechať telo robiť to, na čo je u spôsobené (napr. detoxikácia a oprava vlastných buniek).
 
Publikované : 15. decembra 2021 13:11
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 
Dnes som pridával na IG krátky príspevok a bolo to schválne, pretože som si pozeral predtým tvoju otázku, a tebe sem napíšem trošku viac, aby si pochopila slovám vyššie ešte lepšie.
 
 
 
V novom článku o dpp4 a lepku rozoberám aj lepok a pečivo samotné, no tiež niečo, čo som tam nazval "tráviaca skratka".
 
 
Ako trávime potravu už to základu z článkov vieš, a je to práve pečeň, ktorá v ňom hrá veľkú úlohu. Pečeň je zodpovedná napr. za detoxikáciu, tiež je zodpovedná za tvorbu žlče, bez ktorej nestrávime takmer nijakú celú a nespracovanú potravu a tiež uvoľňuje cholín aj cholínesterázu. Toto je dnes dôležité.
 
 
Cholínesteráza jednak rozkladá acetylcholín na cholín, čím vlastne umožňuje našim nervom sa regerovat (aj neurotransmitterom), no zároveň neutralizuje nevyužitú žlčovú kyselinu. No a tu prichádza veľké ALE...
 
 
Kľúčovou súčasťou tohoto celého procesu je to, ako sa pečeň rozhoduje, kedy čo urobiť a robí to sledovaním vlastnej rýchlosti metabolizmu, vďaka hromadeniu adenozínu. Adenozín je vedľajší produkt tvorby a využitia ATP v jej mitochondriach. Čiže ak mitochondrie v pečeni pracujú, napr. aj vďaka vystavení bruška slniečku, budú tvoriť dostatok vody, teplá, co2, ale aj ATP a teda adenozínu. Kde do hry vstupuje pečivo?
 
Ľudia majú v tenkom čreve enzým DPP-4, vďaka čomu vieme čiastočne tráviť lepok.
 
Vďaka DPP4 v čreve totižto umiestnime do krvi čiastočne natrávený lepok, no tiež do krvi vpustíme aj ďalší, “nepoužitý” uvoľnený enzým DPP-4, ktorý následne degraduje inzulín. ⠀
To pre teba znamená 2 veci: ⠀
 
1. V krvi bude viacej lepku a bude tam po dlhšiu dobu⠀
2. V krvi bude dlhšiu dobu zvýšena glukóza, keďže bude inzulín potlačený, čo spôsoby väčšiu glykáciu hemoglobínu (vzostup HbA1C) a aj väčší zápal (zvýšené CRP) a zníženie steroidných hormónov
 
Čo však robia priemerný ľudia? Svoje brucho nikdy nevystavuju slnku a tiež konzumujú spracovanú potravu namiesto bežnej, celej a nespracovanej potravy, ktorá nikdy nedokáže stimulovať metabolizmus pečene dostatočne.
 
Oba prípady (aj nedostatok slnka a chladu, alebo spracovaná potrava) spôsobia neadekvátnu produkciu žlče, jej zlú reguláciu a nie včasné zastavenie žlče a aj nižšiu produkciu adenozínu v pečeni.
 
 
Vďaka tomuto pečeň neuvoľní dostatok cholínu, čo spôsobí presun väčšieho množstva kyseliny do konca tenkého čreva, čo vyústi v zápal. Práve preto dnes už mladí ľudia trpia leaky gut a celiakiou, no strava je iba niečo, čo celý proces urýchľuje. Nie je to prioritná spúšťač.
 
(K tomuto bude cez víkend novy článok na blogu Jitka, ktorý ti to objasní. Určite si ho prečítaj bude o lymfatickom imunitnom systéme a o autoimunite. Potom pripadne využi priestor a v najbližšom QaA sa spýtaj ďalšie otázky pre objasnenie )
Teraz však ešte čo s tým? Čo s pečivom na základe riadkov vyššie? Jesť, nejesť alebo ako vôbec???
 
 
 
 
V prvom rade sa zamysli nad tým, čo som napísal Vyššie a v článku. Nie nadarmo som tam napísal aj zopár konkrétnych parametrov, ktoré si vie človek merať, ktoré poukazujú na zápal v pečeni, ako je napr. CRP. Myslím HsCRP 🙏
 
 
Ak je totižto tvoja pečeň "OFF" (pretože ma zničené mitochondrie), a teda ti nepracuje Pentózový cyklus, ani detoxikácia, tvoje steroidné hormóny pôjdu dole, zápal pôjde hore a pečivo aj lepok je pre teba TABU.
 
Ak má človek autoimunitne ťažkosti (Myslím teraz detičky), jeho protilátky budú určite vyššie, štítna žľaza nebude pracovať adekvátne a teda CRP bude zvýšené tsker určite. Čiže opäť platí, pečivo je tabu. ⠀
 
Preto som napísal slová ako sezonnost, uistiť sa, že je človek ok, a pečivo občas môže byť. Kľudne aj to čo dávaš teraz kvaskové.
 
 
Keď pečeň pracuje a máš v prostredí dostatok UV svetla (u vás v Španielsku je hi dokonca viac), obzvlášť povedzme v letnom období, pečivo si teda môžeš dovoliť.
 
 
Ďalšia dôležitá vec je pre teba Jitka jeho bežné využívanie
 
 
Keď už používaš pšenicu a zrno, mysli na to, že aj bežné mliečne výrobky majú podobný efekt na DPP4. Spôsobujú teda v pečeni nedostatok adenozínu a teda "tráviacu skratku"... a to nechceš...
 
 
Spomeň si teraz na bežné, nešťastné raňajky tipu Pečivo, džem, veľa cukru, k tomu kakao s mliekom... Toto ty nerobíš, na napísať to musim pre všetkých ostatných.
 
Ked teda papajú pečivo, určite vynechá aj mliečne produkty. Možno kvalitný tvrdý syr ešte OK, no iné nie.
 
Veľa ľudí tiež pozná napríklad známi Francúzsky paradox, keď konzumovali veľa cestovín (aj tam je lepok), bagety, atď., no dávali si na to veľa masla a iné tuky. Napr. si bagetu namáčalu do oleja (tuku). Väčšina pripisovala ich zdravie tomuto, no ja ti poviem, že to nebolo tým.
 
V skutočnosti za to mohlo ich kvalitné prostredie a kvalita vody akú mali. Ich červené vína plné resveratrolu a nízke v deuteriu sú toho iba dôkazom.
 
Podobne to mali napr. aj v Taliansku, Sicília,... ⠀
 
Čo teda na záver? Ako som napísal v úvode. Sústreď sa na vyradenie nevhodného, potom zaradenie lacných a jednoduchých vecí a toto rieš až nakoniec.
 
Neviem, či si videla posledný QaA webinar, dostal som tam viac otázok o trávení, o káve a hovoril som aj o apoptoze, trávení,... a keď si to vypočuješ po tomto možno ešte raz, veľa vecí ti dôjde.
 
Publikované : 15. decembra 2021 13:11
Táňa reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 
Ľudia radi hľadajú skratky tam, kde by nemali, aby niečo ospravedlnili, podobne ako som to napísal pri prirovnaní s cigaretami v článku.
 
Napíšem to, čo som vravel už viackrát aj keď sa ti mnohým nepáči.
 
 
Zrno nie je, ani nikdy nebola potrava pre homosapiens. Bodka.
 
Ak ho už človek je, to čo som napísal Vyššie je manuál ako na to.
 
Určite by som nejedol celozrnné a tiež si dávaj záležať, aby nebolo striekané. Nemusí bst BIO a organické, no postrek je veľký hráč pri zrne.
 
Málo ľudí totižto pozná druhý Skutočny dôvod, pre ktorý je zrno pre moderných ľudí zlé. Je ním Bróm.
 
 
Brom je dielektricky blokátor, je tiež halogen a je podobný, ako fluor, čo znamená, že "kradne" z vody elektróny. Teda zhorší vlastnosti vody v tele. Aj toto je dôvod, prečo sa zrnu chceš vyhnúť a obzvlášť takému, ktoré bolo postrekované. Čiže ak tvoj chlebík nie je, bonus
 
 
 
Určite tiež nejedz žiadnu banánovu a ryžovu múku, apod. Nikdy .ani z orechových múk. Nezmysel.
 
 
Takže ak jedia, riad sa slovami vyššie Jitka 👍
 
Publikované : 15. decembra 2021 13:12
Táňa reacted
Zdieľať: