Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Cukrovka?

16 Príspevky
2 Užívatelia
3 Likes
96 Videní
(@romana)
Príspevky: 4
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro čítam tvoje články vkuse a klobúk dole pred tebou. Veľmi by som ta chcela poprosiť o tvoj názor lebo som totálne  stratena. Mam dosť problémov a neviem ako z toho von.Ako prvé mam samozrejme problémy s trávením a vezie sa v tom už aj psychika. Brala som istu dobu antidepresiva a potom uz nie no od vtedy mi stale busi srdce a nie a nie sa dat do poriadku. No viac ma trápi to moje crevo a myslím ze mi vznikla cukrovka. Koncom leta som prekonala chorobu nie som si istá ci to bol covid ale je to možné.chorobu som prekonala celkom v pohode, dva dni horúčky a potom fajn.No brala som antibiotika. S crevom vám problemy už dlhodobo a myslím ze tam bude aj hlavný problém.Strieda sa mi zapcha s hnackou a sacharidy mi všetko zhoršujú.Preto som ich aj prestala jest.No k veci . Kim bolo teplo bolo ešte fajn po tej chrípke. Ale ako náhle prišla zima začala sa u mňa prejavovať cukrovka. Vtedy som sacharidy ešte jedla teda v lete. Ako prišla zima prestalo mi tráviť a strašne ma sušilo.Dala som si teda spraviť nejaký rozbor krvi a vyšiel mi nizky vit D, zvyseny cholesterol aj nejaké iné parametre. Je možné že sa mi cukrovka prejavila s príchodom zimy a môžem to nejak ešte zvrátiť? Momentálne sa stravujem keto a fakt neviem ako ďalej.Bola by som ti veľmi vďačná keby si mi dal tvoj názor.A ak by si chcel ešte nejaké výsledky z krvi mam aj viac. Prosím ta veľmi pekne o tvoj názor.   

 
Publikované : 16. decembra 2022 16:07
Značky témy
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@romana Ahoj Romana. No keďže čítaš články a verím, že v tvojom prípade najmä tie o cukrovke máš aspoň 3krát prečítané, tak by si čiastočnú odpoveď mala poznať. 

Keďže sa u teba s príchodom zimy začala cukrovka prejavovať (hoci neviem podľa čoho tak usudzuješ), znamená to len, že máš u nás na SK 2 možnosti, ako ju zvrátiť. Buď prečkať zimu s metabolickým syndrómom, veľa pribrať a dúfať, že sa tvoj stav nezhorší priveľa, pričom ti 28. februára príchod UVB svetla a silné solárne žiarenie inzulín a jeho prácu zmenia, alebo robiť to, čo robia zvieratka v zime - využiť Chlad. Nezabúdaj, že v chlade Inzulín nepracuje, a aj tvoje beta bunky v pankreasi pracujú odlišne (a zrejme aj alfa). 

 

 
Publikované : 18. decembra 2022 17:36
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Z toho čo teda píšeš ti odpoveď naozaj aj samá ide do očí. Len musíš byť konzistentá a dať tomu čas. Niektoré životné návyky, ktoré ľudia robia roky nemožno zmeniť za týždne, či mesiace. Rovnako ako negatívna zmena vyžaduje čas, tak aj pozitívna náprava ho vyžaduje a hlavne konzistentnosť. 

Ak si mala nízky vitamín D tak hneď vieš, že si slnko od Jaro do Jesene nevyužila naplno, ako si mala, alebo si bola priveľmi dehydratovaná a ani si nemohla, a tak bola tvoja zásoba vitamínu D nízka. Rovnako choroba ti tvoj vitamín D vyčerpá sama o sebe veľmi rýchlo. To, že ťa aj sušilo je logické. 

 

Napíš hore do vyhľadávača často používané slová ako ketogénna strava a hydratácia a hneď nájdeš odpoveď. 

Ketogénna strava totiž sama o sebe neznamená nič. Na to, aby fungovala musíš byť dokonale hydratovaná, čo dnes veľa ľudí nie je a tiež vyžaduje dostatok DHA v tkanivách a Jód. To máš teda ďalšie body, ktoré potrebuješ zmeniť. 

 

Tiež neviem, čo je u teba ketogénna strava, pretože jej podôb môže byť veľmi veľa, no u teba si musíš dávať záležať na kvalitných živočíšnych produktov od zvieratiek, ktoré sú poctivo chované, rovnako kvalitné vajíčka, potrebuješ aj dostatok jódu a veľa sodíka a tiež ako píšem hydratácia. Všetko závisí na tom, v akom stave máš mitochondrie, no usudzujem, že veľa ich nie je moc dobrých. To je aj dôvod, prečo ťa suší a zrejme ak vojdeš do studenej vody, tak budeš hneď močiť (čo predpokladám ako častý jav počas týchto dní aj bez chodenia do vody). To ti hneď dáva najavo, že telo tú vodu, ktorú v sebe máš nechce, pretože chce kvalitnú. U teba možno dobrú magnéziu, ktorú by som si nalial do nejakej medenej nádoby a nechal vonku na balkóne, keďže mrzne a počkal, kým začne zamŕzať. Akonáhle uvidíš na kraji prvé námrazy, vodu vylej a tú čo ostala vypi a tú zamrznutú vylej, atď. 

 
Publikované : 18. decembra 2022 17:36
Táňa reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

https://www.nature.com/articles/nm.3891

 
Publikované : 18. decembra 2022 17:41
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

"Zistili, že v skupine ôsmich pacientov s nadváhou vo veku takmer 60 rokov, už len len 10 dní vystavenia sa miernemu chladu (15°C) viedlo k 43% zlepšeniu citlivosti na glukózu."       

 
Publikované : 18. decembra 2022 17:43
(@romana)
Príspevky: 4
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj veľmi pekne ti ďakujem za odpoveď a k tej cukrovke zistila som to tak ze som si merala cukor v moci plus dalsie priznaky a v krvi mi tiež už trocha stúpol rano nalačno som mala 5,89, čiže som začala jest maso a vyvar, no musela som zaradiť aj zeleninu lebo crevo sa mi nejak nehýbe a čím menej sa hýbe tým je mi potom aj horšie, a áno to je úplná pravda keď pocitim chlad hned mi treba cikat.Tie články mam o cukrovke prečítané aj sto krát a snáď som to už pochopila co ako funguje takže sa snažím. Vodu pijem studenu a vela, okuliare takisto pouzivam a snazim sa chodit aj vela von a odhaliť kožu slnku. Ešte by som sa chcela spýtať hovoril si ze opravné mechanizmy prebiehajú keď sa človeku sníva. Dobre som to pochopila? Lebo mne sa sníva každú noc tak ci je to dobrý znak a regenerácia prebieha alebo nemusi? Ešte raz ti ďakujem za odpoveď veľmi si to vážim.

 
Publikované : 19. decembra 2022 11:56
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Publikoval: @romana

áno to je úplná pravda keď pocitim chlad hned mi treba cikat.

Má to svoj zmysel, ktorým je opakujem dehydratácia. 

Najskôr by ma zaujímalo, či si si predtým meriavala aj cukor v krvi, alebo iba v moči? Pretože je niečo, čo veľa ľudí nevie, pokiaľ nepoznajú trochu históriu medicíny, ako kedysi diagnostikovali diabetes, keď ešte nemali glukomery a iné vymoženosti, no diabetes melitus a incipidus sú rozdielne. Pre teba je pointou však to, že nemáš problém priamo s cukrom. To je až vedľajší znak. Cukor v moči je už iba dôsledok, pričom tvoj hlavný problém je vasopresin a priveľká strata vody z tela, skrz obličky. 

Ak by si si zmerala vasopresin, stavím sa, že bude veľmi, veľmi nízky, pričom tvoj sodík v moči bude naopak vyšší, a v krvi nižší. Tvoje telo jednoducho filtruje veľa vody a otázne je, koľko vody piješ, pretože tá, ktorú piješ, nie je tá, ktorú tvoje telo chce a čím viac piješ, tým viac "nútiš" obličky filtrovať krv a strácaš vody ešte viac = väčšia dehydratácia. 

Tiež ma zaujíma, ako toleruješ vysoké teploty (môj tip je zle). 

Tvojím cieľom na teraz je teda veci vyššie, kvalitnú a dobre zostavenú ketogénnu stravu, no opakujem - z dobre chovaných zvieratiek, s dostatkom jódu a DHA a piť naopak vyžaduješ menej a ak, tak iba kvalitnú vodu (viď moja odpoveď predtým). Poradím ti, čím viac budeš piť vodu, ktorú piješ doteraz, tým stav budeš zhoršovať a viac sa dehydratovať. 

Môžeš si tiež skontrolovať glykovaný hemoglobín (prípadne napíš, ak si mala meraný). A opakujem, potrebuješ začať využívať chlad

 

 
Publikované : 19. decembra 2022 20:23
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Publikoval: @romana

Ešte by som sa chcela spýtať hovoril si ze opravné mechanizmy prebiehajú keď sa človeku sníva. Dobre som to pochopila? Lebo mne sa sníva každú noc tak ci je to dobrý znak a regenerácia prebieha alebo nemusi? Ešte raz ti ďakujem za odpoveď veľmi si to vážim.

Nie iba keď sníva, no snívanie je znakom REM spánku a REM spánok je čas, kedy ide jednosmerný regeneračný el. prúd pod myelínom v smere z hlavy do tkanív. U teba je však dôležitá veľmi aj hlboká fáza (DEEP) spánok. Avšak to, že sa ti sníva, je naozaj dobrý znak.  

Myslím, že pár mesiacov správneho režimu a tvoj stav bude reverznutý, ak tam nie je nijaká ďalšia "udalosť"/problém, o ktorom nevieš     

 
Publikované : 19. decembra 2022 20:26
(@romana)
Príspevky: 4
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ano predtým mi občas merali cukor pri klasických odberoch ale vždy bol v norme len teraz trocha vyskočil a glykovany hemoglobín som teraz mala 5,20. A myslím ze si to trafil úplne presne, pretože ten sodik mam 139 napriek tomu ze solim viac ale v detstve som prekonala zapal oblicky ale chodím pravidelne na kontroly a vždy všetko ok mozze to mat na to vplyv? A co sa týka vyšších teplôt tie som tolerovala celkom v pohode ale som dosť chuda na svoj vek okolo 45 kg. Poslednú dobu sa mi podarilo trocha pribrať ale nikdy si váhu neudržím. Mam pocit ze vždy na jeseň sa mi práveže pohoršilo a vtedy som schudla. Ale túto jeseň sa mi pridalo ešte aj toto s tým cukrom.  

 
Publikované : 21. decembra 2022 20:52
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@romana Áno samozrejme, obličky sú veľmi dôležité a hrajú ako orgán významnú úlohu pri filtrovaní aj štrukturovaní vody v tele. Ak takto často močíš, vidíš, že tvoj problém nie je predovšetkým v cukre v krvi, ale vo vode, akú v tele máš. 

Zameraj sa teda na veci, ktoré som napísal vyššie. No na základe toho, čo si napísala naposledy som si viac istý, že tvoj problém je najmä v oku. Ak si štíhlejšia a máš problém pribrať, tvoje telo má viac deutéria v centrálnej časti a v oku ako pod kožou a toto je priorita. Slnečné svetlo do oka, každý deň a momentálne, keďže je zimný slnovrat, máš najslabšie slnko a môžeš to využiť vo svoj prospech a s príchodom Jari to bude len lepšie a lepšie a verím, že budeš slnečné svetlo aj lepšie tolerovať Romana  

 
Publikované : 22. decembra 2022 21:34
(@romana)
Príspevky: 4
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Veľmi pekne ti ďakujem za radu hneď všetko aplikujem a prajem ti krásne Vianoce.

 
Publikované : 23. decembra 2022 19:03
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

@romana Aj tebe pekné Vianoce Romana

 
Publikované : 24. decembra 2022 11:45
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Nový - dlhý a komplexný, no o to viac dôležitý článok je na blogu. Napadlo ťa niekedy v čom je cukrovka 1. typu a 2. typu iná? Cukrovka 2. typu je synonymom elektriny, zatiaľ čo cukrovka 1. typu synonymom magnetizmu. Druhý typ vyžaduje fotoelektrický jav a prvý hallov jav.

V dnešnom článku ti toto tvrdenie ukážem čierne na bielom a až si slová vyššie uvedomíš, dôjde ti prečo je v rámci EU Fínsko vo vedení prevalencie 1. typu cukrovky, zatiaľ čo Španielsko 2. typu

 

Cukrovka 1. typu sa za posledné desaťročia (akosi znenazdania) veľmi rozvinula a to najmä v severských krajinách, ako napr. Fínsko. Fíni sú národ, ktorí sa posledné roky venuje modernému „zdravému“ životnému štýlu, aj biohackingu, no aj napriek tomu majú priemerne ako populácia väčší rozvoj cukrovky. Kto vie prečo…

Priemerná ročná miera incidencie diabetu 1. typu medzi mužmi vo veku 18 – 39 rokov sa od roku 1992 do roku 2007 zvýšila o 33 %. Medzi ľuďmi v produktívnom veku (18 – 64) sa vekovo štandardizovaná prevalencia diabetu 1. typu zvýšila o 39 % u žien a o 33 % u mužov. [4] Čo však druhý typ?

 

Podľa štatistiky EÚ vidíme, že krajiny kde je najväčší výskyt druhého typu cukrovky je v teplých zónach. Na prvej priečke je Španielsko, potom Portugalsko a za ním Malta. Prečo asi? Nepríde ti to zvláštne?

Tebe ako budúcemu mitochondriakovi by to zvláštne byť nemalo. Stačí ak pomyslíš na teplé krajiny,… veľa slniečka, …veľa ovocia, sacharidov aj fruktózy,… a potom pomysli na to, čo už vieš z dávnejsich článkov o Indii. To je najkrajší príklad.

 

No a naopak – krajina s najnižšou prevalenciou cukrovky v Európe, iba so štyrmi percentami v rámci populácie je Írsko.

Podnebie Írska je mierne, s letnými teplotami len výnimočne presahujúcimi 30°C a zimnými, ktoré zriedkavo klesajú pod bod mrazu. Celoročné priemerné teploty sa pohybujú medzi 2 – 20°C, pričom medzi jednotlivými regiónmi ostrova sú len veľmi malé rozdiely.

 

Tiež je pomerne zaujímavé, že pri pohľade na mapy zistíme, že krajiny (aj v EU), kde sa cukrovka ešte vysoko nešplhá, sú tie, kde boli aj blue zones, s dobrými geologickými podmienkami a tunajší ľudia majú nadváhu (no nie cukrovku). Jedným z hlavných faktorov, ktoré prispievajú k cukrovke 2. typu, je nadváha a hlavne obezita. Od roku 2020 malo Grécko najvyšší podiel populácie s nadváhou v celej Európe so 40,8 percentami, avšak prevalencia cukrovky u nich je stále nižšia (cca 6,4 až 8% podľa štatistík).

 

cukrovka v podstate ani nie je choroba a za mňa by ani nemala byť ako choroba klasifikovaná, hlavne keď vieme, že sa jedná o evolučnú adaptáciu (na chlad a/alebo nedostatok slnečného UV svetla).

Netvrdím teda, že by sme ju nemali liečiť a ľudia na ňu majú umierať ak je im diagnostikovaná, tvrdím len, že keď si ako spoločnosť uvedomíme skutočnú príčinu, dôjde nám prečo pichanie si inzulínu nerieši nič – práve naopak. Prístup ku cukrovke by mal byť iný, pretože sa bavíme o adaptácií organizmu na zmenu podmienok („klímy“ ak chceš).

 

Náš druh homo sa ako už vieš vyvíjal v Afrike (Východoafrická priekopa), pred cca 2 až 10 miliónmi rokmi a to práve v oblasti, ktorá bola ovplyvnená Indiou, Eurázijskou platňou Afrikou. Tým, že sa hlavné tektonické platne hýbali až zrazili, vytvorili nie len samotné Hymaláje, ale tiež výrazné magnetické pole.

Dnes vieme, že niektoré prvky v zemi, ako napr. Tórium, pomáhajú uvoľňovať (aj vďaka rádioaktívnemu rozpadu) teplo. Tým sa ohrieva spodný plášť Zeme, čo spôsobuje, že magma sa stáva menej hustou a stúpa. Keď dosiahne horný plášť, ochladzuje sa, stáva sa hustejším a klesá, vďaka čomu je tektonická platňa v pohybe. Aj vďaka tomuto malo dané miesto viac magnetickej sily z povrchu Zeme. Nezabúdaj, že zemská magma je plná železa, ktoré je magnetické.

 

Ako teda vidíš, náš druh bol počas svojho posledného evolučného vývoja v kontakte so silným solárnym žiarením, mal prístup k obrovskému množstvu DHA, selénu a jódu, tiež silný magnetizmus a rovnako chlad a vlhkosť. Akonáhle sme sa však začali pred 200 až 170 tisíc rokmi z Afriky sťahovať, naše mitochondrie sa adaptovali na podmienky, akým sme čelili a aj vďaka tomu prišli niektoré epigenetické zmeny, medzi ktoré patrí aj cukrovka, ktorá nám pomáhala prežiť!

 

 

 

Schválne som ti opäť raz popísal trochu históriu, aby si videl, ako veľmi elektromagnetizmus formoval náš vývoj. Náš kvantový počítač s názvom mozog je výsledkom týchto geologických zmien a tiež prísunu ku veľkému množstvu DHA s jódom. DHA nám umožnilo nie len konvertovať slnečné svetlo na jednosmerný elektrický prúd, ktorý poháňal a stále poháňa naše neurologické funkcie, no tiež pomáha udržiavať elektrický prúd za pomoci magnetického poľa zeme.

 

Napadlo ťa niekedy v čom je cukrovka 1. typu a 2. typu iná? Ja ti dám môj názor. Cukrovka 2. typu je synonymom elektriny a cukrovka 1. typu synonymom magnetizmu. Druhý typ vyžaduje fotoelektrický jav a prvý hallov jav. To znamená, že ich imbalanc a/alebo neprítomnosť v rámci ekosystému dokáže zapríčiniť daný prejav cukrovky.

Veľa ľudí stále nechápe tomu, čo je to hallov jav. Myslím, že bol veľmi pekne rozobratý práve v článkoch o spánku a hlavne vo webinári o spánku. Ak si ho nevidel, pozri si.

 

Hallov jav je vznik potenciálového rozdielu na elektródach polovodičovej doštičky, ktorou prechádza elektrický prúd a súčasne sa nachádza v magnetickom poli s magnetickou indukciou kolmo pôsobiacou so smerom vektoru prúdovej hustoty, charakterizovanom tzv. Hallovým napätím.

V ľudskej reči to znamená toľko, že umiestnením magnetického poľa kolmo na smer toku elektrického prúdu (pozitívny alebo negatívny prúd) môžeme tento prúd indukovať alebo vyrušiť.

Aj preto je spanie na magnetickej podložke MoonVibe skvelý spôsob ako si skvalitniť spánok. Avšak na druhej strane, počas dňa je vzpriamený pohyb na magnetickom poli Zeme skvelý spôsob, ako udržať elektróny v polovodičoch mobilné, za predpokladu, že je v ňom elektrónov dosť. Pýtaš sa prečo by ti tento druhý bod mal byť veľmi povedomý?

 

Toto je totiž dôvod prečo sú zvieratká v zime skriktne ketogénne a ich bunkové membrány sa prepĺňajú s DHA. Vyžadujú hromadu ľahkého vodíka v podobe tuku, a tiež chlad + magnetizmus, ktorý ich proteíny (polovodiče) zefektívni a umožní im elektróny presúvať rýchlejšie. Ak v rovnici niečo z toho chýba, výsledok sa zmení. Už vidíš aj ten paradox s carnivore diétou??? Ma vlákninu naozaj nepotrebujeme, rovnako ako zvládneme carnivore diétu. Avšak v oboch prípadoch ide len o náš Redox a podmienky, v akých sme. Strava, ani vláknina nikdy neboli na prvom mieste!

Presne preto v severských krajinách, ako je aj Fínsko, ľudia odjakživa jedia viac rýb aj mäsa a ich voda má nižší obsah deutéria ako napr. v Španielsku. Fínski obyvatelia sú preto viac adaptovaný na chladné podmienky, ich mtDNA má viac UCP proteínov (viď webinár o deutériu) a vedia si generovať veľa endogénnej vody zbavenej deutéria aj ATP.

V Španielsku je voda menej kvalitná, tiež bola (podľa niektorých dát stále je) fluoridovaná a ich podnebie je viac slnečné. Títo ľudia tiež pochádzajú od predkov s haplotypom zvyknutým na chlad, avšak posledné 100-ky rokov žijú úplne odlišne.

 

Nezabúdaj totiž, že krajiny s vysokou zemepisnou šírkou, ako je aj Fínsko, nikdy počas evolúcie v zime nemali k dispozícií bežné sacharidy, pretože nemohli vyrásť. Mali však k dispozícií zimu, nízko deuterovanú vodu aj stravu a tiež silné magnetické pole aj dostatok IČ svetla, napríklad zo sáun a geotermálnych prameňov.

Presne z tohto dôvodu je pre ich evolučnou adaptáciou úplná strata tvorby inzulínu, pretože chcú glukózu v krvi udržiavať stabilnú a mierne vyššiu, aby im slúžia ako nemrznúca zmes. Nezabúdaj tiež, že červené a IČ svetlo znižuje glukózu v krvi až o 27%. [R]

 

V štúdiách sa však tiež ukázalo, že samotné modré svetlo (420 nm) glukózu v krvi zvyšuje, aj bez konzumácie akéhokoľvek sacharidu a to až o 50! [R] Už rozumieš, kde sa u severských populácií, ktorí žijú úplne mimo svojho prirodzeného prostredia berie vyšší výskyt cukrovky prvého typu? Väčšina populácie totiž slnečné svetlo takmer nevidí, sauny už tiež využívajú menej a hlavne trávia veľa času v práci pod umelým osvetlením!

 

Zároveň sú takmer všetci obutí v neuzemnených topánkach a nekonzumujú už nízkodeuterovanú ketogénnu stravu, na akú sú adaptovaní. Prijímajú viac sacharidov, dovezených sacharidov, ktoré ich cukor v krvi ešte viac zvyšujú.

Čo však teplé krajiny ako napr. spomenuté Španielsko? Už vidíš ten rozdiel? Títo ľudia majú trochu odlišný prípad, čo je aj dôvod, prečo priemerný človek u nich nie je navonok obézny, no cukrovka je vysoká. Ich telo je totiž adaptované na vyššie množstvo UV svetla aj IČ svetla zo slnka a ich pokožka aj farba očí má viac melanínu, čo znamená, že na absorpciu rovnakého množstva UV vyžadujú viac ako ľudia s bledšou kožou a očami. Oni inzulín produkujú a na glukózu sú zvyknutí, avšak ich tyrozín kinázu a fosfatázu potrebujú kontrolovať najmä skrz fotoelektrický jav a silné solárne žiarenie.

 

 

Viac v novom článku:

https://jaroslavlachky.sk/epigenetika-22-cukrovka-1-a-2-typu-ako-fotoelektricky-verzus-hallov-jav/

 

 
Publikované : 20. apríla 2024 15:37
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

P.S. Článok nenahrávam ako audio podcast, no ak sa nájdete viacerí, ktorí ho uvítate, napíšte na stránku s blogom dole do komentára a nahrám podcast dodatočne.

 
Publikované : 20. apríla 2024 15:37
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Teraz by si tiež možno každý mitochondriak mohol uvedomiť, prečo náš cukor v krvi dokáže zvýšiť aj "špinavá elektrina" prechádzajúca v stenách, hoci nie sme vo fyzickom kontakte a tiež prečo chudnutie nasilu, napríklad behaním na páse a držaním kalorického deficitu, je v skutočnosti veľmi zlá vec, ktorá nám život ľahko skráti!

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2557071/

 

 
Publikované : 20. apríla 2024 16:17
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Podcast k novému článku je nahraný:

 

https://open.spotify.com/episode/769EsUP1ypbzAI57PTY2Ok?si=CeW1WsZ-QYyZaIS08MILEQ

 
Publikované : 23. apríla 2024 18:55
Zdieľať: